icon

Ako zvládnuť nočné záchvaty zúrivosti trojročného dieťaťa?

menojejedno
20. mar 2025

Ahojte , je to už dlhodobejšia záležitosť , asi aj trištvrte roka, v noci po dvoch troch hodinách spánku sa prebudí začína miernym mrnčanim, dám jej napiť , dudel , o 5 minut sa prebudí zas. A zase a zase . Nedeje sa to každu noc ale spravidla dve noci do týždňa sú vždy sprevádzané nočným húkanim, je úplne ako nepríčetna , hádže dudle , chce zase iny, dám jej druhý , zas chce iný . Kope má , raz na ruky , raz dole , potom sadnúť , akoby sama nevedela čo chce , akoby bola namesačna ale pritom hovorí k veci , oči má otvorené . Niečo chce keď jej spravím po vôli , zrazu to nechce . Reve a reve a reve , popravim jej vlasky z tváre , začne si ich dávať naspäť na tú osoplenu tvár a povie mi že jej ich nemám dávať preč . Chcem jej utrieť tvár od sĺz a soplu, jeduje sa kričí , hulaka že nie , nemám jej to utierať , ona nechce . A dokola . Až potom konečne kdesi čosi konečne po hodine . Jej opäť "presne" do normálu a buď zaspí alebo sa ukľudní pohojdam ju na kolenách a zaspínka . Povie mami ja už nebudem plačkat a zaspínka.
Už mám toho plné zuby , vtedy je úplne ako nepríčetna.
Prosím vás zažili ste to niekto ?
Čo pomáhalo , čo už mám robiť, keď zas príde jej nočný záchvat .

micusa2222
21. mar 2025

asi nechať vyrevať ?

martul
21. mar 2025

@menojejedno veď ju nechaj ona vyvádza je úplne mimo a ty ešte utieraš slzy, vlásky a cojaviem čo, len ju tým dráždiš ešte viac. Ak bývate v dome a nemá súrodencov tak by som ju nechala a len sledovala aby si niečo nespravila
Prejde ju to keď nebude mať obecenstvo. Ak v byte, pár kvapiek studenej vody do očí, nech sa spamätá.

andreatytler
21. mar 2025

@menojejedno Moj syn to robil. Vsetko co sme urobili aby sme mu pomohli ten plac ukludnit, bolo zle. Objimes, zle je, neobjimes, zle je. Vsetko ho este viac nahnevalo.
Prestal az ked mal 5 rokov.
Ide o to ze ked sa zobudi takto uprostred noci, nie je uplne prebrata a nie je schopna normalne rozmyslat, vnimat, komunikovat a hlavne reagovat. Ona len vie ze jej nieco vadi koli comu nemoze po prebudeni zaspat, ale nevie co to je. Nedokaze ti to povedat a hlavne sa nedokaze ukludnit. Kontrolovat hnev je narocne pre 3 rocneho aj pocas dna ked je uplne pri zmysloch. Pocas noci proste nema sancu.
Napriklad teraz viem ze nasmu synovi bolo treba cikat ked sa takto zobudil, ale nechcelo sa mu ist do kupelne a urobit to. Aj ked sme ponukli ze ho tam odnesieme, aj tak vravel ze nechce. Proste on chcel hlavne spat, ale ten plny mechur mu to nedovolil. Ked sme ho tam napriek protestom odniesli a on sa vycikal, vratil sa do postele, prestal plakat a do 5 minut zaspal. Inokedy mu vadilo ze mu je horuce, ze je smadny alebo ine male prkotiny a to mu nedovolilo spat. Urcite to aj ty poznas, ze ake je to otravne ked ta nieco donuti vyliezt uprostred noci z postele, akurat ty uz vies ovladat svoje emocie a tak tu zlost prehltnes a urobis co je treba.
Ja som si to prestala brat k srdcu aby som ostala kludna, Ponukla som objatie ak chcel. Niekedy som donutila do toho cikania, alebo niecoho ineho co som vedela ze je problem, nikedy som ho len nechala vyplakat. Ak ma kopal alebo nieco ine zle robil, pohrozila som ze odidem a skutocne som odisla na chvilu ak neprestal. Mam pochopenie ze nevie ovladat svoje emocie ked je rozospaty, ale kopat sa nenecham.

terka224
21. mar 2025

@menojejedno poviem ti len, ze v tom nie si sama. Tiež to občas máme, poväčšine ak nespí poobede. Myslím, že to je len obdobie a ako to prišlo tak to aj odíde. Ale rada si prečítam názory iných 🙂

simsalabim
21. mar 2025

Nie je to nocny des?

maddie1711
21. mar 2025

Nebude to nočný des? Neprehyna sa v chrbte dozadu ako luk a ten plač je až taký ako by bola vystrašená?

simoli
21. mar 2025

@menojejedno je to nočný des. Nie je to vôbec nič výnimočné, aj ny sme to mali. Zobudil sa a vrieskal na mňa akoby som bola diabol 😂 ako príde tak odíde? Viem v okolí o veľa prípadoch...

svokrinjazykmonika
21. mar 2025

@menojejedno mojej dvojročnej tak prepína cez deň, nie v noci 😅

nafka0483
21. mar 2025

Moja to mavala tak 2,5 rocna. Asi nocny des, lebo akoby spala ale oci otvorene a tiez revala, vsetko bolo zle. Bud potom zaspala alebo sa akoby prebrala - prebudila a tiez povedala ze uz je dobre ze bude spinkat.

mima172
21. mar 2025

Tiež som šla napísať, že nočný des, no keď lepšie čítam, tak ona vie co robí, keďže ti aj odpovedá. Moja odpoveď sa ti nebude páčiť, no neposluhuj jej tak. Moja dcéra, keď bola menšia, skúšala v noci tiež rôzne diskotéky, no rýchlo pochopila, že tadiaľ cesta nevedie. Proste som sa robila, že spím a zaspala aj ona. Keďže ty si ju navykla na pozornosť pri tých scénach, tak to bude trvať možno troška dlhšie ale keď budeš pevná a trpezlivá, tak rýchlo pochopí, že v noci sa neziape. A samozrejme dudel si mala zrušiť. Bábätku v spánku pomáha, veľkému dieťaťu skôr spánok ruší, nehovoriac o zuboch atď. Proste šéfovia ste vy rodičia, nie dieťa.

simona1306
21. mar 2025

moja mala to tiez mava ... s doktorkou sme sa zhodli ze to moze byt nocny des .... mava to vtedy ked za den ma nejaky zly podnet, niecoho sa zlakne, alebo proste jej nieco nedovolim a dostane hysak ... najlepsie je pockat, kym ten najvacsi plac prejde, nebudit, nechytat sa len byt pri nej .... zo zaciatku som si tiez myslela ze ked ma otvorene oci tak je hore, ale nebola pri plnom vedomi ...momentalne postupujem tak, ze ju proste necham, neutisujem, neobijmam, nechytam sa jej, necham ju a do 10 minut ju to samo prejde a dalej spi

iqoska
21. mar 2025

Rada od klinickej psychologičky čo zabrala - zahájiť ranný režim čiže zapnúť veľké svetlo, zapnúť rádio, alebo telku, rozprávať na dieťa nahlas, volať dieťa na nočník, ponúknuť nápoj a to aj keby bola jedna hodina v noci. Následne keď sa dieťa upokojí a preberie z toho stavu, znova uspať zvyčajným spôsobom. Do 15-20 minút sme znova spali.

ivanakal
21. mar 2025

Nocny des. Moj syn to mal od malinka az do nejakych 7 rokov. Niekedy to trvalo aj pol hodinu vkuse, niekedy viac. Pozeral na mna takym nepricetnym pohladom, niekedy strasne nariekal, rozpraval odveci, volal ma nech mu pomozem, pritom som bola pri nom. No neskutocne veci. Zo zaciatku sme sa ho snazili utisit, ale to bolo este horsie. Pochopili sme, ze sa ho vtedy nemozeme ani chytit ani nic, len sme zasvietili velke svetlo a rozpravali na neho a cakali sme kym to prejde. Potom sa ukludnil, lahol si a zaspal, akoby nic. Rano si nic nepamatal. Cize, urcite ju nehladkaj, nechytaj, neobjimaj, sama prides na to, co pomaha. Samo to prejde.

bellaa3007
21. mar 2025

Nocný des.
Moja ho máva od pol roka, teraz bude mať 5 a občas sa to stáva. Kope, kričí z plného hrdla, vystiera sa, nereaguje na meno na nic... Vacsinou musím do svetla, zapnúť telku alebo tablet aby sa uplne prebrala a vtedy prestane a spokojne potom zaspi. Je to hrozné, ja som mala vždy nenormálny strach lebo je to naozaj nepríjemne.
Ked to mala raz u mojích rodicov, boli zhrození ked to videli.

@martul super rada. Vieš si predstaviť, to dieta, že samo nevie čo robí, spokojne si spí a zrazu nan príde nočný des a v tomto stave sa nan ma mama divať? Vidieť, že si to nikdy nezazila lebo takuto debilinu ako nechať ju vyrevať by si nikdy nenapisala, že ked nebude mať obecenstvo prestane ....

menojejedno
autor
21. mar 2025

Ďakujem za odpovede , tiež som si čítala o tých nočných desoch , ale ona je pri plnom vedomí odpovedá čo chce a nechce , nemôžem ju nechať vykričat , keďže už aj behom tej hodiny postaví bytovku so susedmi na nohy .
Je tvrdohlavá povaha aj za normálnych okolností , a v noci pri týchto cirkusoch už duplom .
A áno je pravda že pri jej začinajucom mrnčani sa jej vždy opatrne tichým hlasom opýtam dám ťa vycikať, a niekedy sa vycika spinká ďalej . A niekedy proste cirkus, ktorý nemá konca kraja . A už je zle všetko . Už človek nemôže ani nič povedať , prihovoriť sa . Prichytiť ju rukou keď mi sedí na rukách , proste všetko jej vadí. Má nervový záchvat na všetko . Aj keď jej dám čo chce hodí to o zem . Takže neviem no . Po riti keď dostane samozrejme nepomôže , byť ticho nevšímať si nepomáha , to kope do postieľky , je schopná vyhodiť všetky vankúše paplón , vykrikovať huronskym revom . Taktiež som skúsila odísť , vyhrozit sa jej prestaň lebo ja odídem spinkať vedľa a ty tu zostanes sama . Ešte horšie . Skrátka absolútne nič nepomáha

nika23t
21. mar 2025

@menojejedno áno, mala som to s dcérou, potom to prešlo do nočných desov, ale teraz už to máva len počas choroby, keď má zvýšenú teplotu. Len ju nechaj, nech sa vypláca, dávaj na ňu pozor, aby si neublížila. Prejde to. Toto je ťažšie pre rodiča ako pre dieťa. Moja to mala asi od dvoch rokov.

menojejedno
autor
21. mar 2025

Alebo sa napríklad pýta že chce si ísť utrieť tvár . Keď prídeme do kúpeľne ďalší hukanie ona tam ísť nechcela . Vrátime sa späť , zas niečo . Chce dudel , dám jej ho , ona chce iný , reve a reve reve , huka...
Keď by som zažla svetlo tak zas vykrikuje že ju bolia oči nechce svetlo . A taká mini nočná lampicka je zapnutá cez celú noc takže nespime v úplnej tme.
A dnes ráno si na svoj včerajší cirkus pamätala , pretoze mi povedala mami ja už nebudem kričať .

hopatko
21. mar 2025

Autorka, ak by to bol nocny des, tak presne ako ti poradila @iqoska, dieta treba uplne "prestrihnut'.
Avsak, to co opisujes podla mna nie je nocny des (zazila som si svoje), dcera je pri vedomi, vystraja a aj si to pamata. Poradila by som sa s pediatrickou. S dcerkou by som sa o tom vela cez den rozpravala, vysvetlovala, dohodnite si nejaky postup, ked sa to stane. Mava zle sny? Alebo co je spustacom? Aky mate vecer rezim? Nie je prestimulovana? A trojrocna aby si este vyberala aky dudel bude mat, no ziadny...

andreatytler
21. mar 2025

@menojejedno Toto nie je nocny des. Ona je pri plnom vedomi a vnima ta. Ona ma proste hysak a tym ze je to uprostred noci kedy je super unavena, nema sancu sa z neho dostat. A presne aj moj syn je neskutocne tvrdohlavy a na vsetko ma svoj nazor.
Podla mna jediny sposob je naucit ju ako sa s tym hnevom popasovat. Presne ako vravi @hopatko natrenovat s nou ako sa spravat, lebo ani pre nu toto nie je prijemne. Moj syn si sam nasiel sposob ako sa ukludnit. Mame taky maly rucny fen a to ho ovieva a zaroven huci ako biely sum a to ho ukludni. Cize je velmi dolezite aby si aj dcera nasla nieco co jej pomoze sa upokojit.
Vravia ze mas zahodit cumel. No ak nefunguje v tychto situaciach tak nenukaj, ale cumel je inac jeden z najlepsich ukludnovacich prostriedkov pre vacsinu deti, takze ak ho potrebuje v tychto chvilach, tak jej ho kludne daj.
Vyrobte si spolu s dcerou kosik na ukludnenie, kde budu vsetky veci ktore ma rada a ktore ju ukludnuju a natrenuj s dcerou ze k tomu kosiku sa ma utiekat vzdy ked ma zachvat hnevu (aj cez den).

elizabeta56
1. jún 2025

Ahoj. To, čo popisuješ práve zažívame aj my. Syn práve zaspal po svojom nočnom hysáku. Presne, ako u teba, z ničoho nič ma zobudí strašným krikom a nič nie je dobré, chce na ruky, aj keď už ho držím, chce vodu, nechce vodu, chce hračku, hodí ju preč, nič vôbec nič nepomáha v tej chvíli a tiež je po chvíli plne pri vedomí a jačí a jačí až sa zadúša. Trvá to pol hodiny až hodinu, kým sa ukľudní. Niekedy zaberie nevšímať si, dnes to nepomohlo. ja mám pocit, že sa mu niečo zlé sníva, lebo sa prebudí s nejakými slovami a až potom nastáva hukot. Tiež neviem, čo s tým a tiež je nervák aj cez deň. Dúfam len, že to čoskoro prejde, že je to len obdobie.

menojejedno
autor
2. jún 2025
@elizabeta56

Ahoj. To, čo popisuješ práve zažívame aj my. Syn práve zaspal po svojom nočnom hysáku. Presne, ako u teba, z ničoho nič ma zobudí strašným krikom a nič nie je dobré, chce na ruky, aj keď už ho držím, chce vodu, nechce vodu, chce hračku, hodí ju preč, nič vôbec nič nepomáha v tej chvíli a tiež je po chvíli plne pri vedomí a jačí a jačí až sa zadúša. Trvá to pol hodiny až hodinu, kým sa ukľudní. Niekedy zaberie nevšímať si, dnes to nepomohlo. ja mám pocit, že sa mu niečo zlé sníva, lebo sa prebudí s nejakými slovami a až potom nastáva hukot. Tiež neviem, čo s tým a tiež je nervák aj cez deň. Dúfam len, že to čoskoro prejde, že je to len obdobie.

@elizabeta56 ahoj , nám to momentálne celkom prešlo samé od seba , asi to chce čas , možno sa dieťaťu vyvija nervova sústava vážne neviem . Ja už som si každý večer ľahala do postele so strachom čo zas bude v noci , aké cirkusy a koľko budú trvať. Ale teraz prespí skoro celú noc a keď sa zobudí na cikanie tak v kľude . U nás to bolo tým cikanim, že bola unavena , chcelo sa jej cikať , ale nebola asi schopná sa posadiť , postaviť , povedať mi a potom sa už rozjedovala a už bol cirkus . A keď sa vycikala po pol hodine húkania tak bolo dobré