3-ročný dieťa odmieta denný spánok
Ahojte, mam čerstvo 3ročného. Posledný mesiac mi odmieta denný spánok, no občas keď si ideme len tak ľahnúť, nakoniec aj tak zaspí. Mam akceptovať, že spať nechce alebo stále ho ukladať? K večeru už býva dosť mrzutý. Ráno vstava tesne pred ôsmou.
Stačí keď bude oddychovať.
som sa pousmiala.
môj prvorodený nespával od 18 m.
@anonym_ef6256 to je v poriadku, gratulujem.. ja sa pýtam, či ho ukladať alebo nie.. lebo keď si len tak ľahneme, do 5 min je tvrdý.. či akceptovať že spať nechce alebo je to len súčasť vzdoru..
Tiež mám čerstvého 3 ročného. Tiež posledný mesiac dva začal bojkot.
Niekedy spí na obed, niekedy nie.
Dávam ho podľa energie, nálady, programu,...
@anonym_ef6256 to je v poriadku, gratulujem.. ja sa pýtam, či ho ukladať alebo nie.. lebo keď si len tak ľahneme, do 5 min je tvrdý.. či akceptovať že spať nechce alebo je to len súčasť vzdoru..
@anonym_autor podla mna ked zaspi do 5 min tak by som ho este davala spat..moja bude mat 3 r a bojujem s nou dakedy aj polhodinu aj viac a nakoniec ajtak nezaspi rakze uz to ani neskusam
Pokračovala by som štýlom "len tak si ľahneme" a ak zaspí, tak fajn. Ak nezaspí, tak sa nič nedeje a po chvíli relaxu v ľahu sa môže ísť hrať. Kvôli škôlke je dobré, aby vedel, že po obede sa treba uložiť a užiť si tú chvíľu pokoja. Naša nespávala doma cez víkend asi od 2 rokov, ale v škôlke si vždy ľahla a takmer vždy si aj pospala. Ale doma aj bez denného spánku vydržala do desiatej a ráno nebola unavená. Keby bola unavená, tak by som investovala viac energie do vytvorenia príležitosti na denný spánok. V škôlke to bola súčasť denného programu a išla s "davom."
@anonym_autor Skončila som s tým, keď každé zaspávanie bolo dlhé minimálne 30 minút. Ak do 5 minút zaspí, tak to nech ešte spí. Inak v škôlke spí na obed každý deň, zaspí medzi prvými. Doma cez víkend vôbec, ma 3 a pol roka.
@anonym_autor keď do 5 minút zaspí, tak spánok ešte potrebuje, keby sa prevaľoval pol hodinu, vymýšlal, tak by som ho nedávala.
@anonym_autor Nas zacal vynechavat spanok ako 16 mesacny pomalicky.. v hentom veku ak spal raz do tyzdna, bola som stastna...
Ja som mala nespáča, od 3r. (aj skôr) vôbec nespával. Možno párkrát/ročne, počas jazdy autom, inak nič. Tento režim mi aj vyhovoval, lebo potom zaspal medzi 19-20 a spal až rána. Keď nááhodou spal 30m poobede, tak bol hore dopolnoci
@anonym_autor moje deti nespli cez den ani jeden spanok od 2r, o 19:30 vecierka rano vstavali okolo 7 spali celu noc... Naco ho nutis spat ked nepotrebuje? Dceru nutili spavat v skolke jediny efekt to malo taky ze v skolke 1.5 hod spala potom doma bola ako otrhnuta z retaze do 23 rano problem vstat a ucitelka argumentovala ze ved prva zaspi jasne ked v noci nespi tak prva zaspi... Kazde prazdniny a vikend nemala problem ist bez spanku a vecer zaspla v skolke totana nocna mora so spankom... Syn chodi do sukromnej nikdy ho nikto nenutil spat mame normalny spankovy rezim tj 19:30/20:00 spi a rano vstane vyspany..
@anonym_autor moje deti nespli cez den ani jeden spanok od 2r, o 19:30 vecierka rano vstavali okolo 7 spali celu noc... Naco ho nutis spat ked nepotrebuje? Dceru nutili spavat v skolke jediny efekt to malo taky ze v skolke 1.5 hod spala potom doma bola ako otrhnuta z retaze do 23 rano problem vstat a ucitelka argumentovala ze ved prva zaspi jasne ked v noci nespi tak prva zaspi... Kazde prazdniny a vikend nemala problem ist bez spanku a vecer zaspla v skolke totana nocna mora so spankom... Syn chodi do sukromnej nikdy ho nikto nenutil spat mame normalny spankovy rezim tj 19:30/20:00 spi a rano vstane vyspany..
@kulumulu123 ako ju nútili spať? A kde ju mala učiteľka dať, kým spali ostatné deti?
Ešte raz pre všetkých. Ja ho nenútim, sú dni, kedy nespí. Ale keď si len tak ľahneme, lebo sme všetci unavení zo skorého ranného vstávania, tak zaspí do 5 minút. Zároveň má obdobie vzdoru a všetko je NIE. Takže sa len pýtam, že odmietanie spánku súvisí so vzdorom, keď inak zaspať vie, alebo tieto dve veci vôbec nespájať a skončiť so spánkom.
Vstava o 8mej...nuz to je prva vec, nebude teda unaveny asi o 12tej.. to by som ja menila ako prve..
Cize posunu sa ti casy na vsetko, aj sa stihne viac unavot doobeda, aj mozno lahsie zaspi. A celkovo zvykne na skolkarsky rezim..
Ja som vždy natočila na 20min kuchynské hodiny a povedala že si ideme odpočinúť, nie spať..keď som povedala späť, tak protestovala že unavená nie je. A buď zaspala vtedy som hodiny posunula . Alebo keď zazvonili oddych skončil.
Môže to byť vzdor, ale nemusí. Jasný odpoveď ti nikto nedá
@anonym_autor nechápem čo riešis, keď je do 5 min tuhý, to nie je žiaden vzdor. A áno je normálne, že dieťa od určitého veku už nechce spať. Môj syn nespal od 2 rokov. Dcéra spala pomaly do 6. Záleží od dieťaťa. Ale ak je so 5 min tuhý, spánok zjavne ešte potrebuje. Vzdor je ak by si ho musela uspavat desiatky minut
@anonym_autor Ja by som ho dávala spať.
som sa pousmiala.
@anonym_ef6256 moja dcera od 9 mesiacov.
@anonym_autor podla mna sa mu meni spankova potreba, dost neskoro vstava. Kedy chodi spavat na obed a vecer? My to mame podobne ale teda nas musi vstat o. 7 aby zaspal o 13 tej. A to bol velky spac prednedavnom

som sa pousmiala.