icon

Ako upokojiť 6-mesačné dieťa pred spaním?

13. máj 2025

Ahojte,
Mám čerstvo 6 mesačného syna. Od narodenia bol celkom kludne dieťa a zaspaval bez väčších problémov (s výnimkou spankovej regresie). Pro spankovej regresii zacala som ho učiť samozaspavaniu, teda dala som ho zaspateho do postieľky, hladkala som ho a on zaspal, niekedy síce potreboval viac pomocí ale celkovo to zaspávanie bolo viac menej bezproblémové. Po Veľkej noci sme mali príšerný tyzden, každé jedno uspavanie bolo s plačom a krikom, na rukách bolo zle, na cicke zle, v kociari zle… proste nijak sa nedal utíšiť až potom cca po hodine zaspal od vyčerpania. Potom zase prišla zmena keď vôbec nevydržal byt hore cele bdele okno, po hodine si suchal oči, zíval a musela som ísť uspavat.
Teraz posledne 2 týždne mame ten problém že je veľmi nabudený pred spaním. Ako náhle prideme do spálne a dam ho do postieľky alebo na postel začne trepať s ruckami a nozkami, chytať ma silno za ruky ak ho hliadkam, stipat a skrabat, kričať… pritom je vidno že je unaveny, ma sklenené očká… keď zoberiem na ruky občas je ok ale väčšinou začne sa vykrúcať a kričať, ak ho dam na prsník začne zatvárať oči a tak akokeby mrnčať, ale nie vzdy zaspí… niekedy už so zatvorenými očami začne kričať
Zacala som cca polhodinu pred spaním ho ukludnovat, robiť masáž, citát knižky, hladkať.. ono to väčšinou zábere kým neprídeme do spálne, ako náhle sme v spalni zas to iste..
v noci spí relatívne ok, večierku mame medzi 19-20, spí do polnoci, potom cca kazdu 1,5h sa budí na kojenie, pocucka a zaspí, budí sa medzi 7-7:30, niekedy ale sa stane že aj o 6-6:30 je hore. Za 24 hodín spolu naspi cca 14-15h, cez deň väčšinou 3-3,5h, zvyšok je nočný spánok.
Už som zufala z toho uspávania, neviem čo mám zmeniť aby nebol taký rozkekeseny pred spaním🤯 uspavanie trva niekedy kľudne aj hodinu a ja mám pocit že nic nerobim len uspavam a ukludnujem.
Prosim mali ste niektorá taký problém? Ako ste to riešili? Alebo neriešili a prešlo to po čase same? Viem že je to len dočasne ale ak je tam ta možnosť niečo zmeniť tak by som to rada zmenila
Dakujem

colsami
13. máj 2025

Ahoj,
Hodina je velmi dlho na uspavanie. Ak dieta neuspim do 10-15 minut, nie je dostatocne unavene alebo ma fakt blbu asociaciu.
A to musis s nim ist do spalne ked s tym ma problem? Ak je unaveny, nemozes s nim trochu pochodit mimo spalne, na rukach, kym nieje ciastocne uz uspaty a az potom spalna a postielka? Ja chapem ze chces aby zaspaval sam a tiez isto nechces aby zaspaval na rukach (viem o com hovorim s 10kilovym dietatom ja v 7dmom mesiaci, ked mi zaspavalo len takto na rukach a nijak inak, ale inu moznost sme nemali, toto obdobie 1-2tyzdnov sme prezili a zas sa dalo potom inak).
Mna deti naucili ze holt niekedy ich "nenaucim" ani "nevytrucujem" aby bolo po mojom, ale musim sa prisposobit ja co sa tyka ich rezimu ci narokov - pozor - myslim tym u babatiek. 6 mesacny je este maly, asi by som to nehrotila a bola rada ze najdem akykolvek normalny uspavaci sposob, keby aj na cas. Lebo hodinu dieta uspavat naozaj nie je efektivne.
A to hovorim ako matka hrozneho spaca (to co dorabal prvorodeny vo dne v noci bol des), niektore veci sa naozaj vedia menit, vacsina je docasnych, a o tyzden zas bude inak.

michaelam2
13. máj 2025

Tak hlasim sa, rovnaky vek a mozem sa aj poskladat a uspavanie je hrozny problem. Ale u nas bol problem od narodenia. Prsnik zabera najcastejsie, inak skoro nic.

autor
13. máj 2025
@colsami

Ahoj,
Hodina je velmi dlho na uspavanie. Ak dieta neuspim do 10-15 minut, nie je dostatocne unavene alebo ma fakt blbu asociaciu.
A to musis s nim ist do spalne ked s tym ma problem? Ak je unaveny, nemozes s nim trochu pochodit mimo spalne, na rukach, kym nieje ciastocne uz uspaty a az potom spalna a postielka? Ja chapem ze chces aby zaspaval sam a tiez isto nechces aby zaspaval na rukach (viem o com hovorim s 10kilovym dietatom ja v 7dmom mesiaci, ked mi zaspavalo len takto na rukach a nijak inak, ale inu moznost sme nemali, toto obdobie 1-2tyzdnov sme prezili a zas sa dalo potom inak).
Mna deti naucili ze holt niekedy ich "nenaucim" ani "nevytrucujem" aby bolo po mojom, ale musim sa prisposobit ja co sa tyka ich rezimu ci narokov - pozor - myslim tym u babatiek. 6 mesacny je este maly, asi by som to nehrotila a bola rada ze najdem akykolvek normalny uspavaci sposob, keby aj na cas. Lebo hodinu dieta uspavat naozaj nie je efektivne.
A to hovorim ako matka hrozneho spaca (to co dorabal prvorodeny vo dne v noci bol des), niektore veci sa naozaj vedia menit, vacsina je docasnych, a o tyzden zas bude inak.

@colsami Ano viem že ta hodina uspávania je veľa, ale naozaj už je unaveny a nervózny a nemozem nechat len tak byt hore, väčšinou to dopadne este horsie😬 anoo skúšala som aj len tak chodit po byte a nosit na rukách, ale keď ho zoberiem na ruky do ležiacej polohy tak sa vykruca, spokojny je iba keď ho mám chrbatikom k sebe že vie pozerať naokolo, aj to zaberie iba 5-10min, viac nie🥲 a aj kebyže je dlhšie spokojny neexistuje aby takto zaspal

autor
13. máj 2025
@michaelam2

Tak hlasim sa, rovnaky vek a mozem sa aj poskladat a uspavanie je hrozny problem. Ale u nas bol problem od narodenia. Prsnik zabera najcastejsie, inak skoro nic.

@michaelam2 dufam ze tie naše babatka majú naozaj len také obdobie a rýchlo to prejde🤞🏻
U nas prsník zaberá len v malo prípadoch žiaľ🥲

michaelam2
13. máj 2025

Vies co no u nas kazde dva tyzdne zaberalo nieco ine (raz kocik vonku, potom kocik dnu, potom prsnik, potom na rukach atd…) ale mam pocit ze aktualne nezabera nic a uspavanie je u nas jeden velky velky kazdodenny boj

autor
13. máj 2025
@michaelam2

Vies co no u nas kazde dva tyzdne zaberalo nieco ine (raz kocik vonku, potom kocik dnu, potom prsnik, potom na rukach atd…) ale mam pocit ze aktualne nezabera nic a uspavanie je u nas jeden velky velky kazdodenny boj

@michaelam2 keď sa pozriem spätne tak u nas to iste, kočiar asi od 4m už nezaberá, len výnimočne🥲 na rukách tiež jeden čas bolo ok twraz už nie
Presne ako hovoríš momentálne nezaberá skoro nic🫠
Inak kolko mate denne spankov a aké dlhe? My mame 3 DS, prvý najdlhší 1,5-2h, druhý a tretí 30-60min kedy ako. Dnes ale mal len 2 dlhe, vecer síce rýchlo zaspal alebo bolo vidno že uz bol preunaveny a zaspal od vyčerpania🥲

michaelam2
13. máj 2025

Aktualne dva spanky, oba cca hodinove. To sa ale zmenilo len teraz ako zacali rast zubky.