Diskusia o kvalite detskej knihy s AI obrázkami?
Zdravím. Dcéra mala v škole diskusiu so spisovateľom v rámci mesiaca knihy. Tú diskusiu mali naraz viaceré ročníky. Teší nás, že škola organizuje pre deti aj takéto aktivity, ale keď sme sa bližšie pozreli na tohto konkrétneho spistovateľa, ostali sme s manželom zarazení, nevieme čo si o tom myslieť. To, čo škola deťom prezentovala ako spisovateľa je pán, ktorý si vytlačil vlastnú knižku cez verejnú zbierku. Napísal len tú jednu knižku a tá kvalita je podľa nás dosť slabá. Navyše kniha ani nemá ilustrácie, sú tam ako ilustrácie vložené obrázky vygenerované cez AI, ktoré autor označuje ako vlastné. Za mňa pri detských knižkách sú práve ilustrácie takmer rovnako dôležitá časť knihy ako text. Navyše samotný text je písaný veľmi jednoduchým štýlom, vhodným skôr pre predškolákov, štylisticky tiež nič moc. Nemala by práve škola ukazovať deťom to hodnotné, čo sa týka literatúry? Ide o kvalitnú školu s dobrou povesťou (štátnu). Neviem, ale za mňa radšej žiadna beseda ako takáto. Na konci mali žiaci možnosť kúpiť si tú knihu za 15e. Dcéra mala v peňaženke vreckové čo si už dlhšie šetrila, páčila sa jej tá téma, celkovo má rada knihy, takže si ju kúpila. Neviem, či a ako to s ňou komunikovať, čo sa týka kvality knihy, nechcem ju sklamať - natešená nám ju ukazovala.. Ona ešte len začína čítať, nevie ani vyhodnotiť, že tie obrázky (ilustráciami sa to nedá nazvať) sú z AI. Takisto neviem, či to riešiť so školou, celkom ma to nahenvalo, aj to, že si dcéra na to minula vreckové, aj, že deťom prezentujú ako spisovateľské povolanie pána, čo si knižku vytlačí sám ako hobby a ilustrácie vygeneruje cez umelú inteligenciu..
Ja ako decko som sa v skole ucila na hudobnej krasne piesne, ako napriklad Kto za pravdu hori, moj syn sa v 8.triede ucil piesen od Rytmusa a Tiny. Nechapem doteraz. Ano, nie su atraktivne narodne a ludove piesne pre dnesne deti, ale ani pre nas v tej dobe neboli a dnes som hrda, ze ich poznam. Takze asi tak je to v skolstve.
Pockaj az dvera precita knihu a uvidis co ti na nu povie. Ty si ju citala?
Ja ako decko som sa v skole ucila na hudobnej krasne piesne, ako napriklad Kto za pravdu hori, moj syn sa v 8.triede ucil piesen od Rytmusa a Tiny. Nechapem doteraz. Ano, nie su atraktivne narodne a ludove piesne pre dnesne deti, ale ani pre nas v tej dobe neboli a dnes som hrda, ze ich poznam. Takze asi tak je to v skolstve.
@anonym_autor tiež som s tým bojovala, hoci autor bol známejší a knihy sú hitom. Syn si kúpil knihu za nehorázne sumu. Ale....má ju s podpisom autora a je na ňu hrdý.
@anonym_e168be ja si už prídem veľmi stará, keď tvoj príspevok čítam...
Ale súhlasím úplne, naše deti v škole idú s dobou a doma ich učím základné veci, čo by mala škola.....a je mi jedno, aké sú osnovy.
Teraz keď chceš, aby dieťa zaspí ako nejakú pieseň, ľudovky....tak zaspieva navela hymnu a aj to si môže učiteľ fandiť 🥹keď ju zaspieva správne a aspoň jednu slohu.
Ja si myslim, ze v tomto veku zalezi aj na nazore dietata a teda nie je na skodu aby citala aj nieco co ked zavrie knizku tak ju az tak nenadchne. Vsak ty jej mozes kupovat a podkladat kvalitnejsie knizky, alebo tie co sa tebe viac pacia. Btw potom pride puberta a bude citat veci co sa ti nebudu pacit vobec a odmietat tvoje plnohodnotne knizne diela - len zo zasady. Ale ak mas doma kvalitnu kniznicu tak dieta sa postupne nauci hladat aj kvalitnejsie citanie.
U vás mali besedu s autorom? To je super, jže niečo takéto vymysleli. A dokonca so začínajúcim autorom? Dávajú priestor novým ľuďom? To je skvelé. Možno raz tvoje dieťa bude môcť povedať, že bolo na besede so spisovateľom, ktorý ešte len vtedy začínal. A možno ten autor nebude pokračovať a toto je jeho jediná kniha. Nevadí. Je fajn, že u vás robia takéto aktivity pre jednu aj druhú stranu. Klobúk dole, pekná session.
Autorka napis o aku knihu ide.
moje deti vedia, ze v skole sa nic nekupuje, pokial to nedovolim, lebo presne viem, aka "kvalita" tam chodi na besedy a za ake premrstene ceny sa v skolach ponukaju knihy
a napokon dcera ani peniaze do skoly nenosi, je v 5. rocniku
@anonym_e168be ucitel musí zaujat školákov, aby ich daný predmet bavil. S ľudovkami nenadchne. Ja si tiež skoro ziadnu ľudovku nepamatam, takze je podľa mna normálne, že idu aj do moderných pesničiek, aj keď z Rytmusa by som tiež nebola nadsena…
@autor prečo dcéra nosi taký velky obnos penazi do skoly, mali ste stanovené pravidla, na čo môže minut vreckové? Už sa stalo, vôbec by som ju nekritizovala za to, že si kupila knizku. Aj keď sa ti daný spisovateľ nepaci, možno v nej tento zazitok prebudil lasku k čítaniu, možno neskôr k písaniu. Ja by som to neriešila.
Tu besedu oznamili len vecer predtym, bolo to organizovane na poslednu chvilu, nestihla som si hned vtedy vyhladat toho autora. Dcera ma doma penazenku v ktorej ma nasetrene vreckove (mala tam cca 22e). Z toho si kupuje, co sama uzna za vhodne - vacsinou drobnosti, ale konzultuje vzdy s nami. Neuvedomila som si rano, ked sme sli do skoly, ze ma tu penazenku v skolskej taske (mala ju tam lebo sa prihlasovala do klokana, bezne taku sumu nenosi do skoly). Ten autor prezentoval, ze cast penazi z predaja ide na zbierku pre chore deti, tak na jednej strane som rada, ze to vyhodnotila tak, ze to chce podporit. Co ma hneva je to, ze skola si v tomto trosku nedala pozor na kvalitu a prezentuje detom pana, ako spisovatela a ze to co napisal by si mali kupit. Ide o skolu, ktora sa prezentuje kvalitou vyucby a projektovym vzdelavanim. Na knizke je najdiskutabilnejsie prave to pouzitie obrazkov z AI - za mna je to v knizke urcenej detom absolutne nevhodne. A zaroven co autorske prava? Ako moze dane obrazky prezentovat ako svoje ilustracie? (Je to tam realne tak uveden). Ja AI ako take uzanavam, sama ho v praci vyuzivam, je to velmi efektivny nastroj. Uz aj tu na MK je vo velkom vyuzivany. Ale nahradit tym ilustracie v detskej knizke mi pride za ciarou. Od toho je uz len kusok k tomu, aby aj text bol generovany AI - na co su nam spisovatelia a ilustratori.. Prave vzdelavacie institucie, kde deti travia znacnu cast dna, by ich mali ucit odlisovat kvalitnu literaturu a aka je hodnota takejto kreativnej prace.

Mozno pan spisovatel sa pozna s riaditelom. Co ti poviem no. Inac, teraz jebozaj hroza kam to s tou ai smeruje, deti uz nevedia sami mysliet pomaly