icon

Nekontaktné dvojročné dieťa

23. feb 2026

Ahojte chcela by som Vás -možno Maminy starších deti alebo tie čo máte viac deti ..poprosiť o radu
Máme dcérku 2,3 roka ..veľmi ma trápi že ona je taká malo kontaktná od narodenia..my s mužom sme pravý opak..
Kojená bola len chvíľku ..ešte aj ten prsník odmietala …rok som jej potom mlieko odsavala..
Neviem či to preto môže byt taká..že neviem ako to
Povedať ..že sa medzi nami nevytvorilo puto😒
Keď bola menšia netrebalo ju ustávať aj keď pokusy boli…predstavovala som si to tak že napríkad budem ju varovať ba rukách alebo hladkať alebo len pri nej ležať ..v 99% nezaspala…až vtedy keď som odišla preč ..tak sok s tým prestala
..proste som ju položila
Do postieľky a šla preč ..spávala bez problémov..teraz možno posledného 3/4 roka večer sama zaspávať nechce ale ani so mnou nie..nechce aby som ležala pri nej..povie mi “nejob” keď sa ju snažím dať k sebe do postele a hladkať keď napríklad sa v noci zobudí s plačom…chce byt vo svojej postieľke a chce len aby som ja bola v miestnosti..ale že na ruky alebo mojkat už vôbec nie..cez deň keď ju chcem postiskat tak na sekundu dve sa dá..ale to je skôr také nasilu všetko😞neviem ako ináč by som k nej mala
Pristupovať alebo čo robím zle že ma tak odmieta…paradoxne je ináč nesamostatna..nevie sa hrať sama ani 5 minút..len ma prelieza všade ide za mnou motá sa pod nohy ..chce aby som bola všade s ňou..reve keď ju nechám babke..ale proste bez dotykov bez mojkania😞

biba_18
23. feb 2026

mám takú kamošku, proste nerada sa mojká, a to má 3 deti 🤦‍♀️ pritom je srdečná, nápomocná, len proste - nekontaktná…

anonym_aa474c
23. feb 2026

nemam problem vyrobim si ho, normalne 2 rocne dieta aj co sa tyka hry aj nemojkania sa, proste povaha, nie kazdy sa chce oblapavat

nin12345
23. feb 2026

@anonym_autor moja dcéra je taká, ja som tiež bola také dieťa. Nerobíš zle nič. Moja sa tiež sama nezahrá, pri všetkom musím byť, všade ma potrebuje ale mojkavé dieťa to nie je. Chápem to. Mne tiež vadí keď ma ľudia stiskaju a dotýkajú sa ma

ruzasipova
23. feb 2026

Aj ja mam taku dceru, uz 10 rocnu. Odmalicka bola malo kontaktna a len si proste zvykla, ze ju obcas schmatnem a objimem. Inak mna z postele vyhadzuju obe moje deti zi slovami: A to tu akoze ides spat? Nezmestis sa tu. :D

bobbula
23. feb 2026

@anonym_autor To, že chce, aby si bola v miestnosti, že ťa nasleduje, že plače u babky – to je jasný znak naviazania. Len to ma inak, chce prítomnosť, nie dotyky. Ak ta chce pri zaspávaní, potrebuje tá ako istotu, no chce svoj priestor.
Puto sa nevytvára len cez dojčenie alebo nosenie.
Ale aj keď reaguješ na plač, cez každodennú starostlivost, bezpečie, tvoju reakciu na jej potreby. Ak tá nasleduje, chce byt pri tebe, kontroluje tá pohľadom, je pokojná, že si na blízku, pripútaná je.
Reaguje na úsmev, ma očný kontakt, rada sa hra spoločne, smejete sa spolu? Ak nie, to by mohlo niečo znamenať. Inak nemá takú potrebu kontaktu, ale spoločných chvíľ, hier..

autor
23. feb 2026
@bobbula

@anonym_autor To, že chce, aby si bola v miestnosti, že ťa nasleduje, že plače u babky – to je jasný znak naviazania. Len to ma inak, chce prítomnosť, nie dotyky. Ak ta chce pri zaspávaní, potrebuje tá ako istotu, no chce svoj priestor.
Puto sa nevytvára len cez dojčenie alebo nosenie.
Ale aj keď reaguješ na plač, cez každodennú starostlivost, bezpečie, tvoju reakciu na jej potreby. Ak tá nasleduje, chce byt pri tebe, kontroluje tá pohľadom, je pokojná, že si na blízku, pripútaná je.
Reaguje na úsmev, ma očný kontakt, rada sa hra spoločne, smejete sa spolu? Ak nie, to by mohlo niečo znamenať. Inak nemá takú potrebu kontaktu, ale spoločných chvíľ, hier..

@ruzasipova 😂😂😂zasmiala
Som sa😂
@bobbula veľmi pekne Ti ďakujem za reakciu..ano asi je to tak…len som si to asi potrebovala
Tqkto prečítať čierne na bielom od niekoho iného …že je to normálne …ano čo sa týka kontaktu hier smiechu to je všetko v poriadku 🙂

anonym_6f78d3
23. feb 2026

Tak mojkanie urobte zabavou.Nas maly povie muzovi aha tati,aha a uz ma pusinkuje a muz,akoze nebozkavajte sa a ako ze sa nas snazi rozdelit.Syn take rehoty a pusinkuje nadalej.

anonym_827dc0
23. feb 2026

@anonym_autor Nepoznám osobne žiadne dieťa také, ale určite také su a je to normálne . Ale poznám dospelých a to je môj muž. On to má svokra vraví od mala. Aje oni sú vlastne tiež taký ako som si to uvedomila posledné roky. Moje deti vždy doteraz a to sú pomaly dospelý. Tak aspoň s nimi sa vystískam inak to neznášam od cudzích, teda nie blízkych ani ja.

anonym_827dc0
23. feb 2026
@anonym_aa474c

nemam problem vyrobim si ho, normalne 2 rocne dieta aj co sa tyka hry aj nemojkania sa, proste povaha, nie kazdy sa chce oblapavat

@anonym_aa474c Tak tak...povaha od malička. Sk6r môže sa ešte zmeniť

anonym_412370
23. feb 2026

Presne ako nasa, normalka. :D

anonym_b1cfcb
24. feb 2026

Aj u nás to je mojkanie pusinkovanie spojené so smiechom a radostou, aj s bolesťou, keď sa udrie ale to tiež pomenej, nepotrebuje ľutovať ale skôr ta zábava
Takže skús tak

anonym_78ea25
24. feb 2026

Ak sa dieťa nechce "túliť", tak ako si to mama predstavuje a chce, tak sa medzi matkou a dieťaťom nevytvorilo puto? Zaujímavá úvaha....