icon

Skoro dvojročné dieťa nerozpráva

effy777
9. feb 2026

Ahojte,

V apríli 2026 ma môj syn dva roky okrem mama nič nerozpráva aj to je keď ma hľadá a pod. Mám jedno staršieho takže to viem porovnať ale...
Keď je vnem reaguje, príde niekto reaguje, radosť a pod vývin všetko ok. Prepísala som si u pedi listok na sluch lebo 10+20x kricime na jeho meno a nič.

Inak si prídem, že všetko je tabuľkové až na reč.

Ďakujem za vaše pripomienky a rady a hoc čo

anonym_886138
9. feb 2026

@effy777 nemôže mať nejaký zdravotný problém ? Nejaku poruchu alebo nieco ? A možno len reaguje inak nez väčšina deti a príde to naňho neskôr

anonym_48853b
9. feb 2026

@effy777 Ja viem, že mi mami napriek tomu, xe3sa yo nemá,porovnávame.Ale každé dieťa je úplne iné. Je dobré, že to riešiš,ale podľa mňa sa naraz pustí rozprávať.Ja viem podľa mojich detí..každé bolo v niečom popredu v inom pozadu.Vsetky rozprávali pomerne skoro, ale nie čisto hneď a najmladšie svojou rečou skoro. V škôlke vidím denne tie rozdiely. Máme aj dva a polročné čo sa im dá krásne porozumieť, ale aj trojročné čo sme sa museli učiť porozumieť. Držím palce a verím, že bude všetko v poriadku .

marcelik88
9. feb 2026

jja by som to velmi neporovnavala, kazde dieta ide inym tempom, ak nebadas ine komplikacie, chce to mozno len cas, alebo sa spytaj lekarky, nech ti nieco poradi.

sara07
9. feb 2026

ku klinickému logo už môžeš ist od 2 rokov v tomto pripade
ušne určite absolovat, neurologiu asi tiež - ono to aj tak budu chciet
a aj ked nerozprava tak logo by ta mal postupne naviest ako doma pracovat s nim aby sa rozkecal
skus si pozriet na nete expresivna dysfazia su 3 druhy , ten najlahši
ano / nie vám vie zvladat ? pokyvat hlavou ? reagovat ?

anonym_528562
9. feb 2026

@effy777 nemusi mat vôbec nič so sluchom, na meno jednoducho nereaguje, lebo môže mať pas. To by vysvetľovalo aj tu reč. Na tvojom mieste riešim aj toto.

maskpure
10. feb 2026

Ahoj, moj syn mal 2r v novembri. Nerozprava. Rovnako na meno nereaguje (len obcas). Boli sme u psychologicky, cakame za logopedom. Podla psychologicky PAS nema. Max. nejaky druh komuninakcnej poruchy, pripadne poruchu pozornosti. Ked ho nieco zaujme, nevnima svet okolo. Inac je tabulkovy co sa tyka motoriky, pohybov.
Mama sice povie, ale skor to berie ako vtipne slovo, neadresuje to len mne, ale kazdemu a smeje sa. No napr. dedo vie povedat a aj urcit, kto je dedo. A inac jeho slovna zasoba okrem zvukov zvierat a aut je este bana (banan), traktor a bager :D

majlo1234
10. feb 2026
@sara07

a aj ked nerozprava tak logo by ta mal postupne naviest ako doma pracovat s nim aby sa rozkecal

@sara07 a ta dysfazia moze byt, aj ked dieta perfektne rozumie pokynom? Dcera totiz tiez na moj vkus malo rozprava, blaboce si sice, povie mama, havo na psa a mnam mnam. Ale porozumenie ma dobre, rozumie komplexnym instrukciam v zmysle dones mi z kuchyne maly tanierik, chod si obliect capicu, prstom ukazuje, a vie ukazat ano a nie. Pocuje dobre.
V maji bude mat dva, pediatricka zatial neriesi

anonym_360cd9
10. feb 2026
@sara07

@sara07 vyzerá, že máš skúsenosti.Ak logoped po vyšetrení tvrdí, že 2 r dieťa nie je PAS môžem jej veriť?U ušného, ORL sme boli.Ma toľko skúseností, že môžem byť zatiaľ kľudná?Syn nepovie nič ani mama, havo, ale rozumie všetkému prinesie, odnesie, naje sa, samoobsluzne činnosti a inak vydáva len zvuky a skomoleniny.Ma 2 r v maji

majlo1234
10. feb 2026
@anonym_360cd9

@sara07 vyzerá, že máš skúsenosti.Ak logoped po vyšetrení tvrdí, že 2 r dieťa nie je PAS môžem jej veriť?U ušného, ORL sme boli.Ma toľko skúseností, že môžem byť zatiaľ kľudná?Syn nepovie nič ani mama, havo, ale rozumie všetkému prinesie, odnesie, naje sa, samoobsluzne činnosti a inak vydáva len zvuky a skomoleniny.Ma 2 r v maji

@anonym_360cd9 bude mat dva? Moja tak isto. Akoze, mne to pride zatial v poriadku, ja tam totiz komunikaciu peknu vidim, presne tie instrukcie. Alebo napriklad idem von so smetami, len v tricku a decko bezi za mnou k dveram a ukazuje mi bundu na vesiaku, ze nemam byt sprosta a dat si ju na seba☺️ proste vsetko mozne rozumie, pospaja si v hlave, len ta rec akosi nenastupuje. neviem, ako vas syn komunikuje

anonym_f1a335
10. feb 2026

@effy777 Ja by som urcite nestresovala dieta s kadejakymi vysetreniami.
Prosim, odpovedz na otazky:
*pozera tv? Ak ano, ake rozpravky a v akom jazyku?
*citas mu knihu? Ak ano, kolko minut?

vierkainka
10. feb 2026

@effy777 môže mať poruchu autistického spektra - PAS.ale samozrejme to nemusí tak byť 🙂 môže mať aj oneskorený vývoj reči.A nezabudni, že každé dieťa má svoje tempo 🙂 Ešte sa to môže samo všetko rozbehnúť.

sara07
10. feb 2026
@majlo1234

@sara07 a ta dysfazia moze byt, aj ked dieta perfektne rozumie pokynom? Dcera totiz tiez na moj vkus malo rozprava, blaboce si sice, povie mama, havo na psa a mnam mnam. Ale porozumenie ma dobre, rozumie komplexnym instrukciam v zmysle dones mi z kuchyne maly tanierik, chod si obliect capicu, prstom ukazuje, a vie ukazat ano a nie. Pocuje dobre.
V maji bude mat dva, pediatricka zatial neriesi

@majlo1234 ano, v čechách vedie ex. dysfaziu zdiagnostikovat v 18 mesiacoch už
len na slovenku mame so všetkym vela vela času

sara07
10. feb 2026
@anonym_360cd9

@anonym_360cd9 logopedička nerieši pas ani nerobi tuto diagnostiku, to rieši psycholog idealne pedopsychiater a nie v 2 rokoch tam je celá škala testov
to že nerozprava neznamená že je hned pas , je to len 1 z mnohých bodov opakujem 1
logopedička vie možno porovnat na základe svojich skusenosti že nič z pas tam nevidí,
zatial pracujte na jemnej a hrubej grafomotorike a cvičenia čo vám dava na rozvoj reči ...

tinka_1807
15. feb 2026

@effy777 Chápem tvoje obavy. Mala som rovnaké, nakoľko môj v 2 rokoch tiež nerozprával. Na meno občas reagoval, občas nie. Hovoriť začal keď mal 2 roky a 5 mesiacov a za 3 mesiace sa to úplne rozbehlo na vety a svietia. Ale presne tiež som v 2 rokoch riešila, či je to ok. Lebo v okolí bolo už veľa detí, ktoré rozprávali. Dôležité znaky, ktoré som si ja všímala - či mi rozumie (dones topánočky, ukáž v knihe na včielku, a pod.) Náš presne rozumel a vedel čo od neho chceme a vykonal to. Plus som si všímala, či má očný kontakt, emocie a pod. Pediatrička mi vravela, že reč mám riešiť až od 3 rokov. Že jej skúsenosť je, že často to medzi 2 a 3 rokmi príde samé a že každé dieťa má svoj čas. A v reči špecificky chlapci zvyknú byť časovo pozadu. Takže dala som tomu čas a prišlo to samé.