icon

Prečo deti kopú v spánku a ako to riešiť?

lucy081
11. jún 2024

Ahojte, prosím vás mám otázku. Dcérka ma zachvíľku 5 mesiacov ale posledné 2 mesiace sa strašne kope v spánku. Zaspáva v spacom vaku ale akonáhle je v postieľke tak do 5 minút začne strašne kopať nožičkami a lomcuje rukami kade tade. Už zaspáva tak že ma celý vak zatvorený predtým mávala ručičky von. No dosť často sa sama na to zobudí a potom znova cyklus uspávania. Moja otázka je či to robili aj vaše detičky a či to nejako prejde? Po prípade ak by ste vedeli niektorá že či to je moorov reflex stále alebo o čo sa to jedna 😄

andreatytler
11. jún 2024

@lucy081 Preco jej davas rucky do spacieho vaku? Co ja viem tak morov reflex je len prve 4 mesiace. Potom by mal zacat odznievat. Ak pretrvava, moze to byt problem a mala by si sa opytat doktora.
Je mozne ze jej je teplo a tym kopanim sa snazi dat vak prec ale pochopitelne jej to nejde.

lucy081
autor
11. jún 2024

@andreatytler kvôli tomu pretože keď mala rúčky vonku stále si buchla do tvare, vytrhla cumel a potom bol neuveriteľný plač a časté budenie. Takto sa aspoň tomu zamedzilo tým že sa nevie ručičkami dostať k cumlu. Práveže teplo by jej nemalo byt pretože teraz ako mame teplejšie noci tak ma len tenšie dlhé dupačky a na tom letný spací vak ergopouch a vetrané mame pravidelne aj teplota aj vlhkosť je taka aká by mala byt. Preto tomu trocha nerozumiem. Ale čo som čítala tak niektoré ženy písali že detickam ten moorov reflex odznel aj niekedy v 6-7 mesiacoch (kvôli vývoju tej nervovej sústavy)

nika23t
11. jún 2024

@lucy081 moja malá to takto mala. Ona sa tak placala rukami asi do 7 mesiaca. Ale nemohla som už rúčky zavinut, lebo sa naučila v noci otáčať na bruško a to už bolo nebezpečné. Takže som ju uspavala tak, ze som jej jemne držala rúčky, kým nezaspala. Asi dva mesiace trvalo, kým sa naučila aj bez držania, to už si vedela ľahnúť aj na bok, už to bolo lepšie.

lucy081
autor
11. jún 2024

@nika23t naša zatiaľ spinká ešte v hniezdočku, takže ešte také otáčanie zatiaľ nemáme ale premýšľala som aj nad možnosťou že možno to by jej vadilo? Ale nepríde mi že by ju to nejako obmedzovalo. Každopádne určite ďakujem za odpoved aj ma to svojim spôsobom trocha upokojilo 🙏🏻

angeli121212
11. jún 2024

@lucy081 robil to aj môj syn ale ja som to neriešila v žiadnom prípade ručičkami do vaku a pod. malý obmedzenie slobody v tejto podobe neznášal a ani sa mu nedivím.. u nás to bol signál že mu je buď teplo alebo zima alebo niekedy aj nič ... Vždy pred spaním som ho poposuvala nižšie nech ai netrieska hlavu o prednu dosku postele kedže on sa občas až tam napučil a spala som ďalej

angeli121212
11. jún 2024

@lucy081 zváž aj používanie hniezdočka 5 mesačné dieťa sa už môže v spánku pootáčať

lucy081
autor
11. jún 2024

@angeli121212 vyskúšam od zajtra spanie bez toho a uvidíme či sa niečo zmení, ďakujem za radu 🙏🏻

angeli121212
12. jún 2024

@lucy081 skús uvidíš.. skúšaj aj tenší spací, vak hrubší spací vak... Napr náš malý už spí niektoré noci aj bez zakrytia a pod. A k tomu cumlíku pamätám si ked bol syn par mesačný vždy ho vyplul keď ho už nepotreboval on ho nikdy nedudlal celú noc napr. ...