icon

Odklad či úvodný ročník pre predškoláka?

elahelaaa
Dnes o 12:23

Ahojte, riešime momentalne u naaej predskolacky nástup do skoly. V Aprili ma 6 rokov, v skolke nevidia problem, preco by nemala ist do skoly, na depistazi psychologicka iba poznacila
ze sa treba venovat reci (sykavky, r). To navstevujeme logopediu, riesime to.
Tam kde chodime na logopediu, mala dnes aj sedenie s psychologickou, a ona povedala, ze jej pride este taka neista sama sebou. Ze ked je moznost dala by ju do uvodneho rocnika.
Do prveho rocnika sa bojim ju dat, kvoli tej reci aby nemala potom problem s citanim.
Takze rozmyslame ci ju teda nechat v skolke na odklad alebo ju dat do uvodneho rocnika.
Ake mate skusenosti s uvodnym rocnikom?
Ďakujem

anonym_e5239b
Dnes o 12:28

Tak asi ani jedno ani druhe, do septembra dotiahnete rec, neviem ci ste boli na krcnom, ale pozriet este uzdicky, pretoze to obmedzuje rec tiez.. sikovne inteligentne dieta kvoli vyslovnosti nechat doma urcite nie... Niektore deti su si neiste sami sebou a utiahnutejsie aj pred maturitou... stratite rok.. v skolke problem nevidia a ti ju vidia snad najcastejsie...

januska12323
Dnes o 12:32

Do septembra času dosť. Keď je problém len toto nevidím dôvod neísť do školy.

elahelaaa
autor
Dnes o 12:54

Dnes mi logopedicka povedala, ze ma problem s viac stupnovymi vetami. Ze ked jej povie, ze daj cervenu lodku, medzi modre auto a zelene auto. Tak ze zabudne alebo ja neviem. Prirovnala to k tomu, ze moze mat problem s tym, ze ked jej ucitelka povie ze otvorete si slabikar na strane 36, uloha 7. Takze sa zasekne pri tom otvoreni slabikara a zabudne na nejaku ulohu 7. Zevraj sa to da trenovat.
No neviem. Kazdy mi hovori nieco ine a uz mam z toho uplny chaos. Ideme aj do sukromneho cpp na testy zrelosti, tak uvidime ze co tam povedia.

kacena4
Dnes o 14:20

do uvodneho rocnika ak si dobre pamatam moze ist iba diet s NKS alebo VPU. mate tuto dg??

anonym_cd1795
Dnes o 19:05
@elahelaaa

Dnes mi logopedicka povedala, ze ma problem s viac stupnovymi vetami. Ze ked jej povie, ze daj cervenu lodku, medzi modre auto a zelene auto. Tak ze zabudne alebo ja neviem. Prirovnala to k tomu, ze moze mat problem s tym, ze ked jej ucitelka povie ze otvorete si slabikar na strane 36, uloha 7. Takze sa zasekne pri tom otvoreni slabikara a zabudne na nejaku ulohu 7. Zevraj sa to da trenovat.
No neviem. Kazdy mi hovori nieco ine a uz mam z toho uplny chaos. Ideme aj do sukromneho cpp na testy zrelosti, tak uvidime ze co tam povedia.

@elahelaaa pozrite úprimne viete koľko detí s niečím podobným je v škole a nielen v prvej triede? A koľko je takých rodičov že to absolútne ani neriešia, neregistrujú a ešte keď im pedagóg niečo povie tak absolútne žiadna spolupráca. Tie prvé mesiace sú také v škole že väčšina detí otvoriť šlabikár na nejakej strane a ešte nájsť cvičenie ešte nevie ale je to všetko na učiteľovi aký si nájdu systém. Je super že to riešite a že sa snažíte komunikovať s odborníkmi no ja by som sa zamerala skorej na tréning pri jednoduchých veciach keď vám môže pomôcť v kuchyni, npr. nech z chladničky vyberie jogurt a ošupe banán, je kopec veci a postupne pridávať. Moje dieťa je septembrové fakticky je o rok staršia ako niektoré deti v triede a tiež sme s týmto mali problém. Nie preto žeby mala nejaký problém ale bola naučená že všetko dostane hotové

anonym_b199fb
Dnes o 19:17

A ako je na tom s ostatnými zručnosťami? grafomotorika, resp.jemná motorika, matematické predstavy? vie určiť prvé a posledné písmeno v slove? vie vymyslieť slovo na písmeno M? vytlieskať slabiky? vedela by vybrať, čo nepatrí do riadku? alebo doplniť čo chýba? ako dlho vydrží pracovať? čo jej schopnosť sústrediť sa? vie sa predstaviť! povedať kde býva? vymenovať členov rodiny alebo povedať napr. čo je drevené? je potrebné zhodnotiť školskú zrelosť ako celok. Koľko dospelých nevie povedať R? Poradila by som sa v centre/ v poradni.