icon

Tupozdarkosť u 5 ročného syna.

danka2222
4. nov 2019

Ahojte mamičky, môj syn mám 5 rokov a pred mesiacom mu zistili tupozrakosť pri preventívnej prehliadke. Nikdy sa nesťažoval, že by zle videl, taktiež neškúlil, neubiehalo mu očko, čiže sme na to prišli náhodne až teraz. Týždeň má nové okuliare, vybral si ich sám(samozrejme s našou pomocou a pomocou optika) - nechala som to na neho, nech ich rád nosí, ale celkovo sa na ne tešil. Nie je mu to, cudzie lebo aj ja nosím okuliare na diaľku celý deň. Jedno očko je v poriadku, tam nedostal dioptriu, to zakrývame okluzorom. Druhé má s cylindrom -1,5, čo myslím si nie je až také strašné. Zdravé očko sme teda začali prekrývať, a aj keď som si nemyslela, že to bude jednoduché, nejako sme za posledné 3 dni s mužom zistili, že celý náš deň a aj deň nášho syna sa hýbe len v téme zakrývania, prehovárania, napomínania. Nechcem mu to znechutiť, a som si vedomá, že je potrebné, aby to nosil.
Preto Vás poprosím o akékoľvek rady, tipy, ako ste to s vašimi deťmi zvládali vy. Viem, že u každého možno zaberá niečo iné, no budem rada za vaše inšpiračné nápady.

silvia0412
4. nov 2019

Ahoj riešili sme presne to iste. V optike sa dá kúpiť taky návlek sú tam všelijaké obrázky a tak sa nám podarilo mu to udržať na očku😉

danka2222
autor
4. nov 2019

@silvia0412 Návlek s obrázkom máme, no už si začína vymýšľať výhovorky, ako to na očku nemať.....používali ste nejaké finty, oblbovaky, motiváciu?

strelicia
4. nov 2019

ja ta asi nepotesim, u nasho syna nepomohlo absolutne nic a tak sme to vzdali. zakazdym si to dal dole a museli by sme ho privazovat aby vydrzal. treba s tym ale citat, nestaci to len tak mat a pozerat do prazdna. treba to druhe oko vtedy namahat. a to ked nespolupracuje...

janka279
4. nov 2019

@danka2222 Ja sama som tupozraka na jedno oko. Pamatam si, aky to bol boj s prekryvanim oka u nas. Malemu dietatu je tazke vysvetlit, ze je to v jeho zaujme, aby neskor lepsie videlo. Rodicia nic nezmohli. Problem bol fakt v tom, ze na to oko clovek nevidi a je to velmi obmedzujuce. 🤷‍♀️ Moja rada je byt trpezlivy a vydrzat co najdlhsie.

misha666
4. nov 2019

suhlasim so @strelicia ...som tupozraka doteraz ale vykorigovali ma v detstve celkom dobre... ja som mala 2,5 na jednom a 1,0 na druhom... chodila som 2x do tyzdna do ambulancie a obkreslovala tociace stvorceky na foliu ktore mi stale zmensovali :D teraz mam 1,25 a 0,25 ... takze urcite odporucam cvicit... tiez om nosila prelepene ocko par hodin do dna...ale nie cely den... neviem ako motivovat ja som si to tiez tajne davala dole :D

siska53
4. nov 2019

@danka2222 tazko..nasa ma 7, uz asi 3.rok to nosi a stale je problem. Este rano, ked chodila do skolky, sa to dalo, ale ako chodi do skoly, tak len poobede a tu uz vymysla..

renab
4. nov 2019

Ja som tiez tupozraka a necudujem sa mu, ze to nechce, kedze tym okom horsie vidi. Skuste nosit hlavne vtedy, ked robite nejake pracovne zosity, ked sa hra, napr. nieco sklada, skratka vtedy, ked to ocko viac namaha. Ja som ako dieta "cvicievala" cca 2 hodiny denne, celkom sa to upravilo, nemusela som nosit okuliare ani pri soferovani, ale neskor sa to vratilo a pomaly sa to zhorsuje.

silvia0412
4. nov 2019

@danka2222 syn si to dal vysvetliť mal 5 rokov a nosil to až do prvého ročníka a upravilo sa to momentálne má 0.25 tak je to super. Je to iba sila zvyku skus ho nejako podplatiť.

kacenka0078
2. okt 2020

Určite to nezanedbajte!!! Je dobré, keď má okluzor, čo najdlhšie cez deň ale s malým dieťaťom asi problém. Dôležité je cvičiť s tým očkom, nie len tak ho mať celý deň prelepené. Mojim deťom to bohužiaľ očná zanedbala, lepšie povedané vôbec na to neprišla. A to sme chodili od piatich rokov na očné, obaja sú krátkozrakí. Teraz sme očnú zmenili, keďže starší je už dospelý a zrazu tupozrakosť. A aj u mladšieho. Lekárka nám odporučila cvičenia aspoň skúsiť, tak chodíme raz do týždňa a doma poctivo cvičia aspoň hodinu. Tupozraké majú obe oči, takže každy deň menia prelepené oko. Do školy ani von im neodporúča preliepať, až sa kdesi nezabijú ( majú silné dioptrie). Neviem, či máme nejakú šancu, lebo je známe, že sa to dá spraviť do 8-9 rokov. Nájdite si dobrého ortoptika, aspoň vám vysvetlí, o čo ide a aké sú možnosti. Držte sa.