Prečo 5-mesačné dieťa náhle zmenilo spánkové návyky?
Ahojte zienky,dcéra bola od malička veľký spac,ona reálne prvé mesiace len spala ledva som ju nakŕmila čo toľko spala🫣😅no teraz keď ma 5 mesiacov sa minzdabze sa úplne otocila,zobudí sa aj keď okolo nej len prejdem budi sa na všetko nevie zaspat vo vajíčku:v kociku čo mi predtým spala aj 4 hod v kuse teraz katastrofa ,nemôžme nikam chodit lebo vydrzi spat max 30 min potom sa budi a keď je unavená tak sa ju nedá ani upokojiť,ale od 3 mesiaca máme rutinu že spáva v spálni kde sú zatemňovacie závesy teda stále zatiahnuté dáme plienku na oci a do spaviwho vaku,a takto spi aj 2,5 hod ,nesťažujem sa,len ma zaujíma že či je to obdobie že len tak nezaspi,alebo proste je naučená na tu svoju rutinu 😄ďakujem za názory.
Ja mam niekedy pocit, pri tychto spankovych temach.. ze kazda jedna je fakt truba 😅 co cakas, ze bude len spat? Ty necitas?
5 mes dieta na 3 spanky za den... plus 1 nocny.
Rano po noci bdie cca.2-3h a ide spinkat, tak ma max hodinku vacsinou....potom je hore 2-3h a ide spat na poobedny najdlhsi spanok,kludne 2-3h a potom podvecer mozno okolo 17-17.30 si este moze chciet schrupnut na 20-30 min.
Nocny spanok by mal ist potom po dlhsom bdeni, kludne 3h, cize okolo 20.30 okupat a ulozit ...o 21 ked spi, tak rano by do 6,30- 7 mohla mat rezim ( samozrejme v noci sa este budi ale manipulovat v pritmi, nerozpltylovat, prebalit, napapat a ulozit).
Je normalne samozrejme plus minus odchylky a casy ale toto je ideal,ako by deti mali fingovat ,aby bola pokryta ich spankova denna potreba.
Ak sa ti dieta budi po vecernom ulozeni a chce but 2h hore, znamena to, ze to este berie ako ten pisvecerny treti spanok...cize toto treba zmenit,aby malo podvecerny treti spanok a potom doba bdenia sa pred nocou vekom predlzuje na 4-6h ked uz dieta prejde iba na 2 spanky...
Ak prejdes na 2 spanky moc skoro, ten treti si dieta spravi presne po ulozeni a chce byt este hore.
To je z mudrej knihy,nie mojej hlavy a funguje to. To je vyvoj.
Ja som napr pri prvom bola prekvapena ked novorodenec spal 40-45 min denne. Takze ja som bola rada ked okolo pol roka roka dokazal spat viac ako hodinu.
Zase najmensia tiez milovala spat... ako ubehol povestny pol rok akoby utal. Od 10.mesiaca ma jeden spanok-niekedy ani ten. Takze ako ozaj... okolnosti su rozne.
Nuz lebo bude menit spanky priblizne kazde 4-5 mesiacov a k tomu jedna regresia, druha regresia, taky problem, onaky problem 🤷♀️
V tomto obdobi su 30-min. spanky velmi bezne, lebo nevedia nadviazat spankove cykly a tak sa bezne budia po 30-min., ja som si napr. musela odpozorovat, aky dlhy ma cyklus a ist preventivne drncat kocik, otvoril oko, videl, ze sa nic nezmenilo, spal dalej.
Je to skratka tak, bude sa to menit, ked si budes mysliet, ze to mate nastavene, just to bude inak 🙂 a to nehovorim, lebo ta strasim. Len je to skratka tak.
Sleduj bdele okna, tomu prisposobuj spanok, toto jedine fungovalo napr. nam ale kazde dieta je ine. Drzim paste! A ked nic ine, fakt to je len obdobie (aj ked za tuto vetu by som kedysi fyzicky ublizila).
A čo si čakala, že bude dokedy stále len spat? 🤷 Je to bežné, spankove návyky detí sa menia pomerne často.
@nikpa mne nejde o to že nespi🤦🏻♀️ale o to že ona chce spat len jej to nejde,respektíve zaspi len v posteli,tak som chcela vedieť či to tak majú aj ostatne
Ja mam niekedy pocit, pri tychto spankovych temach.. ze kazda jedna je fakt truba 😅 co cakas, ze bude len spat? Ty necitas?
@evcagabi prečítaj si to ešte raz a s porozumením a potom dačo pis ;)
Nuz lebo bude menit spanky priblizne kazde 4-5 mesiacov a k tomu jedna regresia, druha regresia, taky problem, onaky problem 🤷♀️
V tomto obdobi su 30-min. spanky velmi bezne, lebo nevedia nadviazat spankove cykly a tak sa bezne budia po 30-min., ja som si napr. musela odpozorovat, aky dlhy ma cyklus a ist preventivne drncat kocik, otvoril oko, videl, ze sa nic nezmenilo, spal dalej.
Je to skratka tak, bude sa to menit, ked si budes mysliet, ze to mate nastavene, just to bude inak 🙂 a to nehovorim, lebo ta strasim. Len je to skratka tak.
Sleduj bdele okna, tomu prisposobuj spanok, toto jedine fungovalo napr. nam ale kazde dieta je ine. Drzim paste! A ked nic ine, fakt to je len obdobie (aj ked za tuto vetu by som kedysi fyzicky ublizila).
@petamich no my máme 3 spanky denne ranný obedny večerný (niekedy pred nočným dá ešte 20 min slofika),ale vydrzi hore ledva hodinu😁a keď máme niečo naplánované je to ťažké s ňou ísť lebo mám pocit že inde ako v postielke nezaspi😄ale nebadi,mňa len zaujímali skúsenosti iných žien,tak vidím že to je časté,aj som si myslela☺️
Autorka ver mi presne viem o com hovoris 😄 mna tieto zmeny vzdy tak zaskocili, ked sme konecne nasli nejaky rytmus, tak zasa bolo vsetko inak 😅 si samu seba pamatam ako utekam na balkon, aby som ho stihla v spravnu chvilu drncat, aby este potiahol ale tiez sme veru nikam vtedy nechodili, lebo par kamosiek, co sme mali spolocne kocikovacky, tym spali dve hodiny v kociku, kavu a kolacik dali a ja som ich tam obiehala, lebo nas akonahle som zastala oci ako sova a v kociku vonku ani za svet 😵💫 a doma na balkone ak som ho v spravnu chvilu drncala potiahol aj dve hodky, tak radsej nohy vylozene pri serialy ako obiehat kaviaren ako druzica
Autorka ver mi presne viem o com hovoris 😄 mna tieto zmeny vzdy tak zaskocili, ked sme konecne nasli nejaky rytmus, tak zasa bolo vsetko inak 😅 si samu seba pamatam ako utekam na balkon, aby som ho stihla v spravnu chvilu drncat, aby este potiahol ale tiez sme veru nikam vtedy nechodili, lebo par kamosiek, co sme mali spolocne kocikovacky, tym spali dve hodiny v kociku, kavu a kolacik dali a ja som ich tam obiehala, lebo nas akonahle som zastala oci ako sova a v kociku vonku ani za svet 😵💫 a doma na balkone ak som ho v spravnu chvilu drncala potiahol aj dve hodky, tak radsej nohy vylozene pri serialy ako obiehat kaviaren ako druzica
@petamich presneeee ako u nás hahah😆😆 mali sme obdobie 30 min spankov to som si musela odsledovať a rýchlo utekať douspat,už sa to našťastie lepso,ale teda mimo domu nezaspi no😅ale nevadí vždy si poviem že to môže bytbhorsie 😄aspoň v noci spinká ❤️
Úplne normálne, že sa mení spánok v tom obdobi a asi už nikdy nebude spať 4 hodiny 😂 myslím tým cez deň. My sme v tom obdobi mali 4 spanky dosť stabilne ale mali 30 minút vkuse a bdele okno možno 2h aj menej. Chodím ale s malým všade, zaspí aj v kočíku, nosiči, v obchode, nemá problém našťastie. Teraz okolo 7-8 m to začalo byt lepšie a spal mi viac ako hodinu sám 😁 maximálne aj 2 hodiny potiahol sle výnimočne. Proste toho spánku nude menej s menej treba si zvyknúť na to, uvidíš ako zuby zapôsobia na spánok a rituály. Teraz ma 9 mesiacov čerstvo a spal dnes len 2 spanky dokopy možno 2a pól hodiny. Teraz o pól 7 už spí lebo 3 spánok neriskujem takto večer 😂 a som zvedavá ako to bude. Tiež zmena no musím sa tomu prispôsobiť
Spánok sa bude dieťaťu veľakrát ešte meniť,to je normálne. Je to obdobie ktoré prejde a začne iné.
Ahoj, okolo 4m prichadza spankova regresia, moze to byt tym u nas sa tiez zhorsil spanok…
Ja som v soku,ako tu pisete ,ze je ok mat 30min spanky...nie ,nie je to ok pocas celeho dna... aspon 1 ( obedny) by mal byt dlhsi... ak nie je,niekde je chyba a treba na to prist , aj pre vas bude lepsie,ked si babo dlhsie potiahne...
Mozno ukladate v zlom case, mozno nie je unavene,alebo az moc unavene...atd...
Ritualy su tiez dolezite..
Ono jasne, cca.kazde 3 mes dieta dosiahne nejaku milnik a meni sa, ale zas spavat po 30min, co tu casto teraz byva, to je asi nejaka chyba v.systeme...alebo zlozvyky ( spanie pri pohybe ,ked nie je pohyb, zobudi sa a pod). Pricina tam nejaka bude.
Úplne normálne, že sa mení spánok v tom obdobi a asi už nikdy nebude spať 4 hodiny 😂 myslím tým cez deň. My sme v tom obdobi mali 4 spanky dosť stabilne ale mali 30 minút vkuse a bdele okno možno 2h aj menej. Chodím ale s malým všade, zaspí aj v kočíku, nosiči, v obchode, nemá problém našťastie. Teraz okolo 7-8 m to začalo byt lepšie a spal mi viac ako hodinu sám 😁 maximálne aj 2 hodiny potiahol sle výnimočne. Proste toho spánku nude menej s menej treba si zvyknúť na to, uvidíš ako zuby zapôsobia na spánok a rituály. Teraz ma 9 mesiacov čerstvo a spal dnes len 2 spanky dokopy možno 2a pól hodiny. Teraz o pól 7 už spí lebo 3 spánok neriskujem takto večer 😂 a som zvedavá ako to bude. Tiež zmena no musím sa tomu prispôsobiť
@katusik456 bude o 5 hore,lebo zaspal skoro..😉 daj vediet
@katusik456 bude o 5 hore,lebo zaspal skoro..😉 daj vediet
@katrin21 nie 😂 o 7 ráno vstal 👌
Ja som v soku,ako tu pisete ,ze je ok mat 30min spanky...nie ,nie je to ok pocas celeho dna... aspon 1 ( obedny) by mal byt dlhsi... ak nie je,niekde je chyba a treba na to prist , aj pre vas bude lepsie,ked si babo dlhsie potiahne...
Mozno ukladate v zlom case, mozno nie je unavene,alebo az moc unavene...atd...
Ritualy su tiez dolezite..
Ono jasne, cca.kazde 3 mes dieta dosiahne nejaku milnik a meni sa, ale zas spavat po 30min, co tu casto teraz byva, to je asi nejaka chyba v.systeme...alebo zlozvyky ( spanie pri pohybe ,ked nie je pohyb, zobudi sa a pod). Pricina tam nejaka bude.
@katrin21 niekedy to tak nemusí byt že chyba bude v tom čo matka robí … ja som snažila všetko urobiť dodržať a nepomohlo, bolo to možno 2 mesiace zas nemá to od narodenia. Proste nedalo sa ho pripútať v posteli lebo ma spať. Možno preto veľa z nás to zažila v nejakej vývojovej fáze bábätka, keď sa pomaly učili spájať cykly, ale že by som povedala, že som sa nesnažila prísť na to prečo a napraviť to… to zas by som netvrdila. Kopu mamičiek, čo poznám jasne že chceli,aby babo spalo dlhšie jak 30 minút 😁nešlo to, neskôr už áno aspoň u nás sa to zmenilo,čo som rada. Poznám dieťa ktoré doteraz spí 20 minútovky a to ma skoro 10 mesiacov.
Každé dieta je iné, ale ano, napr naša bola naučená len na postielku od určitého veku, čo je dost limitujuce 😀lebo kamosi aj teraz s 2,5 ročnou môžu ist na cely den na výlet a ona im cez obed pospi v odstavenom kociku aj 2,5-3 hod a oni v klude obedujú🤷♀️ja som toto nezazila😀dcerka spávala v kociku len kým nesedela,teda vo vanicke a aj to len za pohybu, hneď ako som zastala tak sa do 2 min zobudila..keď som chodila dokázala spat aj 2-3 hod..keď sme prešli na športovú časť kočíka, tak ju bolo skoro nemozne uspat v kociku lebo ju všetko zaujimalo a aj keď zaspala tak spala max 40-50 min..a v aute to iste..od roka sa začal predlžovať čas kým zaspala, že aj keď sme išli na čas jej spanku a v postielke by mi do 10 min spala tak v aute to trvalo aj vyše hodiny kým zaspala a nespala dlhšie ako 25 min, resp ak sme museli zastaviť niekde na cervenu alebo nejaká kolóna, tak bola hneď hore a už nespala 😀takze každý to má inak a všetko je viac menej normálne 😀som zvedavá aká bude druha dcerka😀pýtala som sa aj spankovej poradkyni či sa da naucit dieťa spat v odstavenom kociku, lebo že by sa mi to zišlo, môcť uspat v kociku vonku, odparkovať a potom sa venovať staršej na ihrisku, ale že vraj nie..bud to to dieta ma v sebe alebo nie 🤷♀️

A čo si čakala, že bude dokedy stále len spat? 🤷 Je to bežné, spankove návyky detí sa menia pomerne často.