icon

Riešenie problémov so spánkom 2-ročného dieťaťa

woodren
25. jan 2025

Ahojte…syn 2r a 1 mesiac…krátko po druhých narodeninách sa mu zhoršil spánok.
Doteraz sme žiadne väčšie problémy so spánkom nemali teda aj ked ťažko ale vždy nakoniec zaspal ale tentokrát úplne odmieta poobedný spánok, v postielke sa rozčuľuje a na posteli alebo gauči sa dvihne a robí si svoje. Sú dni kedy sa uloží aj sám a zaspí ale tie časy sú rôzne niekedy o 12:00 inokedy o 14:15 ale podotýkam nie každý deň možno tak 1-2 krát do týždňa. Ale akonáhle v ten deň spí aj cez deň, v noci už má problém spať a teda skôr ako o 22:00-22:30 nezaspí aj to len pri nás a ide spať s veľkým plačom pretože odmieta ísť spať ale netrvá dlho a nakoniec zaspí.
Ak cez deň nespí, potom o 16:00-17:00 už býva taky ospalý niekedy aj nervózny ale nechcem ho už dávat spať pretože tak by asi nezaspal ani do pol noci.
Od júla spí sám vo svojej izbe.

Teraz každý deň vstáva ráno o 6:45 a ide spať o 19:00 pokial nespí cez deň.
Predtým sme mali režim že vstával o 7:00, obedný spánok bol o 12:30-13:00 do 14:00-14:30 a večer išiel spať o 20:00-20:30

Celý tento problém trvá už mesiac a nevieme si s tým dať rady ako ho naspäť nastaviť na režim aký mal predtým.

Ešte by som chcela dodať a teda sa opýtať či to môže súvisieť aj s príchodom nového súrodenca, ktorý k nám o chvíľu pribudne.
+ od 2 rokov začina postupne čoraz viac rozprávať, môže to súvisieť aj s tým?

Ďakujem za prečítanie a prípadné rady.

deti95060810
25. jan 2025

niektoré detičky nespia tak ako ich rovesníci.
syn od 18 m nespával cez deň vôbec.... nebolo to ani súrodencom -ten prišiel až o 10r, ani rečou - jednoducho nepotreboval spať.

woodren
autor
25. jan 2025

@deti95060810 ide o to že večer sa mi už zdá byť taký preunavený že aj večer máme problém zaspať

zuzkaa1991
25. jan 2025

@woodren kazde dieta je ine...jasne dava najavo ze nechce netreba mu obedny spanok su deti ktore nespia od 1r.
Staci mu zrusit obedny spanok cez obed nech si len oddychne pri knizke alebo nieco menej aktivnej cinnosti a vecer mate aspoň pokoj spi od.19hod ;) neskor sa.to posune o.20hod.
Moja.mala.okolo 3r ci cca tak.nepamatam prestala spat cez obed mozno aj menej prvy.mesiac narocny bol ano bola. Trosku nervozna ku veceru ale potom pekne za par minut zaspala inac sme nonstop kazdy spanok bojovali vzdy od malicka ;) az pokial nezrusili obedny spanok....

ivangeline
25. jan 2025

Nesuvisi to so súrodencom. V tomto obdobi to príde. Odmietanie spánku. Dieťa musí už aktívne niečo robiť preto, aby sa upokojilo a zaspalo… veľa rodičov to proste nedá a dieťa im už nespí, čo je škoda. Je dobr zachovať spánok dlhšie. Hlavne cez leto, keď bude vyčerpanejší..

pralinka86
25. jan 2025
minesasubu
25. jan 2025

spankova regresia plus vývoj reči , syn od 2r presne to isté naprv začal problem so spankom poobede do spalne ani za svet, na gauči nechcel lezať , vozila som ho v kočíku tam zaspal ale to trvalo len par mesiacov , boli dni kedy cez den nespal vobec ptm vstaval o 5:30 velmi dlho, cez den chodil spat o 14 ,15,16 a ptm večer neskoro
teraz ma 2,5r a od decembra nespi cez deň vobec vstava o 5-6 vypije mlieko a spí do 7-8 večer chodi medzi 20-21
máme aktivity doobeda každý deň a vôbec nechce spať poobede
nič nepomohlo občas zaspí v kočiku cez deň ked máme program na celý deň mimo domu a beriem kočík
všade chodíme doobeda pešo aby sa unavil a spanok cez deň nikde

ivonadusa
25. jan 2025

taky isty vek. odmietala spanok, tak som kupila kocik s najvacsou loznou plochou a toto zatial funguje..