icon

Zaostávanie v psychomotorickom vývoji

11. apr 2025

Ahojte, idem si po radu a skúsenosti ostatných.
Mám doma 5 mesačného syna. Na poslednej poradni dr nam dala výmenný listok na neurológiu nakoľko malý zaostáva v PMV, robi niektoré veci čo by mal robiť ako 5 mesačný, avšak sú aj veci ktoré mal robiť v 3-4 mesiacoch a nerobí to doteraz. Mňa tieto veci už dávnejšie ťažia, rodina do mňa vkuse hučí že je len lenivý, že on to dobehne a tak a ja sa cítim akokeby každý ma videl len ako hysterku. Každopádne vyhľadala som aj fyzio, boli sme zatiaľ 2x, ďalšiu kontrolu nam dala keď bude mať syn polroka.
Moja prvá otázka znie: tie čo ste mali detičky so spomalenym vývojom - dobehli vaše detičky to čo zmeškali? Sú zdravé alebo bola/je za tym nejaka diagnóza? Syn sa narodil v termíne, apgar skóre 9/10, tehotenstvo a porod bez komplikácií.
A druha otázka ako zvládať úzkosti spojené s dieťatkom? Stále rozmýšľam nad tym čo ak nedobehne to čo zmeškal vo vývoji, čo ak ma nejake zdravotne problémy a ďalšie xy čo ak🫠🫠 mojim najväčším strachom vzdy bolo mať choré dieťa a teraz mi v hlave koluje milióny otazok a myšlienok… kvôli tomu sa cítim zle psychicky aj fyzicky a neviem ako to mám zvládnuť alebo prekonať
Dakujem

michaelam2
11. apr 2025

A co konkretne nerobi co by mal?

deti95060810
11. apr 2025

1. dobehla, bola diagnóza
bezproblémový pôrod ako aj tehu. niekedy to skrátka tak vypáli.
2. skús si dávať magnézium, popr. o pomoc požiadaj psychologa. možno on doporučí psychiatra.
ono najdôležitejšia je mentálna úroveň....

autor
11. apr 2025

@michaelam2 nesleduje si rúčky, keď je na chrbatiku tak sa naťahuje po hracky (dost dlho mu to ale trvá a začal to robiť možno pred 1,5 týždňa), na brusku vôbec ho nezaujímajú hracky… len ruky do úst a to všetko… tym padom nejde ani do 2 vzpriamenia, na brusku je len frustrovaný a plače aj keď sa už sam otáča na bruško
Čo sa tyka komunikácie tak tam to je ok, vyska, vydáva rôzne zvuky, ukazuje jazyk, sleduje aj nas s mužom aj hracky, smeje sa

autor
11. apr 2025

@deti95060810 ak sa môžem opýtať aká bola diagnóza? Teraz ju už nema? Riešili ste s fyzio /neurologom?

deti95060810
11. apr 2025

diagn=ozu nebudem písať - ty si anonym - nemám dôvod....

autor
11. apr 2025

@deti95060810 ok chapem

michaelam2
11. apr 2025

Ono naozaj to moze byt len to ze je “lenivsi” a vsetko v pohode dobehne. Ale samozrejme ak mas podozrenie tak to treba skontrolovat. Neuro vam povie viac. Kedy idete?

autor
11. apr 2025

@michaelam2 este som ho nestihla objednat, dnes dr neordinuje tak už v pondelok tam budem volat
Snáď nam da termin čo najskor

evcagabi
11. apr 2025

A co ti povedala fyzio? Tabulky podla mna znesu vela 😅 ja by som dala na svoj pocit, ak mas ty v sebe, ze by si to mala riesit, ser na okolie. Ak si myslis, ze je vsetko ok, ser na fyzio 😅

nila0622
11. apr 2025

Dobehol, diagnózu nemá, ak ti môžem poradiť hlavne nepočúvaj múdrosti ostatných a daj na svoju intuíciu 💪🏻

reky1992
14. apr 2025

Dobehla všetko, nemá diagnózu. Psychický stav som mala rovnaký ako ty, napriek tomu že sa dcéra neskôr už vyvíjala v poriadku, mne problémy zostali tak som riešila so psychológom. Ak chceš, napíš 🙂