icon

Skúsenosti s individuálnym plánom pre nadané deti

10. feb 2026

Ahojte, tie co mate mimoriadne nadane deti a rozhodli ste sa pre individualny plan v statnej skole, ako to zvladali? Nelutovali ste?
A co skola pre nadane deti, ako to tam cele prebieha, je tu aj niekto koho dieta vyucovanie tam nezvladlo napriek nadaniu a rozhodli ste sa pre nieco ine?
Je to celkom nova tema pre mna a budem rada za skusenosti.

lucka_ke
10. feb 2026

syn chodil do triedy pre nadané deti na ZŠ, kľudne napíš IP ak ťa niečo zaujíma

oriesocek
10. feb 2026

dcera chodila do klasickej ZS a aj napriek tomu, ze sme riesili posudok, odporucania psychologicky, tak skola velmi nemala priestor to aplikovat a ostalo to skoro vsetko po starom. v triede, kde je par deti s nejakymi specialnymi potrebami (maju asistentku), cast su bezne deti a este nejake sikovne sa to velmi tazko realizuje. Dcera prestupila do skoly pre nadane deti a teda adaptacia v triede, kde ssa ostatní poznali bola tazsia, ale uz je s tým v pohode. Vyucovanie zvláda - ale napr hned druhu pisomku z matematiky neurobila - kedze boli daleko popredu a ona sa na pisomky nezvykla ucit 🙂 a ani pocitat prikaldy, ze ved tomu rozumie.....

anonym_4605aa
10. feb 2026

@anonym_autor dcera chodi do tejto skoly v ba momentalne uz na 8r gymnazium ktore tato skola ponuka ak chces napis co konkretne ta zaujima za nas je tato skola super idu sice tempom cca 2 rocniky popredu oproti beznej zs ale nemam pocit ze by to tie decka nezvladali...

martinka13
10. feb 2026

Syn chodil a dcéra chodí do triedy pre nadané deti. Plusy: malý počet detí v triede, individuálny prístup, predmety sa vyučujú aj iným spôsobom, širší záber
Nevyhoda: tým ze je v triede málo detí hrozí rozpad triedy v 5 ročníku (prestup na 8-ročné gymnázium), resp.v 8. ročníku (prestup na bilingválne). Ale neľutujem...

mogaa
10. feb 2026

@anonym_autor záleží či má daná škola triedu pre nadané deti...v bežnej triede záleží od učiteľa či dá takémuto dieťaťu úlohy naviac alebo nie....

kacena4
10. feb 2026

ahojko deti v skole pre nadanych plnia take iste plany ako deti v beznej skole (t.j. osnovy su rovnake) akurat su tam pridane a rozsirene zaujmove predmety ako napr. obohatenie, tvorba projektov a pod. syn takto chodil (dnes je na vyske) co sa tyka IVP v beznej skole tak je to chlpa zlozitejsie, nakolko CPP musi napisat ake nadanie ma dieta a co sa ma rozvijat. nepises vek dietata. takze neviem vhodne odpovedat. ide o to, ze vacsinou na 1 stupni maju deti vseobecny rozhlad a tam nie je moc co "rozvojat" max. tak akcpetovat ak dieta v 1.r vie citat pocitat a zadavat mu zadania na vyssej urovni, ale ak ma specifikovanu obast nadania napr. matematiku, tak tam sa vie ist do hlbky a rozsirit osnovy vyucovy pre dieta, ci preradit ho na mat do vyssieho rocnika. je to komplexnejsia tema

kaktusik007
12. feb 2026

syn bol na zs integrovany pre nadanie, na 8 rocnom gymnaziu to sam odmietol. V ZS chodil na matematiku o rocnik vyssie, avsak uz ako stvrtak chcel fyziku / chemiu a to uz neslo ;(. alfa a omega je ucitel. Z integracie bol syn znechuteny, v prime a sekunde (6-7 trieda) akoby rezignoval a stratil o matematiku zaujem... Nastastie v tercii (8.rocnik) sa zobudil a dostal aj super ucitelov - nema ziadne IVP, skola ani oficialne papiere z CPP nema - avsak na matematike, fyzike a chemii si robi to, co chce on a ucitelia ho "neotravuju" s ucenim - jedine teda kvoli klasifikacii pise pisomky z uciva 9.triedy, inak ma volno.
aby to nebolo o tom ze sa na hodinach flaka -- riesi si veci, co ho zaujimaju. ako prvak na zs zvladal nasobenie a delenie, v piatej triede nemal problem s ucivom pre deviaty rocnik a aktualne ako deviatak ma niektore znalosti z matematiky na urovni druhaka/tretiaka na VS. co mna trapi, je to, ze si selektivne vybera comu sa venuje a neberie to komplexne a v poradi... avsak realne, nie je v moci stredoskolskeho ucitela na hodinach matematiky vysvetlovat jednemu ziakovi vysokoskolsku matematiku.

IVP - znie to super, len vsetko je opat - o uciteloch a o skole..... nasa legislativa na nadane deti nemysli. Nie je vela moznosti... Mas moznost preskocenia rocnika --- ale preco by som to robila? Chalan bude mat 15, ma pred sebou 4 roky strednej - ano, mozem si postavit hlavu a trvat na tom ze buduci rok bude maturovat a ano, zmaturoval by v 16. Avsak aky by to malo zmysel? Co s tym dalej?

pre nadane deti je dolezity kolektiv --- socialne interakcie. Cely svoj zivot maju okolo seba ludi s IQ o 30-50 bodov nizsim, ako maju oni --- a to je brutalne narocne. Preto je dolezite nadanych vzdelavat v beznej skole a pripravovat ich na neurotypicku populaciu od mala.

deedol
13. feb 2026

autorka, velmi zavisi od konkretnej zs, niekde to maju prepracovane a podchytene lepsie, inde sa to obmedzuje na nejake pracovne listy navyse, ked dieta skor dokonci, co robia ostatni. dost to zavisi aj od samotneho dietata - je to ten typ, co si bude potichu citat knizku, alebo skor nudit sa a "vyrusovat"?
my sme zvolili skolu pre nadane deti, syn je druhak a zatial ok. jasne, ze vyhrady sa najdu (asi ako vsade), ale on je zatial spokojny. klop klop 🙂

deedol
13. feb 2026
@kaktusik007

syn bol na zs integrovany pre nadanie, na 8 rocnom gymnaziu to sam odmietol. V ZS chodil na matematiku o rocnik vyssie, avsak uz ako stvrtak chcel fyziku / chemiu a to uz neslo ;(. alfa a omega je ucitel. Z integracie bol syn znechuteny, v prime a sekunde (6-7 trieda) akoby rezignoval a stratil o matematiku zaujem... Nastastie v tercii (8.rocnik) sa zobudil a dostal aj super ucitelov - nema ziadne IVP, skola ani oficialne papiere z CPP nema - avsak na matematike, fyzike a chemii si robi to, co chce on a ucitelia ho "neotravuju" s ucenim - jedine teda kvoli klasifikacii pise pisomky z uciva 9.triedy, inak ma volno.
aby to nebolo o tom ze sa na hodinach flaka -- riesi si veci, co ho zaujimaju. ako prvak na zs zvladal nasobenie a delenie, v piatej triede nemal problem s ucivom pre deviaty rocnik a aktualne ako deviatak ma niektore znalosti z matematiky na urovni druhaka/tretiaka na VS. co mna trapi, je to, ze si selektivne vybera comu sa venuje a neberie to komplexne a v poradi... avsak realne, nie je v moci stredoskolskeho ucitela na hodinach matematiky vysvetlovat jednemu ziakovi vysokoskolsku matematiku.

IVP - znie to super, len vsetko je opat - o uciteloch a o skole..... nasa legislativa na nadane deti nemysli. Nie je vela moznosti... Mas moznost preskocenia rocnika --- ale preco by som to robila? Chalan bude mat 15, ma pred sebou 4 roky strednej - ano, mozem si postavit hlavu a trvat na tom ze buduci rok bude maturovat a ano, zmaturoval by v 16. Avsak aky by to malo zmysel? Co s tym dalej?

pre nadane deti je dolezity kolektiv --- socialne interakcie. Cely svoj zivot maju okolo seba ludi s IQ o 30-50 bodov nizsim, ako maju oni --- a to je brutalne narocne. Preto je dolezite nadanych vzdelavat v beznej skole a pripravovat ich na neurotypicku populaciu od mala.

@kaktusik007 k poslednemu odseku - ja mam zas so synom opacnu skusenost, konecne ma aspon par kamosov na rovnakej vlnovej dlzke. s neurotypickou populaciou sa stretava vsade inde, napr. na kruzkoch, na ihrisku, ked je s detmi nasich (dospelackych) kamaratov a pod.

kaktusik007
13. feb 2026
@deedol

@kaktusik007 k poslednemu odseku - ja mam zas so synom opacnu skusenost, konecne ma aspon par kamosov na rovnakej vlnovej dlzke. s neurotypickou populaciou sa stretava vsade inde, napr. na kruzkoch, na ihrisku, ked je s detmi nasich (dospelackych) kamaratov a pod.

@deedol ako pises, je to zavisle od dietata. Na ZS je to ine a musim potvrdit, ze socialne vztahy sa vyrazne zlepsili prechodom na osemrocny gympel - tam su predsa len deti s vyssim IQ a teda nejde vlastne o uplne presne neurotypicku populaciu. Na druhej strane, prilis vela ludi s IQ nad 130 v jednej miestnosti nie je zrovna ziadna vyhra ;)

anonym_c07013
13. feb 2026

Najskor bezna zs potom sukromna /malo deti v triede/ a aj tak skoncil v zs pre nadane deti.

deedol
13. feb 2026
@kaktusik007

@deedol ako pises, je to zavisle od dietata. Na ZS je to ine a musim potvrdit, ze socialne vztahy sa vyrazne zlepsili prechodom na osemrocny gympel - tam su predsa len deti s vyssim IQ a teda nejde vlastne o uplne presne neurotypicku populaciu. Na druhej strane, prilis vela ludi s IQ nad 130 v jednej miestnosti nie je zrovna ziadna vyhra ;)

@kaktusik007 s tym suhlasim, ja teda nemam nadanie potvrdene oficialne (u seba), ale zakladka bola pre mna povedzme ze narocna a na osemrocnom gympli mi bolo dobre 🙂