icon

Chaotická výučba na druhom stupni: Ako si poradiť?

jajamelis
9. mar 2026

Prosím vás, aj u vas je taka chaoticka vyucba ako u nas? Dcera je siestacka. Maju ucebnice, no neucia sa z nich... Maju pracovne zosty, no vyplnia z nich ledva tretinu... Vsetko maju po papierikoch od ucitelov (ak je ziak chory, tak ma smolu) alebo to posielaju ako prezentacie do Edupage a ja ako mama nerobim nic ine, len organizujem, tlacim a davam dokopy ucivo, ktore ma dcera vediet na pisomku.
A dnes ma sokovala sprava, ze na dnesnej pisomke boli aj ine veci, nez sme sa doma ucili (ano, my rodicia suplujeme aj ucitelov). Tak pozeram Edupage a vidim, ze som odignorovala jedinu spravu, kde boli pokyny typu - "Tento material sme este neprebrali a teda nebude na pisomke, ale prosim ziakov, aby sa naucili dva odstavce uvedene uprostred materialu... " WTF??? Vsak to je jeden velky CHAOS!!

Potrebovala by som vediet, ci je to dnesny stav skolstva alebo je to len na nasej skole a mala by som sa ozvat a riesit to priamo s ucitelmi alebo riaditelkou.
Alebo ak mate niekto nejaky tip, ako si to zorganizovat? Chcela som zaviest jeden blok (karisblok) a tam davat vsetky tieto papieriky a poznamky, ale niektori ucitelia trvaju na klasickych zositoch a pisanie poznamok do nich.. Ale to len zopar predmetov takto funguje.

anonym_eea50e
9. mar 2026

@jajamelis a kedy by to mali prosim ťa učitelia stíhať? Veď musia nafotiť akcie, projekty, sútaže. Všetko to okamžite hádzať na stránku a predbehnúť kolegyňu, školu, kraj aby náhodou niekto nemal tých akcií viac
To je to dnešné školstvo a je to presne kvôli vám rodičom, ktorí si vyberáte školu podľa akcií, aktivít, krúžkov a podobných blbovín ktoré suplujú vás, rodičov. Učitelia nemajú čas robiť svoju prácu. Suplujú všetkých naokolo.
Ta dá... a nezabudnite teraz vyberať školy a škôlky presne podľa počtu krúžkov a projektov👍👍👍

amalka07
Autor odpoveď zmazal
letfenixa
9. mar 2026

Učím na 2.stupni mat-fyz. Používam klasické zošity, učebnice, prac.zosity. Keď použijem prezentáciu, poznámky si žiak píše do zošita. Keď používam pracovné listy, tak píšu do nich a nechajú si ich. Ale prioritne pracujem s učebnicou, zositom a prac.zositom.

amalka07
9. mar 2026
@anonym_eea50e

@jajamelis a kedy by to mali prosim ťa učitelia stíhať? Veď musia nafotiť akcie, projekty, sútaže. Všetko to okamžite hádzať na stránku a predbehnúť kolegyňu, školu, kraj aby náhodou niekto nemal tých akcií viac
To je to dnešné školstvo a je to presne kvôli vám rodičom, ktorí si vyberáte školu podľa akcií, aktivít, krúžkov a podobných blbovín ktoré suplujú vás, rodičov. Učitelia nemajú čas robiť svoju prácu. Suplujú všetkých naokolo.
Ta dá... a nezabudnite teraz vyberať školy a škôlky presne podľa počtu krúžkov a projektov👍👍👍

@anonym_eea50e presne tak, s týmto sa úplne stotožňujem

anonym_979673
9. mar 2026
@anonym_7bbef5

@anonym_979673 pockaj,nemôžme sa vždy vyhovárať na platy. Učitelia sa sťažujú,zdravotníci sa sťažujú,sťažuje sa každý. Raz sme sa rozhodli pre nejaké povolanie,tak ho robme poriadne. Či aj pri lekárovi,keď nás zoperuje iná naoko,nejak na polovicu, pacient by zomrel, tak povieme,čo chceme za ten plat?
Kto zarába úplne ako chce a ako zodpovedá jeho vedomsyim, skúsenostiam?to všetci si budeme dookola rozprávať, že za tie peniaze?
Keď niekto nechce robiť svoju robotu dobre,máličko zarába,nech sa paci-nsjdi si iné miesto.
Nemôže neschopný učiteľ,lekár,či ktokoľvek škodit ľuďom.

@anonym_7bbef5 anonym_7bbef5 to ale nemá nič spoločné s tým čo som napísala ja, každý si má samozrejme svoju prácu robiť na 100% tak, ako to má v náplní práce, povinnostiach a najmä tak aby splnil to, čo má, v tomto prípade aby naučil deti. Tu sa bavíme ale o práci naviac kde by učitelia mali robiť veci, ktoré ozaj nie sú ich povinnosťou len preto, aby vyhoveli požiadavkám každého. Predavačka tiež blokuje doma? Stavbár stavia doma dom? Ale ver mi, že väčšina učiteľov doma ozaj maká do noci, robia prípravy, pracovné listy, nehovoriac o rodičoch, ktorí nemajú problém volať s problémami ich detí ( s ktorými nemá učiteľ nič spoločné). A volajú kedykoľvek, nepozerajú na to či je 5 hodín ráno alebo 10 večer... Takže ozaj ťažko, makať treba, ale zas nie ako otrok.

letfenixa
9. mar 2026
@tanyan

A to neplatí všeobecne, že pokiaľ dieťa chýba a rodič požiada, tak je učiteľ povinný poskytnúť informácie?
V dcérinej triede si väčšinu vecí zdieľajú deti medzi sebou cez WhatsApp. Ale ak by sa k niečomu nedostala, tak by som oslovila priamo učiteľa. Ak by to bolo neskoro večer, tak by som do tej žiadosti pripojila aj ospravedlnenie a inštruovala dieťa, že sa má na začiatku hodiny ísť ospravedlniť osobne.

@tanyan učiteľ je v takom prípade povinný poskytnúť 'základnú' informaciu o učive.

zuzanka.zuzu
9. mar 2026
@anonym_a925be

@anonym_3489ac keby ministerstvo a školy použili rozum, tak minimálne už od doby covidu fungujú v triedach kamery s mikrofónom a akonáhle je niekto chorý tak je pripojený cez internet do svojej triedy a počúva a vidí čo sa deje
techniku aj softvér na to majú a keď to zvládli cez covid vedeli by aj teraz

@anonym_a925be na toto by nedalo súhlas 90% rodičov 😂 a asi ani učiteľov 🤷 niektorí majú strašné problémy z blbou fotkou zo školského predstavenia napríklad, kde ešte z videa 😂 a sú predsa choroby keď sa musí človek hlavne liečiť a spať a nie doma pozerať vyučovanie 🙈

simca06022011
9. mar 2026

@jajamelis prestan organizovat a nechaj to na dceru. AK je to chaos, co by nemal byt, po kazdej hodine by si to dcera mala sama zosumarizovat a nachystat = tak treba to riesit na rodicku. Nech im minimalne teda daju riadne mateiraly co maju mat a nedeleguju tlacenie a pod na rodicov. Dcera teda napr dejepis dostavala na A4 stihanute cele ucivo za nejaku cast. Ale okrem toho ucebnicu sa oplatilo mat precitanu.
Trosku necahpem tvoj pristup " musim si najst system".. naozaj tvoja dcera je v skole, na hodine, ma knihy, dostava papieriky, dostava na edupage dokumenty. Tak nech sa paci, moze chytit zosit a vypisat si to po vyucovani, bude to mat komplet a na kope a moze sa ucit.
mne skor vadilo, najma na prvom stupni, neskutocne mnozstvo materialov = pracaky sme mali dvojmo a kadeco.. ja si pamatam dobu, ze sme nemali ZIADNU ucebnicu, pisali sme ako mnisi... cele hodiny:D

lukbe
9. mar 2026
@anonym_979673

@anonym_7bbef5 anonym_7bbef5 to ale nemá nič spoločné s tým čo som napísala ja, každý si má samozrejme svoju prácu robiť na 100% tak, ako to má v náplní práce, povinnostiach a najmä tak aby splnil to, čo má, v tomto prípade aby naučil deti. Tu sa bavíme ale o práci naviac kde by učitelia mali robiť veci, ktoré ozaj nie sú ich povinnosťou len preto, aby vyhoveli požiadavkám každého. Predavačka tiež blokuje doma? Stavbár stavia doma dom? Ale ver mi, že väčšina učiteľov doma ozaj maká do noci, robia prípravy, pracovné listy, nehovoriac o rodičoch, ktorí nemajú problém volať s problémami ich detí ( s ktorými nemá učiteľ nič spoločné). A volajú kedykoľvek, nepozerajú na to či je 5 hodín ráno alebo 10 večer... Takže ozaj ťažko, makať treba, ale zas nie ako otrok.

@anonym_979673 učiteľ v práci pocas voľných hodin moze a mal by poslať žiakom, co preberali. Chodím na UTV a takto to robi aj naša vyucujuca, a to sme dospelaci, a mali by vsetci učitelia, hlavne na ZŠ. Nemusia toto robiť doma.

amalka07
9. mar 2026
@lukbe

@anonym_979673 učiteľ v práci pocas voľných hodin moze a mal by poslať žiakom, co preberali. Chodím na UTV a takto to robi aj naša vyucujuca, a to sme dospelaci, a mali by vsetci učitelia, hlavne na ZŠ. Nemusia toto robiť doma.

@lukbe a ako by to asi malo vyzerať takto v šiestom ročníku?

natalka13
9. mar 2026
@letfenixa

@tanyan učiteľ je v takom prípade povinný poskytnúť 'základnú' informaciu o učive.

@letfenixa cize ak chyba ziak tak ucitel mu musi poslat co sa preberalo na hodine, zapis vyuky a naj aj zvyraznene najdolezitejsie veci + co si ma ziak doma vypracovat?
A ziak ma ake povinnosti? Tu mamicka riesi ulohy pre 6tacku.co sa ma naucit na pisomku....co z dievcata vyrastie? Nesamostatny jedinec.

natalka13
9. mar 2026
@lukbe

@lukbe je povinnost ziaka dobehnut ucivo ak chyba.
Ucitel nema povinnost ziakovi zasielat preberane ucivo.

terezka1947
9. mar 2026
@natalka13

@letfenixa cize ak chyba ziak tak ucitel mu musi poslat co sa preberalo na hodine, zapis vyuky a naj aj zvyraznene najdolezitejsie veci + co si ma ziak doma vypracovat?
A ziak ma ake povinnosti? Tu mamicka riesi ulohy pre 6tacku.co sa ma naucit na pisomku....co z dievcata vyrastie? Nesamostatny jedinec.

@natalka13 súhlasim,že žiak si ma úlohy zháňať sám.
Lenze keď je vážne chorý,s teplotami,konečne po týždne dajme tomu sa dostane už k úlohám a naháňa spolužiakov,aby sa k niečomu dostal,ok,zoženie.....potom to musí rýchlo aj vyše týždňa zvládnuť za deň,dva,no a učiteľ ho úplne v pohode vyvolá po dvoch týždňoch choroby,tak to je nonsens.
To by i dospely človek počas týždňa vysokých teplôt bol úplne v stave učiť sa?...niekedy sme po chorobe mali pár dní v škole nejaku tichu dohodu,že nás neskúšali,nepodali sme veľké písomky....teraz je to každému jedno.

anonym_eae7a3
9. mar 2026

Píšem ako učiteľka II. stupňa - nemám ešte ani 30, ani nie som konzervatívna, učím pár rokov, ale sama vidím, že žiaci skrátka potrebujú mať pred sebou zošit, pero a učebnicu. Je to úplný základ. Nerozumiem tomu, prečo sú snahy, aby sa tento základ úplne vytratil. Úprimne - desím sa reformy, pretože mám kolegyne, ktoré to vôbec nepochopili a robia z toho to, že žiaci sa skrátka naozaj len hrajú a nemajú žiadny systém a hranice.

amalka07
9. mar 2026
@terezka1947

@natalka13 súhlasim,že žiak si ma úlohy zháňať sám.
Lenze keď je vážne chorý,s teplotami,konečne po týždne dajme tomu sa dostane už k úlohám a naháňa spolužiakov,aby sa k niečomu dostal,ok,zoženie.....potom to musí rýchlo aj vyše týždňa zvládnuť za deň,dva,no a učiteľ ho úplne v pohode vyvolá po dvoch týždňoch choroby,tak to je nonsens.
To by i dospely človek počas týždňa vysokých teplôt bol úplne v stave učiť sa?...niekedy sme po chorobe mali pár dní v škole nejaku tichu dohodu,že nás neskúšali,nepodali sme veľké písomky....teraz je to každému jedno.

@terezka1947 ja som sa osobne nestretla som žiadnym učiteľom, ktorý by toto netoleroval, to by už ozaj musel byť úplne neľudský. Úprimne ma to mrzí za každé dieťa, ktoré toto musí zažívať s nejakým učiteľom

letfenixa
9. mar 2026
@natalka13

@natalka13 píšem základnú, tj str. 67 - Obojživelniky

lukbe
9. mar 2026
@amalka07

@lukbe a ako by to asi malo vyzerať takto v šiestom ročníku?

@amalka07 v každom ročníku by mal byť učiteľ hlavne ľudský, pomôcť tým žiakom, ak boli chorí aspoň takýmto spôsobom, poslať poznámky. V dnešnej dobe by ich uz mali mat ucitelia spracovane, neskusat hneď žiaka, ked príde po chorobe, nedať mu písomku po navrate hneď prvú hodinu. Ale sú i takí. Empatia a ľudskosť sa v pohode môže spájať s prísnostou a nárokmi, len to istí ľudia nevedia.

letfenixa
9. mar 2026
@lukbe

@lukbe učiteľ v práci počas voľnej hodiny zvykne riešiť všelijaké výchovné problémy, administrativu a pod. Nemôžeš porovnávať vyučovanie dospelých a ZŠ.

lukbe
9. mar 2026
@letfenixa

@lukbe učiteľ v práci počas voľnej hodiny zvykne riešiť všelijaké výchovné problémy, administrativu a pod. Nemôžeš porovnávať vyučovanie dospelých a ZŠ.

@letfenixa ja viem, čo robí učiteľ. Učila som na základnej aj gymnáziu. Môžem porovnávať.

natalka13
9. mar 2026
@amalka07

@terezka1947 ja som sa osobne nestretla som žiadnym učiteľom, ktorý by toto netoleroval, to by už ozaj musel byť úplne neľudský. Úprimne ma to mrzí za každé dieťa, ktoré toto musí zažívať s nejakým učiteľom

@amalka07 deti su potom nesamostatne neemlaticke. To je fakt taky problem opytat sa spoluziaka? To sa nekamaratia? Co su to za vztahy? Ved su spolu niekolko hodin denne.

amalka07
9. mar 2026
@natalka13

@amalka07 deti su potom nesamostatne neemlaticke. To je fakt taky problem opytat sa spoluziaka? To sa nekamaratia? Co su to za vztahy? Ved su spolu niekolko hodin denne.

@natalka13 ale veď ja s týmto úplne súhlasím, píšem a odpovedala som na to, že učiteľ by nemal dávať žiakovi písať písomky po dlhšej a ťažkej chorobe

anonym_176678
9. mar 2026
@ovaaa

Aké jednoduché by bolo, keby p. učiteľka nastolila pravidlo medzi žiakov - kto s kým sedí tak mu bude posieľať úlohy. Presne definované, dané a zodpovedné si navzájom pomahať. Učitelia prestali usmerňovať deti, viesť ich a učiť zodpovednosti či pravidlám a hlavne si to odsledovať.

@ovaaa Učitelia robia do výšky svojho platu. Toľko vyhorených učiteľov na zš kde chodili moje deti som nevidela. boli to najmä muži po 45 tke.
Dcéru učila uč. ktorá deťom v 5 ročníku povedala aby ju neotravovali s ich problémami nech si to riešia medzi sebou sami. A tak sa deti mlátili, nadávali si ani samé nevedeli že prečo.

anonym_11932f
9. mar 2026

ani u nas sa ucebnice nepouzivaju, tiez ucitelia nosia vlastne materialy, nechapem, na co potom davaju ziakom ucebnice a kupuju sa pracovne zosity

mila19
9. mar 2026

Tak za mňa, mám piatka.
Anglictina skacu z lekcie do lekcie, potom sa vratia, slovicka sa ucia raz 120 raz 80, raz 20 raz 40
nikdy nie z lekcie ved ju nedoberu. Musim sledovat neustale co sa deje, nejdu skratka radom. Pisomky pisu nie z jednej lekcie, ale krizom krazom kazdy gramaticky jav. Tak co je to prosim, ked nie chaos,
Toto mne normalne nepride.
Vsetky pisomky chybajuci dopisuju, uz v den ked nastupia … WTF ?
Presne empatia zmizla. Syn naposledy pisal po crevnej viroze 4 pisomky. …
Z kazdeho predmetu aspon 20 znamok.
Chcela by som vidiet dnesnych dospelakov denno denne hodnotenych v praci …
Najviac sa mi paci, ked ucitelia neoznamia nenapisu do edupage, ze bude pisomka.
Tieto deti su denne tercom aj 5 kratuckych pisomiek.
S tymto dole sa uplne stotoznujem…
https://www.postoj.sk/190354/kvalita-vyucby-kle...
A vies co autorka… kludne dcere pomahaj raz sa to nauci aj sama zvladat.
Ja som sa takto ozvala aj na rodicku, aj priamo ucitelke ze potrebujeme mat prehlad o pisomkach.
Volakedy sa ulohy zapisovali na tabulu, dnes sa pise obcas do edupage, obcas sa to povie. A obcas to oznami ucitelka-dodatocne. ….

terezka1947
9. mar 2026
@amalka07

@amalka07 bohužiaľ 😔

loliki
9. mar 2026
@ovaaa

Aké jednoduché by bolo, keby p. učiteľka nastolila pravidlo medzi žiakov - kto s kým sedí tak mu bude posieľať úlohy. Presne definované, dané a zodpovedné si navzájom pomahať. Učitelia prestali usmerňovať deti, viesť ich a učiť zodpovednosti či pravidlám a hlavne si to odsledovať.

@ovaaa Jednoduché je, keď učiteľka napíše úlohy a prebraté učivo do edupage. A všetci by boli informovaní. Žiak nemá povinnosť učiť a doučovať spolužiaka.

reela
9. mar 2026
@simca06022011

@jajamelis prestan organizovat a nechaj to na dceru. AK je to chaos, co by nemal byt, po kazdej hodine by si to dcera mala sama zosumarizovat a nachystat = tak treba to riesit na rodicku. Nech im minimalne teda daju riadne mateiraly co maju mat a nedeleguju tlacenie a pod na rodicov. Dcera teda napr dejepis dostavala na A4 stihanute cele ucivo za nejaku cast. Ale okrem toho ucebnicu sa oplatilo mat precitanu.
Trosku necahpem tvoj pristup " musim si najst system".. naozaj tvoja dcera je v skole, na hodine, ma knihy, dostava papieriky, dostava na edupage dokumenty. Tak nech sa paci, moze chytit zosit a vypisat si to po vyucovani, bude to mat komplet a na kope a moze sa ucit.
mne skor vadilo, najma na prvom stupni, neskutocne mnozstvo materialov = pracaky sme mali dvojmo a kadeco.. ja si pamatam dobu, ze sme nemali ZIADNU ucebnicu, pisali sme ako mnisi... cele hodiny:D

@simca06022011 Sice som ta oznacila v komentari, ale budem pisat obsirnejsie, lebo ked citam vseobecne prispevky v tejto diskusii, tak som nemilo prekvapena, ze ako to funguje teraz na predmedoch v skolach. My sme mali kombinacie: 1) kniha+poznamky, 2) poznamky+A4, 3) poznamky+prezentacie. Velmi jednoduchy system, veci na pisomku len z dvoch zdrojov.
No a teraz sa dozvedam, ze 10 rocne decko ma z jedneho predmetu: kniha, pracovny zosit, poznamky na hodine v zosite, prezentacia, A4 od ucitela a este cihat na info od ucitela na Edupage.

Mi to pripomina starsieho rodinneho prislusnika, ktory vystudoval tu istu skolu ako ja. Ked som sa mu stazovala, ze neviem, co sa ma budu pytat ku temam na zapocte/skuske, tak sa zacudoval: "No ved to, co je v skriptach." No lenze my sme len skripta nemali... mali sme skripta, slovenske knihy, prezentacie z prednasok a cvik, atlasy, pracovne listy a k tomu zahranicne knihy (vela stastia ich ziskat), zahranicne clanky (vela stastia ich hladat pri tom kvante uciva). A este bordel bol v tom, ze kazdy cviciaci na cviku mal vlastnu prezentaciu a otazky na pisomke/teste boli robene cviciacimi (v lepsom pripade, sekretarkou v horsom), takze niekedy v teste bola otazka z prezentacie zo slidu cislo 2 cviciaceho piatej skupiny zo siesteho tyzdna semestra. Nemal si o nej sajnu? No smola, mal si este porovnavat prednasky z cviceni roznych skupin predsa.

No a teraz je otazka, ci by mi nebolo lahsie potom na vyske, keby som sa uz na strednej stretla s takym systemom.

Kazdopadne je to pre dnesnych rodicov a deti tazsie. Netesim sa, ze to budeme musiet riesit, ak synovia podrastu.

anonym_b442f4
9. mar 2026
@anonym_3ad605

A to ešte iba začína nová REFORMA školstva - bez prípravy, školy si "vymyslia" programy, bez vedenie zhora, žiadne učebnice zatiaľ nie sú ....nikto nevie čo, ako prečo začo....len ideme učiť moderne 🙂 tešte sa, rodičia ...

@anonym_3ad605 viacero skol uz ide podla novej reformy aj nasa… ucebnice normalne maju a nie je s ucivom ziaden chaos

loliki
9. mar 2026
@mila19

Tak za mňa, mám piatka.
Anglictina skacu z lekcie do lekcie, potom sa vratia, slovicka sa ucia raz 120 raz 80, raz 20 raz 40
nikdy nie z lekcie ved ju nedoberu. Musim sledovat neustale co sa deje, nejdu skratka radom. Pisomky pisu nie z jednej lekcie, ale krizom krazom kazdy gramaticky jav. Tak co je to prosim, ked nie chaos,
Toto mne normalne nepride.
Vsetky pisomky chybajuci dopisuju, uz v den ked nastupia … WTF ?
Presne empatia zmizla. Syn naposledy pisal po crevnej viroze 4 pisomky. …
Z kazdeho predmetu aspon 20 znamok.
Chcela by som vidiet dnesnych dospelakov denno denne hodnotenych v praci …
Najviac sa mi paci, ked ucitelia neoznamia nenapisu do edupage, ze bude pisomka.
Tieto deti su denne tercom aj 5 kratuckych pisomiek.
S tymto dole sa uplne stotoznujem…
https://www.postoj.sk/190354/kvalita-vyucby-kle...
A vies co autorka… kludne dcere pomahaj raz sa to nauci aj sama zvladat.
Ja som sa takto ozvala aj na rodicku, aj priamo ucitelke ze potrebujeme mat prehlad o pisomkach.
Volakedy sa ulohy zapisovali na tabulu, dnes sa pise obcas do edupage, obcas sa to povie. A obcas to oznami ucitelka-dodatocne. ….

@mila19 Prečítaj si školský poriadok, či má žiak právo na doštudovanie prebratého učiva, kým chýbal.

loliki
9. mar 2026
@natalka13

@lukbe je povinnost ziaka dobehnut ucivo ak chyba.
Ucitel nema povinnost ziakovi zasielat preberane ucivo.

@natalka13 Kde je táto povinnosť žiaka napísaná? A kde je napísané, stanovené, že žiak je povinný poskytovať informácie z vyučovania? To si len leniví učitelia vymysleli, lebo sa im nechce napísať informácia do EdPg. A čo je potom povinnosť učiteľa? Čo mu ruka odpadne, ak napíše dú alebo info na edupage?