Veľmi pokojné 2-ročné dieťa pri návšteve lekára
Ahojte mamičky. Zaujíma ma, či má niekto podobnú skúsenosť s 2 ročným chlapčekom. Od narodenia pri návštevách pediatra bol úplne kľudný, ako som ho položila tak ležal, počas celeho vyšetrenia. Proste položila som ho a on bol odovzdaný. Pediatrička prešla bruško, hlávku, nožičky... no všetko. On len tíško ležal. Plakal jedine pri očkovaní. Celkovo má vysoký prah bolesti. Buchne sa, spadne...neplače. keď už plače tak viem, že je to vážnejšie. V roku aj niečo si tak tresol hlavičku, že mal obrovskú hrču na čele. On nedal najavo, źe ho to bolelo. Ale dnes má úpne odrovnal. Prerezal si kožu medzi palcom a ukazovákom. Videla som pád no nie krv. Chvíľu som ho pomojkala a šiel sa ďalej hrať. Potom som si všimla, že je všade krv. Tá rezne rána sa mi zdala hlboká tak sme šli na pohotovosť. Já v koncoch, roztrasená a moje dieťa kľudne ležalo celý čas na lôžku pod svetlom a pozeralo ako mu to čistia a dávajú lepidlo ( chceli dať jeden steh ale nakoniec usúdili, že daju lepidlo) , následne obväzuju. Len pozeral čo sa deje. Je to normálne. Máte niekto takéto dieťa? Mam sa obávať?
A čoho sa ako chceš obávať ? Ak si sa chcela pochváliť dieťaťom čo neplače , nereve , nemeta sebou u doktorky , wow super , chválime . Inak nechápem , čoho by si sa akože mala báť . 🙂
Prepac, co na tom ma byt nenormalne? Respektive co si myslis ze s Tvojim dietatom akoze je? Ved ako dospeli, tak aj dieta je kazde ine. Nie vsetci su "dramaqueen"...
@kolka3354 mám také dieťa, nevidím na tom nič špeciálne. 🤷🏼♀️
Moja dcéra je takáto. Je úplne ok
Ja som tiež taká a nemyslím si že som iná ako ostatni
@kolka3354 Označuje sa ro ako porucha vnímania bolesti. Môže ísť o viac stavov, podľa toho, či je prah bolesti zvýšený alebo znížený:
Hypoalgézia / hyposenzitivita na bolesť – človek má zvýšený prah bolesti, bolesť vníma slabšie než väčšina ľudí.
Analgézia – úplná neschopnosť cítiť bolesť (napr. vzácna genetická porucha congenital insensitivity to pain).
Nas syn je taky. Ma 4 roky, ale od babatka je uplny pohodak u dr. Ked mal 2 a pol roka, boli sme na kardiologii, na sone srdca, vyse pol hodiny tam lezal, doktor mu popozeral milion veci - mal tam mladu doktorku a potom sa mi ospravedlnoval, ze pozeral aj veci, co nemusel, ale chcel vyuzit kludne dieta a ukazat mladej, co sa dalo. Ze to uz dlho nemal taky pripad, aby pokojne dieta lezalo.
A čoho sa ako chceš obávať ? Ak si sa chcela pochváliť dieťaťom čo neplače , nereve , nemeta sebou u doktorky , wow super , chválime . Inak nechápem , čoho by si sa akože mala báť . 🙂
@anonym_d7d195 veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Ide mi o to, že často dostávam od lekárov otázky, či je takýto kľudný stále. Viem, že takéto správanie u tak malých detí môže predchádzať diagnostike autizmu v neskoršom veku.
@kolka3354 môj syn bol taký a aj zostal kludas už je v puberte.Aj mal určite strach, ale tak vidíš aj doma či ho je všade veľa, alebo je pokojný.Je to veľmi dobrá povaha pre život😉môj si hodiny skladal lego, kreslil
Nas syn je taky. Ma 4 roky, ale od babatka je uplny pohodak u dr. Ked mal 2 a pol roka, boli sme na kardiologii, na sone srdca, vyse pol hodiny tam lezal, doktor mu popozeral milion veci - mal tam mladu doktorku a potom sa mi ospravedlnoval, ze pozeral aj veci, co nemusel, ale chcel vyuzit kludne dieta a ukazat mladej, co sa dalo. Ze to uz dlho nemal taky pripad, aby pokojne dieta lezalo.
@amelie2017 ďakujem krásne za interakciu. Asi som toto potrebovala počut. Keď mu to ošetrovali tak sa prišli pozrieť ďalší dvaja zdravotníci ako to zvláda. Obaja sa opreli o stenu a pozerali. No potom prišla tá otázka, či je takýto stále. A vtedy spozorujete. Lebo viem, že takto sa správajú deti s autizmom
Moja dcera u lekara nevystrajala nikdy, a to ma toho za sebou dost. A, ano, je aspergerka. Nikdy mi nenapadlo davat to do suvislosti, zaujimava informacia. Doma pri urazoch vsak vystrajala dost, to, ze nevystrajala u lekara skor suvisi s tym, ze pred cudzimi emocie, najma tie negativne, neprejavuje, nechava si to na doma.
Moje dieťa také bolo co sa tyka doktorov do dvoch rokov. Raz keď bol chorý, nechcel ísť od doktorky domov, lebo sa tam hral s autíčkami 😆 neplakal, bol úplne v pohode.
Co sa tyka pádov a úderov, tiež som to spomínala dr, že on vôbec neplače. Nie raz tresne sebou o zem a postaví sa ide ďalej. Keď plače viem, že je už veľmi zle. Ale všetko je ok, len ma asi vyšší prach bolesti
Moja dcera u lekara nevystrajala nikdy, a to ma toho za sebou dost. A, ano, je aspergerka. Nikdy mi nenapadlo davat to do suvislosti, zaujimava informacia. Doma pri urazoch vsak vystrajala dost, to, ze nevystrajala u lekara skor suvisi s tym, ze pred cudzimi emocie, najma tie negativne, neprejavuje, nechava si to na doma.
@mandzula
Ďakujem za odpoveď. Mňa naozaj znepokojuje to jeho kľudné správanie. A bojím sa aby to neznačilo niečo zle. Vážne takéto spravanie predchádza niečomu horšiemu. Ale zase nieje takýto stále. Bojí sa keď sa k nemu priblíži niekto cudzi, ako dieťa sa hanbí pri cidzích.
@kolka3354 Tak moja mama to ma takto podobne s bolestou, kolkokrat si ani popaleninu nevsimne, cisarsky ju nebolel, doktori ju museli zavracat do postele 🙂 Pred 70kou ju uz zacalo boliet koleno, vadilo jej, ze uz prejde len okolo 10km, isla si ho dat vysetrit a bolo uplne znicene, na endoprotezu, doktor nechapal, ze este normalne chodi. Autistka nie je.
@kolka3354 Tak moja mama to ma takto podobne s bolestou, kolkokrat si ani popaleninu nevsimne, cisarsky ju nebolel, doktori ju museli zavracat do postele 🙂 Pred 70kou ju uz zacalo boliet koleno, vadilo jej, ze uz prejde len okolo 10km, isla si ho dat vysetrit a bolo uplne znicene, na endoprotezu, doktor nechapal, ze este normalne chodi. Autistka nie je.
@marianarem to je chvályhodné. Veľa zdravia jej. Možno mám asi naozaj len syna s vysokým prahom bolesti.
Moj syn bol u ocnej asi 4r, rozkvapkali ho a on pekne spolupracoval, este tam doktorka vravi, ako balia deti do deky ked ich chcu vysetrit a odoberanie krvi ziadny problem, sestricka vravi, dajte si ho na kolena a drzte a on ze netreba a pekne pozera ako beru krv
Moj syn bol u ocnej asi 4r, rozkvapkali ho a on pekne spolupracoval, este tam doktorka vravi, ako balia deti do deky ked ich chcu vysetrit a odoberanie krvi ziadny problem, sestricka vravi, dajte si ho na kolena a drzte a on ze netreba a pekne pozera ako beru krv
@muminka27 prvý krát som tu položila otázku pretože som predvídala znepokojujúce odpovede a som prekvapená koľko pozitívnych správ som dostala. Naozaj som si myslela, že takéto správanie u tak malých detí niwnje v norme ale ukazalo sa, že je. A že sa nemusím obávať. Ďakujem vám naozaj
Buďte radi, moj 15r odpadol doma keď som mu povedala, že ide na očkovanie
Aj moje sú takéto kľudné, od narodenia...ako.nevidim.dovod aby plakali u Dr.ked ich len vyšetruje. Na tom predsa nič zvláštne nie je.
A tvoj má asi vyšší prach bolesti. Moje nie.
@kolka3354 Mam doma 4roky -nie je to v norme. Norma je, ze dieta ked sa poreze=place....takze musis predvidat a davat pozor. Napr. aby sa dieta nehralo so snehom a nemalo omrzliny, lebo neciti chlad ....rovnako horuce. Pri padoch aby nemalo otvorenu ranu a nevedelo o tom a nezanieslo si infekciu ...atd. Je dobre to konzultovat s pediatrickou. U nas ma sestricka take dieta, takze hned to rozpoznala a potvrdila aj s lekarkou.
Mne to pride divne dost.. pedi ti co na to vravi?
@kolka3354 No štandardné to určitw nie je. Ale hneď vyniesť aspergera to mi príde tiež veľmi unáhlené. Kľudne môže mať len vyšši prah.
@kolka3354 je to určite zvláštne. A lekárov vnímal? Určite s ním komunikovali a tak. Veď aj sama musíš vedieť, aky je v bežný deň. To by sa ti zdal cudný aj v iných situáciách.
Inak môj mal uraz v skolke ako 5 ročný, šili mu celo a tiež sa ani nepohol. Ale raz bol na pohotovosti a mal aj vysokú teplotu vtedy a co tam nevystrajal kvôli odberu z prsta, tak som len pozerala. Co by som vôbec nečakala, že bude nevysetritelny.
@kolka3354 je to určite zvláštne. A lekárov vnímal? Určite s ním komunikovali a tak. Veď aj sama musíš vedieť, aky je v bežný deň. To by sa ti zdal cudný aj v iných situáciách.
Inak môj mal uraz v skolke ako 5 ročný, šili mu celo a tiež sa ani nepohol. Ale raz bol na pohotovosti a mal aj vysokú teplotu vtedy a co tam nevystrajal kvôli odberu z prsta, tak som len pozerala. Co by som vôbec nečakala, že bude nevysetritelny.
@dennissa16 síce ešte nerozprava ale keď mu sestrička povedala aby narovnal nôžky tak to urobil, na otázku či si potom vyberie nálepku za odvahu prikývol hlávkou. Pozoroval všetko naokolo. Keď ma teplotu je plačlivý, pri odberoch z prsta tiež neplače. V bežných iných situáciách je podľa mňa štandard. Teši sa z maličkosti a hnevá keď mu berú hračky. Nevnímam ho tak, že má svoj svet. Len pri takýchto zraneniach reaguje ako reaguje.
Aj moja bola kludna ..aj pri brani krvi ,proste stale.
Ca do 5r zivota ,vtedy si dieta viac uvedomuje , vie ze lekar moze sposobit bolest a uz kludna neni😂 tak si to uzivaj kym to tak je 🙂
Mne to pride divne dost.. pedi ti co na to vravi?
@cyberk pediatrička sa ma len pýtala či je takýto kľudný stále ako pri nej. Vtedy sme ešte u iného lekára neboli len na odber z prsta. Povedala som jej, že takýto je len pri nej. Pri zubárke odmietal otvorit ústa, na krčnom plakal keď mu prezerali hrdielko no ten včerajšok ma prekvapil.
@cyberk pediatrička sa ma len pýtala či je takýto kľudný stále ako pri nej. Vtedy sme ešte u iného lekára neboli len na odber z prsta. Povedala som jej, že takýto je len pri nej. Pri zubárke odmietal otvorit ústa, na krčnom plakal keď mu prezerali hrdielko no ten včerajšok ma prekvapil.
@kolka3354 a tu ranu by som neriesila…V necelych 3r si roztala usta az po kozu , krv vsade a ona si tvrde jedla akoby nic-pred sitim.
dva stehy mala.
@kolka3354 tak potom sa asi nemusíš báť. A asi si vyhrala dieta v lotérii, väčšinou to mame s deťmi v ambulanciách veľmi ťažké 😁 je zlaty
Moja dcéra bola taká istá.
Trvalo to asi 10 rokov.
A potom prišiel zlom.
Momentálne jej už ani krv nemôžu zobrať, inak odpadáva 🙈

Čoho konkretne sa chceš obávať ?