icon

Deti sa smejú môjmu 9-ročnému synovi, lebo nemá hraciu konzolu

14. feb 2026

Ahojte. Mam 9 rocneho syna a deti sa mu smeju ze nemame doma ziadnu konzolu. Nie zeby sme na nu nemali ale ja s tym nesuhlasim kedze to "nici mozgove bunky" a deti su na tom zavisle. V piatok prisiel domov s tym ze deti sa smiali kvoli tomu ze nema psko. Manzel hovoril ze by sme mu predsa mohli nejaku konzolu kupit no uz vidim ako by sa obaja hrali a skola a ine povinnosti by sli bokom.

Strana
z2
jblheart
14. feb 2026

Ak dieťa necháš samé a nenastavíš mu hranice tak jasne že bude na tom drnčať celé dni. Všetko z mierou. Kopa ľudí sa cez hranie hier naučila angličtinu či iný jazyk alebo základy PC/internet atď. čo je v tejto dobe dôležité. Takže to nie je o hre alebo konzole ale o výchove a hraniciach. To že sa mu smejú deti to je samozrejme ďalšia vec.. deti vedia byť kruté.. nie preto že by boli také ale preto že väčšinou hovoria čo si myslia bez príkras, lebo ešte väčšinou nemajú v sebe zabudované že to že povedia čo si myslia by mohlo druhej strane nejak ublížiť.

sara07
14. feb 2026

otázka nastaveni, konzola ano , ale
ked budu hotove ulohy a všetko urobene čo maju
máme konzolu s pravidlami
nie su zavisle a nemám pocit odumierania buniek, však si pozri tie hry nemusia sa hrat bojove alebo určite hry , nie je to len o strielačkách,minule tam stavali a odpalovali rakety do vesmiru a museli neviem ake prepočty a riešili fyziku aby im to fungovalo

pribinak
14. feb 2026

Prečo ? Veď sa dohodnete že napr hodinu denne a cez víkend dve hodiny
My mame doma všetko mozne a škola ani krúžky bokom nesli

Treba hľadať zlatý stred.

domka222
14. feb 2026

A muž ako dospelý, nevie stanoviť hranice napr jednej hodiny? Ak budú zanedbávané povinnosti,konzola sa odpája.

nevenka
14. feb 2026

@anonym_autor ja sa tak zamyslam, preco by sla skola a ostatne povinnosti bokom? Vsak si nastavite hranice, najprv ulohy, potom hra. Nasi sa hravaju cca od 9 rokov, vacsinou piatok a vikendy. Robia si ulohy, dobre sa ucia. Ano, musime na to dozerat. Ale cez tyzden to nezapinaju, maju dost aj kruzkov, niet casu. Toto je ciste o hraniciach, ktore ako rodicia musite nastavit. A vsetko ok.
Manzel sa nehral davno, uz ani nepamatam, ze kedy...🤔. Lebo ma aj ine zaluby a okolo deti mame dost. Tak ak si dospely chlap toto nevie ustrazit, tak potom neviem.

mon895
14. feb 2026

moj syn ma playko aj nintendo ma 8r 8mes a sameho ho ani nenapadne si to pustit ked niekto pride na navstevu hrava sa playko ale nebavi ich to dlho a cez tyzden ani pri navsteve playko vobec nezapina mame dohodu ze ked tak len cez vikend a v pohode to akceptuje bez problemov a nintendo hrava ked cestujeme tak v aute

anonym_1ab775
14. feb 2026

@anonym_autor nastavia sa hranice a hotovo. Ked som spoznala manzela, tak mal psko, takze nas syn mal k psku prístup skoro, ked ho začalo baviť gran turismo. Veľa sme sa spolu nahrali , bolo to super v dňoch ked bolo napr zle počko , alebo sa nam nic ine nechcelo.
Hrali sme sa, hral sa az ked bolo vsetko ostatné splnené. Ziadny problem.

jblheart
14. feb 2026

Navyše keď mu to nekúpiš tak mu môžeš v podstate uškodiť tak že sa bude v škole cítiť viac osamelo a budú ho možno viac vyčleňovať z kolektívu.. keďže teraz je už PC/notebook/Xbox/PS atď. v skoro v každej rodine. Deti sa na tom hrávajú a potom sa o tom v škole rozprávajú aj mimo školy.. takže ak tvoje dieťa nemá nič a ani nič nehrá tak sa s ním ostatné deti o tom nebudú baviť.

astrobot
14. feb 2026

@anonym_autor že nicii mozgové bunky kriste pane..áni nevieš,ako hranie hier prospieva mysleniu,logike...samozrejme ak pri tom nesedí 5 hodín denne.my máme doma dve,občas si zahrám aj ja,občas sme pri pri tom celá rodina,pozeráme ako hra dcéra..

anonym_a5ee94
14. feb 2026

@anonym_autor prepac , ale ja tych dnesnych rodicov v tomto nechapem ...akoze je taka doba , tak sa prisposob - lebo chlapec sa k tomu raz dostane a bude vysmievany zas preto , lebo tomu nerozumie ...neochranis ho...a pred cim vlastne? Toto mamky robili aj ked vysli walkmany, discmany, pocitace z roku pana a prve mobily a? Vsetci sme sa prisposobili...ci sme vsetci uplne mimo ? Koli technologiam kolabuje fungovanie spolocnosti? Moji maju aj mobily od mala , aj tablety a psko a kadejake pre mna uz hluposti ..a stale maju nabity tt skolou ,treningami a zapasmi obaja, vytvarnou a hudobnou...7/7 v tt , lebo su aj zapasy a preteky cez vikendy ...pomedzi to , ked si spravia skolske povinnosti a syn v konecne volnom case hra ps ko ...je mi to uplne jedno ..dcera napr. Na ps vobec nechodi ...ta zas kresli na ipade alebo je na mobile , alebo si cita ...moji su uz skoro v puberte ...ale nikdy som z tohto nerobila vedu a funguju normalne

anonym_d2661a
14. feb 2026

@anonym_autor môj dostal konzolu ako 11 ročný, počas pandemie to bol jediný kontakt s kamarátmi, viac ako hranie mu ublížilo to, že takmer 2 roky vkuse nechodil do školy. Teraz už hry nehrá, bola to len taká fáza ako všetko iné u deti. Dajú sa stanoviť pravidla a nemusí sa stat zavislakom. Sú aj dobre a edukatívne hry.

anonym_fb4f7e
14. feb 2026
@anonym_a5ee94

@anonym_autor prepac , ale ja tych dnesnych rodicov v tomto nechapem ...akoze je taka doba , tak sa prisposob - lebo chlapec sa k tomu raz dostane a bude vysmievany zas preto , lebo tomu nerozumie ...neochranis ho...a pred cim vlastne? Toto mamky robili aj ked vysli walkmany, discmany, pocitace z roku pana a prve mobily a? Vsetci sme sa prisposobili...ci sme vsetci uplne mimo ? Koli technologiam kolabuje fungovanie spolocnosti? Moji maju aj mobily od mala , aj tablety a psko a kadejake pre mna uz hluposti ..a stale maju nabity tt skolou ,treningami a zapasmi obaja, vytvarnou a hudobnou...7/7 v tt , lebo su aj zapasy a preteky cez vikendy ...pomedzi to , ked si spravia skolske povinnosti a syn v konecne volnom case hra ps ko ...je mi to uplne jedno ..dcera napr. Na ps vobec nechodi ...ta zas kresli na ipade alebo je na mobile , alebo si cita ...moji su uz skoro v puberte ...ale nikdy som z tohto nerobila vedu a funguju normalne

@anonym_a5ee94 boze, ked vrchol techniky bol kazetak alebo neskor v 90-tkach "veza"... potom mp3 prehravac a nasi nechapali, naco...😆. A zijeme a nescvokli sme z toho. Ja som sa bala na strednej aj poctaca dotknut 🫣😅🤣. Kym som si zvykla. A na net sme na VS chodili na chodbu a este sme si vystali rad 😅.

ullala
14. feb 2026

Myslim si, ze fakt prehanas s tvojim postojom ku konzole.

anonym_2f73ee
14. feb 2026

Netreba to vidieť tak strašne. Keď si rozumne nastavíte pravidlá nebudete mať doma žiaden problém, môže to byť výborná motivácia.
Ja mám mladšie dieťa ako ty. Má tablet, konzolu, telefón budeme kupovať budúci rok. Hrať sa môže hodinu denne keď má splnené všetky povinnosti. Teraz v zime má počas víkendov dovolené dve hodiny ak prídu kamarátky.
Žiadne scény, žiadna závislosť, vlastne si veľa krát na elektroniku ani nespomenie.

anonym_ccf902
14. feb 2026

@anonym_autor že zabíja mozgové bunky. Ty si potom musela premaniačiť celú pubertu keď dokažeš vypotit takúto teóriu

danielahamar
14. feb 2026

Stačia len pravidlá a všetko sa dá 😉

slavomira236
14. feb 2026

@anonym_autor moje derlti sa mozu hrat ked su poucene...trosky sa pohraju na playku potom na tabletoch. 9rocna vidim ze co pozera youtube tak zacala mat rada aj anglictinu (v 1 a 2 plakala ze nechce v skole anglictinu aj nic nevedela) teraz sa v nej zlepsila a uz sa aj tesi na anglictinu v skole

autor
14. feb 2026

Zeny nehnevajte sa, ale ja nechcem aby moje dieta travilo cas na konzole a okrem toho hranice ano ale decka su vynaliezave a myslite ze sa neda limit prekabatit?

anonym_b5edd2
14. feb 2026

Máš pravdu, sú to blbosti a kto tvrdí opak, ten len dokazuje svoju nemohúcnosť brániť sa verejnému tlaku. Nekúpila by som to a určite nie preto, že sa mu smejú. Ľudia sa smejú za hocičo. Bude mať konzolu a nájdu sú niečo iné. Kto chce psa biť, palicu si nájde.

kitycat
14. feb 2026
@anonym_autor

Zeny nehnevajte sa, ale ja nechcem aby moje dieta travilo cas na konzole a okrem toho hranice ano ale decka su vynaliezave a myslite ze sa neda limit prekabatit?

@anonym_autor a preco je teda zalozena tema? Raz si proti. Sunovi povedz nech sa s tym, ze sa mu vysmievaji, nech sa s tym zmieri. A zahrajte si Dostihy a stavky alebo Monopoly teda 🤷‍♀️

alkoholik
14. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor kupte si spinaciu zasuvku na ktorej nastavite 1 hod. Alebo po 1 hod zoberiete ovladac alebo kabel...

jblheart
14. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Kto nechce hľadá dôvody a kto chce hľadá spôsoby. Zjavne nechceš tak hotovo. Oznám to aj synovi že nechceš aby to hral a že proste v škole nech povie nech sa mu kvôli tomu nesmejú že bude mať hernú konzolu len ak si ju sám kúpi v dospelosti aby sa ako dospelí mohol potom hrať ak bude chcieť. 👍😂

anonym_515009
14. feb 2026

Kupovať len aby sa mu nesmiali je hlúposť. Ale hlúposť je aj, že to ničí mozgové bunky a bude závislý. Od čoho si ty ako rodič? Od toho aby si dieťaťu takéto veci limitovala. A ako to, že to nebudeš vedieť limitovať? To ho nechávaš hodiny samého doma, že nevieš ustriehnuť koľko hrá? Zavelíš a bude. Máme doma hernú konzolu a mozgové bunky zničené nemáme nikto z rodiny. Mozgové bunky mi ničia viac tieto diskusie na koníkovi než strategická hra na konzole. Ale veď ak nechceš, tak nechceš, ale načo zakladáš diskusiu?

anonym_4c17d0
14. feb 2026

Ja mam uz velke deti, konzolu maju od 5 rokov. Mozgove bunky im neodumreli, zmaturovali na jednotky. A hrali sa jedneho casu dost vela na tom. Potom ich to preslo. Teraz mame doma tri konzoly (funkcne) a zapadaju prachom.
Zas netreba zo vsetkeho robit takeho strasiaka.

kikush182329
14. feb 2026

Chudak chlapec. Kvoli tvojim zaujatym nazorom bude este pekne trpiet.

zuzkaa1991
14. feb 2026

@anonym_autor manzel si kupil sebe ps nakoniec nasa 8r hraje ale ako pisu zeny vyse su striktne pravidlá....a max hraje hodinu obcas hodinu a pol.ale rk výnimočne....plus zaklad je ze ma.splnene svoje povinnosti

anonym_d792a5
14. feb 2026

Podla mna si panovacna. Mam pocit, ze vacsi problem ako syn je manzel 😅 Telefon tiez nema? Ani tablet radsej aby mu bunky neodumreli? Ved mu to kupte nech neni v triede na posmech a normalne nastavte limity. A tym myslim, ze ty si odkontrolujes kedy to zapol a kedy to vypne.
My mame xbox, mam 9 rocnu dceru a konzolu nezapina ani kazdy tyzden.

nikdenikto
14. feb 2026

Mame 7 ročného chlapca futbalistu. PSko vlastne dostal už v 6r od krstnej, k nej aj hry také od 6r nejaké jednoduché autíčka alebo detské Sonic. Hoci to boli hry pre najmenších, nevedel to a len sa nervoval že to nevie preskočiť a podobne. Hral to asi 3x a nechal tak. Po pár mesiacoch dostal u Fifu (futbal) a to ho chytilo, hrá to rád, aj keď ma doma kamarátov si zahrajú spolu. Našťastie ho oveľa viac baví hrať naozajstný futbal a veľa iného, čiže zapína to fakt z dlhej chvíle hlavne. Hračky ho už nebavia. Ma aj mobil (len doma), na tom hra nejaké hry tiež a YouTube pozerava na TV a ti si väčšinou pustí tiež len nejaké futbalové videá alebo ho baví pozerať chytanie rýb. Nič zle za tým nevidím - uci sa dobre, úlohy ma, športuje.

anonym_a99c4e
14. feb 2026

@anonym_autor ja ta podporim, tiez doma nemame a nevidim dovod mat doma konzolu. dost casu vsetci travime pred telkou, mobilom, netreba nam este aj konzolu. chlapec nech sa netrapi, na posmech sa vzdy nieco najde.

zara3
15. feb 2026

Aj ja hrajem a s detmi. No to by mi niekto mohol zakazat nehrat ! Uz aj deti so mnou hraju a akoze ja hrajem tazke hry aj pre dospelych. U tych ti ide mozog naplno a nahodou sa odreagujes a vypnes.
Dieta je dietatom. Ked mu nedoprajes byt dietatom, tak potom naco mu lames srdce? Vsak aj moje deti hraju 1 2 hodiny a este pomahaju okolo domu a maju cas aj na seba. Nechapem. Chudak chlapec. To ani na zahrade ci vonku si ho nenechala skakat v mlake ked bol malicky? Neboj nestane sa mu nic. Radsej naj si hraje playstation ale je stastne dieta nez mu ho zakazat a vidiet ako je smutny. Aj my sme boli detmi.

Strana
z2