icon

Pomôcky na vyučovanie detí s dyslexiou, dysgrafiou a disortografiou

aninka2785
17. feb 2026

Ahojte prosím Vás je tu niekto kto má dieťa v 5 ročníku syn má dyslexiu,disgrafiu a disortofrafiu všetko diagnostikované dokonca dvoma zariadeniami. Momentálne máme problémy zo slovenčinou pády vzory. Keď som doniesla do škôl papiere bolo mi.povedane že môže mať pomôcky do dnes žiadne nemá. Teraz som sa pýtala špeciálnej či syn môže použiť tabuľku ktorou majú od učiteľky ako pomôcku na vzory. Jej odpoveď bola že to je učebňa pomôcka nie didakticka synovi povedľa že je to ťahák. Pýtala som sa iných rodičov že jejich deti mali také tabuľky len neviem ako presne napísané. Bola mi poradene zakúpiť knižku Bystrikova pomôcka že v nej je napísané aké čo. A tam je na. Vzory takmer identická tabuľka ako tú ktorú má. V individuálnom pláne sú pomôcky není uvedené. Máme na to nárok mám to riešiť cez cpp? Keďže u špeciálnej žiadna odozva na nič. Ďakujem

anonym_6b7eaf
17. feb 2026

Dyslexia, dysgrafia, dysortografia.

anonym_715b5d
17. feb 2026
@anonym_6b7eaf

@anonym_6b7eaf lebo týmto ste pani strašne pomohli že ste ju opravili 🤦🏼‍♀️ 🤦🏼‍♀️ 🤦🏼‍♀️

anonym_6b7eaf
17. feb 2026
@anonym_715b5d

@anonym_6b7eaf lebo týmto ste pani strašne pomohli že ste ju opravili 🤦🏼‍♀️ 🤦🏼‍♀️ 🤦🏼‍♀️

@anonym_715b5d myslím, že áno. Ak raz bude niekde písať (riaditeľka, CPPaP) a žiadať niečo, bolo by dobre vedieť to správne napísať

Tvoja rada je aká? Nevšimla som si žiadnu

anonym_715b5d
17. feb 2026
@anonym_6b7eaf

@anonym_715b5d myslím, že áno. Ak raz bude niekde písať (riaditeľka, CPPaP) a žiadať niečo, bolo by dobre vedieť to správne napísať

Tvoja rada je aká? Nevšimla som si žiadnu

@anonym_6b7eaf iné je to písať na fórum cez telefón a iné riaditeľke..

anonym_6b7eaf
17. feb 2026
@anonym_715b5d

@anonym_6b7eaf iné je to písať na fórum cez telefón a iné riaditeľke..

@anonym_715b5d ešte raz: kde je tvoja rada pre zakladateľku témy?
To, že píše cez telefón nemá nič spoločne s tým, že dáva nesprávne i/y. To nie je preklep.

aninka2785
autor
17. feb 2026
@anonym_6b7eaf

@anonym_6b7eaf keby ste nebolí taká premotivovana dalo sa to opraviť vďaka vám už nie. Veľmi ste pomohli

anonym_6b7eaf
17. feb 2026
@aninka2785

@anonym_6b7eaf keby ste nebolí taká premotivovana dalo sa to opraviť vďaka vám už nie. Veľmi ste pomohli

@aninka2785 vďaka mne?

zajinkakoni
17. feb 2026

Ja si vyrábam pomocky doma, inšpiráciu hľadám na pintereste.

terezia74
17. feb 2026

@aninka2785 učiteľka by mala spolupracovať s Cpp a aj so špeciálnym pedagógom v škole.Syn pomocky mal, ale nepotreboval ich. 🙂

anonym_e1a5b1
17. feb 2026

Som učiteľka, mám vyštudovanú aj špeciálnu pedagogiku a určite by som mu povolila mať pod obrusom napísané vzory, vybrane slova...., ja som žiačke na 1. stupni dala aj tvrdé, mäkké spoluhlásky. Ono to vždy intaktní žiaci budú vnímať ako že on môže mať "ťahák" , je to na učiteľovi a špec. pedagogovi, aby im vysvetlil, čo tie poruchy učenia znamenajú pre to dieťa, s čím má problém, aby si uvedomili, že deťom s poruchami učenia sa oveľa ťažšie učí, ja som to vždy vysvetlila a chápali to. Pre žiaka s poruchami je to len pomôcka, oni majú často problém ju aplikovať, aj tak bude musieť skloňovať vždy iné slová, to, že tam bude mať vzory, je to najmenej. Na vašom mieste by som sa poradila s konkrétnymi učiteľmi predmetov, aby oni vedeli o diagnoze a pomôckach.

aninka2785
autor
17. feb 2026
@anonym_e1a5b1

Som učiteľka, mám vyštudovanú aj špeciálnu pedagogiku a určite by som mu povolila mať pod obrusom napísané vzory, vybrane slova...., ja som žiačke na 1. stupni dala aj tvrdé, mäkké spoluhlásky. Ono to vždy intaktní žiaci budú vnímať ako že on môže mať "ťahák" , je to na učiteľovi a špec. pedagogovi, aby im vysvetlil, čo tie poruchy učenia znamenajú pre to dieťa, s čím má problém, aby si uvedomili, že deťom s poruchami učenia sa oveľa ťažšie učí, ja som to vždy vysvetlila a chápali to. Pre žiaka s poruchami je to len pomôcka, oni majú často problém ju aplikovať, aj tak bude musieť skloňovať vždy iné slová, to, že tam bude mať vzory, je to najmenej. Na vašom mieste by som sa poradila s konkrétnymi učiteľmi predmetov, aby oni vedeli o diagnoze a pomôckach.

@anonym_e1a5b1 no veď mne ide len o to že doma keď má tie tabuľky viac si verí nehovorím že to vie na jedna ale vie to to dobre. On aj vie ale není si istý tak radšej nepovie alebo nenapíše nič. A môj názor je že určite sa skôr naučí keď sa to učí spamäti plus má vizuálne pomôcky rýchlejšie si to zapamätá.

anonym_e1a5b1
17. feb 2026
@aninka2785

@anonym_e1a5b1 no veď mne ide len o to že doma keď má tie tabuľky viac si verí nehovorím že to vie na jedna ale vie to to dobre. On aj vie ale není si istý tak radšej nepovie alebo nenapíše nič. A môj názor je že určite sa skôr naučí keď sa to učí spamäti plus má vizuálne pomôcky rýchlejšie si to zapamätá.

@aninka2785 má na to právo ich používať

kacena4
17. feb 2026

ak ma dysporuchy moze v skole pouzivat pomocky nepovazuju sa za tahak. som skolsky specialny pedagog a s asistentkami ich pripravujeme pre ziakov bezne. odporucam bystrikove su super ale v taske zaberaju dost miesta. dcera ma tiez dys poruchy a v skole aj doma pouziva ediciu do vrecka https://www.taktik.sk/slovencina-zs-do-vrecka/ pouziva matiku aj sjl je tam takmer cele ucivo ZS (chyba nam tam napr. pady podstatnch mien, ale tie sme si dopisali). moze to pouzivat aj na monitore. treba trvat na tom ze to nie je tahak, a ak by to nezabrali obratit sa na cpp oni to vysvetlia mailom skole

tetapetra
18. feb 2026

Mne bolo povedané,že "pomôcku" si musí žiak spraviť v škole, musí byť schválená spec. pedagógom. Takže tiež ide syn bez pomôcky.

kacena4
18. feb 2026
@tetapetra

Mne bolo povedané,že "pomôcku" si musí žiak spraviť v škole, musí byť schválená spec. pedagógom. Takže tiež ide syn bez pomôcky.

@tetapetra to je taka achobotina, ako si dieta spravi same pomocku ked dany jav neovlada?? na to je tam asistent aby videl co dieta potrebuje a pomohol mu s vyrobou

tetapetra
18. feb 2026
@kacena4

@tetapetra to je taka achobotina, ako si dieta spravi same pomocku ked dany jav neovlada?? na to je tam asistent aby videl co dieta potrebuje a pomohol mu s vyrobou

@kacena4 napíšem ti to takto. Asistent, ktorý nevie kde je východ a západ (4.rocnik) a že slovo zemepis je zložené slovo,je schopný vytvoriť pomôcku? Vieš ako im pomohli? Dali im vypísať slová,v ktorých spravili chybu

aninka2785
autor
18. feb 2026
@kacena4

ak ma dysporuchy moze v skole pouzivat pomocky nepovazuju sa za tahak. som skolsky specialny pedagog a s asistentkami ich pripravujeme pre ziakov bezne. odporucam bystrikove su super ale v taske zaberaju dost miesta. dcera ma tiez dys poruchy a v skole aj doma pouziva ediciu do vrecka https://www.taktik.sk/slovencina-zs-do-vrecka/ pouziva matiku aj sjl je tam takmer cele ucivo ZS (chyba nam tam napr. pady podstatnch mien, ale tie sme si dopisali). moze to pouzivat aj na monitore. treba trvat na tom ze to nie je tahak, a ak by to nezabrali obratit sa na cpp oni to vysvetlia mailom skole

@kacena4 už dom to dnes riešila rovno s cpp keďže v škole nula bodov tam tiež povedali že určite to môže mať idú si to preverit a dajú vedieť. Len ma zaujímalo či aj iné školy tiež takýto cirkus vo veciach majú ako tak vidím áno. Ale netreba sa dať.

anonym_e1a5b1
18. feb 2026
@tetapetra

@tetapetra Nikde v papieroch z vyšetrení nie je napísané, že si má žiak sám vyrábať pomôcku, to je blbosť, väčšina tabuliek je na počítači urobená, ak si to napíše dysgrafik rukou, nebude to vedieť po sebe ani prečítať, nie to ešte použiť.

tetapetra
18. feb 2026
@anonym_e1a5b1

@tetapetra Nikde v papieroch z vyšetrení nie je napísané, že si má žiak sám vyrábať pomôcku, to je blbosť, väčšina tabuliek je na počítači urobená, ak si to napíše dysgrafik rukou, nebude to vedieť po sebe ani prečítať, nie to ešte použiť.

@anonym_e1a5b1 píšem ako to je u nás. Prestala som bojovať