icon

Odložiť školskú dochádzku kvôli problémovej výslovnosti?

mousegirl
6. mar 2026

Mamičky, určite bude mať niektorá z vás skúsenosť.
Mám júnové dieťa, ktoré by malo nastúpiť tento rok do školy. Rok chodíme k logopedicke, pretože niektoré hlásky nevyslovuje čisto, celkovo začal neskoro rozprávať. Logopedička by navrhovala odklad.
V škôlke zas učiteľky odporúčajú nástup bez odkladu, lebo je dieťa veľmi šikovne,pozná čísla a už skoro celú abecedu, vie sa perfektne koncentrovať, hovoria že sa bude veľmi nudiť ďalší rok.
Boli ste v podobnej situácii? Mne sa zdá reč docela podstatná pri nástupe do školy. Zvládli to vaše deti?

sara07
6. mar 2026

ano, posledny synator mal niektore pismena
dali sme mu odklad , za ten rok to pekne dobehol , nelutujeme
uvedom si že ked niečo nevie vyslovit nebude to vediet ani čitat, pripadne pri pisani ak napr r hovori ako t , tak to bude aj tak pisat
to že pozna abecedu ešte neznamená že nebude problém pri spajani alebo čitani
riešenie je napr pripravny ročnik len ten nebyva v každom meste
alebo si zopakovat škôlku a doma viac potiahnut
pani učitelky sa nebudu s ním doma trapit ale ty ano
my sme ani neuvažovali že by nemal mat odklad
doporučujem elkonina začat , nájst nejaké centrum alebo špec. pedagogičku to vie super nakopnut v tomto aj bude mat lahšie v 1 triede
ano bude sa nudit v škôlke ale radšej sa nudit ako trpiet v škole a zhnusit mu ju v 1 ročniku lebo inym to pôjde a jemu nie
ako je na tom s pamätou ? vie riekanky , dlhšie pesničky ? lahko sa ich uči ?
cpp testy ste mali čo doporučuju
u mna má väčšiu váhu doporučenie logopedičky ako učiteliek

anonym_62846e
6. mar 2026

Nooo, do septembra máš ešte kopu času. Dieťa za pol roka môže ešte urobiť veľký pokrok. A často to aj tak býva, že behom tých pár mesiacov dieťa všetko dobehne. Ja by som odklad nedala.

mousegirl
autor
6. mar 2026
@sara07

ano, posledny synator mal niektore pismena
dali sme mu odklad , za ten rok to pekne dobehol , nelutujeme
uvedom si že ked niečo nevie vyslovit nebude to vediet ani čitat, pripadne pri pisani ak napr r hovori ako t , tak to bude aj tak pisat
to že pozna abecedu ešte neznamená že nebude problém pri spajani alebo čitani
riešenie je napr pripravny ročnik len ten nebyva v každom meste
alebo si zopakovat škôlku a doma viac potiahnut
pani učitelky sa nebudu s ním doma trapit ale ty ano
my sme ani neuvažovali že by nemal mat odklad
doporučujem elkonina začat , nájst nejaké centrum alebo špec. pedagogičku to vie super nakopnut v tomto aj bude mat lahšie v 1 triede
ano bude sa nudit v škôlke ale radšej sa nudit ako trpiet v škole a zhnusit mu ju v 1 ročniku lebo inym to pôjde a jemu nie
ako je na tom s pamätou ? vie riekanky , dlhšie pesničky ? lahko sa ich uči ?
cpp testy ste mali čo doporučuju
u mna má väčšiu váhu doporučenie logopedičky ako učiteliek

@sara07 áno, ja si to práveže veľmi dobre uvedomujem;) lenže nežijeme na SR a môj názor alebo názor logopedicky tu nikoho nezaujíma, berie sa do úvahy len to, čo povedia učiteľky v škôlke, ktoré sa deťom venujú. V škôlke sa robia aj testy (motorika, soc. Kompetencia, reč- a keďže nedosiahol nejaké podpriemerne výsledky, dokonca sa zlepšil - áno- vďaka logopedii - ma ist do školy. Sú to skúsene učiteľky, ktoré už videli stovky deti, als mne sa to ale aj tak nezdá. Preto sa pýtam na konkrétne deti tu. Ďakujem za Tvoj názor

kacena4
6. mar 2026

moja mala kvoli reci odklad ale nebol problem len s vyslovnostou. ak vas trapi len vyslovnost a odporucaju zaskolenie nevidim problem (ako odbornik)

sara07
6. mar 2026
@mousegirl

@sara07 áno, ja si to práveže veľmi dobre uvedomujem;) lenže nežijeme na SR a môj názor alebo názor logopedicky tu nikoho nezaujíma, berie sa do úvahy len to, čo povedia učiteľky v škôlke, ktoré sa deťom venujú. V škôlke sa robia aj testy (motorika, soc. Kompetencia, reč- a keďže nedosiahol nejaké podpriemerne výsledky, dokonca sa zlepšil - áno- vďaka logopedii - ma ist do školy. Sú to skúsene učiteľky, ktoré už videli stovky deti, als mne sa to ale aj tak nezdá. Preto sa pýtam na konkrétne deti tu. Ďakujem za Tvoj názor

@mousegirl neviem aké su zákony v tej krajine kde žiješ
ale na sk rozhoduje o tom či bude ma odklad alebo nebude mat rodič / mudr, psycholog, učitelka, logoped môže max doporučit nič viac , napisat papier
ano aj nám logopedička doporučila odklad, dali sme ho , nelutujeme
chodili sme na elkonina, možno aj u vás ho tam poznaju

guudy
6. mar 2026

@mousegirl obe moje su nadane, letne. Obe mali problem s vyslovnostou R. Isli do skoly bez odkladu. Problem nebol ani s citanim ani pisanim.

ariannazara
6. mar 2026

Odklad nebudes lutovat ;)

anonym_091137
6. mar 2026

V akej krajine žiješ, keď tvoj názor a názor logopedicky nikoho nezaujíma?

joesvk
6. mar 2026

Ako písali vyššie. Odklad neoľutuješ.
Skúsené učiteľky, ktoré ale nikdy nevidia deti v škole,keď je problém alebo akékoľvek ťažkosti. Spýtaj sa radšej učiteliek 1-4.Tie úplne inak rozprávajú o podobných veciach.

anonym_77d4ce
6. mar 2026

@mousegirl nesprávna výslovnosť nie je až taký problém. Do septembra sa môže veľa zmeniť. Uvidíš na depistáži. Ale konečne rozhodnutie je na tebe.

anonym_72c6cf
Včera o 05:53

Ja som bola tiež v rovnakej situácii. Mám jarné dieťa, tiež problém vyslovovať niektoré písmená, chodili sme k logopedicke. V škôlke ucitelky mi povedali aby som ho dala do školy, na depistaz spravil všetko na sto percent len kvôli výslovnosti mi odporučili odklad. Nakoniec ja som ho dala do školy a neľutujem, škola ho baví je šikovný. Výslovnosť niektoré písmená sa naučil, 2 ešte mu robia problém no pracujeme na tom aby to vedel. Takže ja by som nedala odklad.

mousegirl
autor
Včera o 09:04

Ďakujem za reakcie. Tiež si myslím, že odklad ešte nikomu neuškodil. Ta reč nebude podľa mňa ani o rok úplne čistá, ale určite lepšia ako teraz.