icon

Ako efektívne riešiť problémy so spánkom dieťaťa?

17. jan 2024

Ahojte, syn mal 2 roky a 4 mesiace. Od narodenia strasne riešim jeho spánok, kedže najprv nespal v noci velmi dobre, riesila som dojčenie, bol hore kazdych 30 minut, cez den tiez 30 minutove spanky s douspavanim s prsnikom v ustach kde som ani sa pohnut nemohla inak bol hore. A proste do teraz ten spanok riesim. V noci uz spi vkuse ano, ale este do nedavna sa budil po zaspati na nocny spanok po 30-60 minutavh s revom, stava sa to aj teraz casto, malokedy je to ze sa neprebudi ale potom do rana spi… čakame do toho dalsie dieťa a ja nenormalne riesim jeho spanok, na obed ked nezaspi a ja ho uspavam aj hodinu zak som nervozna z zoho, lebo uz roznyslam ze nebude zas dobre v noci spat sak mamky viete nieje pravidlo ze ked dieta nespi cez den ze bude lepsie v noci spať… proste druha vec, treba mi ist odrodiť dieťa ochvilku a maly ma zostat sam s babkou a potom s mužom doma, nikdy ho spat nedavali, skusali sme to, proste hysaky rev vrieskanue ze chce mamu. No ja som z toho na prašky. Dalsia vec ked pride dalsie dieta ja nevudem mat cas tolko uspavat toho prvého, proste spis spis nechces tak nespis, ale budem na nervy. Od jeho narodenia proste mal svoj styl uspavania na prsniku, nepolozitelny proste vzdy som z toho bola naprasky a vsetko planovala kedy mozme ist z domu kedy ma mat spat a tak a normalne mi z toho ostala fobia … same clanky som citala , vzdy to riesila a znova som sa na to dala s druhym dietatom co neviem aky budr znova spac a viem ze nebudem mat cas tolko riesit ten spanok… help, som jedina ?

kacena4
17. jan 2024

nechapem co riesis... moj syn od 1 roka spaval len v noci aj to od cca 11tej do 5-6hod. inak cely cas hore a to som mala po roku dalsie dieta...

martul
17. jan 2024

Nechceš sa trošku ukľudniť?
Neprežívaj to tak, neboj sa on zaspí aj pri babke aj otcovi.
To , že bola chyba si ho takto prilepiť na seba si už asi zistila.
Takže najvyšší čas zapojiť aspoň otca a hlavne vydržať a nepolavit.

autor
17. jan 2024

@martul no chyba nebola. Neviem ci by ste vy nechali hysakovať hodinu v kuse len za učelom aby zaspal s otcom.. viackrat sme to skusali, ked bol maly zaspal len na prsniku, kojeny do roka neriesila som. Potom ked sme skusali zeby zaspal s otcom rev plač no nedalo sa zo proste vzdy som upustila, nenechala som ho trapiť sa… ked raz chcel mna no teraz bude terapia šokom bohužial, vytrpi si, odpadne z revu alebo ja neviem, vysvetlujem mu to vyse 2 mesiacov ze mamka pojde fo nemocki a bude s babkou abo s ocom spinkat hovori ze dobre ale jak sme to vyskusali tak o polnoci sme prenho šli lebo fakt by nezaspal do 3 rana .. ale potom ja z porodnice neujdem, tak neviem co s nim urobia, nebude to uz v mojich silach

nika23t
17. jan 2024

Neboj sa, keď prídeš domov s bábätkom, tak Ti hneď docvakne, že mas doma 2 a pol ročného velkaca. Keď nebude spat, tak nebude. Daj mu hračky, zasviet lampu a vysvetli, že to je všetko, čo môžeš pre neho urobiť. Ty si k nemu lahni a nerieš. Aj v noci, keď sa zobudi, nechaj ho pri sebe, kým môžeš, ale nevenuj sa mu špeciálne. Jemu tiež po case dôjde, že je noc. Zatiaľ si upnuta len na neho, tak riešiš prilis. A hlavne, nestresuj, že nespal s nikým iným. Fakt už je veľký. Bude to ok. Len to chce trpezlivosť a hlavne, neustup. Stoj si za svojim.
Ešte doplním, že väčšinou pri prvom dieťatku to mamy prezivaju všetko viac. Potom to už budes brat viac v pohode. A vypni, klidek. Presne, ako sama vieš, že keď budeš v pôrodnici, neurobíš nič. Tak načo toľko stresu?

autor
17. jan 2024

@nika23t presne preto ze je prvy, precitala som clanky uz som myslela ze budem pisat nejakej tej “odbornické” na spanok leno v noci kazdych 30 min bol hore, proste vyrastol z toho. ale to ta dnesna doba, nase matky nikdy neriesili takto spanok, dali do postielky a spis abo ne, neriesilo sa ci sunar ci kojis a teraz ta kazdy ide ukamenovat za vsetko… mne prepinalo zo spanku a este teraz mam take ze vstaneme a mame niekam ist tak riesim ze ako a kedy a kde zaspi, proste v hlave to nonstop riesim..

katkaseiner
17. jan 2024

poviem ti tak, ze ked ty pojdes rodit, prostr sa muz a stary rodicia zariadia.
Moja dcera nechcela prijať ze idem rodit,planovala ist ako takmer 3rocna so mnou. Nakoniec samozrejme nesla a moj muz to zvladol aj ked sa to nikdy predtym nepodarilo...
Chodila za mnou s muzom kazdy den, mala mala kruhy pod ocami ale zvladli to...proste sa blaznili vecer az dovtedy kým ona fakt nepadla unavou...ale Zvladli to a to je najdolezitejsie

nika23t
17. jan 2024

Aj ja prispôsobujem program malej, ma dva roky a jeden denný spánok. Ale keď napr ideme niekam, tak to nechám tak, pospi v aute cestou, alebo von v kočíku, alebo už párkrát aj vynechala denný spánok, lebo spat nechcela. Keď vidím, že napríklad hodinu nevie zaspať, tak ju nenútim. Skúsim ešte raz o pol hod, a keď to nejde, tak to nejde. Nočný režim mame od pol 8,to už mlieko a postel, a tam čakám, kým zaspí. Ale samu seba ubijas týmto, tak trochu povoľ. Čoskoro už vôbec nebude spat cez deň, budeš mat o starosť menej. Ale hlavne sa pouc k druhému bábätku, nech sa Ti to neopakuje.

martul
17. jan 2024

Mám 3 deti, mám to odzite, takže...

lucik194
17. jan 2024

a načo ho na obed hodinu uspavas? nam deti nespali od 2 rokov....

brutalne to prezivas a nemas absolutne zasady co sa tyka dietata. a co ked reve? presne nech ziape, vsak prestane..... nie je prvy ani posledny.....

tiezjedna
17. jan 2024

@martul ja mám tiež 3 deti a žiadne by som nenechala vyrevať, len aby som "nepoľavila"... Ak si to teda myslela takto. U nás sa manžel od začiatku zapájal do všetkého (okrem kojenia pochopiteľne), vrátane uspávania. Ale keď malo niektoré krízu (dôvod akýkoľvek), tak som proste nabehla ja a bol pokoj. Vyriešené za 10 minút. Tým nemyslím, že vo veku 2,5 roka začalo vymýšľať a robiť blbosti len tak, ale že malo fakt nejaký problém, ktorý sa dal vyriešiť mnou (a to som už dávno v 2,5r ani jedného nekojila).
@lucik194 ty máš dosť...🙄

cookie29
17. jan 2024

no mne dieta v tom veku uz cez den nespavalo... a je celkom mozne, ze spanok sa po prichode drobceka este zhorsi, lebo ved ziarlivost....
A mimochodom, mam to odzite, dieta take 3 roky... proste narocne dieta. a povedala by som, ze v tomto pripade si sama robis zle, lebo ten tvoj stres dieta citi. Skus si oddychnut, uvolnit sa, mozno casom aj zaspavanie pojde lepsie.

koniarova
17. jan 2024

Moc to prežívaš. Nemyslím si, že vydrží revať do odpadnutia. Ale keď chceš sama sebe robiť zle, tvoja chyba. Má aj otca. Tak to nechaj trochu aj na nich dvoch.

autor
17. jan 2024

@cookie29 ako ja este teraz ked sa da a chcem si este oddychnut tak laham s nim a takto vzdy zaspi, proste nemam pocit zeby den bez spanku by bol prenho uz vhodny, lebo ked taketo dni ma tak v noci je aj 5x hore proste. Preto to stale riesim… posledne dni uz skusame na obed vo vlastnej izbe s tym ze len sedim pri posteli a hladkam ho a podarilo sa to parkrat.. ale ked nezaspi takto tak som na nervy ze co urobim potom ked bude este druhe dieta tu namne zavisle .. no proste strasne som to vzdy riesila

autor
17. jan 2024

@koniarova z porodnice si nebudem moct odbehnut cize budu to musiet zvlsdnut a uz ako tak to neviem

koniarova
17. jan 2024

Zvládnu. Len ty sa na to nadstav a neries. 👍 Budeš mať čo robiť sama so sebou.

doriiis
17. jan 2024

Nikdy sa neprestanem čudovať nad tým,že niektoré matky najprv naučia deti nesprávnym návykom pri zaspávani a potom majú depky z toho,čo sami vytvorili.
A nielen pri zaspávani.Byt premotivovanou a ,,perfektnou" matkou je také to poctivé pílenie si konára pod vlastným zadkom.

simca06022011
17. jan 2024

Nie dieťa vy som hysakovat nenechávajte ale napr od cca roka mala chodila iba s otcom k babke, k mojej mame (aj keď vynimocne). A tým pádom sa naučila zaspať kwd bolo treba späť aj s iným. Čiže asi tým myslela prilepenie k malému.
Ukludni sa, dostane liečbu šokom trochu, určite to zvládnu keď nebudeš doma. Skôr či neskôr zaspí. Vysvetlia ňu ze prídeš so.surodencom a teraz tam u neho byť nemôžeš.
Kľud a nohy v teple. Nezaspí? Neuspavaj hodinu cez deň. Na čo? Žiadny význam to nemá. Ako to zvládneš keď bud edruhe dieťa? Prestaneš sa toľko trápiť a naučíš pomaly školáka trosku samostatnosti. Chlapci sú problém často so spánkom podľa mňa, aspoň čo mám známe, budia sa niektorí pomaly aj ako školáci, zle sny atď. Dokonca pocikavanie a pod. Čiže nebuď na seba taka.prisna, ejake hranice si určí a nechávajú syna ak iba s otcom, babkou.. aj spat.

tykat
17. jan 2024

Hlavne ostan v porodnici co najdlhsie, nech si syncek trosku zvykne aj na ocka ci babku. A pocitaj s tym ze po prichode bude na tebe nalepeny nonstop, ked donesies konkurenciu. Tak ho hlavne nechaj pri tebe a babatku, nech nadobudne istotu, ze nebude na druhom mieste. Ono sa to casom utrasie uvidis, mozno budes mat druhe dobreho spaca a ani o nom nebudes vediet. Svagrina ma tiez taky rozdiel 2,5r a o malom sme ani nevedeli, prve tyzdne len sa napapal a spinkal. A ona sa venovala starsej dcerke.

jaskolka
17. jan 2024

Neuspavaj ho hodinu, preboha, to prečo? Ja mam dve deti s rozdielom 1,5 roka, nikdy v živote som neuspavala dlhšie ako 10-15 minút. Jednoducho preto, ze som sa riadila tým, ze bud sú unavení a rýchlo zaspia, alebo proste unavení nie sú a zbytočne ich budem hodinu dusiť spat a seba len nervovat. Keď mi kamoška písala, ze vysla unavená po 2 hodinách usoavania 🙈🙈🙈matka zem,trafilo by ma. Ja som jednoducho vzala syna, alebo aj dcéru, dala ich nazad do obývačky, ok, nechces spať, tak sa hraj. Obvykle po krátkom čase, cca do pol hodiny už zaspávali nad hračkami, čiže nazad do postele.
A druha vec, keď budeš ty v pôrodnici, tak jednoducho si musia poradiť bez teba, možno s plačom, možno revom, no a? Neboj sa, prežijú to všetci. A možno to aj prospeje všetkým

zorkahorka
17. jan 2024

Po porode nech uspava otec. My sme si tiez takto podelili deti na uspavanie a je to super

martul
18. jan 2024

@tiezjedna vôbec som to tak nemyslela, v živote som nenechala deti vyrevať. Ale treba od mala si starostlivosť deliť, rodičia sú obidvaja nie len mama. Potom by nebol problém, že dieťa nechce s nikým iným byť a spať.

tiezjedna
18. jan 2024

@martul preto som radšej do komentára doplnila tú poznámku, pretože sa to naozaj dalo chápať dvojzmyselne. A máš pravdu, zainteresovanie muža od začiatku má svoj význam nielen pre ženu, ale predovšetkým pre deti. U nás to funguje skvelo, keď boli maličké a funguje doteraz (najmladšie má 7). V podstate neviem, čo to je kúpať a ukladať deti🙂 Iba keď manžel nie je doma🙂