Ako naučiť dieťa zaspávať samo v postieľke?
Ahojte , ma tu niekto skúsenosť so zaručenou “metódou” ako dieťa zaspi samo v postieľke ,prípade len s malou pomocou ako je prítomnosť, hladkanie,držanie a podobne… rada si prečítam príbehy ako vám to šlo a podobne. Malý ma 4 mesiace a snažím sa aby zaspal sám v postieľke len s malou pomocou ,no žiaľ momentálne zaspáva na rukách pri trasení a hojdani a už to je dosť náročné keďže sa budí aj v noci a niekedy ho musím douspať chodením a hojdanim
@dejzy10 to zaspávanie samo v postieľke trebalo praktizovať od začiatku, teraz už to bude ťahžšie odučiť. Podľa mňa už len “nasilu”. Dať dieťatko do postieľky , možno nechať trocha poplakať a nebrať hneď na ruky, neboj sa nič sa mu nestane. Ak by ten plač bol už veľmi silný , tak snažiť sa upokojiť, ale nevyberať z postieľky. Raz poľavíš a na budúce bude mať o to dlhzsie vydrž, ak mu to už raz výjde. Možno skus dať do postieľky nejaké tvoje použité tričko , aby cítilo tvoju vôňu , pripadne nejakú hračku obľúbenú. Obe moje deti majú od mala nejakého obľúbeného plyšiaka a toho všade nosia a upokojujú sa tým, že ho hladkajú. Alebo moja sestra mala ošúchaný kus bavlnené plienky a tým sa hladkala pod nosom keď zasypávala. Musíš nájsť to, čo vyhovuje tvojmu bábätku. Pripadne som videla ešte takú raketu, ktorá sa pripne na kočík alebo postieľku a trochu ňou kolíše a to bábätko uspáva.
@dejzy10 my sme tiež prvé 3 až 4 mesiace uspavali na rukách. Inak to vtedy nešlo. Ona vlastne spinkala vtedy denne spánky väčšine na nás 😅 ... Potom keď prešlo toto obdobie nalepenia na nás.. tak som skúšala v postieľke. Dala som jej 3 mojkošov a dudlik a zrazu to išlo.. ani neplakala. Lebo sa s nimi hrá až kým nezaspinka. Akože niekedy s nimi hádže na všetky strany, vyhadzuje s postieľky 😅 atď.. ale časom sa upokojí.. potom im naťahuje kludne uška až jej začnú padať rúčky a zaspinka, ležím pri nej .. ale nemusím ju hladkať atď, len niekedy zaspievam nejakú uspávanku a potom má takého hrajúceho macka, čo tam má biely šum a rôzne uspávanky a to jej púštam... Taký spánkový rituál... Aby vedela, že už by mala spinkať.
.
Nijak, keď je kontaktné dieťa alebo ta pre niečo potrebuje, tak to pôjde len cez rev…
@dejzy10 v 4m je prva velka spankova regresia. Tu plati ako si naucime tak mame, niekomu vyhovuje, ze 2 roky vkuse skace na fitlopte vo dne v noci, mne tiez by to nevyhovovalo, tak sme robili inak. Kazdy den zniz frekvenciu skakania, hojdania. Dnes a zajtra sa hyb menej, o malinko. Kazdy den menej, o tyzden zaspi uz len v naruci, bez pohybu. Plati to na VSETKY ukony, cize denne, nocne uspavanie, v noci ked sa breberie.. O tyzden ndbude potrebovat pohyb, mozete prejst na dalsi krok, polozit ho do postielky, ked bude na rukach uz zaspavat. Bude sa mrvit, poloz na neho ruku, hladkaj... A takto zase par dni. A o 2 ci 3 tyzdne ho len polozis do postielky, pohladkas, zaspinka. Je to proces, ale da sa to uplne jednoducho. Ziadne revanie, ako je spomenute, je smiesne, ze zeny naozaj poznaju len "kontaktne" dieta alebo "vyrevane" dieta. Veci sa daju robit aj normalne s ohladom na babatko aj rodicov 🙏
Len to bude chciet robit rovnako a necuvnut, nastavit pevne casy spankov, aj dennych a zavinovat, aby sa nebudila rucickami.
@ivangeline presne presne presne. Su deti a detu. A este aj tie deti maju rozne fazy. Mesiace mozu zaspavat v postielke, potom dalsie mesiace na rukach, dalsie s tebou v posteli…az kym raz nevyspeju a nezaspavaju sami
@maxik24 ďakujem za tip, takto už to skúšame a dúfam že sa to podarí. Od mala zaspaval sám v postieľke akonáhle sa napapal ale ako bol väčší tak potreboval kontakt a dopomôcť k spánku. Ja to na jednej strane chápem ešte sú maličký a podobne ale viem ,že okolo toho 4-5 mesiaca už sa to dá pomalinky naučiť a preto som chcela počuť skúsenosti a radu 🙂

bábo si už zvyklo na tento typ uspávania. už len ťažko odučíš.
si ľahnúť vedľa neho a skús mu potichúčky spievať, rozprávať, hladkať , mojkať, ....