icon

Vedeli by ste poskytnúť prvú pomoc pri anafylaktickom šoku?

anouschka5
29. apr 2024

Mamičky ( nielen ) vedeli by ste podať prvú pomoc napr. pri anafylaktickom šoku ? Viem, že sú to extrémne prípady, ale ako sa hovorí: čert nikdy nespí a radšej byť pripravení - vedeli ste napr., že pri strate vedomia bábätka je život zachraňujúcich 5 vdychov ( nie silných ) do ústočiek a zároveň nošteka ?

melanta
29. apr 2024

Áno, mám 2 kurzy prvej pomoci. A často si tieto veci prečítam, aby som mala prehľad. Takže viem aj to, že pri bábätkách je to ako píšeš. Už len kvôli tomu, že som vodič a že som žena matka a babka to podľa mňa mám vedieť.

tamvtme
29. apr 2024

Teoreticke znalosti mam, kurz prvej pomoci som absolvovala viackrat, naposledy specialne zamerany na prvu pomoc pri detoch. Ale ci by som vo vaznej situacii nespanikarila, nedovolim si odhadnut.....

anouschka5
autor
29. apr 2024

pri dusení sa bábätka okamžite otočiť na bruško na vašej ruke, zafixovať hlavičku za čeľusť nahnúť trochu dolu hlavou a jemne pobúchať po chrbátiku medzi lopatkami smerom k hlávke.
Pri vyrazenom dychu treba fúknuť do úst

jana_eyre_2
29. apr 2024

Teoreticky áno, ale prakticky si nedovolim tvrdiť ako by som vedela zachovať chladnú hlavu.. v predstavách môžem byť hrdinka, v realite to môže vypáliť úplne inak.. veľmi dúfam že nikdy nebudem v situácii, že to aká som budem musieť zistiť..

Mám teda pár zážitkov, kde som nespanikarila, ale teda nebolo mi všetko jedno, oživovať som nikdy nikoho nemusela.. mamu som sa už ani nepokúšala, to už mi bolo jasné že to je zbytočne...

diewcatqoo
29. apr 2024

Teoriu ovladam, mam absolvovanych niekolko kurzov prvej pomoci. Ale ako by to bolo v praxi, tazko povedat. Nastastie, este som nebola v situacii, ze by som musela podavat prvu pomoc (dufam, ze ani nikdy v takej situacii nebudem). Parkrat som sa ocitla v situacii, ze tam bol este niekto iny, kto tu prvu pomoc podal a ja som len volala zachranku, ale bola som v totalnom strese, mozno az panike. Takze je mozne, ze ak by som bola nutena tu pomoc naozaj podat, v tom soku a panike by som ju mozno aj podala zle.

tahomi
29. apr 2024

@anouschka5 pri strate vedomia nie je spravne hned davat dychanie z ust do ust. U dietata treba zvazit aj cudzie teleso v dychacich cestach a tymto ukonom by sme to len zhorsili.

viestta
29. apr 2024

@anouschka5 dufam, ze ano. Absolvovala som niekolko skoleni prvej pomoci. Zatial k vaznym nehodam nedoslo, ale pri tych menej vaznych som to zvladla

alickapusinka
29. apr 2024

Mám kurz prvej pomoci aj opatrovateľský kurz s CK tam sme sa to učili.

bavlnka92
30. apr 2024

mám dva kurzy (jeden vrátane autoškoly, druhý z práce), v práci sú to väčšinou popáleniny ktoré sa riešia a mimo toho už som si v praxi vyskúšala aj stabilizovanú polohu a heimlichov manéver.. 🙊