icon

Zlé vstrebávanie vitamínu D u syna

lae20
30. sep 2021

Žienky Dr ma u syna podozrenie na zlé vstrebávanie vit. D. Vôbec sa mu nechce uzatvárať fontanela na hlavičke. Mate s tým nejaké skúsenosti? Ak áno ako sa to potom riešilo? Dr nám k tomu nič nepovedala. Ďakujem

majamat
30. sep 2021

@lae20 pozeram, ze ma 7m, pokial viem, fontanela sa uzatvara okolo 1r.
a ak by mal zle vstrebavanie vit D, mala by to potvrdit odberom krvi.
dr. neiekdy zbytocne plasia mamicky. ak ti to povedala, je to stale len podozrenie a stale to tak byt nemusi, no ak to chce sledovat, je to len vyhoda,a pson sa nic nezanedba.

denda007
30. sep 2021

Vitamín D je potrebné podávať pre lepšie vstrebávanie v mlieku. Ale tiež som toho názoru že vás zbytočne plašia 🙂môj syn mal ešte v 15 mesiacoch fontanelku

caray
30. sep 2021

ako mu déčko podávaš? A aké? 🙂 Myslím, že pokiaľ ho dávaš pravidelne, tak sa nemusíš báť, teraz by bolo dobré keby to podozrenie buď vyvráti alebo potvrdí a ďalej nech sa to sleduje, istota je istota. Mne pri malej pediatričky prízvukovala, že Vigantol mám dávať na lyžičku s mliekom, keďže déčko je vitamín, ktorý sa rozpúšťa v tukoch.

lae20
autor
30. sep 2021

Podávam v mlieku na lyžicke od druhého týždňa dve kvapky s Dr sme sa dohodli najpr na Dvit ten nám po 5 mesiacoch zmenila neurologička na vigantol. Nevidím v tom rozdiel. Fontanellu ma stále veľkú vôbec sa mu neuzatvára a stále ma aj malú fontanellu otvorenú. Preto by som chcela vedieť ako sa to rieši po zistení zlého vstrebávanie toho Dečka.

lae20
autor
30. sep 2021

@caray má mu robiť odber len bohužiaľ sa to už skoro mesiac naťahuje keďže je znova chorý s ATB.

caray
30. sep 2021

@lae20 neviem no, ja keď som sa s doktorou bavila o tom, tak ona mi povedala, že pri týchto kvapkách čo sme my dávali, tak tam máš istotu, že obsahuje presne to množstvo déčka, ktoré uvádzajú, zatiaľčo pri doplnkoch to môže byť diskutabilné. Ale povedala by som hlavne, že žiadna panika, nestresuj sa kým ozaj nevieš ako to je. Čo viem, tak na vstrebávanie déčka má vplyv aj to, že či má telo dosť magnézia.

lae20
autor
30. sep 2021

@caray najhoršie je ze ani pediatrička ani neurologička k tomu nič viac nepovedali, hlavne ako sa to potom rieši aj tam bude naozaj to zle vstrebávanie toho D vitamínu.

majamat
30. sep 2021

@lae20 hlavne sa musi prijst na to, preco je zle vstrebavanie.
no neplas sa, pokial nebrali kr, je to len dohad. ved to tak byt vobec nemusi a na zaklade toho, ze sa fontanela nezatvara, je to uplny nezmysel,mlebo v tomto vekus a zatvarat vobec este nemusi. fakt az okolo roka a teda je to trosku aj individualne.

lae20
autor
30. sep 2021

@majamat to je mi jasné že úplne sa uzatvárať nebude v tomto veku lenže jemu sa vôbec nezmenšuje preto majú to podozrenie na tzle vstrebávanie. V stredu mame volat kedy ma prísť po ATB na kontrolu a aj nám dajú termín na odbery.

majamat
30. sep 2021

@lae20 co som na nete citala, tak by sa to malo uzatvarat okolo 1r +/- 6m, cize az do 18m., mozno ste ten pripad, ze sa vam to bude uzatvarat neskor.
co sa tyka vit D, bolo leto, ak ste sa trosku slnili, tak ma vit D aj cez kozu, cize je mensia sanca, ze bude mat nedostatok ( aj ked na 100% to nie je ).
no aj tak som este nepocula, ez by to suviselo prave s vit.D., no nie som odbornik, mozno je ot jedna z pricin.

majamat
30. sep 2021

aha, tak ano, tu ide o to, ze nedostatok sposobuje Rachitidu a preto je problem s uzatvaranim fontanely.

caray
31. okt 2021

@lae20 niečo sa aj zmenilo za ten čas? Niečo nové aj s dr. či vôbec nie?
@majamat ono s tým získavaním déčka zo slnka je to trošku komplikovanejšie, nie je vôbec jednoduché ho získať takýmto spôsobom dostatok aby to teda pokrylo tú potrebu, čo máme aj my aj deti.

petrao2
31. okt 2021

@lae20 moja mala nevstrebava D
Pri odbere mala niekolkonasobne hodnoty este aj mesiac po vysadeni
Fontanela sa jej uzavrela zhruba v roku dovtedy ju mala tiez pomerne velky kedze mala malu hlavku bolo to vidiet
Ale nikto nic neriesil ani nestresoval
Dieta prospievalo tak netreba sa plasit
Sestrina mala vstrebava D v pohode a fontanelu ma uzatvorenu od 3 mesiaca takze ako pri vsetkom aj pri tomto je to individualne

caray
31. okt 2021

@petrao2 len netreba to zanedbať, treba to mať hlavne si myslím pod kontrolou, kontrolovať aby sa to nejako nezhoršovalo.

majamat
31. okt 2021

@caray nie celkom. v dnesnej dobe ano,a le nasi predkovia travili viac casu vnoku a nepouzivali SPF. to su dovody, preco to kedysi nebol problem a teda enmusel by byt ani teraz za urcitych podmienok, cez leto sa urobia zasoby vit, D a ak je ho teda dost cez leto, v zime staci udajne aj polhodina vonku a staci,a k nam slnko svieti na tvar, pripadne ruky.
su ludia, co vit.D neuzivaju a maju ho dost, tiez ludia v minulosti nedoplnali vzdy vit,D a teda fungoval a ludstvo sa celkom dobre rozmnozilo aj v nasej oblasti, hoci tu nemame celorocne silne slnko