Poradíte, ako riešiť bdelé okná u bábätka?
Ahojte, už som bezradná, tak skúsim tu, či mi niekto neporadí. Malá má 5 a pol mesiaca a už dva mesiace má v noci bdelé okná aj dve hodiny. Naš deň vyzerá takto vstáva medzi 6-7, prvý spanok je cca po 2 hodinách 30minut. Potom je hode cca 2,5 hodiny ide spinkať okolo 12 a to pospí tak 1,5hodiny ak sa mi ju podarí douspať ak nie tak 40 minút, ďalší spanok po 2,5-3hodinach tiež tak ako ráno 30min. Okolo pol7 začíname kúpať a o 19 ide spinkať, ešte sa tak dvakrát prebudí, stačí dať cumlik, ale väčšinou už spinká do tej pol1-pol2 a vtedy zacne bdelé okno ktoré má aj 2 hodiny 😪 začalo to potom ako sme zrušili zavinovačku, ale keďže sa začala pretáčať čítala som, že mám zavinovačku hneď zrušiť..čo robím zle? Viem je to obdobie ale už trvá akosi dlho..ďakujem za každú radu ❤️
no okolo pol roka zvykne byt spankova regresia (6-8m), ktora suvisi prave s osvojovanim si novych zrucnosti. zvycajne trva par tyzdnov. je to velky napor na nervovu sustavu, a tak to moze narusit spanok. plus aj to, ze ste zrusili zavinovacku, na to si tiez musi trosku zvyknut. ja ked sa nam zacala mala pretacat, tak som chodila snad 10x za nou do izby v priebehu 3 hodin, lebo zostala na bruchu a bola z toho rozhodena 😅.
Môj starší mal toto dosť skoro po narodení až asi do roka, skoro každú noc bol hore dve hodiny, bud od polnoci do druhej, alebo od jednej do tretej, alebo od druhej do štvrtej, alebo od tretej do piatej, alebo od štvrtej do šiestej. Prešlo to chvalabohu.
Ahoj. Podľa toho čo čítam ti malá spí príliš veľa počas dňa a večer ju dávaš spať príliš skoro. Nečudo že v noci nespí - je prespatá, nemá byť z čoho unavená a preto buntoší v noci. Úplne zruš ten doobedňajší spánok a aj ten poobedňajší. Nechaj ju spať len 1,5 hodiny až dve poobede, žiadne douspávanie - keď sa preberie, tak je už hore a má právo na to byť hore a objavovať svet, žiť - hračky, ísť von atď. Večer ju davaj uspať najskôr o 8.00. Toto nie je zrušením zavinovačky, na tú bola stará už v dvoch mesiacoch. Na aké aktivity s ňou chodíš? Má príležitosť zažiť cez deň niečo nové a unaviť sa? Ako veľa času trávite denne na čerstvom vzduchu? Existuje toho množstvo pre polročné deti - baby plávanie, play wisely, hudobný krúžok, herničky, baby balance…potrebuje aj zmeniť prostredie a zažiť niečo nové, aby mala byť vôbec z čoho unavená. Aj to že sa ti po kúpaní a večierke dvakrát prebudí svedčí o tom, že to ešte nie je jej čas…radšej s ňou ešte vydrž hore, dávaj ju častejšie na bruško, bude mať potom kvalitnejší hlbší spánok a aj ty 🙂 a skús sa lepšie napojiť na jej potreby a čítať signály - možno pouvažovať o zrušení cumlíku, aby si vedela lepšie vnímať čo potrebuje - niekedy je to vychádzka, inokedy čajik / jedlo/ objatie/nosenie/hra…nie len zapchať ústočká cumľom.
@leushka1574 malá ma už rok a pol, takže rady prišli neskoro, aj keď radami by som tieto bludy nenazvala.. aby 5mesačné bábätko spávalo dve hodiny denne pripadne hodinu?? Keby si mi o aktivitách nenapísala tak ma to ani nenapadne.. nie my sme celé dni sedeli len zatvorené doma, hádam nebudem chodiť s ňou von 😃 ach jaj niekedy mlčať je zlato ☺️
Ale veď ja som to nemyslela v zlom, nie každé bábätko potrebuje spať 3krat denne, moje spinka raz do dňa a bohato jej to stačí…od 5. mesiacov ma už len jeden spanok, teraz má 7m, jeden spánok denne (max 2 hodiny) a je spokojná…zaspí večer o 21.00 a vstane o 7mej ráno. A s tými aktivitami som to nemyslela útočne, ale skôr len v zmysle inšpirácie - mne ich tiež len niekto poradil, preto som tam išla…nevedela som, že je toľko možností už pre také malé deti 🙃🙂 p.s.: že je fórum rok staré som si všimla až po odoslaní odpovede.
Dobrý deň. Chcem sa opýtať ako to u Vás dopadlo. U nás je to už katastrofálna situácia. Synček spí zle už takmer rok a viac ako 7 mesiacov máva neustále bdelé okná. Skúšali sme už zo zúfalstva všetko. Zmeny režimov, spánkovú poradkyňu, popresúvať spálňu atď atď. Ďakujem veľmi pekne vopred za odpoveď
@sankakofi ahoj, nepomohlo nič..len čas, jedného dňa to skončilo po polroku nespania v noci.. ťažké časy to boli, ale aj ja som skúšala prednášky o spánku, posúvať časy spánkov, rôzne veci, ale nič nezaberalo.. ale ako skončili bdelé okná musím povedať, že spala potom už celú noc 🙂
Ak môžem troška obnovím diskusiu. Naša (10m, korigo vek 8,5m) nemáva bdelé okná ale do cca 22.00 sa budí aj 3-4x čo ju musím douspávať, budí sa s plačom (akoby nevedela nájsť polohu v postielke, inokedy keď sa uloží tak uz spí az do jedenia ktoré býva prvé väčšinou medzi 22-23 ale niekedy potiahne aj do 1.00) možno za to môže svetlo v lete? Máme zatemňovacie roletx ale keď je otvorené okno svetlo sa tam dostane. To budenie sa stáva často, niekoľkokrát do týždňa, cez deň máva 2 spánky až do včera spala doobeda okolo 10.00 cca 30-40min a poobede somnou v posteli okolo 1,5h od cca 14 do 15.30 v kočíku pospala tak 30min a potom potrebivala ešte jeden neskorý šlofík a večer nie a nie zaspať. Keď má tieto 2 spánky tak večer je unavená okolo 19.00 keby som ju dala spať neskôr tak už plače a má problém zaspať. Budila sa okolo 6.00 rano. Od včera sa budí okolo 7.30 až a zaspáva okolo 10.00, spala hodinu aj 10min, a poobede v odstavenom kočíku spala od 14 30 do 15.40 čiže zasa hodinu 10min. Myslela som že večer vydrží trocha dlhšie , boli sme na oslave, ale okolo 19.00 zasa bola unavená zívala pretierala si oči a bola nervózna, kým sme sa dostali do postele nebolo ani 19.15 ale začala sa plaziť po posteli a nie a nie spať,uložila sa až okolo 19.45 inokedy bežne spí do 5-10min tak to má od narodenia aj cez deň aj večer. Režim sa zmenil no aj tak som ju do 22.00 ešte 2x douspávala. Boli časy keď som ju okolo 19-19.30 uložila a spala bez prerušenia až do prvého kŕmenia okolo polnoci. Som zvedavá či a ako sa to upraví. Nejaké rady/skúsenosti? Inak po 22.00 už vo všeobecnosti spí dobre budí sa len na kojenie v polospánku asi 2-3x ale to mi neprekáža keďže pospím pri nej a ona je spokojná. Bdelé okno občas v noci má ale to skôr výnimočne keď prekoná nejaký míľnik.

To mala aj moja sestra ako babatko, dodnes na to rodicia spominaju (ona mala mozno 7-8m, neviem presne). V noci sa zobudila, spomenula si na nieco zaujimave, co sa prave ucila a potrebovala to hned precvicovat. U nej to bolo lozenie. Nepomohlo nic, len pockat. Casom to same preslo.