icon

Rodinkárstvo na Hviezdoslavovom Kubíne

Včera o 22:04

Dievčatá zaujima ma váš názor možno máte podobne skúsenosti,
Dcéra už cez 10 rokov recituje na Hviezdoslavovom Kubíne posledné dva roky sa mi sťažovala že to tam je nespravodlivé že tam je časté rodinkárstvo preferujú sa sympatie poroty atd. Úprimne som to nejak vážne nebrala často krát to spomínala keď sa nejaka kamarátka neumiestnila myslela som že si to takto chcú dievčatá len odvôvodniť no keď som s ňou raz bola na okresnom kole videla som to na vlastne oči . Nemám asi také skúsenosti ako porota no naozaj tam boli lepší ktorý si podľa mňa zaslúžili nejaké umiestnenie no bohužiaľ tam postupovali väčšinou deti ktoré mali rovnaké priezviska ako porotcovia buď ich deti alebo nejaká rodina bola som z toho celkom sklamaná, taktiež som bola v šoku ak nejaká dieťa porodcu skončilo na druhom mieste no s postupom na krajské kolo. Neviem možno to je bežne ale pokiaľ viem vždy postupovali deti z prvých miest . Rozprávala som sa s pani učiteľkou mojej dcéry ktorá potvrdila že nikto s kolegov ani ona sama do poroty nechce ísť lebo vraj názor iných si ty stáli porotcovia neberú ani vážne .

anonym_9e1057
Včera o 22:12

Este za mojich cias na zakladnej skole, co uz bolo par rokov dozadu, to bolo presne tak isto, ista holcina, nazvime ju Klára, mala maminku zastupkynu riaditela. Nemali sme sancu, ci hviezdoslavov kubin,alebo spev, dokonca aj prednes v cudzom jazyku, stale Klarka vyhrala. Skolske kolo bez debaty, okresne detto. Na krajskom, kde uz nemala jej maminka dosah, sa velmi rpekvapivo nikdy v top 3 neumiestnila. A to postupovala stale od 5teho rocnika az do deviateho (bolo to tak 2012 az 2016cca). Nebolo to fer, vsetci vzdy vedeli ze vyhra Klara, a bolo to ocividne a trapne, ale nejak to nikto neriesil. Proste sa tvarili, ze je fakt najlepsia (nebola, boli tam sikovnejsie holky, ja som sa snazila, ale viem ze som nemala na postup, no ine spoluziacky mali...)

anonym_ce6b41
Včera o 22:17

@anonym_autor vždy to bolo tak,či prednes,či spevácke a výtvarné súťaže. To už musí byť speci zázračný talent alebo naozaj férové zloženie poroty -co tiež zvykne byť
Ja už svoje deti na prednes a spevácke súťaže neposielam. Mám čo to od mladosti vyskúšané,aj povyhravane. Bohužiaľ,nie vždy to bolo príjemné vidieť ako porota prišla k výsledkom. A aby to nebolo o nejakej mojej zranenej pýche,tak stále mám aktívne kamarátky,kt. Majú problém ísť do istého zloženia poroty, preroze dopredu sa vie výsledok a je to demoralizujuce,ešte aj pre členky poroty.
Take vedomostné súťaže,olympiády sú o reálnych výsledkoch,toto ostatné aj o subjektívnych pocitoch.
Keď raz člen poroty pripravuje súťažiacu na prednes,či spev,-jevto istota umiestnenia.

anonym_ecae92
Včera o 22:28

moje deti chodili asi na zázračné školy ale v tomto problém nebol. chodili na rôzne školy zš, 8 r. gymn. a aj rôzne súťaže.
dokázali sa umiestniť aj na kraji, syn na celoslovenskom.

biba_18
Včera o 22:35

u nás to bolo tiež na zš - dcéra súdružky učiteľky, tiež chodila po súťažiach, pritom recitovala ako robot, až trošku podrástla lena bariliková a tá ju prevalcovala očividným talentom 😂

lukbe
Dnes o 00:27

Netvrdím, ze sa to stať nemôže, ale ste tu fakt takí, ktorí máte pedagogické vzdelanie, vyštudovaný slovenský jazyk, umenie a ste v tejto oblasti erudovane? Lebo sa mi nezdá. A naozaj sú podmienky, podľa ktorých môžu dat postúpiť aj z 2. miesta.

anonym_253826
Dnes o 04:37

@lukbe Ja napríklad áno, dokonca bývam v porote na okresnom kole tejto súťaže. Najviac korupcie je na úrovni základných škôl. Často prídu tie isté deti, prípadne časom súrodenci, bez veľkejho talentu, stačí že v škole niekoho majú alebo ich meno v meste niečo znamená - rozumej, že rodič je na dôležitej funkcii. Niet z čoho vybrať víťaza a to sme pomerne veľké mesto a je tu viac ZŠ. Alebo sú tam deti zo ZUŠ, ktoré sú na túto súťaž trénované od septembra a voči nim nemajú bežné deti šancu. Robí sa to kvôli bodom na prijímačky na výberové gymnázia.
A u nás platí, že rodič nesmie byť v porote, ak mu súťaži dieťa. Čiže niekedy je problém zastaviť poroty pre všetky kategórie, lebo mnohé slovenčinárky, alebo pracovníčky kultúrneho centra, ZUŠ... majú deti, ktoré súťažia.

ria_sprout
Dnes o 05:05

Bohužiaľ - to je Slovensko - kde už malé deti učíme, že je úplne v poriadku predbiehať sa, porušovať pravidlá len preto aby si niečo dosiahol. Práve pre túto rozšírenú vlastnosť na Slovensku to u nás vyzerá tak ako vyzerá. A pokiaľ bude stále mnoho rodičov ktorí budú svoje deti tlačiť len pre úspech, nikdy sa to ani nezmení.

anonym_ce6b41
Dnes o 05:19

Lenže v porote sú často učitelia,resp.ludia,čo si svojho žiaka na súťaž pripravili. A vtedy je tá súťaž iba proforma. Lebo nejde potom o talent ako taký. Alebo sa to obkecacstylom,že síce áno,je to super,ale je potrebné ešte vyzrieť😆
A kto pozná zákulisie,nemôže tvrdiť,že sa to stále nedeje. Keď už samotní porotcovia s niektorými ísť do poroty nechcú.

simsalabim
Dnes o 06:20

MOja dcera mala podobnu skusenost v krajskom kole anglickej olympiady...tiez som nevedela, ci je to verit, ale to, co opisovala, nebolo koser.

mili2016
Dnes o 06:32

@anonym_autor ako vidím všade je to rovnako, u nás to je aj v iných súťažiach bohužiaľ no...

anonym_d8f687
Dnes o 07:06

Uprimne, ani by som v tej porote sediet nechcela. Ako spravodlivo ohodnotis prednes, ved to je totalne subjektivne, tam nie su body za prvky, nie je to meratelne na cas, je to len o tom ci sa paci alebo nie, neexistuje ziadny etalon recitovania. Nerobila by som z toho velku vedu.

lukbe
Dnes o 07:31
@anonym_253826

@lukbe Ja napríklad áno, dokonca bývam v porote na okresnom kole tejto súťaže. Najviac korupcie je na úrovni základných škôl. Často prídu tie isté deti, prípadne časom súrodenci, bez veľkejho talentu, stačí že v škole niekoho majú alebo ich meno v meste niečo znamená - rozumej, že rodič je na dôležitej funkcii. Niet z čoho vybrať víťaza a to sme pomerne veľké mesto a je tu viac ZŠ. Alebo sú tam deti zo ZUŠ, ktoré sú na túto súťaž trénované od septembra a voči nim nemajú bežné deti šancu. Robí sa to kvôli bodom na prijímačky na výberové gymnázia.
A u nás platí, že rodič nesmie byť v porote, ak mu súťaži dieťa. Čiže niekedy je problém zastaviť poroty pre všetky kategórie, lebo mnohé slovenčinárky, alebo pracovníčky kultúrneho centra, ZUŠ... majú deti, ktoré súťažia.

@anonym_253826 tak to je smutné.

lukbe
Dnes o 07:33
@anonym_d8f687

Uprimne, ani by som v tej porote sediet nechcela. Ako spravodlivo ohodnotis prednes, ved to je totalne subjektivne, tam nie su body za prvky, nie je to meratelne na cas, je to len o tom ci sa paci alebo nie, neexistuje ziadny etalon recitovania. Nerobila by som z toho velku vedu.

@anonym_d8f687 pri umení, a teda aj prednese bude vzdy miera subjektivity, ale iste veci sa dajú hodnotiť aj objektívne.

anonym_b5e7da
Dnes o 07:48

Ano, tiez o takom viem. Moja spoluziacka recitovala, vyhravala, takisto aj jej surodenci. Velka nahoda, ze prave vsetci traja surodenci z jednej rodiny boli super recitatori. Vlastne sa mi to potvrdilo aj neskor, ked ina kamoska zacala ucit a ocitla sa v porote a ten najmladsi surodenec musel vyhrat, pricom jej sa vobec nezdal taky uzasny. Nuz ale porota uz roky rovnaka, z protezovanej rodiny, prehlasovali ju. Ja som chodila radsej na vedomostne sutaze, tam to nebolo subjektivne, vyhral ten, kto najviac vedel.

stvura
Dnes o 09:22

jaja, no vitaj do reality🙂...moje deti nechodia na sutaze lebo ich toto nebavi...ale to je vsade, nielen na sutaziach umeleckych, v sporte je to detto to iste...co myslis, preco nemame v urcitych sportoch sportovcov? prave pre tieto "svinstva" co a deju su deti demotivovane.
Inac, osobne neviem naco im to bude - tym "papalaskym" detom - ako dobre, body na SS - maximum je ale 40 a to nie je ani 10percent co sa bodov tyka z celkoveho objemu co SS dava.
Aj u nas mame v meste jednu taku zazracnu rodinku co obe deti su megauzasne v slovencine (maminka sedi na dolezitej pozicii, neustale je v porote) - a nejakym zazrakom kazdy rok vyhraju 🙂

anonym_9c867f
Dnes o 11:13
@stvura

jaja, no vitaj do reality🙂...moje deti nechodia na sutaze lebo ich toto nebavi...ale to je vsade, nielen na sutaziach umeleckych, v sporte je to detto to iste...co myslis, preco nemame v urcitych sportoch sportovcov? prave pre tieto "svinstva" co a deju su deti demotivovane.
Inac, osobne neviem naco im to bude - tym "papalaskym" detom - ako dobre, body na SS - maximum je ale 40 a to nie je ani 10percent co sa bodov tyka z celkoveho objemu co SS dava.
Aj u nas mame v meste jednu taku zazracnu rodinku co obe deti su megauzasne v slovencine (maminka sedi na dolezitej pozicii, neustale je v porote) - a nejakym zazrakom kazdy rok vyhraju 🙂

@stvura veď to majú krásne body, za tie olympiády. To sakra veľa pomôže tým deckám. Určite je to viac ako píšeš. Každá škola má svoje kritériá.