icon

Suchý kašeľ - alergia na prach

itmama15
10. máj 2020

Ahojte.
Potrebovala by som poradiť. Syn 5 rokov. Dlhšie pokašlieva. Nie intenzívne a nie stále. Ale je to veľmi "otravný" kašeľ, suchý, dráždivý, len si tak odkašle, asi 3x za min, potom nič, potom zase. Ako keby mal niečo v hrdle. Niekedy tak hodinu za deň, inokedy celý deň nič. Sledujem to už dlhodobo, snažím sa "vystriehnuť" príčiny, zdá sa mi, žeby to mohlo byť z prachu, ale nie som si istá. Povedala som to aj pediatrovi, či by to mohlo byť, lebo aj tam kašlal trochu. Poradil nám vždy dať glg vody, ale to je len chvíľkové riešenie, nevylúčil, žeby tam mohlo byť niečo, ale ešte ma nechcel poslať zbytočne niekam teraz počas korony. Vždy mu pomôže studená zmrzlina, ako keby sa mu hrdlo "ukludnilo", ale zas sa bojím, že sa mu chytí hrdlo a začne pravý echt kašel z choroby. Fakt nemám chuť behať po doktoroch, ale chcela by som mu pomôcť. Svokra je silná astmatička, a keďže všetko zlé zdedil z ich strany, určite mohol aj toto pochytiť🙂 Existujú nejaké voľnopredajné lieky na utlmenie hrdla pre alergikov na prach? Nejaké čaje alebo čo Vám pomáha, čo by som mohla skúsiť? Ako dlho trvá dostať sa k alerigovi? Máte nejaký typ v trnavskom kraji?

lubka261
Autor odpoveď zmazal
lubka261
Autor odpoveď zmazal
gabsisi
11. máj 2020

@itmama15 akoby ste opisovali naše problémy so štvorročným synom. Takýto kaslik mal od jesene. Skúšali sme snáď všetko a nič nepomáhalo.... samozrejme sme boli aj u lekárky aj na krv a nič. Pomohlo až inhalovanie Vincentky a zvlhcovsnie vzduchu v noci. Posledné dni dom si všimla že kašle opäť v aute čiže to môže byt aj z autoklimy( ideme ju dať vydezinfikovat) do skolky ho vozil muž tak polhodinku od domu čiže to kludne mohlo spôsobovať a teraz keď je doma tak zrazu pohoda. Stopkasel sirup tiež pomáha a obmedzili sme mlieko. Teraz už nekasle takmer vôbec.... iba v aute

mareka49
11. máj 2020

Alergia moze byt dovod zaiste.
Ale skus si aj zmerat vlhkoat vzduchu v byte.
Tie hodnoty v bytoch aj s vonkajsim suchom byvaju katastroficke.
Take priemerne meteostanice ukazuju vlhkost.
Moze to suvisiet

andiee89
11. máj 2020

@itmama15 ja som alergička celý život (neviem či ti to pomôže - mám alergiu na pele, trávy, potravinu alergiu), no podľa mňa: kašeľ mi k alergii nejde, to skôr nábeh na astmu - ale to by mal aj dýchavičnosť. Alergik skôr soplí a kýcha alebo mu opuchne hrdlo, poprípade vyrážka (záleží od alergénu). Ak by to však naozaj bola alergia, tak odporúčam (nie som lekárka, len z vlastných skúseností) - často umývať tvár vlažnou vodou (hlavne oblasť očí, nosa a úst, aj ruky). Zvlhčovať vzduch. Často meniť obliečky na spanie. Často doma namokro upratovať. To pomáha mne. Moja mudr na alergologii mi povedala, že prach je často len dráždič a nie alergén (väčšinou to doma bývajú roztoče alebo pele, čo priletia zvonka, poprípade srsť zvierat). Pomáha vyplachovať nos. Ale ako vravím, to by musel podľa mňa aj kýchať. Lebo alergici furt kýchajú. Lebo ten prach by sa mu musel dostať aj do nosa, podráždiť sliznicu a spustiť kýchanie ako obranný mechanizmus. Neviem, či som pomohla :/

itmama15
autor
12. máj 2020

@andiee89 Ďakujem, áno dáva to zmysel, čo píšete, a dokonca možno ozaj to viac smeruje k astme, svokra je silná astmatička, zatiaľ to nie je také časté, dnes zas nekašlal vôbec, predvčerom iba trochu, neviem to odhadnúť....

monci1105
15. máj 2020

@itmama15 Najlepšie sú zelene potraviny, mame odskúšané samy na sebe aj na okoli.Ak by ste mali záujem a chceli viac info napíšte mi.