icon

Železo pre ročné dieťa

wuala2020
24. okt 2020

Ahojte.

Viem, že tu nie sme(ste) odborníci na výživu deti no mám pocit že moja dcéra má ľahkú anémiu.
Ja som ju mala počas tehotenstva ťažkú aj po pôrode som mala brutálne nízke hodnoty železa.
Mala má často studené ruky- aj keď jej nemôže byt zima- máličko papa a stále zíva.

Keďže teraz je dosť ťažké sa niekam dovolať/dostať k odborníčke, chcem Sa opýtať, či niektorá poznáte nejaké dobre železo pre takéto male dieťa, ktoré by nemalo vedľajšie ucinky( preháňanie/zapekanie).

Najlepšie z vlastnej skúsenosti.

Ďakujem.

pribinak
24. okt 2020

@wuala2020 pediatrička Vám nič nepredpisala?

wuala2020
autor
24. okt 2020

@pribinak ako píšem, nedá sa jej dovolať. Samozrejme že sa poradím aj s ňou lem som chcela poznať aj “z praxe” či niekto má skúsenosť a s akým typom (sirup, tabletky atd...)

cookie29
24. okt 2020

Dieťa je dojčené či na UM? UM sú často obohacované o vitamíny a minerály, vrátane železa. Ja by som na to bez lekára nešla podľa mna to narobí skôr škodu.

nikpa
24. okt 2020

@wuala2020 syn mal tiež od narodenia nízke hodnoty, dr nám odporúčila kvapky ktoré sme dávali ale veľmi ho zapekali a ešte mu aj zafarbili predné vychádzajúce zuby. Skúšala som aj iné alternatívy ale zo všetkého z lekárne mal tvrdú stolicu. Neurologička mi poradila, že mu mám začať dávať pečienku, najprv sa mi zdalo, že vnútornosti pre rocne dieťa nie ale vysvetlila mi že v tomto prípade sú pre nás väčšie výhody ako negatíva. Dávala som mu max 2 krát do mesiaca, no a cca do pol roka sa mu zázračne hodnoty železa zvýšili. A ešte okrem toho som mu často dávala pšenovu kašu, tá je tiež dobrým zdrojom železa.

wuala2020
autor
24. okt 2020

@nikpa dakujem

ikonica
24. okt 2020

Maltofer nam predpisali... Ale neviem to do nej dostat... Tak beriem ja globifer a jem aroniu... Kojim..

marabeska
24. okt 2020

My sme dávali sušené marhule nesírené, nakrájali a dali do kaše.

filili
24. okt 2020

Syn užíval Maltofer asi od 9 mesiacov, veľmi nám to pomohlo.

dikobraz
24. okt 2020

@wuala2020 my sme mali ešte z nemocnice predpísaný Maltofer, malinká mala po ňom ťažké trávenie a ešte ho aj nechcela prehĺtať. Zamenili sme za železo v kvapkách, ktoré je robené na prírodnej báze. Malinká ho hladko prehltne z lyžičky a pekne ho akceptuje.

wuala2020
autor
24. okt 2020

@dikobraz waw ďakujem

wuala2020
autor
24. okt 2020

@dikobraz

Je od 3 rokov. Koľko má mala?

dominika_sk
24. okt 2020

Odporučam toto, davam ho mojmu 9m synovi. Žiadne tvrde stolice ani ine negativne učinky nema.

matkahelka
24. okt 2020

@wuala2020 a to nie je jednoduchsie prisposobit jedalnicek dietatu tak, aby jedol potraviny bohate na zelezo? preco hned sirupy, tabletky? dcera je celiaticka, celiatici vseobecne su anemicki a ona ma stale ukazkovy krvny obraz a nikdy som jej nedala nic umele. hovadzie maso, strukoviny, cvikla, spenat v roznych formach.

simca06022011
24. okt 2020

@wuala2020 pediatricka urobi odber krvi a da maltofer. Ty mozes do jedla pridat napr. melasu, jedlo s obsahom zeleza atd... ale ono sa dost zle vstrebava len tak, treba si to trosuku precitat. My sme maltofer brali asi mesiac dva (?), kratko, a upravilo sa to. K tomu tie dietne oaptrenia, melasu dostavala do caju, do kase rano som jej to dala... este taky ovocny sirup mala nejaky... Tiez som bola velmi chudokrvna aj cez tehu aj dlho dlho potom.

simca06022011
24. okt 2020

Inak my sme s maltoferom nemali problem, ja som to natiahla do nurofen striekacky a s cajom v pohode to vypila... ani ziadne problemy s travenim neboli, kedze inak papala vsetko.

andreatytler
24. okt 2020

@wuala2020 Ja by so tiez nedala zelezo z pripravkov tak malemu dietatu bez konzultacie s lekarom, lebo to je dost tazke a vela prikrmov je obohacovana o zelezo aj to umele mliecko. Precitaj si zlozenie. U nas jedna davka ovsenej kaze obsahuje 100% dennu davku zeleza.

bazoskaa
25. okt 2020

keď máš podozrenie a nie si si istá či jej chýba železo tak s Čučoriedkovým narosanom dieťatku určite neublížiš....Ked je dieťa alebo dospelý vyslovene anemické tak berie dvojité dávky plus kyselinu listovú na lepšiu vstrebateľnosť ..inak narosan jednu fľašu kludne môžeš nasadiť nakolko je to koncentrovaná šťava z čučoriedok , obsahuje všetky dôležité vitamíny a meď... podporuje imunitu , nezaťažuje žalúdok , deti sa zvyknú pekne ropapať , výborný je na tráviaci trakt a super chutí nemusiš s dieťatkom bojovať skôr naopak my musíme brzdiť lebo by aj fľašu naraz vypili...deti berú polovičné dávky čo je 3x denne čajovú lyžičku môžeš jej kludne dať 2x denne a do 10 dní budeš vidieť rozdiel...fľaša ti vydrží pri detských dávkach 2 mesiace to je aj doba spotreby po otvorení ...nakolko sa jedná o koncentrovanú šťavu s minimálnym množstvom konzervantu tak spotreba je krátka ale zas ako prevencia a doplnenie látok jedna fľaša stačí ...potom zas v období na jar je tiež dobré kúru zopakovať..

andreatytler
26. okt 2020

@bazoskaa
@wuala2020
S medom opatrne. Moze obsahovat spory co vyvolavaju botulizmus. Do jedneho roku dietata sa neodporuca... tvoja dcera ma uz rok ale aj tak by som bola opatrna.

wuala2020
autor
26. okt 2020

@andreatytler myslím že autorka myslela meď (ako prvok) nie med (potravina).

bazoskaa
26. okt 2020

@wuala2020 áno meď 😁

andreatytler
26. okt 2020

@wuala2020
@bazoskaa
no prepacte 🙂 ... ja uz makcene asi ignorujem aj ked tam su.

jedosko600
27. nov 2020

@dikobraz akú to na chuť prosím? Aj náš syn mal Malthifer a bol mu ťažký..

jedosko600
27. nov 2020

@dominika_sk pomáha na železo? Kde ste kúpila a cenu poprosím..

dominika_sk
28. nov 2020

@jedosko600 ano, pomaha. Za 47€ v lekarni