icon

Ako odnaučiť dieťa zaspávať na prsníku?

14. nov 2025

Ahojte, mám dcéru ktorá má 7m.
Cca od 5m nespím pretože je nonstop nalepená na mne.
Je na MM, čiže vlastne od malička som ju uspavala tým že som jej dala prsník a pri jedení zaspala. Viem je to chyba, počúvala som to už z každej strany čiže prosím mamičky mudrlantky aby sa zdržali komentára.
Žiadam vás tu o pomoc ako odnaucit dieťa od uspavani na prsníku a aby krásne zaspala sama...
Som už na prášky z toho

tanyan
14. nov 2025

Naša princezná tiež zaspávala na prsníku a nevidím na tom nič zlé. Samozrejme, aj ja som prešla nejakými krízami, ale našťastie sme to ustáli a postupne začala zaspávať aj bez prsníka. Nechcela som trápiť ani malú a ani seba, tak som mala aj obdobie, keď som si pri tom čítala alebo robila sudoku. 😀
Možno by si mohla vyskúšať fyzický kontakt bez prsníka na posteli - hladkanie, čítanie rozprávky, spievanie...

anonym_267f93
14. nov 2025

@anonym_autor ja som mala tiež mliekového závisláka zaspávajúceho na prsníku. Ja som si pri dojčení k nemu ľahla a po zaspatí som sa odplížila preč. Ja som neriešila kto mi čo hovorí, ani žiadne mamičky, mudrlantky, aj tak žiadna nedojčila toľko, čo ja, takže konala som intuitívne. Nikdy mi dieťa nezaspalo samo, že položím do postieľky a spí. Dokonca žiadne odgrgávania som neriešila, nikdy to nebolo treba ani jednemu dieťaťu.

natalia328
14. nov 2025

Mne pomohlo spankove poradenstvo, avšak s velkym sebazaprením a vydržou to zvladneš aj sama.
Ja som takto nespala do 6mes (resp preležala som vedla nej). No nič, budeš dávať do postielky a tisit.. vezmes na ruky pohladkas a položis a toto budeš robiť do nekonecna kým si nezvykne..

autor
14. nov 2025
@anonym_267f93

@anonym_autor ja som mala tiež mliekového závisláka zaspávajúceho na prsníku. Ja som si pri dojčení k nemu ľahla a po zaspatí som sa odplížila preč. Ja som neriešila kto mi čo hovorí, ani žiadne mamičky, mudrlantky, aj tak žiadna nedojčila toľko, čo ja, takže konala som intuitívne. Nikdy mi dieťa nezaspalo samo, že položím do postieľky a spí. Dokonca žiadne odgrgávania som neriešila, nikdy to nebolo treba ani jednemu dieťaťu.

@anonym_267f93 odgrgavanie neriešim ani ja, proste keď sa nezobudi a neplače odgrgnúť nedám.
Už aj mama mi hovorila že robím zle že ju uspávam na prsníku a budí sa mi v noci dosť často na to že sa chce len pricucnuť. Akonahle ju preložím do postieľky už spiacu tak 10 minút a je hore a znova dookola ten istý scenár. No nakoniec ju nechám u seba v posteli a tam spinká, sem-tam zamrnka, dám jej prsník na chvíľku a spi znova..m

autor
14. nov 2025
@tanyan

Naša princezná tiež zaspávala na prsníku a nevidím na tom nič zlé. Samozrejme, aj ja som prešla nejakými krízami, ale našťastie sme to ustáli a postupne začala zaspávať aj bez prsníka. Nechcela som trápiť ani malú a ani seba, tak som mala aj obdobie, keď som si pri tom čítala alebo robila sudoku. 😀
Možno by si mohla vyskúšať fyzický kontakt bez prsníka na posteli - hladkanie, čítanie rozprávky, spievanie...

@tanyan toto už sme skúšali, zaviedli sme to teraz pred spánkom, masáž, muž číta rozprávku a ja počas toho kojim a čakám či odpadne 🙈 nie vždy sa podarí...

autor
14. nov 2025
@natalia328

Mne pomohlo spankove poradenstvo, avšak s velkym sebazaprením a vydržou to zvladneš aj sama.
Ja som takto nespala do 6mes (resp preležala som vedla nej). No nič, budeš dávať do postielky a tisit.. vezmes na ruky pohladkas a položis a toto budeš robiť do nekonecna kým si nezvykne..

@natalia328 tiež som už rozmýšľala o spankovom poradenstve len si myslím že poradia mi toľko čo sa možno dočítam aj niekde na nete...

natalia328
14. nov 2025
@anonym_autor

@natalia328 tiež som už rozmýšľala o spankovom poradenstve len si myslím že poradia mi toľko čo sa možno dočítam aj niekde na nete...

@anonym_autor jasné,.. je to 5r dozadu nejak som nevyhladavala rady a vtedy som si zaplatila 100€. Viem uplne o čom píešeš ja som bola blba.
Denne spanky mala okej, nočné hroza lebo som nemohla pocuvať ten rev ked jej nedam, takže som nespala do jej 2,5r kedy som to ukončila ...

autor
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_267f93 odgrgavanie neriešim ani ja, proste keď sa nezobudi a neplače odgrgnúť nedám.
Už aj mama mi hovorila že robím zle že ju uspávam na prsníku a budí sa mi v noci dosť často na to že sa chce len pricucnuť. Akonahle ju preložím do postieľky už spiacu tak 10 minút a je hore a znova dookola ten istý scenár. No nakoniec ju nechám u seba v posteli a tam spinká, sem-tam zamrnka, dám jej prsník na chvíľku a spi znova..m

@anonym_autor len ja som tá skupina matiek ktorá chce aby sa dieťa cítilo bezpečne a nedokáže počúvať keď plače... Moja sestra je zas opačná, "donútila" dieťa zaspať samé tým štýlom že plakalo až kým nezaspalo

anonym_267f93
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pokiaľ sa deti dojčili, spávala som s nimi v posteli, keď ma cítili pri sebe, vyspali sme sa obaja a do rána som ani nevedela, koľkokrát sa sami nakojili. Mne to takto vyhovovalo, ja by som neprežila prenášanie dieťaťa do postieľky, ja som sa tiež potrebovala predsa vyspať a hlavne keď som mala ďalšie dieťa doma a potrebovala som fungovať.

anonym_41d674
14. nov 2025

Ani jedno z mojich 4 deti nezaspalo same, kazde malo nejaky zvyk. Pamatam si hlavne tieto posledne 2, jedno bolo v kociku, musela som uhojdat a toto posledne - prsnik, potom do nosica a dudlik a chodit, natriasat. V 2 rokoch odhodila kvoli nadche cumel a odvtedy zaspava vyhradne na prsniku. V januari ide do skolky, bude mat 3 roky. Takze radu nemam 🤣

anonym_41d674
14. nov 2025

A ma cumel? Ak nie, tak bohuzial...u nas stacilo len trosku, aby prispala a osidila som ju cumlom. Odkedy nema cumel, musim uspat, kym nespi tvrdo. Ak nema prsnik na obed, tak nespi. Pri 7 mesacnom si toto neviem predstavit, nechat vyplakat...🫣.
Uz so starsim sa da ako tak dohodnut a niekedy vecer uz mame take, ze jej dam kusok cucnut a zaapava s ockom, cita jej, rozpravaju sa. Ale tyzden plakala, ako keby ju rezali a utekala mu z izby. Stale sa obcas zobudi v noci a musim dat cucnut.

autor
14. nov 2025
@anonym_41d674

A ma cumel? Ak nie, tak bohuzial...u nas stacilo len trosku, aby prispala a osidila som ju cumlom. Odkedy nema cumel, musim uspat, kym nespi tvrdo. Ak nema prsnik na obed, tak nespi. Pri 7 mesacnom si toto neviem predstavit, nechat vyplakat...🫣.
Uz so starsim sa da ako tak dohodnut a niekedy vecer uz mame take, ze jej dam kusok cucnut a zaapava s ockom, cita jej, rozpravaju sa. Ale tyzden plakala, ako keby ju rezali a utekala mu z izby. Stale sa obcas zobudi v noci a musim dat cucnut.

@anonym_41d674 cumel nemá, nikdy nechcela a tak veľmi som chcela aby mala lebo od začiatku kojenie bol boj, už cez deň je to ako-tak dobre keďže už aj prikrmy máme no noci sú horšie, neviem ju ničím oklamať

anonym_c18539
14. nov 2025

A chces ju odnaucit len preto, ze ta do toho nuti okolie alebo si o tom aj sama presvedcena? Moji obaja zaspavali na prsniku a obaja, kym boli malicki, spali so mnou v posteli. Tiez som z kazdej strany pocuvala, ako som si strasne naucila... ale nam to takto vyhovovalo. Ked malo starsie asi 2,5 r, tak som ho odstavila, ale aj tak nezaspavalo same. Same zacalo zaspavat, az vo veku 5+. Bude mat 9 rokov a stale obcas chce, aby som si k nemu lahla a uspala ho. Mladsie aktualne stale uspavam na prsniku, tiez planujem po druhych narodeninach odstavit a tiez neratam s tym, ze bude potom hned zaspavat same.
Neviem, ale ved to su male deti, ony potrebuju blizkost. Neviem si predstavit, ze by som nechala 7 mesacne babatko plakat a zaspavat same.

autor
14. nov 2025
@anonym_c18539

A chces ju odnaucit len preto, ze ta do toho nuti okolie alebo si o tom aj sama presvedcena? Moji obaja zaspavali na prsniku a obaja, kym boli malicki, spali so mnou v posteli. Tiez som z kazdej strany pocuvala, ako som si strasne naucila... ale nam to takto vyhovovalo. Ked malo starsie asi 2,5 r, tak som ho odstavila, ale aj tak nezaspavalo same. Same zacalo zaspavat, az vo veku 5+. Bude mat 9 rokov a stale obcas chce, aby som si k nemu lahla a uspala ho. Mladsie aktualne stale uspavam na prsniku, tiez planujem po druhych narodeninach odstavit a tiez neratam s tym, ze bude potom hned zaspavat same.
Neviem, ale ved to su male deti, ony potrebuju blizkost. Neviem si predstavit, ze by som nechala 7 mesacne babatko plakat a zaspavat same.

@anonym_c18539 ja jedine čo by som chcela aby spala aspoň 3h vkuse a nebudila sa každú hodinu. Kľudne ju budem aj naďalej takto uspavat len potrebujem aby nechala aj mňa kúsok vydychnuť a pospať si, lebo mám pocit že som v noci hore každú hodinu a neviem príčinu, či si chce len cucnuť alebo ju niečo bolí, akonáhle chytí prsník tak je kľudná a zaspí znova

natalia328
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c18539 ja jedine čo by som chcela aby spala aspoň 3h vkuse a nebudila sa každú hodinu. Kľudne ju budem aj naďalej takto uspavat len potrebujem aby nechala aj mňa kúsok vydychnuť a pospať si, lebo mám pocit že som v noci hore každú hodinu a neviem príčinu, či si chce len cucnuť alebo ju niečo bolí, akonáhle chytí prsník tak je kľudná a zaspí znova

@anonym_autor akoto že nevieš? si jej cumel... citi ťa, tak kedykolvek sa preberie tak si cucne a spi dalej... Uplne bezne pri kojacich detoch (resp. niektoré spia ale moja nie) :D

natalia328
14. nov 2025
@anonym_c18539

@anonym_c18539 no ja som si to vedela predstaviť velmi lahko. Cez den som musela spavať resp lezať vedla nej lebo spavala 30min a hned hore.. V noci? ako piše autorka nonstop sa budila, nonstop kojenie.. Takže nie, ak je to na ukor matky ako píše autorka, určite riešiť a nech nie je blba ako ja a vyčerpana...
Ona podla mna nechce aby zaspavala sama, len chce aby spala dlhsie a nebudila sa nonstop na kojenie

tanyan
14. nov 2025

Chvíľu mi trvalo, kým som pochopila, že moje dieťa samé dlhšie ako nejakých 30-40 minút spať nebude. Akoby nevedela spájať spánkové cykly a pomohlo jej, keď cítila ľudské teplo. Našťastie som si mohla dovoliť aj cez deň spať s ňou a pospali sme si aj tie 3 hodiny. Potom som nemala problém aj v noci byť častejšie hore. Oceňovala som, že stačí priložiť a netreba vstávať kvôli umelému. Postieľka so zloženou bočnicou bola síce prirazená pri manželskej posteli, ale malá bola väčšinou na manželskej posteli. Niektoré noci boli prerušované častejšie, iné menej často, ale tie bábätká tak rýchlo rastú, že som sa snažila užívať si to a netrápiť seba ani malú.

anonym_18bb9a
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_41d674 cumel nemá, nikdy nechcela a tak veľmi som chcela aby mala lebo od začiatku kojenie bol boj, už cez deň je to ako-tak dobre keďže už aj prikrmy máme no noci sú horšie, neviem ju ničím oklamať

@anonym_autor mozno by som znova skúsila ten chmeľ, mozno jej nejaká znacka sadne. Kvapni naň mlieka, len tým sa už asi v jej veku oklamať nedá. Keby uspaval ocino bez teba, ze by si bola v inej izbe? Bude plakať? Držím palce, aby si postupne odvykla

maryetta
14. nov 2025

Mam 4 deti. Ani jedno nespalo same. Az teda jeden syn ked mal cca 1,5 roka.

anonym_3f8e99
14. nov 2025

Asi to počuť nechceš, ale pre 7m dieťa je toto úplne normálne. Ja som začala odúčať po roku, a to tak, že som prsník jednoducho nedala a bolo, časom si zvykol. Ale pri 7m kojenom dieťati je zaspávanie na prsníku úplne normálne.

vilma7
14. nov 2025

Ked si myslíš že uz zaspáva a je dostatočne najedená tak vytiahnuť a nechať ju zaspať.
Tiež som spravila tu chybu ale zas ine deti Tiež zastávajú pri fľaške.
Ja som využila situáciu ked mala dieťa sople, takže nevedela dlho piť mlieko a vtedy sa mi naučila zaspávať bez prsníka.
So synom to bol 2.mesačný boj, ťažký boj. Žiadne že po 3 dňoch prespi noc. Tu neprespi dopodnes a bude mať 9 rokov.

anonym_38fa08
14. nov 2025

@anonym_autor v tomto veku je to normalne, dieta ta potrebuje, si jeho istota a bezpecie. Viem, ze toto si pocut asi nechcela, ale mas normalne, no narocnejsie dietatko.
Ak mas moznost pospi si cez den s babatkom alebo rano cez vikend, ked ho zoberie manzel. Vyuzi pomoc rodiny, ak mate niekoho nablizku. Casom to bude lepsie.