Večerné rituály: Ako upokojiť deti pred spaním?
Ahojte, ako uspávate deti večer? 😊
My sme mali doma obdobie, keď to bolo nekonečné – ešte piť, ešte cikať, stále niečo… 🙈
Rozprávky mi čítať nedovolili, absolútne ma nepočúvali, zatvarali mi knihu, rehotali sa, absolútny nezáujem.
Nakoniec sa nám celkom osvedčilo púšťať rozprávky na počúvanie na Spotify. Normálne sa pri tom ukludnia a zaspia oveľa rýchlejšie, bez stresu a hlavne sme si tak vytvorili večerný rituál.
Dokonca som našla aj také, čo sú zanimované (také tie statické obrázky meniace sa príbehom) na YouTube, tak si ich pýtajú aj cez deň 😄.
Máte aj vy niečo, čo vám fakt funguje? A stalo sa aj vám, že vás ako matku nepočúvajú, ale rozprávky, ktoré číta cudzia žena (je tam ženský hlas) ich utíšia a zaujmú?
Tak my máme cd prehlavač detský s mikrofonom cez deň si pušta pesničky a večer rozprávku
zaleži od velu
pred spanim sa vačšinou rozprávame čo bude ďalši den alebo čo sme cez deň prežili
po kupani sa ide vycikať napiť a do postele
Záleží o tom koľko má dieťa rokov.
Pre malé deti púšťala som audio rozprávky, školkarom som čítala večer ja knihy rozprávky. Väčšie deti potrebujú vyrozprávať sa pred spaním čo zažili cez deň.
Teraz mám najmenšieho prváka a číta pred spaním sám knihu. So staršou si hráme karty pred spaním.
Ahoj, my tiež púšťame audiorozprávky. Ja som už večer taká vyčerpaná, že som rada, ked ich okupem, napapajú sa a šup s nimi do postele. potom im len pustím podcast, oni ho už poznajú takmer naspamať :D a za pol hodinku nastavím vypnutie. A v izbe je tichučko, počuť len jemné hlasy z rozprávky. Mne sa to veľmi osvedčilo. Stihnem sa za tú pol hodinku osprchovať. A vačšinou mi pri tom aj zaspia. Skúšali sme sa aj rozprávať, ale potom sa tak rozbláznili, že trvalo dalšiu pol hodinu, kým sa dali do kľudu.
Muz ked deti boli malinke,cital dospelacke knihy.Jeho to bavilo,deti nie,tak zaspali behom chvile,a muz stale cital a cital.Jeho to bavilo.
Potom aj rozpraval rozpravku,tu istu dokola.Akurat nedavno sme si s dcerou zaspominali na to,ked sme uspavali najmensieho a rozpravala mu rozpravku.
Muz ked deti boli malinke,cital dospelacke knihy.Jeho to bavilo,deti nie,tak zaspali behom chvile,a muz stale cital a cital.Jeho to bavilo.
Potom aj rozpraval rozpravku,tu istu dokola.Akurat nedavno sme si s dcerou zaspominali na to,ked sme uspavali najmensieho a rozpravala mu rozpravku.
@anonym_a58a4e tak toto ma dosť pobavilo :D "jeho to bavilo,deti nie, tak zaspali"
Citali sme im knihy od malinka. Boli to najkrajsie chvilky. Zaspali same.
@natalka13 verím, mne to je veľmi ľúto, že ich neviem zaujať čítaním. Ja som veľký knihomoľ, milujem knihy a čítanie, ale obávam sa, že moje deti toto po mne nezdedili 😒....pevne verím a dúfam, že príde čas, keď sa to zmení 🙏
@anonym_a58a4e tak toto ma dosť pobavilo :D "jeho to bavilo,deti nie, tak zaspali"
@lutricia ano,aj my sme sa na tom smiali vtedy,jaj a dnes su uz pomaly dospeli.
Ahoj, my tiež púšťame audiorozprávky. Ja som už večer taká vyčerpaná, že som rada, ked ich okupem, napapajú sa a šup s nimi do postele. potom im len pustím podcast, oni ho už poznajú takmer naspamať :D a za pol hodinku nastavím vypnutie. A v izbe je tichučko, počuť len jemné hlasy z rozprávky. Mne sa to veľmi osvedčilo. Stihnem sa za tú pol hodinku osprchovať. A vačšinou mi pri tom aj zaspia. Skúšali sme sa aj rozprávať, ale potom sa tak rozbláznili, že trvalo dalšiu pol hodinu, kým sa dali do kľudu.
@neramerova Jeej, naozaj? Som rada, že nie som jediná, ktorá uspava deti audiorozprávkami. Niekedy mam vyčitky, ked počúvam ostatné maminy, ako čítajú knižky, aké krásne večere spolu trávia a mne deti "uspáva" cudzí človek. Ale zrejme nemozeme byť všetci rovnakí a robiť všetko rovnako 😉.
@neramerova Jeej, naozaj? Som rada, že nie som jediná, ktorá uspava deti audiorozprávkami. Niekedy mam vyčitky, ked počúvam ostatné maminy, ako čítajú knižky, aké krásne večere spolu trávia a mne deti "uspáva" cudzí človek. Ale zrejme nemozeme byť všetci rovnakí a robiť všetko rovnako 😉.
@lutricia Tak ja výčitky nemám. Pracujem, starám sa o rodinu, robím všetko najlepšie ako viem....a to, že púšťam deckám rozprávky namiesto, aby som im ich čítala, to ma vôbec netrápi. A nepúšťame blbosti, sú to pekné a kvalitne načítané príbehy, takže ja som spokojná 😁. Podstatné je, že máš spokojné deti, nemáš mať prečo výčitky. Presne ako píšeš. nie každý máme rovnaké deti.
@lutricia No u mojho citanie pred spanim absolutne nema uspavaci efekt, praveze ho to este nabudi, ma kopec otazok 🙂 U mojho sa vyvinul ritual, ze pocuva pri zaspavani turecku skupinu Yansımalar. Je to strasne prijemna ukludnujuca hudba, ja som si ju tiez pustala na ukludnenie davno pred jeho narodenim. Dobre na to reagoval uz ako babatko. Boli casy, ze mu manzel aj vselico cital, ale ako hovorim, to bola skor taka akcnejsia zalezitost. Nakoniec sa vratil k tej hudbe.
@lutricia Ani u nas citanie rozpravok nefunguje. Snazim sa uz 5 rokov a nefunguje to. Vobec ho to neukludni. Bud ho to otravuje a snazi sa robit nieco ine, alebo ho to zaujme a chce byt toho sucastou. Rozprava mi do toho, obracia strany.
Ked tak pocuvam ze ta asi trapi ze preco reaguju s kludom na cudziu zenu a nie na mamu? Asi je to preto, lebo s tebou je mozna interakcia. S tou zenou nie... tam vedia ze mozu len pocuvat.
Aj u nas fungovali rozpravky na pocuvanie. Chudik a Machata boli naj uspavaci, mali taky upokojujuci hlas.
@lutricia Ani u nas citanie rozpravok nefunguje. Snazim sa uz 5 rokov a nefunguje to. Vobec ho to neukludni. Bud ho to otravuje a snazi sa robit nieco ine, alebo ho to zaujme a chce byt toho sucastou. Rozprava mi do toho, obracia strany.
Ked tak pocuvam ze ta asi trapi ze preco reaguju s kludom na cudziu zenu a nie na mamu? Asi je to preto, lebo s tebou je mozna interakcia. S tou zenou nie... tam vedia ze mozu len pocuvat.
@andreatytler prepáč, niečo mi tu zblblo a zmazala som omylom komentáre, tak ešte raz 🙂. U nás to bolo presne tak isto, stále mi rozprávali do toho, rehotali sa, obracali strany a potom už sedeli....uplne opačný efekt ako zaspať 😁
Aj u nas fungovali rozpravky na pocuvanie. Chudik a Machata boli naj uspavaci, mali taky upokojujuci hlas.
@kp7333 prepáč, aj u teba som omylom zmazala komentár, ešte som nemala kávu, to bude asi tým 😁. No áno, páni mali úžasné hlasy, pre mňa sú to top rozprávky. Uplne to lahodí uchu, ked to počúvaš. Ale moje decká sú aj v tomto iné a pre nich to nebolo. Všimla som si, že celkom dobre reagujú na ženské hlasy, napr. p. Kronerová. Ale potom som vyskúšala také tie "neprofesionálne" audiorozprávky a tam sme nakoniec našli našu srdcovku. Tá ich upokojí a uspí lepšie ako opium 😁. Takže čo dieťa, to iná osobnosť 😉
@kp7333 prepáč, aj u teba som omylom zmazala komentár, ešte som nemala kávu, to bude asi tým 😁. No áno, páni mali úžasné hlasy, pre mňa sú to top rozprávky. Uplne to lahodí uchu, ked to počúvaš. Ale moje decká sú aj v tomto iné a pre nich to nebolo. Všimla som si, že celkom dobre reagujú na ženské hlasy, napr. p. Kronerová. Ale potom som vyskúšala také tie "neprofesionálne" audiorozprávky a tam sme nakoniec našli našu srdcovku. Tá ich upokojí a uspí lepšie ako opium 😁. Takže čo dieťa, to iná osobnosť 😉
@neramerova a čo počúvate? Čisto len zo zvedavosti. Spomínala si podcast. My si púšťame Rozpravky pred spaním.
@neramerova a čo počúvate? Čisto len zo zvedavosti. Spomínala si podcast. My si púšťame Rozpravky pred spaním.
@lutricia aj my 😁😁😁

my sme sa s dieťaťom rozprávali. o tom o čom chcelo ono…