icon

Syn má 4 roky a nestiahli sme mu predkožku

fionahope
8. máj 2020

Ahojte,
Prosím o názor.
Od mala sme šli cestou nestahovania predkozky, nechali sme to na prírodu, malý nemá žiadne zápaly ani problémy v tomto smere, ale predkozka sa sama teda nestiahla. Treba to nejako riešiť? Alebo to proste nechať tak? Má 4 roky.

Strana
z2
pininka1
8. máj 2020

Určite nech to pozrie doktorka, na preventívne mu to nepozerala? Čím bude starší tým to potom môže byť horsie. Ja niesom za násilne sťahovanie, my sme kupali v sleze nebadanom.

monikangel
9. máj 2020

@fionahope svagrina stahovala a aj tak musel maly podstupit hospitalizaciu. Drzim palce

pininka1
9. máj 2020

Ono je to veľmi individuálne, ani sami lekári sa nevedia zhodnúť, či ano alebo nie. Ja som však za hlavne keď som videla čo má syn pod tým keď sa mu to konečne uvoľnilo. Máme dvoch synov ale staršiemu to nešlo stiahnuť poriadne a lekárka nám hneď povedala že to je slabo, že treba ísť na urológiu. No ja som ho radšej kúpala v Tom sleze a mala som aj taký krém ktorym pomáha na uvoľnenie a išlo mu to potom. Švagor su traja bratia a vravel že im to nikdy nerobili ako deťom a su ok.

kucikuc
9. máj 2020

@fionahope môjmu staršiemu to tiež vôbec nešlo tiež som to niejak do 4 roku neriešila. A keď doktorka to začalapo preventyvke riešiť poslala nás na vyšetrenie dostali sme nejakú mastičku a s tou to krásne šlo

bosorka2302
9. máj 2020

ani pri jednom som nestahovala a ani jeden nemal problemy

john3535
9. máj 2020

@fionahope predkožka sa oddelí sama prirodzeným vývojom a to je individuálne u každého chlapca ( do puberty je čas) a do tohto procesu sa nevstupuje pokiaľ niesu zdravotné komplikácie. Nieje pravda že do troch rokov má byť predkožka oddelená a všetci chlapci majú byť hodený do jedného vreca. Je nemysliteľné, že ešte v 21 storočí sa na Slovensku robia tieto pedofilné praktiky. Chlapci sa nerodia so žiadnou vadou na penise,to si treba uvedomiť. Je alarmujúce koľko chlapcov musí prejsť niečím čo absolútne nesuvisí so zdravím vývojom a hlavne prirodzeným. Je zarážajúce ako sa pravda prekrúca a nikto nieje zato zodpovedný, pretože prvýkrát by si mal sám chlapec stiahnuť predkožku.

h2
9. máj 2020

@fionahope Tak teraz si tu možno za môj názor vypočujem kritiku. Môjmu synovi nešla stiahnuť predkožka. Keď mal 3 roky, dostali sme od lekárky papier na urológiu. Nešli sme tam. Zohnala som mastičku (Triamcinolon), natierala som mu to a začali sme sťahovať, trošilinku sa to zlepšilo, ale stále to nešlo. Po pár týždňoch sme to prestali používať, nechcela som dávať tak dlho kortikoidy. Po vysadení mastičky sa stav zase zhoršil. Kúpila som slez, neskôr aj slezový krém... žiadna zmena. Začala som si na túto tému niečo zisťovať, prečítala som kopu článkov. Rozhodla som sa nechať to tak. Netvrdím, že príroda si s tým poradí, možné je všetko, buď sa problém vyrieši sám, alebo nie, možno ešte bude chirurgický zákrok potrebný, ale nebudem tým teraz syna trápiť. Možno si budem potom vyčítať, že sme to neriešili, kým bol malý. A možno sa to vyrieši aj samo a potom budem rada, že sme ho ako dieťa netrápili.

john3535
9. máj 2020

@h2 syn má ešte času dosť. Treba si uvedomiť že chlapci sa takto rodia a to nieje žiaden patologický stav je to evolúcia. Tak ako je prirodzene prilepená,tak prirodzene sa aj oddelí a tento čas je u každého chlapca individuálny niekomu do 1r.,niekomu v 10r. a niekomu v období puberty. U dievčat sa všetko rešpektuje a ponecháva,ale akonáhle sa narodí chlapec každého irituje predkožka a vo väčšine prípadov sa s pinďurami na Sk veselo "hrá" a prebiehajú preteky v sťahovaní predkožiek. Ak je predkožka ešte prilepená to znamená že ešte je vo vývoji a tento stav sa nenarúša,jedine pri zdrav komplikácií. Inak takýmto predčasným a urýchleným procesom môže dôjsť k mikrotrhlinkám, ktoré v neskoršom veku spôsobia zjazvenie a zúženie predkožky a je problém. A kto zato môže?...samozrejme chlapci nato doplácajú a kde je vinník?

hettinka
9. máj 2020

@fionahope nenechaj sa zneistiť, my sme tiež nesťahovali, až okolo 5 rokov sa podarilo po kúpeľoch v slezovom macerate a so slezovym krémom od JUST. Hlavne žiadne doktorky, pošlú ta rovno na urológiu a strhnú mu to nasilu.

lenuliatko84
9. máj 2020

A to ste mu vedome nestahovali?alebo si nevedela?kazdy chlapcek sa stahuje od utleho veku. Skoda ze ta doktorka na to neupozornila.

h2
9. máj 2020

@john3535 Ďakujem Ti veľmi pekne za tento názor, je to pre mňa povzbudenie.
Napriek tomu mám trošku obavy, lebo si myslím, že môj syn nemá predkožku prilepenú, ale zúženú. Poznám jedného chlapa, je to môj rovesník (po 40-tke) a ten musel v dospelosti podstúpiť obriezku. Riešil to až po tom, ako začal sexuálne žiť a mal problémy.

nikiki29
9. máj 2020

Tiež nesťahujem, ale malý má len 1 rok a Dr povedala, že minimálne do 3 rokov sa mu naňho nemám ani pozerať 😂 viem, že tvoj je starší ale nemyslím si že každému dieťaťu to musí ísť hneď. Moja pediatrička tvrdí, že je to genetika - tak ako to išlo otcovi pôjde aj synovi - či skôr či neskôr alebo či mal alebo nemal problémy, to môžem čakať aj u syna... ak máš pochybnosti môžeš ísť ku odborníkovi na konzultáciu, ale nie k tým našim “pseudoodborníkom” čo sťahujú rad za radom bez ohľadu na konkrétne dieťa 🙄 ale je to fyziologické, ja by som sa nestresovala ak nemá problémy...

h2
9. máj 2020

@lenuliatko84 Aj samotní doktori majú rôzne názory.

simsalabim
9. máj 2020

@fionahope uz som to tu pisala vela krat. Sice mam dcery, ale vyrastal u nas synovec. Predkozka mu tiez nesla siahnut, raz sa mu aj zapalila. Poslali ho na urologiu, kde chceli hned stahovat a vybavit obriezku. Manzel to nedovolil, lekarovi povedal, ze predkozka sa nema preco dat stiahnut u malych deti a ze on si z detstva pamata, ze sa mu v puberte sama uvolnila. Lekar sa velmi hneval, do spravy pre detsku lekarky napisal, ze zakonny zastupca nespolupracuje 🤯 Po framykoine mu to preslo a v puberte na preventivke - cuduj sa svete- predkozka uplne uvolnena. Takze si myslim, v mnohych pripadoch sa rozne urologicke zakroky robia u chlapcov predcasne.

h2
9. máj 2020

@simsalabim Ďakujem, dala si mi nádej. 🙂 Aj môjmu synovi sa raz zapálila, boli sme na pohotovosti, len mu to prepláchli, to, že mu nejde stiahnuť, vtedy nikto neriešil. Ale to bol syn ešte maličký, tuším okolo 2 rokov.

lenuliatko84
9. máj 2020

@h2 staci zdravi sedliacky rozum

sisaka
9. máj 2020

@pininka1
@h2 doktori majú rôzne názory len na Slovensku, v zahraničí sa zhodujú - nemanipulovať, nesťahovať

@lenuliatko84 a ty prosím ta nešir tieto nezmysly, že každému chlapcovi sa ma stahovat od mala, tento predpotopný názor je už dávno prekonaný, takze zle si bola informovaná ty, netreba vždy slepo veriť lekárom.

@fionahope V 4. rokoch je to ešte v poriadku, zvlášť keď nemá problémy, môjmu synovi sa úplne uvoľnila až okolo 8-9 rokov, už si nepamätám presne, žijem v zahraničí, tu praktiky sťahovania predkozky od narodenia nie sú vďaka súčasným medicínskym poznatkom podporované, treba to nechať na prírodu.

evittam
9. máj 2020

@sisaka Pozor na tvoj možno "predpotopny" názor. Ci len ten tvoj je správny? My sme sťahovali od narodenia pri kúpaní, nenásilne a dnes a nikdy žiadny problem.... Takže podla teba som "predpotopna". Ešteže ty si moderna a možno ako pár mojich známych keby spravili "predpotopne" tak nemuseli chlapci podstúpiť co podstúpili-a ano ja viem nie je to vždy tak.

sisaka
9. máj 2020

@evittam píšem o mojom názore? Píšem o tom, že sťahovanie predkozky sa už mnohé desaťročia nevykonáva, to nie je môj názor, to je medicinsky fakt , ty sa kľudne riaď faktami z 50tych rokov 20. storočia

evittam
9. máj 2020

@sisaka Ty tu píšeš ako sme všetky co to robíme predpotopne.Mne sa potvrdil fakt ze radšej nenásilne skúšať mozno 1xdo tyzdna ako potom chodit po chirurgii. To je vsetko.

gondyo
9. máj 2020

my sme to nerobili vôbec,syn má 7 rokov...žiadne problémy nikdy nemal,čítali sme dávnejšie ,že aj tak mávajú chlapci ešte pred narodením erekcie aj to tak je...zakaždým keď mu bolo treba cikať tak mal pipíka v pozore...vôbec sa tým nezaoberaj

pininka1
9. máj 2020

@sisaka nemáš pravdu, definuj zahraničie. Sú krajiny kde sa to tak isto robí a stahuje. Ja som čítala aj zahraničnú literatúru a aj tam sú za aj proti. Takže netreba zo Slovenska robiť zaostalý krajinu.

fionahope
autor
Autor odpoveď zmazal
fionahope
autor
9. máj 2020

Ďakujem za všetky názory, ukludnil ste ma 🤗 a
@evittam Ty veľmi často ako som si všimla reagujes podráždene, hlavne sa upokoj.

evittam
9. máj 2020

@fionahope Ja som uplne pokojná. Nikde nereagujem podráždene. Nemám prečo.

lenuliatko84
Odpoveď bola odstránená
hettinka
10. máj 2020

@lenuliatko84 ja som tiež nesťahovala nasilu od narodenia, len ked ma donútila doktorka, sme to v 5 rokoch uvolnili (so slezom) a potom sa na to zasa vykašľali ( a zasa to nešlo), takže som tiež asi podľa tvojich kritérií ekomatka ... mimochodom, mládenec má 13 rokov a žiadne problémy, samo sa to uvoľnilo.
A že sťahovala aj tvoja matka ... no kedysi sa aj deti trieskali po zadku remeňom pri každej príležitosti a za zlú známku napríklad. Alebo sa im dávala fazula, krupica a segedínsky guláš od 4 mesiacov. Robíš to tiež? lebo sťahovanie predkožky je rovnako zastaralý názor, ako tieto.

seahorse27
10. máj 2020

Nasmu na 5-rocnej prehliadke tiez nesla stiahnut predkozka, iba trochu. Dr. kazala po kupeli opatrne skusat stahovat, tak to robime kazdy vecer aj so slezovou mastickou. Za pol roka sa to dost zlepsilo, uz mu prejde cez zalud. V 6 rokoch mu to znova dr. pozrie a ak sa jej to nebude zdat ok, tak nas vraj posle na urologiu. No dufam, ze sa tomu vyhneme. Do 5 rokov sme mu s tym prakticky nic nerobili, len teraz sme zacali.

demetria
10. máj 2020

Mam troch synov a ani jednemu nesla stiahnut v predpisanom veku 3 rokov, ani dlho potom. Nebabrili sme im do toho, nenatierali nicim, nenamacali do ziadnych odvarov. Dodrziavali sme zakladnu hygienu a spolahli sme sa na prirodu. Manzel spominal, ze jemu urcite nesla do puberty, uvolnila sa sama, netusi kedy.
Pre pediatricku som mala pripraveny argument, ze to mam odkonzultovane s urologickou (co aj mam, mimo Slovenska), ze staci riesit plastiku okolo 16r, dovtedy to ma cas spravit sa same. Uz teraz mozem povedat, ze ziadne plastiky riesit nebude treba 🙂.

mirka2405
10. máj 2020

@fionahope Pridam moju skusenost s teraz uz 14 r. synom, tiez mal zuzenu predkozku, uz sme boli aj objednany na zakrok, podotykam, ze ziadne problemy nemal, predkozku som mu nenasilne skusala stahovat, no jednoducho to neslo.Po dlhom rozmyslani som zakrok zrusila. Rozhodla som sa nechat to “na prirodu”. Aktualna situacia, dospievanim sa predkozka krasne uvolnila, syn nema absolutne ziadny problem s tym suvisiaci. Teraz mam 4 rocneho, ten isty problem, postupovat budem rovnako.

Strana
z2