icon

Vpadnutý členok u dieťaťa: Rady na topánky a skúsenosti

jaruska18
17. júl 2024

Ahojte, dnes sme boli na fyzio, chceli nas vyradiť uz no všimla si dr ze ma vpadnuty ľavý členok. Kázala nam obuvat topánky s pevným členkom no aby mali mäkkú podrážku a boli ohybne. Viete mi poradit značku? Fyzio ktora ju ma je zase nazoru ze sa ti upraví chôdzou. O 2 týždne me prist na kontrolu k fyzio dr..
Upravilo sa to u vas same? U nas asi viem kde je problem. Simi sa stavia iba cez pravú nohu. Ak jej pravú chytím vstane cez ľavú, no neviem byt v kuse pri nej a striehnut kedy sa ide postaviť, to je sekunda a stoji....ma 1,5r..chodi cca 3 tyzdne, no tak viac asi tyzden..dakujem

Vpadnutý členok u dieťaťa: Rady na topánky a skúsenosti
pribinak
17. júl 2024

@jaruska18 treba ju obut, pretože ten členok jej uteká a dosť
Napr protetika má vysoké sandálky.

jaruska18
autor
17. júl 2024

@pribinak doteraz som počúvala z kazdej strany ze nechat na boso, ani papuče, nic...dnes zase od dr na fyzio ze dat topánky, a priamo fyzio ze sa to upraví chôdzou...najhoršie ze kazdy povie nieco ine...pôjdeme zajtra nejake pozriet 🙂

pribinak
17. júl 2024

@jaruska18 tak takéto nožičky bosé nechať nemôžeš

anavixy
17. júl 2024

Toto treba riesit s fyzio alebo podologom. Chodi este velmi kratko na to, aby sa to nemohlo upravit. (Plus z fotky sa valgozita clenka hodnotit neda, takze to ze takto stoji nemusi znamenat, ze naozaj ma stale az taketo drzanie.) Topanka ziaden zazrak neurobi, nijaka. Nozka musi cvicit, rovnako tak zbytok tela, pretoze valgozne clenky su problem, ktory vznika uz vyssie, nie len v clenkoch. Kedze chodi a budete chodit von, tak samozrejme topanky mat bude, ale len tym sa to neupravi. Valgozne clenky potrebuju komplexne posilnovanie svalstva a stimulaciu noh - plosiek na roznych povrchoch, lezenim, preliezanim (piklerovej triangel napr, stimulacne podlozky). Urcite ale nie ziadne tvrde ortopedicke topanky ci hrube podrazky, kde neuciti zem pod nohami. Samozrejme ani cisto BF nie su pre kazdeho vhodne, treba najst alternativu. Ale dieta len zacalo chodit a teda este mas cas toto riesit.

jaruska18
autor
17. júl 2024

@pribinak Toto je screen z videa z minulého týždňa. Ked vstane skusim odfotit...

@anavixy Dakujem...vobec neviem ci ist do topánok, alebo teda aspon papučky na doma dat...doteraz chodila iba bosá..tym ze začala chodit teraz, tak piklerovej triangel este nezvládne, ešte nema taku istotu v chôdzi..vonku zatial chodiť nechce vobec

anavixy
17. júl 2024

@jaruska18 Skuste tie ortopedicke podlozky na doma, muffik napr 🙂 podla mna pockat este tak 2m kym zacne stabilne chodit a potom riesit cvicenie atd, obuv na von urcite, pevna pata a ohybna podrazka.

kacena4
17. júl 2024

ahojko chodit na boso sa ma po nerovnych terenoch nie doma po parketach. dietatu ak vpadaju clenky treba vysoke topanky ale kedze zacala len chodit treba chvilu pockat par mesiacov kym sa stabilizuje chodza a ak to bude pretrvavat treba ortopedovi kvoli ortovlozkach ci specitopankam moja nosi od 2,5r. ma 14 a stale ma ten problem, ale zlepsilo sa jej to trochu. u nas bol problem ze bola aj nestabilna chodza vdaka topankam sa to upravilo. skuste zatial topanky superfit alebo rak su makke, alebo protetiku ale tie su pevne. hlavne si vyberte s pevnou patou a co najvyssie aby sta stabilizoval clenok. drzim palceky nech sa zlepsi

zuz0110
17. júl 2024

Chodi velmi malicko, aby sa z toho dali vyvodit zavery. Moje obe deti zacali chodit az medzi 15-18m a obaja mali na zaciatku vpadnute clenky kvoli slabemu brusku. Obidvoch sme sledovali u fyzio, kupili take tie podlozky s roznymi povrchmi, jezkov a cvicili brusko roznym vyliezanim. 5 rocny uz ma clenky uplne v poriadku a skoro 3rocna uz ma len jeden mierne vpadnuty. Z mojich skusenosti, hlavne ziadne kopyta ortopedicke na nozky nedavaj. Nech chodi aj vonku hlavne bosa, bezka po trave a kamenoch a pocuvajte fyzioterapeuta.

zuz0110
17. júl 2024

A este som zabudla, ked bola dcera uplne takato pidi, fyzio kazala masirovat chodidla. A ked stoji takto, steklit ju sem tam po tej nozke, aby ju narovnala.

login1234
16. aug 2024

Ahoj, môžem sa opýtať ako ďalej postupujete? Cvičíte alebo ako sa s tým pasujete?