Dvoj-mesačné dieťa takmer nespí
Ahojte. Idem si po radu ako ďalej. Mám 2 mesačne bábätko ktoré dokáže nespať cez deň aj v noci. Ja som na pokraji totálneho vyčerpania. Mame každý deň rovnaké rituály, nič nemením, snažím sa všetko tomu prispôsobiť. Denný spánok je tak 3-4 hodiny dokopy a keď ukladám o 8 večer tak do 3 rana bývame hore. Dudle cumel s otvorenými červenými očami, méta sebou, hádže rukami… plače… skúsili sme naozaj všetko. Keď tviazě ruky aby sa nebudila tak sa spustí doslova hystericky rev. Zaspí na dve minúty a zase hore a toto je stále. Nemá mi kto pomôcť lebo rodičia bývajú v CZ a muž pracuje aj keď mi v bočí veľa krat pomáha aby som spala aspoň hodinu. Cez deň keď zaspí náhodou tak spím tiež ale ta hodina dve mi nepomôžu. Mám čierne kruhy pod očami, neberie mi jest,… proste neskutočne vycerpanie. Mám ešte starsie dieťa o ktoré sa starám. Mám pocit že toto nikdy neskončí. Už som to hovorila aj dr ale po kontrole bábätka nič nevidela. Bruško aj mlieko je ok… V kočíku spi pokiaľ sa kočík hýbe ale po zapnutí rockit ako keby vedela tak je hore. Robím čo môžem… šatky, nosiče,… rôzne periny, aj ulitly. Aj na voľno… Je niečo čo naozaj pomôže ? Lebo neviem ako zvládnem ďalej takto fungovať. Áno chlap môže zostať doma ale z OČR alebo PN sa nám bude prežívať a nie žiť. Ďakujem.
@anonym_autor Mas preunavene dieta. Take ti spat nebude. Musis z toho zacarovaneho kruhu. Zrejme citi tvoje napatie a stres, co je pochopitelne. Musis sa ukludnit ( ja viem, ze tazke). Kludna matka, kludne dieta. Muz nemusi ist na 2 tyzdne mimo pracu, staci par dni+vikend. Najst system, rezim.
Tiez podobne zazivame a to uz mame druhe. Ked hadze rukami a sebou nieco ju trapi. U nas je tento problem hlavne poobede a vecer. Vyskusame papat a stale to robi tak potom grgame cez plece a ked stale tak brusko boli a nakoniec uz je preunavena tak nevie zaspat. Skusame len tieto veci dookola co z toho to je. Momentalne asi najviac brusko a plyny-kupili sme espumisan dnes prvy den je s nim- o polovicu menej je hore, takze zvysok skusam stale dokola. Nema rada zavinutie u nas, este odporucam skusit nosic. Dostala som typ aj na elektricku kolisku, zvazujem jej kupu.Drzim palce
Tiez podobne zazivame a to uz mame druhe. Ked hadze rukami a sebou nieco ju trapi. U nas je tento problem hlavne poobede a vecer. Vyskusame papat a stale to robi tak potom grgame cez plece a ked stale tak brusko boli a nakoniec uz je preunavena tak nevie zaspat. Skusame len tieto veci dookola co z toho to je. Momentalne asi najviac brusko a plyny-kupili sme espumisan dnes prvy den je s nim- o polovicu menej je hore, takze zvysok skusam stale dokola. Nema rada zavinutie u nas, este odporucam skusit nosic. Dostala som typ aj na elektricku kolisku, zvazujem jej kupu.Drzim palce
@anonym_97dfeb my sme už tiež skúsili všetko. Ale tu elektrickú kolísku tiež zvažujem. Do nosičov aj šatky sme už niekoľko stoviek investovali a nič. Už si prídem že som vadná keď neviem ako sa postarať o to malé aby bolo spokojne.
@anonym_autor Ja by som povedala, nech muz predsa ostane trochu doma, aby si sa vyspala a nezosypala sa, aj za cenu uskromnenia. Niekedy sa nepride na to, preco babatko nespi a treba to proste nejako prezit. Moj prve dva mesiace ponocoval, kazdu noc mal dve bdele okna, jedno tak 3-4 hodiny, jedno kratsie okolo hodiny. Ako 3tyzdnovy si pamatam, ze na Silvestra bol vyse 5 hodin v noci hore, asi oslavoval 🙂 Cez den mal tiez take dlhe bdele okna. A mohli sme sa aj rozkrajat, ja som to zvladla len a len vdaka obrovskemu muzovmu nasadeniu. Potom ked mal dva mesiace tak jedneho dna uplne utalo a zacal prespavat noc a uz mu to zostalo. Naozaj zo dna na den a nic sme pre to neurobili. U vas to moze byt tiez tak, ta nervova sustava sa vyvija, bude sa to menit. Teraz ked si na to spomeniem, tak si hovorim, ze ved to boli len dva mesiace, co je to v celom zivote, ale vtedy sa to zdalo ako vecnost.
Tiež nám dcéra spala len v kočíku. Tak sme mali kočík pri posteli a manž. v polospánku kočíkom hojdal. Dosť blbé obdobie ktoré u nás prešlo.
Nespí ani na prsníku?
@anonym_e97a74 kočík dnu nepomáha, nemáme ani prahy že by trochu hopkal. Chodím s ňou po poľnej ceste a tak spi do minúty. Prejdem na hladký asfalt a mrvi sa. A kojiť sa mi nepodarilo žiaľ :/
@anonym_autor Mas preunavene dieta. Take ti spat nebude. Musis z toho zacarovaneho kruhu. Zrejme citi tvoje napatie a stres, co je pochopitelne. Musis sa ukludnit ( ja viem, ze tazke). Kludna matka, kludne dieta. Muz nemusi ist na 2 tyzdne mimo pracu, staci par dni+vikend. Najst system, rezim.
@beata_k minule bol muž 4 dni doma lebo videl že zaspávam aj nad tanierom pri obede. Ale keď plače moc sa pri tom spať nedá a utíši sa poriadne iba pri mne. Po pôrode bol dva týždne doma a staral sa o bábätko aby si zvyklo aj na neho ale ukľudniť sa až keď ju vezmem. Dokonca ani pri mojej mame nechce byt a to pri nej zaspalo každé dieťa z rodiny a nemusela ani hojdať. Chcela by som veľmi aby nebola preunavena ale nejde to nijakým spôsobom.
@beata_k minule bol muž 4 dni doma lebo videl že zaspávam aj nad tanierom pri obede. Ale keď plače moc sa pri tom spať nedá a utíši sa poriadne iba pri mne. Po pôrode bol dva týždne doma a staral sa o bábätko aby si zvyklo aj na neho ale ukľudniť sa až keď ju vezmem. Dokonca ani pri mojej mame nechce byt a to pri nej zaspalo každé dieťa z rodiny a nemusela ani hojdať. Chcela by som veľmi aby nebola preunavena ale nejde to nijakým spôsobom.
@anonym_autor Tvoje dieta chce teraz teba, muz nech sa stara o starsie a domacnost. Musis ho nejak upokojit. Nedavaj ho mame ak nechce. Pojde to ked sa na vsetko vykasles a nechas ho pospat, hoc aj v kociku na polnej ceste. Ked sa vyspi, potom skusaj nejake veci. Vyspat preunavene dieta trva niekolko dni. Spi s tebou v posteli? Ak nie, daj si ho k sebe.
@anonym_e97a74 kočík dnu nepomáha, nemáme ani prahy že by trochu hopkal. Chodím s ňou po poľnej ceste a tak spi do minúty. Prejdem na hladký asfalt a mrvi sa. A kojiť sa mi nepodarilo žiaľ :/
@anonym_autor Tvoje dieta chce teraz teba, muz nech sa stara o starsie a domacnost. Musis ho nejak upokojit. Nedavaj ho mame ak nechce. Pojde to ked sa na vsetko vykasles a nechas ho pospat, hoc aj v kociku na polnej ceste. Ked sa vyspi, potom skusaj nejake veci. Vyspat preunavene dieta trva niekolko dni. Spi s tebou v posteli? Ak nie, daj si ho k sebe.
@beata_k áno spi so mnou mne na rukách a ja v polosede a podopreté ruky aby malé nespadlo. Ani staršiu nedávam do škôlky pretože ráno keď ju treba voziť a náhodou malé spi tak ho nechcem budiť. :( minule som ju zobudila lebo sme šli na poradňu a nespala ani v kočíku, celý deň preplakala.
Ak máš možnosť kočíkovať v dome, v byte, tak vyrobte nerovnosti aj keď papuče porozkladáš po dlážke, že je nerovný terén a kočík sa natriasa.
Ako bolo vyššie spomenuté, preunavené dieťa, treba z toho začarovaného kruhu vyjsť.
Držím palce, aby bábo čím skôr dobre spalo a ty s ním
@anonym_autor my sme mali tiež problém so spánkom prvé mesiace. Našej sa najlepšie spalo na mne a keď bol zapnutý digestor. To ju okamžite ukludnilo a do 10 min. zaspinkala. Ale počula som aj o féne, vysavači ( toto nezaberalo, len ten digestor).. ale zase naša nechcela prvé 3 mesiace byť vôbec v kočiku, prevreštany celý kočik.. no každopádne si tiež myslím, že muž musí ostať doma... Starať sa o domácnosť a staršie dieťa... A vy len o seba a novorodeniatko. Poprípade zvoliť možnosť konzultácie u " lepší spánok bábätiek".
Podobný problém vyriešila u mojej najstaršej perinka. Dieťa zvyknuté 9 mesiacov na stiesnené podmienky, dobre sa cíti zviazané v perinke. Bol k tomu asi pred 3 rokmi aj dokument na českej TV. Zviazané dieťa v perinke má pocit istoty a zároveň potrebné teplo. Pozitívny pocit dieťaťa v perinke je vraj prospešný aj na rozvoj mozgu a duševného zdravia. Pre tých, čo perinku nemajú, odporúčali zaviazať do osušky. To ale nevyzeralo dobre, takéto niečo by som dieťaťu neurobila. No dvom mamičkám som tak poradila a pomohlo. Jedna dokonca kúpila takú plátenú perinku, že dieťa v nej vyzeralo ako húsenica. Aj tá vraj pomohla.
Ja som mala takéto dieťa, spalo len v idúcom kočíku. Volala som ho kondičný tréner. Kočík musel ísť súvisle vpred, žiadne kočikanie na jedním mieste. A úplne ticho.
Do 2 mesiacov som schudla všetko a tom som pribrala takmer 20 kíl
A potom sme v 5tich mesiacoch zistili že má skrytý reflux a nespí, lebo mlieko behá hore-dole a trápi bábätko
Reflux je hrôza. To dieťa nesmierne páli žáha. Mlieko na veľmi krátky čas počas pitia uľaví, ale potom spôsobí ešte väčšie pálenie. Ak je sýte, potom na pitie iba veľmi slabý čajík alebo čistú dojčeneckú vodu. Lekár na to dá kvapky, ktoré potom musí brať 1 x týždenne celý život (neuzatvorí sa pažerák a žal. kyselina sa dvíha).
@anonym_autor my sme mali tiež problém so spánkom prvé mesiace. Našej sa najlepšie spalo na mne a keď bol zapnutý digestor. To ju okamžite ukludnilo a do 10 min. zaspinkala. Ale počula som aj o féne, vysavači ( toto nezaberalo, len ten digestor).. ale zase naša nechcela prvé 3 mesiace byť vôbec v kočiku, prevreštany celý kočik.. no každopádne si tiež myslím, že muž musí ostať doma... Starať sa o domácnosť a staršie dieťa... A vy len o seba a novorodeniatko. Poprípade zvoliť možnosť konzultácie u " lepší spánok bábätiek".
@anonym_92a4d6 ešte ma napadlo, že my sme zvazovali ručičky až keď zaspala. Inak tiež vreskoty. Keď neboli vreskoty, tak zase morov reflex a zase hore.Naša sa narodila v lete, čize sme mali tenkú ulitku.. dali sme ju do ulitky rozopnutu, tak aby mala voľné ruky a išla som ju čičikat pod digestor.. a keď zaspala, tak sme jej ručičky pomaličky dali do správnej polohy, zapli ulitku a vypli digestor a pomaličky položili do postieľky... Niekedy sa nepodarilo na 1x avšak takto sme to robili po večeroch.. inak nám nevedela kľudne zaspať..
Moj prvy spql 40min denne. V noci sice pospal viac ale.... nechapala som ako moze nespat.
@anonym_autor ahoj nam pomohla perova perinka ako od kiedronovej,ale z druhej ruky som narychlo zohnala inu znacku.zasekla sa na poste, lebo postovy kurier tvrdil,ze som nebola doma a nenechal ani zlty listok.to je sice nepodstatne,ale vtedy som stratila niekolko dni,co sme uz mohli lepsie spat.perinku ma doteraz,chumli sa do nej,lezi na nej,bude mat 20 mesiacov
biely šum
VYDRŽ 💪 dáš to. JE TO LEN OBDOBIE. aj náš bol taký 🙈 keď som to spomínala pediatričke tak mi povedala že cca raz ročne sa jej také dieťa nájde... nuž tak vy ste tej svojej práve splnili kvótu 🤷😂 fuj ale že či si na to spomínam 🙈 no prejde to. naozaj !!!
Ahoj, viem co prezzivas. Suhlasim s nazorom vyssie ze dieta je preunavene. Aj moje bolo a extremne. Potom som si nacitala nieco o rezime a o tom ako a kolko ma dieta cez den spat a zacala som to dodrziavat na minutu presne. Ak mala ist spat po dvoch hodinach tak presne po dvoch hodinach sme boli vonku v kociku aj ked som zaspavala po stojacky. Pomohlo to a po par dnoch uz vedela spat aj v stojacom kociku.
Druha vec je skryty reflux, urcite by som jej skusila dat na toto lieky. To moze robit velky problem.
Drzim silno palce, bude to lepsie neboj.
Ahoj , akoby som citala o svojom prvom toto iste sme mali do 7 mes.. jedno peklo ja som bola suca na psychiatriu , uz som nevedela co este skusit a potom u mna pomohlo prestala som kojit a zrazu otocka o 180 stupnov.. my sme mali velky problem a kojenim , doslova nasilu som to udrziavala , kazdy ma tlacil do kojenia .. u nas bol problem asi toto.. alebo to chce len cas ja do dnes neviem ale bolo to peklo ..velmi drzim palce ze to prejde, druhy syn tiez nespal nikdy ale aspon nereval , pre mna to bolo ze wauuu aka zmena, ale spanok nula bodov aj teraz su obaja skoro hore .
Viem ake je narocne sa starat o dieta ktore nespi. No preco nezavolas mamku- ani je v CR- ale vlaky autobusy chodia. Popripade niekoho kto ti aspon sem-tam na hodinku vezme dieta pokocikovat aby si si oddychla? Mna ako matku by velmi mrzelo keby moje dieta padalo na hubu a nedalo mi vediet.
@anonym_autor my sme mali toto úplne to iste teraz keď má 3,5 mesiaca je to lepšie. Nám pomohlo toto aby aspoň v noci spala: kúpanie plánujem na 20:00, používame kúpeľ na dobrú nič od Weleda a vždy sa kupé 15-20min aby sa unavila. Potom ju kojím a zaspí okolo 22:00. Po kojení ju dám k nám do postele, nechce byť sama v postieľke a teda držím ju za rúčky aby mala kontakt a okolo pól noci ju až môžem preložiť inak sa zobudí a sme tam kde sme boli. Cez deň spi len v kočíku a ak sa mk podsri 1x 40 min spánok doma tak mame úspech.
Ja som mala takéto dieťa, spalo len v idúcom kočíku. Volala som ho kondičný tréner. Kočík musel ísť súvisle vpred, žiadne kočikanie na jedním mieste. A úplne ticho.
Do 2 mesiacov som schudla všetko a tom som pribrala takmer 20 kíl
A potom sme v 5tich mesiacoch zistili že má skrytý reflux a nespí, lebo mlieko behá hore-dole a trápi bábätko
@anonym_01cbe8 my čakáme na gastro vyšetrenie kvôli týmto veciam ale u nemáš sú tak príšerne dlhé čakacie doby že ju tam asi odvediem v bielom plášti. Extrémne náročné je to cele :(
@anonym_autor my sme mali toto úplne to iste teraz keď má 3,5 mesiaca je to lepšie. Nám pomohlo toto aby aspoň v noci spala: kúpanie plánujem na 20:00, používame kúpeľ na dobrú nič od Weleda a vždy sa kupé 15-20min aby sa unavila. Potom ju kojím a zaspí okolo 22:00. Po kojení ju dám k nám do postele, nechce byť sama v postieľke a teda držím ju za rúčky aby mala kontakt a okolo pól noci ju až môžem preložiť inak sa zobudí a sme tam kde sme boli. Cez deň spi len v kočíku a ak sa mk podsri 1x 40 min spánok doma tak mame úspech.
@anonym_04cfcb spinká so mnou, väčšinou na mne. Naozaj všetko čo už bolo spomenuté sme kúpili aj skúsili. Keď nespinka cez deň s tým je to ok lebo staršia tiež nechcela. Ale to mi nejde do hlavy že nespí ani v noci. Od kúpania a ukladania o 8 večer zaspí o 3 v noci :(
Mne pomohlo zobrat ho k sebe do postele a zavinovacka a tiez som presla ma umele mlieko leno odvtedy spinkal uplne dobre
@anonym_04cfcb spinká so mnou, väčšinou na mne. Naozaj všetko čo už bolo spomenuté sme kúpili aj skúsili. Keď nespinka cez deň s tým je to ok lebo staršia tiež nechcela. Ale to mi nejde do hlavy že nespí ani v noci. Od kúpania a ukladania o 8 večer zaspí o 3 v noci :(
@anonym_autor je mi to ľúto :/ my toto iste aj o 3:00 ráno mi zaspavala a keď mala 3 mesiace sa to zmenilo až. Ten reflux mame aj my, a my sme a k nečakali na gastro poslali nás na ultrazvuk do nemocnice a hneď to zistili. Ale v podstate je na to taký sirup ale to vôbec nám nepomáhalo.. jedine kúsok rezimove opatrenia že po kŕmení dlhšie vzpriamena poloha, antirefluxny vankúš a snažiť sa aby si dieťa odgrglo. Začne sa upravovať až po zavedení tuhej stravy, aspoň tak nam pediatrička povedala..

Tiež nám dcéra spala len v kočíku. Tak sme mali kočík pri posteli a manž. v polospánku kočíkom hojdal. Dosť blbé obdobie ktoré u nás prešlo.
Nespí ani na prsníku?