icon

Problémy so správaním a rozprávaním u dvojročného dieťaťa

28. feb 2026

Ahojte. Prišla som sa sem vyžalovať a možno nájsť nejaké ukľudnenie alebo si prečítať vaše podobné skúsenosti. Mám čerstvo dvojročného syna. Problém je, že nerozpráva. Stále si hovorím, že dnes už začne, ale nie, je to stále rovnaké. Zvuky zvierat vie napodobniť, ukazuje na veci, dokonca sa ho snažím momentálne odplienkovať (a teda relatívne to ide) rovnako rozumie, ktorá je ktorá hračka... Ale proste nerozpráva a ja som už naozaj frustrovaná a cítim sa zle, lebo mám pocit, že je to nejakým spôsobom moja vina. Od mala sa mu snažím venovať, podľa mňa tak normálne, že sa mu aj venujem, ale zase niekedy ho nechám pohrať sa samého a rovnako mu občas zapnem telku (občas, myslím občas, nie od rána do večera). Proste, keď vidím idé deti v jeho veku a jeho, tak som naozaj smutná. Ja viem že deti sa neporovnávaju, ale naozaj je to už dlho... Nie je to všetko. Čo sa týka hrania, tak je veľmi ťažké sa s ním hrať. Mám pocit, že ho nič nebaví. Akonáhle mu chcem ukázať knižku, tak hneď letí cez celú miestnosť, akonáhle zoberiem do ruky nejakého plyšáka, ktorého mal v ruke predtým on, hneď mi ho vytrhne z rúk a nechce aby sme sa s ním hrali... Stále to nie je všetko.... Nerada to priznávam, ale fyzicky mi ubližuje. Často ma škrabe a štípe (ale reálne až do krvi), naozaj keby ste videli moje ruky, nechápali by ste. Vyzerá to, ako keby som mala doma mačku. Vyslovene to robí naschvál. Keď sa napríklad stískame s manželom, tak ma hneď cape po nohe. Ku mužovi je občas tiež taký, ale omnoho menej a ku iným si toto nedovolí vôbec. Skúšala som jemne upozorňovať, potom kričať, potom ho dať preč, potom ho štipnúť a áno pár razy, keď som už nevedela, že čo, tak som mu dala po zadku. Naozaj to bolo len pár krát a áno, beriem to ako moje zlyhanie... Ja som bola a aj som za výchovu bez bitia a stalo sa to možno 4 krát... Proste ja neviem, či je toto správanie, ktoré je normálne. Má neskutočné záchvaty plaču asi tak 25x za deň. Niekedy je ľahšie ho ukľudniť, niekedy je to ťažšie. Čo sa týka inak takých aktivít ako pranie, vysávanie, varenie, vešanie prádla, tak to zbožňuje a vždy mi pri tom rád pomáha. Je to moje prvé dieťa a ja neviem, či som len hysterická a všetko to proste prejde alebo či je za tým naozaj nejaká patológia... Mám ešte 4 mesačnú dcérku a naozaj sa im obom snažím venovať čo najviac, ale o syna začínam mať starosti. Keď som v januári spomenula pediatričke, že nerozpráva, tak povedala, že mám ešte nejaký cca polrok alebo trištvrte rok počkať a že potom to budeme riešiť. Inak čo je zaujímavé tak, keď mu poviem napríklad, že povedz "M" tak to zopakuje, ale keď poviem zopakuj mama, to už nezopakuje.... Inak mama počas dňa rozpráva úplne bežne, ale mám pocit, že to hovorí na všetko. Rovnako on blaboce, akože celkom dosť blaboce, ale teda nič normálne nepovie .... A áno rybí olej berieme. Prosím vás máte nejaké podobné skúsenosti? Myslíte, že je to len "obdobie" alebo je za tým niečo viac. Ďakujem, že ste si to prečítali

anonym_2df8c2
28. feb 2026

Cize "mama" je jedine slovo co povie? Ze nerozprava absolutne ziadne ine konkretne slova?

anonym_42babc
28. feb 2026

su deti co sa im usta nezavru a su deti co proste nerozpravaju ..moja zacala az neako v 3 rokoh v skolke ked bola medzi inymi detmi a aj to mala svoju hatlaninu.. a dnes? chybaju mi casy kedy bola ticho .. ona mele a mele .. nonstop v kuse..este aj zo sna rozprava

anonym_15c444
28. feb 2026

Správanie, ktoré popisuješ, nie je celkom normálne. A to nehovorím iba o nerozprávaní. Mala by si vyhľadať odborníka, ak ti už dochádza trpezlivosť.

danka_gi
28. feb 2026

@anonym_autor moj syn ma v dvoch rokoch strasne hryzol. Bola to kombinacia toho, ze mu isli zuby a ze nevedel este rozoravat, tak bol frustrovany ked som mu nerozumela. Vsetko ss ro zmenilo v 2,5 roku. Vtedy akokeby dozrel a zacal aj rozpravat a viacej chapat, co mu hovorim. Moj nazor je, ze by som to spomenula pediatricke. Ale myslim si, ze staci pockat. Nas syn je uplne ako vymeneny. Bolo to narocne obdobie. Ale treba vzdy ked ublizuje, ho stopnut a povedat razne NIE. A ked bol uplne v emocii, ze nevedel prestat, tak som ho zapla do kocika napriklad, aby som chranila seba a pockala kym to prejde...... a aj to, ze ziarli mal aj nas syn. Ale postupne sa naucil. Teraz je uz velky a uz sa mu to da aj vysvetlit, ze maminka ho lubi, ale lubi aj tatinka ako aj on lubi maminku a lubi aj tatinka. Ze je to v poriadku lubit viacej ludi..... proste len vydrzat kym nezacne viacej rozpravat. Mne dost pomohla aj kniha, co je volne na internete s nazvom Kniha o detskej reci.... je super, ze chces ist metodov nebitia dietata. My sme syna nebili, ale jasne nastavovali hranice a teraz je zlaticko. Len teda nezabudat, ze pre dieta je prirodzene skusat hranice porusovat, tak si stale stad za svojim a treba byt dosledny. Mozog sa uci opakovanim.

anonym_146bcb
1. mar 2026

Náš bol na tom podobne, hoci on vedel okolo 70-100 slov, ale čo z toho, keď to nevedel použiť. Totálne emočne dieťa, frustrované, za všetko výbuchy, skrabe tiež, ale nie až do krvi, skôr tak na upokojenie. Tak vám poviem, je už cca o pol roka starší a je to dosť lepšie. Môže ísť o nejakú diagnózu, to netvrdím, ale hľadajte za tým to, že máte malé bábätko. Dokonca prišlo obdobie regresu, veľmi sa chcel podobať na bábätko a to som sa snažila mu venovať koľko šlo, lebo menší spal celkom dosť. Mňa už chytalo zúfalstvo, všetko bolo zle, nedalo sa ani to, ani to. Všetky metódy vyskúšané, chcelo to len čas. Ale odniesli si to moje nervy.

majlo1234
1. mar 2026

Moze a nemusi to byt v poriadku. Dcera nema este dva roky, a tiez sa mi zda s recou pozadu. Povie tri slova, nejake zvieracie zvuky. Ale rozumie mi vsetko, takze sa nebojim, na orl tiez vsetko ok.
Dva roky su take proboematickemobdobie, dieta zacina mat svoj nazor a absolutne nevie ovladat svoje emocie. Najlepsie je byt konzistentny vo vlastnych hraniciach tj. Poviem nebudes ma skrabat a to znamena, ze nikdy. Zabranim v tom vzdy, mozes ho vyskusat nasmerovat na nejake prijatelne vybitie zlosti, ale v tom veku to este nebude uplne efektivne