icon

Zastavil sa rast hlavičky dieťaťa

kolobezkabicykel
17. feb 2025

Ahojte. Mal niekto podobnú skúsenosť ako my? Dcérka narodená v termíne, zdravá. Do pol roka hlavička pekne rástla. Od augusta sa rast zastavil. Naša pediatricka nás posiela na antropometriu a neurológiu. Ďakujem pekne. Pekný večer.

kacena4
17. feb 2025

to či sa rast zastavil vam nepovie pediatricka, nakolko nema vhodne pristroje na meranie hlavicky. na to je antropomotria. tam vam ju specialne zmeraju a budu sledovat ci a ako bude rast (nie len obvod, ale aj sirka, vyska...) na neurologii skontorluju v akon stave su fontanely a ak bude podozrenie na nieco (napr. zrastene lebecne svi) tak to budu riesit. takze zatial sa nestrachuj absolvujte vysetrenia a postupne uvidite co a ako dalej. berz to tak ze pediatricka je zodpovedna a radsej vas poslala na vysetrenie ako by sa mala tvarit ze sa nic nedeje drzim palceky

kolobezkabicykel
autor
17. feb 2025

@kacena4 ďakujem pekne. Do pol roka rástla pekne. Dcérka je aj celkovo menšia, drobná. Tak uvidíme ako dopadneme. Na antropometriu ideme v pondelok. Neurológiu mi dali termín na júl, ale skúsime volať aj inde.

reky1992
18. feb 2025

@kolobezkabicykel máme trošku iný prípad ale tiež sme mali problém s hlavičkou. Už pred narodením nás strašili že je mala, po pol roku sa rast spomalil úplne. Boli sme aj na neurologii, nakoniec všetko ok, ale tie stresy čo som prežívala neprajem nikomu. Držím palce.

kolobezkabicykel
autor
18. feb 2025

@reky1992 ahoj, my sme to mali tiež tak. Celé tehotenstvl opakovali, ze je menšia než by mala byť, dokonca bola sledovaná, ci nie je zaostávanie vo vývine, keď bola v brusku. Nakoniec 49cm a 2900g, všetko bolo OK. Hlavicka rástla do augusta pekne, od 39 cm do 44cm. A potom sa zastavila. Od augusta ani centimeter. Viem, že potom už rastie pomalšie, ale príde mi to cudne. Dcérka má aj problém s očami. Tak pediatricka nás radšej odoslala na neurológiu a antropometriu. Môžem sa opýtať, ale vyšetrenie robili na neurológii? Ďakujem a som veľmi rada, že ste dobre dopadli. ☺️

reky1992
18. feb 2025

@kolobezkabicykel veľmi podobný scenár aj u nás len s rozdielom že dcéra sa narodila s hlavičkou 32cm, v 6. mesiaci mala 42 a v roku iba 43,5 cm. Na neurologii robili rôzne fyzikálne vysetrenia na svalových tonus (ako dieta zareaguje na rôzne ťahy a polohy), hlavičku merali, že ako sa pretáča, či sleduje hračky, či má rovnaké zreničky, veľmi veľa sa pýtali a robili aj EEG. Potom nás posielali ešte na krv kde sledovali určité parametre- napríklad enzým CK. Inak nič bolestivé sa nedialo 🙂

simona92101
18. feb 2025

@kolobezkabicykel tu neurologiu skus skor sukromnu,da urgentnejsi termin.synovi sa od narodenia priskoro uzatvarala fontanela,tiez sa sledoval rast hlavicky,na neurologiu sme chodili co mesiac na kontrolu

kolobezkabicykel
autor
18. feb 2025

@simona92101 ahoj, ďakujem. Kramáre dali termín na júl, rovnako aj dve súkromné. Ale potom sa mi podarilo podchytiť nejaký zrušený termín a ideme v polke marca. Som zvedavá. Dcérka je inak šikovná, len má problém s tými očkami, ale tak to sa rieši.

kolobezkabicykel
autor
18. feb 2025

@reky1992 ďakujem. Dúfam, že aj my dopadneme rovnako dobre. 🙏🙏🙏

simona92101
18. feb 2025

@kolobezkabicykel my sme boli v Piestanoch.drzim palce 🙂

kolobezkabicykel
autor
19. feb 2025

@simona92101 a boli ste aj na operácii kvôli tej fontanele? Ďakujem ❤️

simona92101