Negatíva učiteľského povolania - ako sa brániť?
Učitelia sú čoraz viac šikanovaní a urážaní rodičmi svojich žiakov. Dostávajú rôzne správy cez EduPage, príkazy, čo a ako majú robiť. Rodič je pán.
Ako sa brániť? Prosím o odpovede len učiteľky, nie koníkovské stálice, ktoré všade boli, všetko vedia. Len učiteľky.
Veľmi ťažko. Preto zvažujem odchod zo školstva. Síce svoj prácu milujem, ale som z toho veľmi deprimovana .
Veľmi ťažko. Preto zvažujem odchod zo školstva. Síce svoj prácu milujem, ale som z toho veľmi deprimovana .
@anonym_31d752 V ako si teraz odvetví?
@anonym_56643d Kam plánuješ odísť?
Nie som sice ucitelka, ale v rodine mame, mozno ti pomoze, co robi ona:
Ak islo o to, ze ziak dostal zlu znamku z pisomky a rodic sa isiel stazovat, tak poprosila slusne, aby rodic so sebou priniesol aj zosit svojho potomka (ale v zalohe mala pozicane este 1-2 zosity jeho spoluziakov, keby "zabudli"). A potom ukazala priklad/ucivo v zosite, ze sa zhoduje s tym prikladom/otazkou v pisomke 1:1 (presne to, co ten potomok nenapisal spravne). To vzdy umlcalo rodica.
@anonym_autor pracujem ako recepčná v hoteli
Síce ja nie som učiteľka, avšak moja švagriná je učiteľka na ZŠ druhý stupeň. Ona je z tej prace total vyhorená a najmä z rodičov. Po určitej hodine ma odstavené upozornenia na edupage a snaží sa robiť odstup medzi prácou a životom. Stále sa nájdu mamičky, ktoré jej napíšu sťažnosť za to, že žiakovi s XY chybami v diktáte dala 5, že za vulgárne vyjadrovanie alebo bitku dá zápis a podobne a toto musí riešiť. Vždy koná na základe faktov, napr je ochotná sa s rodičmi vo svojej pracovnej dobe stretnúť a vydiskutovať to s nimi. Niektorí sa potom ukludnili - napr mamička, ktorej syn dostal zlú známku, napriek tomu, že ,,doma všetko vedel" - ona ukázala zošit spolužiaka, ktorý mal poriadne poznámky, narozdiel od jej synáčka a bolo dobre. Ukazuje aj písomky a porovnáva s aktuálnym učivom v osnovách a podobne. Vie odôvodniť svoje konanie a napr. priemernú známku z danej písomky (priemerná známka 1.3, takže bola primerane ťažká a to nie je príčina, prečo váš syn dostal 4 - napríklad).
Ona má svedomie čisté a preto vždy racionálne dokáže odôvodniť, väčšinou to aspoň na chvíľu pomôže. Hlavne ale doma na prácu a tieto incidenty nemyslí - spraví nutné prípravy a ide žiť svoj život. Inak by ju to zabilo. Ja som si fakt vždy myslela, že my v zdravotníctve máme s ľuďmi boj, avšak keď počúvam ju tak mi je vás učiteľov strašne ľúto a vôbec vám nezávidím. Najmä kvôli rodičom. Deti a kolegovia sú samostatná kapitola.. avšak od tých má po pracovnej dobe pokoj, narozdiel od rodičov
@anonym_autor zrejme naozaj treba najmä podporu zo strany vedenia. U nás ju máme a nenechávame si od rodičov diktovať. Vždy v medziach zákona, vyhlášok, atď.
Málokedy mi rodičia píšu ohľadom známok, a keď už, môžu prísť a nahliadnuť do pisomkoveho zošita. Rovnako aj so správaním, som prísna a mám u žiakov rešpekt, málokedy musím s rodičmi riešiť. Nemám vôbec EduPage aplikáciu, chodím len cez webstranku a len v prac.dobe.
Mna by celkom aj zaujimalo ako sa tie deti spravaju doma k rodicom.
@anonym_autor zacinala som ako učiteľka v MŠ s tým, že budem pokračovať na 1.stupen ZŠ - co bol vždy moj sen, ale ked zažívam co dokážu rodičia uz na MŠ,tak ma to úplne odradilo a ostala som v MŠ, tam aspoň nemusim riešiť známky,,, ináč tiez uvazujem seknut so školstvom úplne
Niesom učiteľka
Ale velmi vás ľutujem v tejto dobe a obdivujem
Náročná profesia
🌹
síce nie som učiteľka, no mňa skôr zabíja učiteľka. Nechápem na čo je dobrý ten edupage ( viem povinnosť v dnešnej dobe ) a napríklad v našom prípade povinná skupina na FB. Vkuse to pípa už to mám odstavené všetko, čo sa dá. Človek je v práci a vkuse nejaký odkaz. V minulosti stačila papierová žiacka knižka a poznačiť si úlohy v zošite... a teraz neustále nejaké zadania... a čo ma neskutočne vytáča tie úlohy prefotené a vložené na edupage, kde je problém to vôbec prečítať, či vytlačiť a zvlášť, ak učiteľ zadá úlohu o 20.00 večer aj to sa nám stáva. Nechápem na čo deti nosia 10 kg tašky do školy s knihami, keď si majú všetko nájsť na nete a vysvetlenie učiva na you tobe... a poznámky typu zabudol si pero, ceruzku... nabudúce poznámka špáral sa počas vyučovanie v nose.... čiže nemyslím, že bude chyba len v rodičoch - a nie nie som typ, čo rieši známky s učiteľom, alebo sa sťažuje
@anonym_autor zrejme naozaj treba najmä podporu zo strany vedenia. U nás ju máme a nenechávame si od rodičov diktovať. Vždy v medziach zákona, vyhlášok, atď.
Málokedy mi rodičia píšu ohľadom známok, a keď už, môžu prísť a nahliadnuť do pisomkoveho zošita. Rovnako aj so správaním, som prísna a mám u žiakov rešpekt, málokedy musím s rodičmi riešiť. Nemám vôbec EduPage aplikáciu, chodím len cez webstranku a len v prac.dobe.
@letfenixa Ide predovšetkým o deti s diagnózami a zo sociálne znevýhodneného prostredia. Diagnózy psychiatrické, nielen PAS. Neviem, či máš skúsenosti.
síce nie som učiteľka, no mňa skôr zabíja učiteľka. Nechápem na čo je dobrý ten edupage ( viem povinnosť v dnešnej dobe ) a napríklad v našom prípade povinná skupina na FB. Vkuse to pípa už to mám odstavené všetko, čo sa dá. Človek je v práci a vkuse nejaký odkaz. V minulosti stačila papierová žiacka knižka a poznačiť si úlohy v zošite... a teraz neustále nejaké zadania... a čo ma neskutočne vytáča tie úlohy prefotené a vložené na edupage, kde je problém to vôbec prečítať, či vytlačiť a zvlášť, ak učiteľ zadá úlohu o 20.00 večer aj to sa nám stáva. Nechápem na čo deti nosia 10 kg tašky do školy s knihami, keď si majú všetko nájsť na nete a vysvetlenie učiva na you tobe... a poznámky typu zabudol si pero, ceruzku... nabudúce poznámka špáral sa počas vyučovanie v nose.... čiže nemyslím, že bude chyba len v rodičoch - a nie nie som typ, čo rieši známky s učiteľom, alebo sa sťažuje
@irusa Ja som v úvodnom príspevku napísala, o čo pôjde v tejto diskusii 🤦 Nerozumiem, načo sa zapájaš. Príspevok mimo témy.
@anonym_autor na nejaký čas plánujem ísť na recepciu do fitka
@anonym_autor máme všetko, obyčajná ZŠ.
@letfenixa Aj u nás, veľmi veľký nárast. V jednej triede traja PAS, 10 detí s PO (iné dg.), polovica detí v triedach s diagnózami.
@irusa vieš čo, hoci Tvoj príspevok absolútne nepatrí fo témy, odpoviem Ti zo svojej skúsenosti. Vieš prečo všetko vešajú učiteľky na EduPage? Lebo možno Teba to obťažuje, no ak by to tam nenapísala, tak sa ozve iných XY rodičov, čo začne učiteľku terorizovať, prečo to nezavesila na EduPage, lebo ich dieťa si to samozrejme nepoznacilo chudatko a nevedelo, čo má robiť. Vieš prečo posiela fotky, lebo sa nájde xy detí, čo vytlačené PL stratia a zase to bude chyba tej učiteľky. A vieš prečo ešte o ôsmej pracuje a posiela veci až vtedy? Lebo v práci pravdepodobne nemá notebook, dobrý internet a po príchode domov má na to čas až vtedy
Zial, zije tu obmedzeny narod, ktory pozna iba metodu bica. Za komanca by ten ten rodic drzal hubu, inak by bol popotahovany VB. Dnes v demokracii si tu mysli kazdy, ze prejav demokracie je volne sa vyvrieskat na niekoho. Este sme nedospeli k dalsej crte demokracii, slusnosti. A cim je niekto blbsi, tym je ho viac pocut. Silou hlasu nahradza inteligenciu.
Ucim ziakov z marginalizovanych skupin, jedna z velkych osad na vychode. S rodicmi problem povacsine nie je, niekedy pride nejaka matka pokricat, ale da sa to zvladnut. Znamky neriesia, spravanie neriesia, dochadzku neriesia, kym nepozastavia davky. Ked pocuvam kamosky, ktore ucia na “normalnych” skolach som celkom spokojna, ze mam aspon o jeden problem menej. Aj ked samozrejme ziaci sa k uceniu velmi nemaju, nezaujima ich nic, len tancovanie a spievanie.
@irusa vieš čo, hoci Tvoj príspevok absolútne nepatrí fo témy, odpoviem Ti zo svojej skúsenosti. Vieš prečo všetko vešajú učiteľky na EduPage? Lebo možno Teba to obťažuje, no ak by to tam nenapísala, tak sa ozve iných XY rodičov, čo začne učiteľku terorizovať, prečo to nezavesila na EduPage, lebo ich dieťa si to samozrejme nepoznacilo chudatko a nevedelo, čo má robiť. Vieš prečo posiela fotky, lebo sa nájde xy detí, čo vytlačené PL stratia a zase to bude chyba tej učiteľky. A vieš prečo ešte o ôsmej pracuje a posiela veci až vtedy? Lebo v práci pravdepodobne nemá notebook, dobrý internet a po príchode domov má na to čas až vtedy
@michaela329 ja neviem ako sme to za našich školských čias vôbec prežili. Pokiaľ viem autorka riešila edupage, tak na margo toho píšem aj pohľad rodiča, čo sa týka edupage. Jasné v práci nemá note book a hlavne nemá čas ......
@michaela329 ja neviem ako sme to za našich školských čias vôbec prežili. Pokiaľ viem autorka riešila edupage, tak na margo toho píšem aj pohľad rodiča, čo sa týka edupage. Jasné v práci nemá note book a hlavne nemá čas ......
@irusa Prosila som veľmi slušne o skúsenosti učiteliek. A znova rodič a dupe a dupe 🤦
A predstav si, nie nemá každá učiteľka notebook. Signál neustále vypadáva, nedá sa fungovať na PC.
@irusa Prosila som veľmi slušne o skúsenosti učiteliek. A znova rodič a dupe a dupe 🤦
A predstav si, nie nemá každá učiteľka notebook. Signál neustále vypadáva, nedá sa fungovať na PC.
@anonym_autor a kto povedal, že nie som učiteľka ??? Som ale nevykonávam to...Píšem aj z pohľadu rodiča. Čiže chápem aj tu druhú stranu a nefňukám.
@anonym_autor a kto povedal, že nie som učiteľka ??? Som ale nevykonávam to...Píšem aj z pohľadu rodiča. Čiže chápem aj tu druhú stranu a nefňukám.
@irusa Ja som veľmi slušne prosila o skúsenosti učiteľov. Pohľad rodičov nepotrebujem, neriešim. Prosím, už to pochop.
@irusa a ty si nevies nastavit notifikacie aby boli potichu? Uvidis ich aby si nic nezmeskala, ale nepipa to ... to je problem uzivatela, nie appky. Appka edupage je jedna z najlepsich veci co na mobile mozes mat 🙂 🙂
Ak si bola ucitelka a nevies tieto zakladne veci, tak lepsie, ze uz neucis
@irusa za našich čias, ak som si ja nepoznacila ulohu, bola to moja chyba. Ak si nepoznaci ulohu dieťa teraz, rodič nabehne riešiť učiteľa. To je ten rozdiel.
Manžel je učiteľ na ZŠ už pár rokov a uvažuje, že pôjde radšej robiť na stavbu….paradoxne má problémy skôr s kolegyňami, ktorým vadí jeho štýl učenia….kým “súdružky” zamrznuté v dobách minulých len nadiktujú poznámky počas hrobového ticha v triede, on sa snaží, aby sa decká aktívne zapájali, rozmýšľali, boli na hodinách kreatívne…..hádžu mu kvôli tomu polená pod nohy, lebo decká ho majú radi a súdružkám sa nechce meniť systém fungovania
@irusa a ty si nevies nastavit notifikacie aby boli potichu? Uvidis ich aby si nic nezmeskala, ale nepipa to ... to je problem uzivatela, nie appky. Appka edupage je jedna z najlepsich veci co na mobile mozes mat 🙂 🙂
Ak si bola ucitelka a nevies tieto zakladne veci, tak lepsie, ze uz neucis
@anonym_c87cfb mám to nastavené...neboj 😅
@irusa za našich čias, ak som si ja nepoznacila ulohu, bola to moja chyba. Ak si nepoznaci ulohu dieťa teraz, rodič nabehne riešiť učiteľa. To je ten rozdiel.
@michaela329 nehádž všetkých rodičov do jedného vreca... to isté máš aj učiteľov ...normálny a premotivovaný učiteľ
čiže všetko je o ľuďoch.....

Ja som kvôli tomu zo školstva odišla....nebola tam žiadna podpora od vedenia, ani snaha riešiť problémy s rodičmi. Bolo mi povedané,že mám predsa VŠ vzdelanie,tak si to mám nejako poriešiť sama.