icon

Teplota u 9 mesačného bábätka

alex5896
19. apr 2022

Ahojte mala ide mat 9 mesiacov mame dva zubky ktore ani nevieme ako vysli no teraz mame teplotu na cele 38.5 na spankoch je trosku vyssia...moze to byt zubkami? Mame slaby soplik ale pisu ze to je normalne pri zubkoch....pri akej teplote mame ist na pohotovost. Dakujem.

petamich
19. apr 2022

v prvom rade treba teplotu pravidelne monitorovat a zrazat antipyretikami pri teplote nad 38-39.5, studeny zabal/kupel/sprcha a nasledne ak teplota pretrvava a napriek vsetkej snahe sa ju nepodarío zrazit by som sla na pohotovost

a treba zmerat rektalne a odpocitat 0.5 stupna, nakolko celovy teplomer nemusi byt uplne presny

zanetakovacsova
19. apr 2022

@petamich zábaly sa dávajú až vtedy ak dieťatko nemá studené ruky nie? Keď už teplota nebude stúpať.

petamich
19. apr 2022

@zanetakovacsova nasa pediatricka praveze radi inak

Zábaly sa podávajú nasledovne: Pripravte si vedro so studenou vodou, namočte bavlnenú plienku, vyžmýkajte a obtočte mokrou plienkou trup dieťaťa - od krku po zadoček. Ak je plienka po 3 – 4 minútach teplá, znovu ju namočte do studenej vody a postup opakujte asi 6x, kým telesná teplota neklesne aspoň na 38,3 °C. Medzitým začne účinkovať aj liek proti horúčke. Dieťa neprikrývajte, na dolné končatiny mu oblečte ponožky, podkolienky, na ručičky môžete dať rukavičky. Horúčkou sa stiahnu cievy a v dôsledku toho sú nožičky a ručičky veľmi studené. Preto nikdy neochladzujte končatiny. Pri zábale dieťa plače, ale dieťaťu musíte pomôcť, takže vydržte!

ma na svojej stranke poradenstvo, tak tam vzdy studujem, ked nieco

zanetakovacsova
19. apr 2022

@petamich takto som to ešte nepočula ale tak každý deň sa niečo človek naučí, ospravedlňujem sa 😊

alex5896
autor
19. apr 2022

Ale myslite si ze az taka vysoka teplota moze byt zo zubka?

petamich
19. apr 2022

@zanetakovacsova neviem ci to bude tym, ze sa ucime alebo co pediater to nazor (uz pri tolkych veciach to tak bolo a to mam dieta 9-mesiscov) a asi si proste kazda vyberieme nejaky zdroj, lebo vsak tolko informacii sa vali zlava sprava, mama, svokra, kamoska, pediatricka, kamoskina pediatricka 🙈

petamich
19. apr 2022

@alex5896 osobnu skusenost nemam, resp. nasmu chudakovi, ked teraz vyliezli horne jednotky, tak mal vtedy covid a horucky 38.5-39, co z toho to bolo (tipovala by som covid ale mozem sa mylit), skuste si precitat to info od nasej pediatricky (mozno pomoze) a ked sa vam nebude cokolvek zdat, ja som napr. minuly tyzden na Kramare volala, ci mame prist, slusne a milo mi poradili

http://www.dzurillova.sk/poradenstvo.html

zzkmetova
19. apr 2022

Len nie studena voda, Vas prosim

54tinka54
19. apr 2022

@petamich Na zábaly si pripraviť vedro so studenou vodou? Toto reálne radí pediatrička?🙈
Na zábaly sa má používať vlažná voda (ideál je cca 22-25 stupňov).

petamich
20. apr 2022

@54tinka54 ano radi, ja som s nasou pediatrickou velmi spokojna 🙂 zdrojov su stovky a kazdy si nejaky musime vybrat

zzkmetova
20. apr 2022

Voda urcite nie studena! Je to take chytanie za slovicka. Naozaj vlazna, cca 22-25°. Inak by dietatko zazilo

petamich
20. apr 2022

@zzkmetova samozrejme, ma to tam rozpisane, tu sa ale velmi radi chytame za slovicka, hoc som vyssie odpovedala tym odsekom vytrhnutym z kontextu na nieco uplne ine a autorke som dala cely zdroj 🙂

Pri podávaní zábalov a vlažnom kúpeli môže mať dieťa zimnicu – triašku, pretože rozdiel teploty rozhorúčeného telíčka (38,5 °C – 40 °C) a teploty okolitého prostredia – vody, izby (cca 23 – 25 °C) je vysoký. Triaška ustúpi s poklesom telesnej teploty dieťaťa.

54tinka54
20. apr 2022

@petamich no, triaška paradoxne spôsobí vzostup telesnej teploty.
Preto sa ani nemá dávať studená, iba vlažná voda. Pretože pri použití studenej vody nastane veľký teplotný šok, môžu prísť kŕče, triaška —> ešte väčšie zvysenie telesnej teploty.