Ako naučiť dieťa spať samostatne?
Ahojte mám dve deti 6 a 3 roky. 6 ročná od malička spáva sama v izbe, pekne si dáme dobrú noc, povieme rozprávku ľahne a spí. To menšie je iná kapitola ... Nezaspím bezo mňa , dám ho do postele a za pol hodinu je v mojej, nehrozí aby spal sám a ja už nevládzem takto fungovať. Kúpili sme mu obliečky s obľúbeným motívom, v posteli má všetky obľúbené hračky , na stenách obrázky, nočné svetlo a kadečo možné ale nedokážem ho donútiť aby sám celú noc spal vo svojej posteli a už vôbec nie sám v izbe. Strašne by som si priala aby aj jemu stačilo povedať že je čas ísť spať a on si ľahne sám do postieľky a celú noc je tam. Neviete mi prosím poradiť ako toho docieliť ? Reči typu že si to mám užívať a pod.nepotrebujem , nepríde mi takto spanie fér voči staršej ktorá si to začala viac všímať a ani voči sebe lebo ma to fyzicky aj psychicky už vyčerpáva, jednoducho aspoň v noci potrebujem pokoj.
Všetko je len o tvojej vytrvalosti. Príde k vám do spálne, zober ho naspäť do izby a takto dokola, pochopí, že si nepomôže.
mam 5 a 2 rocnu. 2 rocna neriesi kde je, spi celu noc v postielke. 5 rocna kazdu noc okolo polnoci je hore a musi sa ujistit ze je pri nej niekto ( sestra sa nerata). ak nikto, smer ku nam do spalne.
neriesim, raz prestane chodit.
Ja som kvôli tomuto synov nerozdeľovala ešte zatiaľ spia spolu lebo inak by som ich mala v posteli obidvoch každú noc. Takto majú jeden druhého a je kľud. Dokonca aj keď je jeden s nich chorý nechce spať pri mne ale s bratom v izbe 😀
Bože, kiežby som vedela 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ nepomôžem ale ponúknem aspoň empatiu. máme úplne rovnaký problém. 3ročný sa každú noc priplichtí k nám, ľahne si na kríž do postele, takže buď kope mňa alebo manžela, my sa pučíme na peľastiach ako otroci... Hrôza 🙄 keď mi niekto povie, že však dieťa má spať s rodičmi, ide ma rozhodiť. Starší ľahne a je jak drevo. Mladší je ešte len bábätko, tomu nevyčítam nič, je kojený takže vstávam aj k nemu. A do toho tento prostredný... 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Obaja ráno vstávame s bolesťami hlavy, krku, už máme toho dosť. Úplne ťa chápem a obom nám prajem čo najrýchlejšie vyriešenie. 🙏🏻
Syn má 4r, ukladám ho do jeho postele s tým, že tam som kým zaspí a čoraz viac dní začína byť takých, že spí vo svojej posteli 🙃. Takže asi len vytrvalosť, buď vždy v noci odniesť do jeho postele a uspať na novo alebo vyčkať, kým vyzrie jeho mozog a začne spávať celú noc

Veľmi nepomôžem, ale mala som to so staršou dcérou a jednoducho som pridala posteľ do spálne, inak by som nespala. A tiež som potrebovala v noci kľud, jedine takto som si ho vedela zabezpečiť. A nakoniec som tam dala posteľ aj mladšej, ktorá nemala problém spat v izbe, ale ja som ju tam nechcela nechať samu. A ja som nemala to srdce ju každú noc s plačom posielať do svojej postele, to by som nedala.