Problémy so spánkom u 1,5-ročnej dcéry
Ahojte žienky,
chcela by som Vás poprosiť o nejakú radu alebo názor ohľadne dcérinho spánku. Má 19m. Donedávna spala ukážkovo - 12 hodín v noci a ešte dve cez deň. Odkedy sa začali predlžovať dni tak je to s nočným spánkom úplný teror. Zaspí okolo 21, 22 hod, potiahne do 7. Príde mi to na jej vek málo a hlavne vidím, že je večer šialene vyčerpaná, že nevie čo so sebou a už takmer mesiac mi nezaspala bez plaču. Od rána je to v pohode - zobudí sa povedzme 7:20, spinkať ide okolo 11:30 a potiahne aspoň do 13:30/14:00. Z tohto spánku ju nikdy nebudím (najmä preto lebo ten nočný má hodne skrátený). Lenže poobedie + večer neviem nejako ukorigovať. Ona totiž aj keď sa zobudí o tej povedzme pol druhej, tak nezaspí skôr ako pol desiatej, niekedy aj trištvrte na desať. To znamená, že je vyše 9 hodín bdelá. A to nie je bdelosť že pasívne sedí, kuká, ona je ako tornádo. Nonstop na nohách, nonstop lieta, na sekundu si nesadne, neustále musí byť v pohybe. Máme od malička zavedenú pevnú spánkovú rutinu : večera, sprcha, zúbky, pyžamko, knižka, biely šum, zatemnené okná, mliečko. Lenže ona to posledný mesiac odmieta. Najesť sa naje, sprcha ok, zuby si tiež umyje a tam to hasne. okamžite sa vyšmykne a už zasa lieta, nechce sa upokojiť, nechce si sadnúť, chce len vystrájať a - vzhľadom na to že je vyčerpaná - tak popri tom šialene narieka od únavy, potkýna sa, padá atď. Ale na ruky že poď ideme si dať pyžamko, prečítame si rozprávku, dáme mliečko, pomojkáme a pôjdeme spinkať - ani za svet. Ani na rukách, ani za ruku po svojich. Ani pyžamo, ani plienku, knižku jej nemôžem prečítať (lebo mi ju vytrhne a keď ju chcem naspäť skôr mi s ňou tresne alebo začne vrieskať) keď rozprávku vymýšľam že bez čítania len rozprávam tak mi začne pácať po ústach že mám byť ticho. Cumel vypluje šteboce o dušu, mliečko si sama zoberie vypije ho počas pochodovania po byte. Ja začínam s týmto "uspávaním" okolo 19.00, keď je po večeri lebo myslím na to že by nemala byť dlho hore. Ale tieto ceremónie občas zaberú aj dve a pol hodiny dokým reálne zaspí lebo pri všetkom protestuje. A keď je už aj v pyžame tak nechce byť na rukách, nechce ležať so mnou v posteli, nechce byť v postieľke, nechce nič, len nariekať a behať. Som z toho už fakt fakt na prášky. Zvykla mi zaspať o 19 ale keďže sa predĺžili dni a ona videla že je svetlo tak proste chce byť hore. Zatemnené závesy máme, v spálni nie je teplo, hladná nie je, smädná tiež, len vyčerpaná je. Keď už zaspí, tak spí bez prebudenia jak mrcinka až do rána. Cez deň má extra veľa pohybu, veľa sa hráme, objavujeme svet, cez deň si nechá čítať, pomáha mi "variť" (ej kej ej sleduje všetko z učiacej veže a občas mi nemotorne ošúpe vajko). Screen time jej minimalizujem, skôr jej pustím pesničku a ona si tancuje. Inak dokonalé dieťa. Len ten spánok je volajaký pokazený a ja viem že niečo by som mala zmeniť, lebo jej to nevyhovuje, len neviem čo. Vydržať kým skončí leto a dni budú kratšie? Skrátiť denný spánok? (Odstrániť ho nemôžem lebo sa sama pýta haji haji pred obedom. Alebo ju vypne medzi hračkami v detskej na posteli, keď sa pozabudnem) Fakt neviem čo robiť a dúfam, že niekto tu bude mať nejakú radu. ďakujem krásne a ospravedlňujem sa za litániu, chcela som uviesť celú genézu :D
Určite neskracuj denný spánok a ani jej ho neber. Možno urobiť prítmie v celom byte? Pokojne aktivity? Najprv som myslela, že ma veľa svetla v izbe ale keď máte závesy, tak by to nemalo mať nič spoločné s tým, ako je vonku.
Alw veď ti krásne spinka …..a nemôžeš čakať že bude chodiť hajat ako bábätko
Presne ako píšeš, je svetlo tak je aktívna
@pribinak ja viem že nie ako bábätko, len mám trošku obavy či jej v takom veku môže stačiť 9,5 hodinový nočný spánok :/ A hlavne ma štve, že nijako neviem docieliť aby zaspala bez plaču. Na rukách vreští, v posteli vreští, v postieľke vreští, všetko je zle a regulérne zaspáva od vyčerpania plačom. Ani spievať, ani hojdať, ani mojkať, tíšiť, hladkať, nič nechce. Len behať a kričať. Jak v cvokhouse 🙈
Určite neskracuj denný spánok a ani jej ho neber. Možno urobiť prítmie v celom byte? Pokojne aktivity? Najprv som myslela, že ma veľa svetla v izbe ale keď máte závesy, tak by to nemalo mať nič spoločné s tým, ako je vonku.
@lucia13022023 Jasné, my večer máme prítmie v celom byte, manžel vymenil aj žiarovky za oranžové, takže aj to málo čo nám svieti ďaleko od spálne je také utlmujúce. Tiež si myslím že svetlom to nie je, lebo inak by mi nezaspala v kočíku cez deň, s čím teda nemá problém. Proste to že sa nechce utíšiť mi fakt drása srdce, lebo veľmi jej chcem pomôcť sa upokojiť, nech zaspinká pokojne a nie vysilená od plaču :(
@haraburdova ja mam 16 mesacneho syna, spi od cca 21 do 6 s 2-3 zobudeniami a cez den tak 1,5 hodiny a to sa tesim ako uz pekne spi, lebo ked bol maly, tak spal 3x 30 min cez den a v noci sa budil aj 10x. 😀 Ale zas poznam aj deti, ktore maju 2,5-3 roky a spia do 10 rano a este aj poobede 3 hodiny. Tak podla mna su deti a deti, ale u tvojho mi to pride ako primerany spanok vzhladom k veku. 🙂 myslim, ze o 19 je to celkom skora vecierka a netreba mat take ocakavania. Nejdu jej zuby? Moze byt z toho nervozna napriklad. Myslim, ze predspankovu rutinu mate pekne zvladnutu, tak tam by asi problem byt nemal. Mozno je to len nejake obdobie. Skus ju zacat uspavat neskor, o tej 20-20:30 zacni a mozno to bude trvat kratsie. Treba poskusat. Synovi ked sli stolicky a velmi plakal davali sme mu na noc aj nurofen.
@pribinak ja viem že nie ako bábätko, len mám trošku obavy či jej v takom veku môže stačiť 9,5 hodinový nočný spánok :/ A hlavne ma štve, že nijako neviem docieliť aby zaspala bez plaču. Na rukách vreští, v posteli vreští, v postieľke vreští, všetko je zle a regulérne zaspáva od vyčerpania plačom. Ani spievať, ani hojdať, ani mojkať, tíšiť, hladkať, nič nechce. Len behať a kričať. Jak v cvokhouse 🙈
@haraburdova evidentne jej stačí..,,niektoré deri sú v tomto veku hore aj 10c za noc, v noci majú biele okno aj 2 hod
Ocakavaj že na zimu sa Jej spánok zas poposuva
@haraburdova ja mam 16 mesacneho syna, spi od cca 21 do 6 s 2-3 zobudeniami a cez den tak 1,5 hodiny a to sa tesim ako uz pekne spi, lebo ked bol maly, tak spal 3x 30 min cez den a v noci sa budil aj 10x. 😀 Ale zas poznam aj deti, ktore maju 2,5-3 roky a spia do 10 rano a este aj poobede 3 hodiny. Tak podla mna su deti a deti, ale u tvojho mi to pride ako primerany spanok vzhladom k veku. 🙂 myslim, ze o 19 je to celkom skora vecierka a netreba mat take ocakavania. Nejdu jej zuby? Moze byt z toho nervozna napriklad. Myslim, ze predspankovu rutinu mate pekne zvladnutu, tak tam by asi problem byt nemal. Mozno je to len nejake obdobie. Skus ju zacat uspavat neskor, o tej 20-20:30 zacni a mozno to bude trvat kratsie. Treba poskusat. Synovi ked sli stolicky a velmi plakal davali sme mu na noc aj nurofen.
@sasazu0000 velmi velmi obdivujem mamy, ktorych deti mali taketo nočne vstávance v baby veku. mna toto moje dietatko trošku svojim spankom trošku rozmaznalo, takže preto som v pohotovosti že či niečo nerobíme zle. zúbky už má všetky, tie zvládla v pohode. skúsim jej posunúť večierku, napadlo mi ako som čítala tvoj príspevok, že či na ňu vlastne "netlačím" tým že už jej hovorím o spinkaní keď ona je ešte celá pobláznená a chce sa hrať. že možno aj preto kričí. skúsim jasné, ďakujem pekne za radu 🙏
@sasazu0000 velmi velmi obdivujem mamy, ktorych deti mali taketo nočne vstávance v baby veku. mna toto moje dietatko trošku svojim spankom trošku rozmaznalo, takže preto som v pohotovosti že či niečo nerobíme zle. zúbky už má všetky, tie zvládla v pohode. skúsim jej posunúť večierku, napadlo mi ako som čítala tvoj príspevok, že či na ňu vlastne "netlačím" tým že už jej hovorím o spinkaní keď ona je ešte celá pobláznená a chce sa hrať. že možno aj preto kričí. skúsim jasné, ďakujem pekne za radu 🙏
@haraburdova ja som bola vzdy z toho rozhodena ako zle mi dieta spi a potom nervozna, lebo neplnilo nejake moje spankove ocakavania. Vyskusali sme vsetko mozne, ale najviac sa mi osvedcilo sa prisposobit dietatu a jeho momentalnym potrebam a nie mojmu ocakavaniu idealne 12hodinoveho neprerusovaneho spanku. 🤣 Napriklad ak sa dcerka chce este vecer pohrat, tak mozno by som skusila posunut obedny spanok napriklad od 12:30-15:00, aby sa vecer este mohla zahrat a nebola moc preunavena a potom vecierka na tu 20-20:30, alebo tak poskusat, co vam bude vyhovovat. To je taky vek, ze ked urobis nieco, co sa dietatu nepaci, tak ti to paradne da najavo😀
@haraburdova evidentne jej stačí..,,niektoré deri sú v tomto veku hore aj 10c za noc, v noci majú biele okno aj 2 hod
Ocakavaj že na zimu sa Jej spánok zas poposuva
@pribinak áno rátam s tým že sa jej to posunie. Viem že sú také deti, čo v noci aj mlieko pijú alebo sa hrajú, fakt veľký rešpekt mám z toho, ďakujem za reality check :D Len ten predspánkový plač musím vyriešiť, lebo je to fakt strašné vidieť ju tak plakať a akoby nebyť schopná ju utíšiť .. strašná bezmoc. Manžel ju občas vie utíšiť že ju uhladká v postieľke a ona zaspí pokojne ako anjelik, ale to je skôr výnimka, lebo zvykne vtedy ešte pracovať.
@haraburdova ja som bola vzdy z toho rozhodena ako zle mi dieta spi a potom nervozna, lebo neplnilo nejake moje spankove ocakavania. Vyskusali sme vsetko mozne, ale najviac sa mi osvedcilo sa prisposobit dietatu a jeho momentalnym potrebam a nie mojmu ocakavaniu idealne 12hodinoveho neprerusovaneho spanku. 🤣 Napriklad ak sa dcerka chce este vecer pohrat, tak mozno by som skusila posunut obedny spanok napriklad od 12:30-15:00, aby sa vecer este mohla zahrat a nebola moc preunavena a potom vecierka na tu 20-20:30, alebo tak poskusat, co vam bude vyhovovat. To je taky vek, ze ked urobis nieco, co sa dietatu nepaci, tak ti to paradne da najavo😀
@sasazu0000 toto posunutie denného spánku !!!! toto by mohlo zafungovať!
Kokos ani nehovor, minule som jej po 2 hodinovej túlačke mestom oznámila, že ideme na električku domov a hodila sa mi na zastávke o zem, zdvihla sa a rozbehla sa do cesty s plačom pripravená utiecť do sveta hľadať šťastie spod jarma matky otrokárky, ktorá núti ísť domov.🙈😂 Drama queen jak vyštrikovaná
@sasazu0000 toto posunutie denného spánku !!!! toto by mohlo zafungovať!
Kokos ani nehovor, minule som jej po 2 hodinovej túlačke mestom oznámila, že ideme na električku domov a hodila sa mi na zastávke o zem, zdvihla sa a rozbehla sa do cesty s plačom pripravená utiecť do sveta hľadať šťastie spod jarma matky otrokárky, ktorá núti ísť domov.🙈😂 Drama queen jak vyštrikovaná
@haraburdova haha to tak byva, poznam to a este teraz v tomto veku som si vsimla, ze syn aj tak vnima, ze ked ide spat my ostavame hore a asi v jeho ociach sa tu zabavame bez neho, alebo ked muz odchadza rano do prace, tak syn place, lebo si podla mna mysli, ze ide bez neho na ihrisko sa hojdat a smykat. 🤣 Tak mozno aj cosi take sa jej deje v tej malej hlavicke. Ale to posunutie denneho spanku stoji aspon za skusku za mna 🙂
@sasazu0000 jj, presne. niekde som pocula, ze véa deti v tomto veku strasne bojuje so spankom....

Alw veď ti krásne spinka …..a nemôžeš čakať že bude chodiť hajat ako bábätko
Presne ako píšeš, je svetlo tak je aktívna