Vysypané telíčko 3 mesačného dieťatka drobnými vyrážkami

nela171
22. dec 2011

Ahoj...prosím o radu niektorej z Vás, ktorá mala takýto problém.....mám 3 mesačné bábätko a ešte kojím....doteraz som jedla všetko bez rozdielu, iba citrusovým plodom som sa vyhýbala.....Neviem kedy, ale moje dieťatko sa vyhádzalo drobnými vyrážkami, ktoré vyzerajú ako potničky a má ich po celom tele aj na tváričke....sú na dotyk drsné a suché a po zahriatí bábätka sa zvýraznia na červeno a niekedy sú len na dotyk drsné a nie je vidno, že ich má po tele...Používala som Nivea telové mlieko, ale to už používam od narodenia, tak z toho to asi nebude...mám pocit, že dieťatko sa aj snaží škriabať...bola som aj s tým u lekára a ten mi dal na to mastičku a kvapky ale že mám si sama sledovať z čoho to mohli vzniknúť....nechápem to, už ani dva dni nič nejem, ani žiadne ovocie ani nič čo by mu mohlo uškodiť a stále mu to pretrváva....mal niekto z vás takýto problém? Myslela som si, že ak kojím, tak dieťatko je chránené pred všetkými chorobami ale som sa mýlila....jedla som aj predtým aj orechy, aj ovocie, len nie tie citrusové...len mi je divné, že od toho dňa, čo som jedla pomaranč je už pomaly dva týždne a stále moje dieťatko je vyhádzané...tak neviem vlastne z čoho to je.....poradí mi niekto? díky moc

skeptik
22. dec 2011

@nela171 Podla mna to ma len vysusenu citlivu pokozku. Do vody na kupanie daj Balneum Hermal, inac ziadne mydlo a natieraj len olivovym olejom z lekarne.

yvetulka
22. dec 2011

my máme ten problém doteraz, nic nezabera a tak nam pediatricka spravila vyter z konecnika a zbierala som 3 dni stolicu. v stolici vsetko ok, ale v konecniku nasla protea, az na treti krat. predtym 2-krat sme mali inu bakteriu, ale ta zmizla a prisiel proteus. daju sa na to dat atb, ale to problem len zatlaci dovnutra a neskor sa opat prejavia. ak nema ziadne problemy, tak to nemam riesit, povedala dr. mali sme este dost zapachajucu stolicu, brali sme dlhodobo nieco z energy, ale uz nepamatam co a ten zapach zmizol, aj hodnoty protea sa znizili zo 120 na 44, ale vyrazky pretrvavaju. maly ich ma po tvari, na ramienkach a na nozickach minimalne, chrbat a brucho ciste. ked vyjdeme von, lica mu zcervenaju ako jablcka. ja tiez netusim, ci sa z toho dostane, ale vidim, ze nie som sama v tom, tak uvidime, ci niekto niecim prispeje a poradi.

nela171
autor
22. dec 2011

@yvetulka ahoj....môže to byť to isté čo máme my....lebo tiež mu tá stolia zapácha a je dosť riedka, aj keď viem, že kojené deti majú riedku stolicu....ale tiež ak je vonku tak má červené líčka a každý si myslí, že aký je zdravučký, keď má červené líčka....ale z čoho by mohli byť tie bakérie v konečníku? Veď tak čisto všetko robím, aj žehlím prádlo, dávam maximálny pozor na všetko...ja už neviem, asi tu platí to pravidlo, že čím viac človek dáva pozor, a robí všetko čisto, tak tým je horšie....

nela171
autor
22. dec 2011

@skeptik ...ahoj...a to do toho kúpela je na prídrodnej báze? Už sa bojím aj niečo dávať...ty máš tiež s takýmto niečím skúsenosti, alebo vy ste mali zasa niečo iné?

yvetulka
22. dec 2011

dr mi vravela, ze je to zo stravy, jednoducho mozes umyvat ovocie ako chces a varit zdravo, ked sa to jednoducho nachadza vsade a je to velmi rezistentne. mna osobne to velmi trapi, hlavne, ked pozeram na ostatne deticky, aku maju krasnu pokozku, ale dr mi vravela, ze sa nemam pre toto trapit, ved mimo toho je maximalne zdravy a robi nam radost. ale ako matka sa s tym neviem volajako zmierit. ak budes nieco nove vediet ohladom toho alebo lekari nieco vymyslia, co zaberie, daj prosim ta vediet aj mna. dakujem

yvetulka
22. dec 2011

@nela171 nam osobne ten balneum nezabral, skoda penazi, lebo dost stoji

yvetulka
22. dec 2011

@nela171 a este som zabudla - zistila som, ze po jedle, ktore obsahovalo E621, cize glutaman sodny sa mu to zhorsilo, moze byt aj, ze to ten glutaman spustil, ale to na isto neviem, viem len, ze po nom vyzeral strasne, odvtedy davam velmi pozor, aby som nic nekupila s obsahom toho, ale vela potravin a korenin hlavne ho obsahuje

skeptik
22. dec 2011

@nela171 To su normalne oleje - prevazne sojovy, je to najbeznejsie pouzivany pripravok pre kojencov so suchou pokozkou v Rakusku. Ja to bezne pouzivam, uvidis uz po tyzdni to ustupi, len hlavne ziadne Nivey, sampony a mydla. Este ten olivovy olej si kup v lekarni alebo krem na baze olivoveho oleja pripraveny v lekarni a bude dobre. Oni maju tak citlivu pokozku, ze staci male narusenie rovnovahy tuku a vlhkosti a uz sa to prejavi.
Na von v zime natieraj Weledu na tvaricku, vola sa to Wind und Wetterbalsam - taky husty olejovy krem, to mu daj na licka a tam kde mu to cervena (mali by to mat niekde v DM).

yvetulka
22. dec 2011

takto vyzeral v 3 mesiacoch po jedle, ktore som zjedla a bol tam glutaman

skeptik
22. dec 2011

@yvetulka no tebe to mozno nepomohlo, lebo ty si mala inu diagnozu, pochopitelne nemame vsetci to iste, najbeznejsie je ale to, co som ja opisala - jednoducho vysusenie pokozky, ktore sa u kojencov prejavuje vyrazkami, zacervenanim, vacsinou zvysene v oblastiach pod kolenami, pod laktami, na predpazi, atd. Vo vacsine pripadov zacervenanie lic je sposobene jednoducho stratou mastnoty pokozky, vysusenim a prekrvenim.

severankasr
22. dec 2011

my sme boli obsypani v 1. mesiaci, kupala som kazdy den v repiku, pomohlo, nic ine specialne sme neriesili. preslo to samo casom. repik nam zabral

yvetulka
22. dec 2011

@skeptik vsak jasne, kazdy je iny, my osobne sme tolko minuli na weledu, lebo nam tiez dr vravela ziadna detska kozmetiku typu nivea, johnson a pod, weledu uzivame doterat a viem, ze aj ked nepomohla, urcite mu neuskodila, je to vynikajuca kozmetika a este aj salus je vyborny, je tam kopec vyrobkov na suchu a citlivu pokozku, skus aj tuto napr, ci nepomoze, ak je to len vysusene a len na tvaricke nela171

lucysha
22. dec 2011

Ahoj, my sme mali podobne vyrazky, ked mal maly 3 mesiace a dr. nam dala taky hnedy puder, ktorym som ho natierala a asi po tyzdni to ustupilo a uz sa nam to nevracia. Tazko povedat, ci to bolo to iste, lebo nie som lekarka. Kozmetiku pouzivame len Bioderma alebe Bebe z lekarne.

yvetulka
22. dec 2011

@lucysha a z coho mal tie vyrazky? zistilo sa to? a nevies, ako sa vola ten puder?

angel8734
22. dec 2011

my sme boli dnes stymto u lekarky.zacala sa ma vypytovat na praci prasok avivaz mydlo a pod. a ci je kojeny lebo ze vraj ked hej tak to stoho nemoze mat jedine ak by bol na um. nam povedala ze to máme s mydla od johnson. prdpísala nám balneum. o tyzden sa mame ukazat. maly to má na krku kde sa mu to aj scervena, a na nozickach mu to strasne cítitt aj ked natolko nevidno, teplo to len zhorsuje.

vrn
22. dec 2011

Mame podobny problem...... nam sa to objavilo po ockovani 11.tyzdni hexavakcinou a pneumokokmi, tak som to dala do suvisu s ockovanim.......najhorsie ma prave tie ramena,, ale aj nohy a trosku brusko, to sa vsak kupanim Balneum Hermal zlepsilo, len tie ramena nie. Dovtedy mala nadhernu pokozku. Na tvaricke si to rozskriabe ked si dava prsty do pusy, to beriem s rezervou. No a tiez nam odvtedy uz 3 tyzdne pretrvavaju sopliky (biele) a zareagovalo hnisanim aj ockovanie proti tuberkuloze co ma na ramene, tam ma tu pokozku najhorsiu 😖 Ja ziadne glutamany nejem kedze varim doma pre 3-rocnu dceru a jem to iste co ona..... Tiez chcem vyskusat Babe kozmetiku (tekute mydlo je vyborne) alebo Avene ma tiez vyborne telove mlieko na citlivu ekzematicku pokozku. Praci prasok som nezmenila. TIez ma zapachajucu stolicu ale to ma dlhodobo, tiez ma kvasinky (soor) v pusinke od 3 tyzdnov co sa ich nevieme zbavit tak berieme uz 3 balene probiotik.... tak rozmyslam ze poziadam trosku o odklad preockovania, nech jej radsej najskor urobi este raz vysetrenie stolice a potom sa uvidi.

31majka12
22. dec 2011

Nam pomohol na tie vyrazky calciovy sirup...to mi poradili v lekarni...po 3 dnoch to hned preslo. 🙂

alami
23. dec 2011

@nela171 nečítam všetko, tak ak to už niekto písal, prepáč
ak nie zo starvy, môže to byť kontaktná dermatitída, teda - nemenila si prášok na pranie, nedala si ho viac ako zvyčajne, tak či tak, prádelko viac krát preplákaj - teda nastavuj plákanie viackrát za sebouk, prípadne per len s pracou guľou + žehli vecičky z vnútornej strany. netreba zabudnúť aj na oblečenie, ktoré už máš opraté a teraz by si ich chcela obliekať - treba znova optrať, alebo len poriadne ešte raz vyplákať.

a teraz čítam spätne - jedla si pomaranč? vyhádzal sa po ňom hneď - teda v ten, alebo nasledujúci deň po tom, čo si ho zjedla? ak áno, môže to byť po ňom, aj keď to trvá tak dlho - teda kým sa všetko, čo z neho prijal z organizmu nevylúči, reakcia môže trvať + istý čas môže trvať, kým sa pokožka dostane do normálu.
Ak to bola reakcia na pomaranč, odoznie to a bude zas dobre, neboj nič 😉 na pomaranč mu bolo ešte priskoro, preto zareagoval, vôbec to nemusí znamenať jeho ´dalšiu alergiu.

to plákanie odporúčam, aj ak je to z pomaranča, nebude ho to dráždiť - v prádle z automatickej práčky zostáva nevyplákaného veľa prášku, ktorý bude takúto kožičku ešte viac dráždiť.

lucysha
23. dec 2011

@yvetulka , nie nezistili, ale aj ja aj moja mama sme alergicky a mavame kozny vysyp, tak mozno je genetikou, pretoze malemu uz nejake alergeny vykukukli, ked sme zacali davat prikrmy. Neviem ako sa vola ten puder, lebo to bolo pred rokom a je na predpis. Skus sa spytat lekarky. Moc som ti nepomohla 😒 . Dufam , ze budete skoro OK.

kamilka22
23. dec 2011

Mne sa dcerka vysypala, ked som pouzila avivaz. A alergia z jedla, napriklad po citrusovychplodoch moze u kojencov trvat dlho. Moja dcerka - ale bola uz vacsia, mala rok a tri mesiace vypila dzus /svokra jej ho naliala bez mojho vedomia/, tak sa na druhy den po nom vyhadzala. Morili sme sa s ekzemom mesiac. Preslo jej to po nechtikovej indulone a to sme uz mali doma kyselinu mliecnu a hormonalne maste. Kozmetiku odporucam Sebamed pre deticky, maju namiesto mydielka detsky syndet - je to este setrnejsie ako mydlo.

natali7478
23. dec 2011

nam pomaha kupat v oilatum kúpeľný roztok, plus Holtov krém na tváričku na noc - to zabralo za 2 dni a inak cez den Lipobase, no a na cele telicko mame Excipial. citrusy by som pre istotu vysadila. inak orechy su podla mna v poho.

kikbar
16. feb 2018

@nela171 viem, ze je to 7 rokov, ale prisla si na to, z coho to malinky mal? moj maly ma 5,5 mesiaca a vkuse z niecoho vyhadzany, plne kojeny, pred tyzdnom mal prvy zemiak, a brutalne sa zasa vyhadzal... tak uz som zufala, lebo fakt uz mam pocit, ze ja nejem skoro nic, periem mu v detskom tekutom prasku a pod... tak ja len ci ty si prisla na dovod alebo to proste len casom preslo 🙂