Zápaľ pľúc, otrava krvi, ventilácia a umelý spánok u novorodenca
Zakladam tuto temu , aby som po rokoch zistila, ci sa niekomu stalo nieco podobne ako nam. A ako sa vyvija dietatko, ktore kedysi trpelo. Od zaciatku. Mala som super tehotenstvo, bez problemov. Vykultivovali mi sice niejake streptokoky, ale povedali , ze pri beznom porode nic neznamenaju. No lenze rodila som 3 dni v bolestiach, neotvarala som sa a na koniec, ked bolo na cisarak neskoro, boli zle ozvi srdca, mi rukami roztrhli krcok, upadla som do bezvedomia a narodila sa mala. Najskor pripadalo ze je vsetko OK, ale po 3 hodinach, ked vosla doktorka a nemala na rukach malu, som vedela ze je zle. Povedala, ze mam zbalit plienky a utierky, ze mam ist pozriet malu, lebo ju beru do NZ. Ked som ju uvidela, zrutil sa mi svet. Mala sedu farbu a dychala len s tazkostami, bolo vidiet ze ju kazdy nadych boli a skakala jej cudne hrud. Verdikt znel, strepptokokova infekcia, obojstranny zapal pluc, otrava krvi a tym aj vsetkych organov. Odniesli ju hned, ja som mohla zanou az po 3 dnoch, prvu noc nam povedali, ze mame 1% na prezitie, ze lutuju ze nas nezavolali sa rozlucit s nou. Uviedli ju do umeleho spanku a napojili na dychaci pristroj. Nebudem tu vypisovat ako sme bojovali vyse mesiaca, co a ako bolo. Hlavne , ze prezila a povedali, ze podla sona vyzera, ze nema ziadne poskodenia na mozgu, nakolko kym ju napojili, nemala dostatok vzduchu. Tesila som sa, ze treba cvicit len vojtovku a bude ok. No ako dieta bola tuhsia, nevedela sa tak byciklovat ako ostatne deti, ale naucila sa. Teraz ma 9, je sikovna, ma dobre znamky, ale vsetko jej trva akosi dlhsie. Pochopi matiku, ale neskor ako ostatny, ona je aj povahovo taka, jak moj manzel, zabuda, ale tazko povedat , ci geneticky alebo je to prave tou chorobou. Pride mi , akoby mala ,,dlhe vedenie,,, aj v beznych veciach v zivote jej nepali tak, ako mladsiemu synovy, nevie spajat suvislosti atd. Dakujem, ak sa najde podobny osud, a napisete mi svoje skusenosti, starosti
@ematko29 sme podobne natom, no bolo to hrozne, ked aj lekari krutili hlavou, ze nevedeli ci sa dozije zajtrajska, no ked som rodila 2X, uz mi preventivne dali penicilin atb, aby sa to nezopakovalo, zevraj mi to mali dat aj vtedy. asi to zanedbali. co uz, je to len zla spomienka. aj nasa je velmi vydarena, od 2 rokov vedela pisat , citat, myslim ze to spomalene reagovanie ma po tatinkovi, aj toho mame takeho. Inak vsetko ok. Dakujem
Ahoj ja mám tiež skúsenosti so zápalom pľúc u novorodenca.
Ja som mala menšie ťažkosti počas celého tehotenstva(zápaly, krvácania)
V 28 tt som bola s 2mi 5dňovými prestávkami hospitalizovaná na rizikovom. Pre strept. som sa začala otvárať. Nahoniec mi pôrod vyvolali v 36tt aby zápal neublížil malému v maternici.
Pred pôrodom mi ,,pichli" polovicu ATB. Viac sa nedalo, lebo som mala dopichané ruky od infúzií a kanilu im nenapadlo mi napichnúť!!
Po 2 hod. od narodenia Petríka mi sestra doniesla papiere na podpis, lebo ho prevážali do inej nemocnice. Vraj sa mu ,,ťažšie dýcha"
.
Po týždni na kyslíku a 2týždňoch na atb. sme ho ešte týždeň doslova nútili piť mlieko z fľaše, lebo bol slabučký po liečbe. Takže po 3týždňoch sme sa konečne dostali domov. Potom bol ešte rok sledovaný na neonatológii. Zatiaľ sa neukázal žiaden problém, a dúfam ani nikdy neukáže.
preboha, to je hruza takto ohrozovat deti na zivote, ked sa tomu da v pohode predist. Tu v Kanade, ked ma zena streptokoka je okamzite po prichode do porodnice napojena na ATB infuziu a ta tecie, az kym sa neporodi. Mala som strep B aj ja a je to prva vec, ktoru musi zena hlasit pri prichode do porodnice, aj napriek tomu, ze oni tam uz maju zaznamy, aby sa na to nedajboze nezabudlo, syn sa narodil zdravy a nenastali ziadne komplikacie.
Neuveritelne, ze v dnesnej dobe to este nie je samozrejmostou vsade 😔
@darzneba
@julls113 ako sú na tom Vaše detičky dnes, nemali oslabenú imunitu ako deti a nebývalý častejšie choré? Cvičili ste vojtovku kvôli hypotonia alebo hypertonii? A neboli Vaše deti spavé? My sme prešli niečom podobným malý ma 2,5 mesiaca a stále ma dní kedy býva spavy, už som z toho na nervy, sme sledovaný na neurológii ale to je zatiaľ skoro aby sa robili nejaké závery že čo a a ka bude do budúcnosti
@darzneba ako chvalabohu že všetko oki ale preboha to by sa nemalo diať
@bobricek1979 nuž nám dodnes nepovedali co to spôsobilo, možno nejaká baktéria u mňa, ktorú nezachytili stery alebo niekedy aj vdýchnutie plodovej vody bábätkom pri pôrode. Ja som rodila v BB ale len v priebehu tých 3 týždňov viem o 4 takýchto prípadoch, z toho jeden prípad bol aj sepsa ako u vás, na izbe sme boli 2 maminy s bábätkami po zápale pluc, proste pri nejakom percent pôrodov sa to stáva.
@mimamik no ja mám infekciu prvýkrát v živote a v tehu tak už teraz sa bojím. Hlavne že ste už v poriadku
@mimamik do roka bol toľkokrát na ATB, že už ani neviem spočítať. Ale myslím, že to bolo aj pediatričkou. Tú sme potom zmenili.. Mal aj intolerancie na zopár vecí, no diétou sa to upravilo. Dnes je už v poriadku, akurát nie je športový typ. Miluje pohyb, ale nevládze tak veľa, ako by chcel.. No aj to sa dá trenovanim napraviť.

Ahoj moja sestra si prežila niečo podobné aj ked neviem či to bolo presne to.Tiež mala nejaké zlé vysledky zo sterov,v podstate cele tehu mala nejaké zlé vysledky.Ked rodila tak tiež jej nedali žiadne antibiotiká a malý dostal zápal plúc.Bol na tom kriticky adoteraz ked si predstavím nato ako mi mamka volala,že nevedia či prežije ato si neviem predstaviť ako hrozne sa musí cítiť žena ked jej odvážajú dieťa po pôrode stým,že je v kritickom stave 😢 .Malý bol teda prevezený do inej nemocnice,Bol v umelom spánku abojoval len čo prišiel na svet.Po 2týždnoch ho prebudili a stým,že by malo byť všetko v poriadku,tiež sním cvičila vojtovu metodu ateraz má 6rokov.Je šikovný amyslím,že na nom to nezanechalo žiadne následky.Zatial nechodí do školy takže čo sa toho týka neviem ešte nič.Ale je zdravý,a velký živan 🙂