icon

Ako zlepšiť spánok 2-ročnej dcéry?

24. apr 2025

Ahojte, dcéra bude mať dva roky, od narodenia je jej spánok otrasný, celkovo uspávanie a všetko okolo toho bol vždy problém, už sme dali robiť niekoľko krát testy na intolerancie a alergie, boli sme v spankovom laboratóriu, platila som spánkové poradenstvo, absolvovali sme vyšetrenie u neurológa, všetko bolo vždy v poriadku.
No ja už nevládzem, v noci sa budí je hore aj 4 hodiny, alebo sa budí každú hodinu, uspávanie trvá 1-1,30h, cez deň spí maximálne hodinu. Uspať sa nedá inak ako natriasanim alebo kojením, nikdy som ju neučila na ruky a vždy som sa to snažila minimalizovať, ale mohla som sa aj na hlavu postaviť to dieťa inak nezaspalo. Cez vianočné sviatky som si povedala že skončíme s natriasaním, trvalo to tri týždne, nemohla zaspať, revala, zaspavala až okolo polnoci, to sa nedalo dlho zvládať tak som začala znovu natriasať, strašne veľa pokusov bolo zrušiť to ale ona inak nezaspí. Celkovo ten spánok je horší od februára ako sme boli chorí, vtedy spala veľmi veľa, teraz je to také že vstáva v rozmedzí 3:00-5:00 potom ide na jeden spánok o 11:00 a večer okolo 19:00 idem uspávať, hocikedy sa stane že sa zobudí o 23:00 alebo 01:00 a je hore 2,3,4 hodiny...nedá sa absolútne uspať. My už doma nevládzeme...alebo sa budí každú hodinu a musím ju natriasať aby sa úplne nezobudila...to trvá niekedy aj hodinu. Ja už neviem, pokiaľ nenatriasam nezaspí alebo nespí vôbec, bývať takto v noci hore má zabíja, potom ešte celý deň fungovať. Muž mi pomáha ako sa dá ale už je aj on vyčerpaný. Musí len vyrásť alebo je ešte niečo čo by sme mohli skúsiť? Ďakujem ja som už zufala

veronikaszabova
24. apr 2025

Nedavas ju proste len skoro spat?? Mne sa zda o 7mej je strasne skoro.
Btw to natriasanie by som uz davno zrusila. Bude sa jedovat, plakat, ale casom si zvykne.
Mam tiez 2r dieta a neviem si predstavit uspavat 1-1.5 hodiny.

autor
24. apr 2025
@veronikaszabova

Nedavas ju proste len skoro spat?? Mne sa zda o 7mej je strasne skoro.
Btw to natriasanie by som uz davno zrusila. Bude sa jedovat, plakat, ale casom si zvykne.
Mam tiez 2r dieta a neviem si predstavit uspavat 1-1.5 hodiny.

@veronikaszabova sama sa pýta vtedy spať, za tri týždne si nezvykla, zaspavala o polnoci a budila sa o štvrtej, piatej

patka06
24. apr 2025

Nepíšeš aký má denný režim, podľa mňa zlý spánok je následok. Buď zlého denného režimu, možno nie je unavená alebo je proste okolo nej veľa podnetov, ktoré nedokáže spracovávať.
Natriasanie pred spaním, rozhodne nie je dobrý spôsob uspávania.

blaazi
24. apr 2025

Nasa ma 2,5 r a kedze ma mladsieho brata system sa nam nastavil tak, ze od 2 rokov chodi spat s nami rodicmi a bracekom o 22.00 a vstava okolo 8.00. Spat chodia poobede bracek o 14.00, ona o 14.30_15.00, spi cca do 16.30. O siedmej vecer sme este vonku.

ivangeline
24. apr 2025

V 2 rokoch je regres tak či tak. Nechcú spať cez deň. Môžu už ísť stoličky. My máme režim pevný. O pol 7 hore, o pol 1 spať, o pol 8 ukladám na noc. Môj 4ty kus je citlivé dieťa a teda budí sa v noci raz až 5x… a to sme minimalizovali mlieko, 50ml, dokonca veľa x len záplace, príhovorim sa a zaspí. Podľa mňa je to psychické, vzťahové, ked tak zle spáva. Cez deň spis pri dieťati? To pomaha. Večer tiež, ak sa snažíš upokojiť, predspankova pokojná rutina, napr jesť hodinu pred spaním, rozpravka, príjemná hudba, masáž, kúpeľ, rozhovor o tom, čo dieťa zažilo a čo ho čaká, neponáhľať a nebyť nervózna, že nech už spí, docerta… deti to vycítia.

lucia13022023
24. apr 2025

Podľa mňa je chyba v uspávani. Chyba jej to natrasanie. Nevie si tým pádom spájať spankova cykly, napr zapsi o 19:00, vstane o 23:00 keď jej skončí spankovy cyklus lenže keďže sa nevie sama "uspať", nemá tam to natrasanie tak sa zobudi a vyžaduje to natrasanie. Chápeš hádam ako to myslím.
A dvojročné dieťa má svoju hlavu, je to v niektorých veciach omnoho ťažšie "prehovoriť" ju na niečo. Co hovorili spankova poradkyne a ini odborníci?

autor
25. apr 2025
@lucia13022023

Podľa mňa je chyba v uspávani. Chyba jej to natrasanie. Nevie si tým pádom spájať spankova cykly, napr zapsi o 19:00, vstane o 23:00 keď jej skončí spankovy cyklus lenže keďže sa nevie sama "uspať", nemá tam to natrasanie tak sa zobudi a vyžaduje to natrasanie. Chápeš hádam ako to myslím.
A dvojročné dieťa má svoju hlavu, je to v niektorých veciach omnoho ťažšie "prehovoriť" ju na niečo. Co hovorili spankova poradkyne a ini odborníci?

@patka06 doobeda chodime na prechádzku, doma so mnou varí a robí také bežné činnosti, poobede sme prevažne stále vonku
Bez natriasania nevie zaspať
@blaazi jasné že o siedmej môžte byť ešte vonku keď vstane ráno 8:00, mne vstane 3:20 takže o ôsmej ráno ma už 5 hodín bdenia za sebou takže je aj skôr unavená
@ivangeline áno, predspankovu kludnú rutinu sa snažím dodržiavať, spáva so mnou aj v noci aj cez deň
@lucia13022023 áno chápem, na toto upozorňovala aj spankova poradkyňa a poradili nám len dodržiavať presný čas vstávania a ukladania