Problém s i/y u prváka
Mám dcéru prvačku. Keďže už pomaly poznajú všetky pismena, začali písať diktáty a samostatné práce čo im triedna znamkuje.
Niektoré deti chytali hneď dvojky aj trojky. Moja dostala pár dvojiek a jednu trojku. Problém má s tým že nevie rozlišovať mäkké a tvrdé i/y všade píše i. A druhý problém ona píše ako počuje písmená príklad nedeľa ona napíše všetko s mäkčenom ako ňeďela alebo deti ona napíše ďeťi. Ja jej vysvetľujem že niektoré písmená ako de te ne le di ti ni li počujeme pri vyslovovani tvrdo ale nedávame tam mäkčene.
Mali vaše deti takéto problémy, ako ste to riešili?
@anonym_autor nemá nejaký problém aj s rýchlosťou písania? Možno má dysgrafiu.
Len sme trénovali a trénovali. Problém bol.
Môj odkaz pre pani učiteľku: Pozývam vás na písomku z matematiky. Najprv vám ukážem, ako sa označuje derivácia funkcie. Potom vám dám niekoľko diferenciálnych rovníc (nič iné ako toto označenie na ich zápis netreba) a nech sa páči vyriešiť ich.
@anonym_autor pomocka" de, te, ne, le, di, ti ni, li - makcene sa potratili". Ked budete cvicit pisanie a diktat, tak jej to treba pripomenut a nech si to aj opakuje. Y/i sa casom nauci, myslim, ze v prvej triede sa aj diktuje ci makke alebo tvrde, lebo este sa neucia ani tvrde spoluhlasky ani vybrane slova.
@viestta jed pisu diktat a je y ucitelka nadiktuje.
@slavomira236 u nas diktovala
@viestta tak som napisala ze nadiktuje ypsilon🙂 ked je v slove nejakom
Moje deti syn 6 stak aj tretiacka radsej mali diktaty ako odpisovanie. Diktat bez chyby odpis stale s chybami😆
@viestta tak som napisala ze nadiktuje ypsilon🙂 ked je v slove nejakom
@slavomira236 prepac pises nAdiktuje a ja citam nEdiktuje. Moja chyba
som si takmer ista, ze aj tato ucitelka,,y" diktuje...to autorka netusi, za uckou nebola...problem moze byt uplne inde
Kedze v 1 rocniku ypsylon diktuju moze byt ze je nepozorna..a de te ne le len vysvetlovat trenovat a citat
Kedze v 1 rocniku ypsylon diktuju moze byt ze je nepozorna..a de te ne le len vysvetlovat trenovat a citat
@slavomira236 presne to si myslim...
V 1 a 2 rocniku sa diktovalo stylom: Ľist, rüba( akoze ryba s ypsylonom) proste ak dieta nie je hluche tak pocuje
@anonym_autor tak podla mna je blbost, takto znamkovať diktát v prvom ročniku.. moj ayn je v druhom, a až teraz sa učili de te ne le di ti ni li .. teraz sa uvili mäkke a aj tvrdé spoluhlasky ... a ked deti nevedia kde je y ( vybrane slova nepoznaju) ucitelka im to diktuje.. cize torsku blbe od ucitelky... skus sa spytat aj ostatnych rodicov a sup na rodicovske a otvorene ppvedat.. predsa toe deti to nemaju odkial vediet
Zaujímavé, učím prvákov, diktáty píšeme od decembra, y diktujem a už vedia,že keď ich je viac sestra - sestry ,tak je tam y. Ak nepoviem nič, automaticky tam je i. Samozrejme pri diktáte vyberám vhodné slová a žiadne chytáky. De,te,ne,le sme sa ešte oficialne neučili, ale už si to zapamätali z textov a naučili sme sa pri čítali básničku de,te,ne,le, di, ti, ni, li mäkčene si potratili. Určite by som sa chcela poznať názor konkrétnej pani učiteľky
V prvom rocniku pokial viem je jeden kontrolny diktat na konci skolskeho roka. Stredny tak pisal jedem na znamku ostane cvicne neznamkovane. Dcerka 3 cka pisali viac diktatov na znamku v 1 rocniku ucitelka si ide po svojom.
jej povedz,ze ak sa to nenauci tak ju tety tu na koni neskor ukamenuju a ona nenajde radu v tehotenstve a ani ponom .. 😝😎
Ja svojim deťom som dala https://diktathravo.sk je to super, lebo sa sami zlepšujú a ja si potom už len odkontrolujem, ako sa zlepšujú. Je to ale zamerané na počúvanie a precvičovanie diktátov, nie na samotné doplňovanie i/y. Aj tak super, každý školák si nájde to svoje. 🙂
Ahoj,dve deti,dve rôzne školy,ale zhodný prístup: prvákom sa i/y diktujú. Deti nemôžu mať tieto vedomosti hneď ako sa naučia písmenká. Teraz v 2.triede sa syn učí: tvrdé, mäkké spoluhlásky.
Myslím, že to podaktorym už úplne preskakuje. Prvkom známkovat diktaty?? Akurát sa naučili písmená a už musia super fungovať? No to niet divu, že škola deti úplne didrbe a zoberie im chuť do nej chodiť.
@anonym_autor i, y ani de, te, ne, le sa prvkom neznamkuje samozrejme, ved nemajú odkiaľ vedieť ako je to správne. Ideálne im to v diktáte ani nedávať. Čize je normálne a bežné, že dieťa robí takéto chyby. Priorita je naučiť sa písať a až postupne keď si budú osvojovat všetky pravidlá, písať aj gramaticky správne. A tiež je úplná hlúposť prvakom dávať známky, pri horších je to pre deti demotivujuce. No niektoré učiteľky, to bohužiaľ stále nechápu.
Ja svojim deťom som dala https://diktathravo.sk je to super, lebo sa sami zlepšujú a ja si potom už len odkontrolujem, ako sa zlepšujú. Je to ale zamerané na počúvanie a precvičovanie diktátov, nie na samotné doplňovanie i/y. Aj tak super, každý školák si nájde to svoje. 🙂
@reina23 joj ale diktovanie otrasne. Urcite nie pre prvaka
Mám prváka, i/y im učiteľka diktuje. De-te-ne-le môj pochytil nejako sám. Oni píšu diktáty často a doma mu diktujem každý deň 3-5viet, postupne pridávam slová s písmenami, aké sa učili písať. Diktáty v škole aj doma píšeme od začiatku šk.roka.
@anonym_autor i, y ani de, te, ne, le sa prvkom neznamkuje samozrejme, ved nemajú odkiaľ vedieť ako je to správne. Ideálne im to v diktáte ani nedávať. Čize je normálne a bežné, že dieťa robí takéto chyby. Priorita je naučiť sa písať a až postupne keď si budú osvojovat všetky pravidlá, písať aj gramaticky správne. A tiež je úplná hlúposť prvakom dávať známky, pri horších je to pre deti demotivujuce. No niektoré učiteľky, to bohužiaľ stále nechápu.
@anonym_361a3b Videla som tie diktáty a kde mala chybu a dala navyše mäkčen alebo dala mäkké i namiesto y to má preciarknute červeným a opravené a áno je to zarátané ako chyba. Tým pádom má okolo 4 až viac chýb a dostáva dvojky mala aj jednu trojku z diktatu.
Doma tiež píšeme diktáty podľa toho aké písmeno brali také slová som jej diktovala, neskôr som pridala aj vety. Neviem ako im diktuje učiteľka ale ja keď doma jej poviem teraz bude y na konci slova napíše to správne. A ešte píšu obrázkové diktáty, že sú nakreslené obrázky a deti dopíšu slová alebo vety. V tom tiež máva tie isté chyby.
Doma tiež píšeme diktáty podľa toho aké písmeno brali také slová som jej diktovala, neskôr som pridala aj vety. Neviem ako im diktuje učiteľka ale ja keď doma jej poviem teraz bude y na konci slova napíše to správne. A ešte píšu obrázkové diktáty, že sú nakreslené obrázky a deti dopíšu slová alebo vety. V tom tiež máva tie isté chyby.
@anonym_autor tak ked dala makke i namiesto tvrdeho y tak jasne ze je to chyba. To y im učiteľka diktuje a ked je nepozorna je to chyba. Treba doma viac citat davat jej doplnovat slabiky do slov debte ne...a pisat a pisat tie diktaty kazdy den. Bude to postupne lelsie
@slavomira236 toto je učivo druhého rocnika druhého polroka. Ucitelka nemá vôbec klasifikovať ešte diktáty, ale má motivovat.
@anonym_autor nas je druhak,v prvni tride se neucili rozlisovani i/y, az ted ve druhe se uci

@anonym_autor pomocka" de, te, ne, le, di, ti ni, li - makcene sa potratili". Ked budete cvicit pisanie a diktat, tak jej to treba pripomenut a nech si to aj opakuje. Y/i sa casom nauci, myslim, ze v prvej triede sa aj diktuje ci makke alebo tvrde, lebo este sa neucia ani tvrde spoluhlasky ani vybrane slova.