icon

Je bezpečné nechať bábätko spať pri televízii?

15. dec 2023

Nevadi ak mam babo na rukach spinka ale aj pri tv ?
Nemam to robit?

pribinak
15. dec 2023

Ideálne to nie je. Naučí sa na tv a potom keď bude starší tak Ti len tak nezaspi

reanda
15. dec 2023

v pohode.. uzi si film 🙂

andrea_82
15. dec 2023

Ja som zo zaciatku mavala vecer syna v postielke v obyvacke. Bez problemov teraz spinka v spalni.

miskafilipkovab
15. dec 2023

Ja som cely moj život bola, nieže uspavam ori telke ale proste sme boli v jednej izbe rodičia kukali telku, ja so sestrou v postieľke a spali sme. Nemyslím si ze by mi nieco z toho bolo. Nemam zky zrak ani,, rozum,, ani sluch. Zas ale som divaka do skatule,, 5farebnej ,, a nie do domáceho kina.

andreatytler
16. dec 2023

Ja som zapinala TV po tom ako zaspal.

anketkarka
16. dec 2023

A prečo nemôže spinkať normálne v postieľke a kľude? Jeho telíčko si odychne viac, keď mu dopraješ pokojný zdravý spánok. Raz za čas mu to určite neublíži, ale tak pravideľne mu to určite neprospieva. Ako matka by som svojmu dieťaťu chcela to najlepšie. A spanie na rukách a pri telke to určite nie je najlepší detský spánok.

reanda
16. dec 2023

@anketkarka spanie na rukach u mamy je urcite pre dieta lepsie, ako samo v izbe v postielke, zatial co mama vedla kuka telku.. a asi jej v tej postielke samo spat nechce, ked ho ma na rukach - logicky
a ako strasne moze ublizit televizor spiacemu dietatu? 🙂

beata_k
16. dec 2023

@reanda Jeho mozog to stale vnima. Neoddychne si tak ako keby spal v klude niekde bokom.

reanda
16. dec 2023

@beata_k to je blbost podla mna.. ked clovek spi, tak spi, mozog je 'vypnuty' .. to by sa dieta ani cez den nevyspalo, ked by nemalo uplny klud

beata_k
16. dec 2023

@reanda Nemusi byt v absolutnom tichu, ale podprahovo mozog vnima stale. Je toho plny net.

angel993
16. dec 2023

Mojím deťom to vadilo. Vnímali to a bolo to pre nich príliš zaťažujúce. Prejavovalo sa to horším nočným spánkom. Potom sme TV zrušili úplne a zlepšil sa im aj spánok.

anketkarka
16. dec 2023

@reanda podvedomie vníma aj v spánku v niektorých hladinách spánku, takže určite si jeho mozog neodýchne. A netvrdím, že mame v náručí je niečo zlé. Ale naučiť ho tak spať je podporovanie zlozvyku. Materské náručie si dieťa má užiť keď je hore a naučiť sa samé spať v postieľke, lebo nikdy nevie či to náručie pre niečo nebude dostupné, a potom je utrpenie si od toho odvyknúť. Je smutné, že tak inteligentný živočíšny druh podporuje závislosť svojho mláďaťa na rodičovi, keď všade v prírode sa rodičia snažia svoje mláďa naučiť prežiť bez ich pomoci v prírode čo najskôr.

angel993
16. dec 2023

@anketkarka vôbec to mie je pravda, syn spal vždy so mnou, keď mal 2 roky musela som súrne do nemocnice, na nič sme ho nestihli pripraviť. Ale pochopil že mama nie je doma, tak bude spať s otcom. Choré by bolo odopierať mu moju prítomnosť keď som doma, s tým že ho tak pripravujem na budúcnosť. Veď to ani zvieratá nerobia.

reanda
16. dec 2023

@anketkarka nevsimla som si, ze by nejake zvierata svoje deti nieco ucili 😀 .. zvierata ziju prirodzene a vobec taketo veci neriesia.. to len premudrely clovek musi mat na vsetko argumenty.. a tento bol teda skvost.. drzanim dietata v naruci podporujeme jeho zavislost na rodicovi.. omg 🙄

andrea_82
16. dec 2023

@anketkarka rada by som vedela, ci ty mas nejake vlastne deti. Lebo podla tvojich prispevkov v diskusiach o spani mam pocit, ze len prudko teoretizujes a nikdy si nezazila dieta, ktore vecer place za mamou.

anketkarka
16. dec 2023

@angel993 a čo by tak asi syn robil, keby pre niečo bol odcestovaný aj otec a nemal by pri kom spať v posteli? Mal by problém. A nie odopierať, ale nenaučiť ho tak spať, je základ. Lebo zaspávanie s mamou je to najmenej. Sú aj iné zlozvyky, ktoré ich mamky s dobrým úmyslom naučia, a potom sa snažia deti naučiť spať normálne a dieťa plače a nepáči sa mu to, lebo mu berú to, čo považovalo za normálne a naučilo sa tak zaspávať.

anketkarka
16. dec 2023

@andrea_82 mám vlastné deti a vlastné skúsenosti. Vždy spali v svojej postieľke a od dvoch rokov vo vlastnej izbe. Jedno má aj doteraz ľahký spánok a do dvoch rokov neprespalo celú noc nikdy. Druhé od 2 mesiacov prespalo každú noc. Ja som naučila staršie na dudel, čo som oľutovala. Mladšie zasa na zaspávanie pri svetle, s čím našťastie problēm nebol, ani keď sme boli 3x v nemocnici. Aj ja som urobila svoje chyby. Ale aspoň si ich priznám. Mám sebavedomé a sebaisté deti. Pociťujem ich lásku aj takto, bez toho aby si vyžadovali moju prítomnosť a naviazanosť na mňa.

angel993
16. dec 2023

@anketkarka dieťa sa prispôsobí danej situácii lepšie ako si myslíš. Lebo vie že mama ani otec nie sú doma. Ale ak vie že otec a mama sú doma a aj tak neprídu k nemu keď ich potrebuje, tak akurát sa naruší a oslabí ich citová väzba.
Najlepšie čo môžu rodičia pre svoje deti urobiť je, že im vytvoria doma prostredie kde sa dieťa cíti bezpečne, pohodlne, kde je milované bezpodmienečnou laskou a prijímané také aké je. Takto deti zvládnu aj nepríjemné situácie, lebo vedia, že doma ich čaká milujúca náruč rodičov a ich chápave srdce plné porozumenia.

anketkarka
16. dec 2023

@angel993 to si pekne napísala. Okrem tej oslabenej citovej väzby. To že dieťa sa naučí samé spať sa nerovná oslabeniu citovej väzbe. A ja sa snažím deťom od mala budovať sebavedomie a sebadôveru tak, že ani mimo domova nemajú problém sa vysporiadať s úskaliami, ktoré prináša ich detský svet v kamaratstvach, v škole, no v bežnom živote. Spali aj mimo domova, v škôlke v prírode, na výletoch a nemali žiadnu traumu z toho, že idú bez rodičov. Tešili sa domov, ale žiadna trauma bez rodiča a plač učiteľkám. Bol to pre nich pekný zážitok. Žiaden stres.

angel993
17. dec 2023

@anketkarka to si myslíš ty. Že tvojím deťom nevadilo, že si ich dávala od seba preč (spanie vo svojej izbe aj keď na to dieťa evidentne nie je pripravené, len aby si čím skôr zvyklo samé), neznamená že to je jediná správna cesta. Každé dieťa sa postupne osamostatni, to je proste prirodzene dané. U každého je to v inom veku. Takže, nie úloha matky nie je naučiť dieťa spať samé ako si to písala vyššie. Úloha matky je byť s dieťaťom keď to potrebuje. A 6 mesačne dieťa o ktorom je diskusia ešte potrebuje spať pri mame. Ak kvôli bezpečnosti.

angel993
17. dec 2023

@anketkarka a sebavedomie sa nebuduje tak že dám dieťa od seba preč, to je snáď jasné

andreatytler
17. dec 2023

@anketkarka Ja by som len reagovala na ten argument kde porovnavas zvierata a cloveka. Ja nie som expert ale mam pocit ze zvierata praveze spia s mladatami dovtedy dokedy kym tie mladata neodidu same. Celkove zvierata spolu spia ovela viac ako ludia.
Spolocne spanie je podla mna ovela viac rozsirene medzi zvieratami ako ludmi.