Su to niektore znaky autizmu u 15mes. syna?
Ahojte. Chcela by som sa poradit, poznat nazor,popripade aj skusenost druhych rodicov. V poslednych dnoch mi akoby zasvietila kontrolka v hlave a neustale riesim ci je moj syn vobec ok vo vyvoji. Staram sa o neho hlavne sama so svojou maminou,manzel chodi na turnusy, je prec aj mesiac, potom tyzden-dva doma. Cize tieto veci pozoruje na synovi aj moja mama hlavne. Maly je velmi aktivny chlapec so silnejsim temperamentom, ked sa rozbehne, tazko ho zastavit a akoby bez pudu sebazachovy. Taktiez sa v tomto obdobi zacal prejavovat hnevom, hlavne ked mu nieje nieco dovolene. Najviac ma vsak trapi par tychto veci: nerozprava, povie max mama, malokedy baba, vsetko je pre neho aaaa (pouziva to v roznych intonaciach), obcas z neho vyjde be, ge..Snazim sa mu popisovat veci, vykonavane cinnosti, aktivne s nim hovorime, no nesnazi sa po nas opakovat.Nie je velmi kontaktne dieta ktore sa necha rado pusinkovat, sam ich ani nedava, nepohladka nas, no do objatia rad pribehne. Po dalsie sa mi zdaju jeho niektore pohyby cudne. Napriklad casto brnka prstami oboch ruk o predmety ktore ho zaujimaju, o hracky,riad,oblecenie, visute predmety, skratka o povrchy. Otvori pri tejto cinnosti usta akoby sa snazil o maximalny vykon a sustredenie. Taktiez sa rad postavi ku okraju postele/ohradky a z celej sily akoby bol v tranze nou trasie, niekedy s takym zvlastnym pohladom do hora, akoby bol chvilu mimo. V poslednych dnoch objavil otacanie okolo vlastnej osi, nerobi to stale ale obcas sa zatoci a po zatoceni sa pozrie zvlastnym pohladom do boku, bez naklonenia hlavy, az ma z toho vystrasi.Niekedy taky pohlad hodi aj ked je v klude.Aby som napisala aj pozitiva,tak ocny kontakt ma velmi dobry. Ukazuje prstom vsade a snad na vsetko ci doma,ci vonku.Sluch viem ze ma ok, pocuje aj akoby veci znejuce vo vzdialenosti, vtedy spozornie zapocuva sa.Reaguje na meno, oslovenie,pribehne na zavolanie.Ukazuje na casti tvare. V knizke ulazuje ked ma naladu, zvuky zvierat nenappdobnuje, vsetko je pre neho a a a…vie sa pohrat aj sam v svojom priestore, no po case vyzaduje uz pozornost. Najradsej beha v priestore s topankami v rukach a inymi predmetmi.Najdlhsie vydrzi pri nalepovani magnetiek na chladnicku, zaujima sa o dianie v domacnosti, lezie do skriniek, vytahuje veci.Celkovo sa dost zaujima o svoje okolie co sa okolo neho deje a rad skuma. Robi strasny bordel po dome. Niektore cinnosti sa po nas snazi opakovat.Kreslit alebo skladat nieco vydrzi kratko, s autickami, plysakmi sa velmi nehra.Vonku najradsej beha kade tade a zbiera zo zeme listy, kamienky,palice,presypava strk, fascinuje ho voda, tecuca.S inymi detmi v jeho veku sa velmi nestretava a ked, tak reaguje neutralne.Ja vlastne ani neviem ako sa hraju deti v jeho veku, je moje prve dieta a pred nim som nemala skusenosti s inymi, neviem co je alebo neni normal..Jedak je naozaj dobry, nepohrdne nicim, ma aj dobry spanok. Pre vyssie spominane veci uvazujem ze by nebolo od veci ho dat diagnostikovat. Ale moze sa uz aj v 15tich mesiacoch zivota ked sa nam nieco nezda? Ako ste to mali vy pri podobnych obavach? Dost si ho vsimam a posledne dni to na mna akosi dolahlo…
Myslim, ze ved je este skoro.
Takto skoro nema zmysel vymyslat take diagnozy ako autizmus, daj mu cas vyvijat sa a spoznavat svet.
ved je este mladucky. lezenie do skrin, magnetky, voda, to su bezne zaujimave vecicky pre tak male dieta.
stretavaj sa teda castejsie na ihriskach, v materskych centrach, v skolkach , s inymi mamickami a detmi a sleduj ako interaguju.,... netreba sa teraz so ziadnou diagnozou ponahlat, ved pises, ze je zvedavy, okolie ho zaujima...
jeho postoj k inym detom sa moze este 10x zmenit.
@anonym_ea8038 Vdaka za reakciu, suhlasim ze by som mala s nim zacat navstevovat viac miesta, na ktorych budu male deticky. Urcite by to dalo vela aj mne.Avsak obavy u nas skor vyplyvaju prave z tych zvlastnych pohybov rukami, ako vie dookola nezastavitelne brnkat po veciach, s tym brnkanim veci akoby aj roztacat, davat do pohybu.Po vsetkom aj po nas zvykne bit rukami,vytrvalo,otvorenou dlanou,aj pri zaspavani…nevie byt akoby nezny.Navyse tie zvlastne niekolkosekundove pohlady do boku ci do vrchu.Tocenie okolo osi,nerozpravanie.Este som zabudla spomenut ze zvykne krutit hlavou zo strany na stranu, z nicoho nic, akoby taky tik.Je to pre nas zvlastne a znepokojujuce. Robila som aj nejake online dotazniky ohladne autizmu a nieco tam aj vyslo pozitivne. Avsak urobila som si taky dotaznik aj na seba a tiez mi tam nieco vyslo pozitivne🙈comu verit..viem ze odbornikovi, preto uvazujeme nad touto moznostou cim skor-tym lepsie.

Myslim, ze ved je este skoro.
Takto skoro nema zmysel vymyslat take diagnozy ako autizmus, daj mu cas vyvijat sa a spoznavat svet.
ved je este mladucky. lezenie do skrin, magnetky, voda, to su bezne zaujimave vecicky pre tak male dieta.
stretavaj sa teda castejsie na ihriskach, v materskych centrach, v skolkach , s inymi mamickami a detmi a sleduj ako interaguju.,... netreba sa teraz so ziadnou diagnozou ponahlat, ved pises, ze je zvedavy, okolie ho zaujima...
jeho postoj k inym detom sa moze este 10x zmenit.