4-ročný syn je veľmi tvrdohlavý
Ženy idem si po rady, lebo už som v koncoch. Mám 4r syna, takmer 5. Je strašne tvrdohlavý. Od začiatku sme vo výchove s mužom viac-menej v zhode a ideme takou strednou cestou. Ani úplne voľna výchova, ale ani ako na vojne, aj keď pomaly tu začína byt bojové pole. Snažíme sa mu všetko vysvetľovať. Keď od neho napríklad chcem, aby niečo urobil a jemu sa nechce alebo nesúhlasí, skratka to neurobí a vyjednáva do bezvedomia až kým nekricim…čo je už začiatok úplnej utópie, lebo ja som teda dosť pokojný človek a vytočiť ma je dosť ťažké. Ale keď už som v stave, že po ňom začnem kričať, tak je to hrozne, reve on a potom aj ja. Ono ja chápem, že skoro všetky deti toto robia, ale s ním sa naozaj nedá. Aj keď niekam ideme, nikdy nechce ísť naspat domov, bol by vonku alebo na návšteve aj týždeň vkuse a nedá sa mu vysvetlit, že tak to nefunguje, on povie že chce a hotovo, až kým zase to nie je úplne vyhrotené - on piští, reve a dokola opakuje že nechce, keď by sme odišli sami, tak jemu to je jedno, vôbec sa nebojí. Boli sme aj u psychologicky, len skonštatovala že je tvrdohlavý. Rovnako to býva s obliekaním, umývaním…skratka hocičo čo si zmyslí. Ja som už úplne v koncoch z toho, že pomaly nič nejde bez kriku. Aktuálne mame doma 3m babatko, a keď začne plakať to a do toho potrebujem niečo od staršieho a ten začne vyvádzať, tak som zrelá na psychiatriu, rovnako muž. Tieto “problémy” sme mali dlhšie aj predtým nez mal súrodenca, takze tým to nebude. + sa mu venujeme na maximum, obaja. Nejaké rady?
Musi dostat rozkazom a protesty si nevsimaj. Casom pochopi, ze vyvadzanie mu aj tak nepomoze a ze sa iba darmo namaha.
@anonym_autor to vyjednavanie do bezvedomia treba urcite stopnut
netreba s nim diskutovat o uplne vsetkom. A niekedy netreba ani trvat na vsetkom. Povedzte si s muzom, co je pre vas skutocne dolezite a na tom trvajte. Ak sa snazi vyjednavat tak mu to treba povedat v klude (pozerat sa mu do oci) a povedat to len raz. Potom bude dalej pokusat tak mu to treba kratkou vetou zopakovat a pridat - uz som to povedala a nebudem sa opakovat. A uz nediskutuj. Niekedy je super dietatu vysvetlovat veci ale ak vidis, ze tvoja poziadavka je jasna a zrozumitelna, len mu davas priestor aby ta vytacal, Ak skusa znova spytaj sa "rozumel si ?" Ak nebude rozumiet tak vtedy vysvetlit. Ale ak su poziadavky jasne, len povedat, ze rozumel co si po nom chcela. Bohuzial chce to len trpezlivost a je to len faza. Mozno sa takto pokusa zmiernit stres z toho, ze uz nie je sam a svet sa netoci okolo neho ale je tu aj surodenec. Ked bude v dobrej nalade porozpravaj sa s nim, ze nechces po nom kricat ale ked mu musis opakovat veci trapi ta to, ze to inak nejde lebo mas pocit, ze si sedi na usiach a ignoruje ta. Ze ho lubis ale potrebujes aby sa snazil ta pocuvat. On len musi casom pochopit ,ze co poviete bude platit. Chapem, ze nie je to jednoduche ale ver tomu, ze to prejde.
So 4 ročným je úplne zbytočné vyjednávať. Povedz raz, druhýkrát a môže sa aj o zem hodiť.
Muž vyjednáva viac, ja menej resp. vôbec, úplne som stratila trpezlivosť. A robím to tak ako píšete, ale on stále bude dookola opakovať napr. ale mne sa nechce alebo ja nechcem ísť domov, jak pokazené rádio. A ja keď to spraví tretíkrát tak buchnem.
Uz ako som precitala ze "snazime sa mu vysvetlovat" mi bolo jasne kolka bije. 5 rocny nieje na urovni ze so mnou bude vyjednavat. 5rocneho milujem, no ma jasne hranice a musi posluchat. Nerobit co sa nesmie, a posluchnut co treba. A nemusi to byt vojna. Akoze respektujuca vychova co vy robite - ze respektujete decko, ale ono absolutne nerespektuje vas.
Toto za mna nie je tvrdohlavost, ale vychcanost - chlapec vie ze moze, lebo s nim vyjednavate a ste makky a nie ste dostatocne dosledny 🙃
Apropro: naco by posluchol na prvy krat, ked vie ze este stokrat bude opakovat nechcem nejdem, neposluchne, a i tak v pohode?
Hranice ako keby chápe len s tým mojim vreskom, čo zase mne úplne nevyhovuje. A áno to na ňom vidím, že testuje pokial, len ako píšem, inak ako tým kričaním u neho nič nedosiahnem. A z toho som chorá. Chcela by som prísť na nejaký lifehack, že by mu to došlo do tej hlavy aj bez tých decibelov a vyzliekania nasilu napríklad.
Hranice ako keby chápe len s tým mojim vreskom, čo zase mne úplne nevyhovuje. A áno to na ňom vidím, že testuje pokial, len ako píšem, inak ako tým kričaním u neho nič nedosiahnem. A z toho som chorá. Chcela by som prísť na nejaký lifehack, že by mu to došlo do tej hlavy aj bez tých decibelov a vyzliekania nasilu napríklad.
@anonym_autor lifehack je zacat byt dosledny. Povies to RAZ ze ideme, a idete. Povies RAZ ze sa ide umyvat, a ide sa umyvat. Vezmes na ruky a ide sa umyvat, ide prec, ide sa obliekat. Ziaden priestor na protesty, vyjednavanie a podkopavanie vlastnej autority. Nic zlozite. Len to chce doslednost a nie mysliet si ze 5rocneho rozum bude rovny 40rocnemu.
Muž vyjednáva viac, ja menej resp. vôbec, úplne som stratila trpezlivosť. A robím to tak ako píšete, ale on stále bude dookola opakovať napr. ale mne sa nechce alebo ja nechcem ísť domov, jak pokazené rádio. A ja keď to spraví tretíkrát tak buchnem.
@anonym_autor Jožko, ešte 5 minút a ideme domov..o 5 minút, obúvaj sa, odchádzame. Ja nejdem, nechce sa mi. Povedala som , že ideme a hotovo. Predtým ako niekde pôjdete, vysvetliť, že platí to čo povieš ty a druhýkrát nepôjdete nikde, keď to nedodrží a stať si za slovom.
Nechodí do škôlky?
Nevyjednávaj, len mu oznámiš: " 2-krát sa šmykneš (na ihrisku) a ideme domov, zješ jablko a ideme do obchodu. Dať na výber len 2 veci. Oblečieš si žlté alebo zelené tričko? Chceš papať jogurt alebo chlebík? Trvaj na tom, aby si neustúpila.
@anonym_autor v škôlke to nerobí pravda?
Do škôlky chodi, aj tam to bol problém, nechcel ísť von/dnu/do jedálne… Baby presne tak to robím a neustupujem, len teda ako som písala, keď sa nepohne a vyjednáva tak ho vyzleciem nasilu, alebo zoziapem a potom funguje. Občas sa začne aj na zem hádzať a napr. do muža si dovolil aj kopnúť, alebo ho skrabat. Vtedy mu dal aj po riti, na čo ho upozornil ešte pred tým, ale on ako keby to nechápal, že to naozaj urobi, aj keď to urobi. Do mna si take nedovolí, ale vravím ja nemám trpezlivosť s ním vyjednávať. A maly neznáša to nasilu vyzliekanie.
Si proste mäkká. Neviete si rady so 4 ročným.. do kedy sa s ním budete vybavovať ? Muža kopne, škrabne počkaj za chvílu ti švihne po papuli a ty budeš v izbe čo, plakať ? 🤦
Vzchop sa, si rodič ale nie si pred synom autorita, si jeho handra.. a nemyslím to v zlom teraz
Neznáša násilné vyzliekanie tak má možnosť spraviť to sám, on sa rozhodol to nespraviť tak má smolu. Príčina následok.
Vyzlečieš sa sám alebo to mám spraviť ja? Môže si vybrať a zároveň to bude vybavené.
@anonym_autor Vitaj v klube rodičovstva ,kde to nefunguje ani ukažkovo,ami učebnicovo..Pretože áno sú aj deti tvrdohlavé,zanovité,trucovité ..Kde je výchova neskutočne náročná.
mame doma to iste, pre vsetko pisti. ma cez 4r. snazim robit ako je tu uvedene ale odvsadial a vsetko je s vreskotom (dietata) a jasna, ze som potom nervozna aj ja a aj muz. fakt neviem. a to bola do 2r pohodicka, ako mala si dala viac vysvetlit. teraz sice chape ale chce to inak. a je uplne jedno, ze jej ten krik nikdy k nicomu nepomohol.
@anonym_autor A co mu tolko vysvetlujes? On ti vie povedat "Ideme. A hotovo!".
A ty mu to preco nepovies? Obcas je jednoduchsie nediskutovat. Potom sa nerozculis.
Ale pocuj, dieta musi vidiet emocie, myslim tvoje.. aby vedel, ze ked uz kricis, tak je to, ze zle a je to to posledne.. mozno to nepoznal doteraz, teda bol zvyknuty na to vysvetlovanie, takze mozno skusa, ze ci naozaj.. a ano, on si bude mliet svoje, ved hpvori, to co chce robit pochopitelne a nechce sa prisposobovat, zase nie je opicka, co vycvicis a posluchne hned.. uz ma vlastnu hlavu, len este to nedomysla uplne.. niekedy pomoze dohodnut, ze teraz toto a nabuduce tamto, ze o 5min dlhsie alebo cosi ine.. a pripomenut, ze takto sme sa dohodli.. aby videl, ze s nim aj jednas vazne (rovnocenne), ale zaroven, ty to mas pod palcom, davas moznosti, ktore su vhodne.. ja to volam, system, ako "spracovat" dieta, ty jeho, nie on teba.. lebo on ide to svoje co vie, a to je opakovat, plakat, kricat..
Takze vydrzat, ukludnit sa, spracovat u seba veci, je normalne vybuchnut, sak si clovek a ked je niekedy klud, tak mu vysvetlovat ze jak to funguje s tymi nervami
Ono by sa to casom malo zlepsit, len treba vydrzat. Nas bol podobny, teraz ma 4,5 roka a je to lepsie. Ja len nechapem tie niektore rady tu, ze nevyjednavaj, ideme sa obliect, tak sa ide obliect/umyt...ked sa raz take velke decko zatne, nasilu ho neumyjete, mame to doma, takze viem o com hovorim, dostane hysak, a take decko neobleciete, neumyjete, lebo hrozi, ze v zurivosti sa niekde vo vani ci kupelni tresne do hlavy a mate co ste nechceli. Tak isto ked sa nechce obliect, tak ho neobleciete, lebo sa v momente vyzlecie a tiez ho nasilu z domu nevytiahnete. Pri takom velkom dietati, kebyze to chcete spravit nasilu, tak to uz je na hranici s fyzickym nasilim a mozete mu ublizit.
Doplnim este. Povedala by som, ze do bitiek, ktore nemozes vyhrat, sa ani nepustaj-ked vies, ze nemas ho ako prinutit, aby nieco spravil, zahraj to nejak do autu. Ale tam, kde uz dopredu vies, ze mas na neho paky, tak tam pritlac a buduj si respekt a to by v buducnosti mohlo pozitivne ovplyvnit aj situacie, ktore momentalne s nim nezvladate. Uvediem priklad, mojmu som dnes asi 5krat povedala (a muz tiez), nech si obuje papuce a ide sa vycikat...ako hluchy bol, len si pobehoval znjednej izby do druhej s usmevom, tak mu vravim, ked si neobuje tie papuce, kym napocitam do 5, tak ho chytim a sadneme si spolu na gauc a budeme tam sediet a nedovolim mu nic robit, kym si tie papuce neobuje...zacal si ich hned obuvat.
Ono by sa to casom malo zlepsit, len treba vydrzat. Nas bol podobny, teraz ma 4,5 roka a je to lepsie. Ja len nechapem tie niektore rady tu, ze nevyjednavaj, ideme sa obliect, tak sa ide obliect/umyt...ked sa raz take velke decko zatne, nasilu ho neumyjete, mame to doma, takze viem o com hovorim, dostane hysak, a take decko neobleciete, neumyjete, lebo hrozi, ze v zurivosti sa niekde vo vani ci kupelni tresne do hlavy a mate co ste nechceli. Tak isto ked sa nechce obliect, tak ho neobleciete, lebo sa v momente vyzlecie a tiez ho nasilu z domu nevytiahnete. Pri takom velkom dietati, kebyze to chcete spravit nasilu, tak to uz je na hranici s fyzickym nasilim a mozete mu ublizit.
@anonym_5473bb že vy nechápete je vaša vec. Si myslíte, že my ostatné sme doma nemali zaťaté dieťa ? Že len vy 2 ste na svete ? Každá 2. má doma vzdorovité dieťa. Ja mám doma 3 deti a každé malo svoje obdobie. Je to normálne obdobie kedy deti skúšajú ako s vami môžu mávať a čo mu dovolíte..
Je len rozdiel či mu budete vysvetľovať do bezvedomia a začne si do vás dovoľovať alebo ho za ten čas čo by ste sa mu doprosovali obliekli, vyzliekli alebo čo by ste práve vtedy potrebovali. Žiaľ je zjavné, že rodičia dieťa nezvládajú. Dnes jej muža kopne, škrabne, zajtra bude čo ? Neospravedlňujte to, že nevedia čo s ním.. neviem čo s ním spravia keď bude väčší a bude robiť iné veci keď už teraz sa mamka v izbe psychicky rúca 🤦
"Snazime sa mu vysvetlovat". Toto je odpoved.
Vysvetlovat a diskutovat mozes tak s 8 a viac rocnym. Zrejme ste vysvetlovali od zaciatku. Takze chlapec jednoducho vie, ze moze s vami "diskutovat", ze nemusi posluchat.
Musi byt vzdy po vasom alebo ho nechste aj rozhodovat?
Baby nehádajte sa, ano svojim spôsobom ho nevieme zvládnuť, ale povedala by som, že nevieme to zvládnuť bez toho kriku alebo nasilu, tak som to myslela. Ono vždy aj tak urobí to, co od neho chcem, buď “podobrom” alebo “pozlom”. A ked už ma vytočí, nasilu ho aj vyzleciem aj okupem, keď sa inak nedá. Rovnako musí ísť domov z vonku alebo návštevy. Neustupujem, len som chcela vedieť či neexistuje aj “setrnejsi” spôsob, lebo ako som písala som celkom kľudna povaha. A ani sa v izbičke neopustam, len ma to vnútorne sere, že bez toho to s ním nevieme. Keď sa ukľudní tak mu vysvetľujeme ako to je s nervami aj všetko, alebo večer v posteli to s ním preberám už v klude.
Musi byt vzdy po vasom alebo ho nechste aj rozhodovat?
@hederamonstera vždy nemusí, rozhodovať môže adekvátne veku, písala som nemá nejaký vojensky režim, ale ani voľnú výchovu.
Autorka, aj moj ma aj udrel, keby len raz, aj muza, snazili sme sa ho chytit tak, aby sme mu v tom zabranili a jasne sme mu hovorili, ze to je zle, ze nikoho nebijeme a ze mu to nedovolime. Potom som mu hovorila, ze ked je zlostny, nech dupe, krici, bucha do gauca. A posledne mesiace to zacal robit, ked sa vytoci tak zacne jacat z plnej sily a dupat - v zivote by som nepovedala, ze 4,5 rocne dieta v zachvate zlosti bude schopne takto upravit svoje agresivne spravanie. Ja na neho nekricim, nejak to nemam v povahe, ale parkrat ma tiez tak vytocil, ze mi ruka usla a dostal symbolicky po zadku, ale to ho len viac rozzurilo. Proste mega davku trpezlivosti na neho treba a na vasho tak isto.
@anonym_autor A co mu tolko vysvetlujes? On ti vie povedat "Ideme. A hotovo!".
A ty mu to preco nepovies? Obcas je jednoduchsie nediskutovat. Potom sa nerozculis.
@beata_k A veď napr. ja mu to takto poviem ideme a hotovo a on začne vyjednávať, neustúpim aj keď si ide svoje, ale on sa nepohne len preto, ze ja som povedala. Predtým som sa ho snažila namotivovat, že doma budeme robiť to a to alebo tak, že musi mi ukázať kde som zaparkovala a pod…dať mu “úlohu” to celkom zaberalo, lebo hovoriť mu že ideme domov je neskoro nezabralo. ale ak nic, tak ide nasilu a hľadám cestu ako to zlepšiť…
Baby nehádajte sa, ano svojim spôsobom ho nevieme zvládnuť, ale povedala by som, že nevieme to zvládnuť bez toho kriku alebo nasilu, tak som to myslela. Ono vždy aj tak urobí to, co od neho chcem, buď “podobrom” alebo “pozlom”. A ked už ma vytočí, nasilu ho aj vyzleciem aj okupem, keď sa inak nedá. Rovnako musí ísť domov z vonku alebo návštevy. Neustupujem, len som chcela vedieť či neexistuje aj “setrnejsi” spôsob, lebo ako som písala som celkom kľudna povaha. A ani sa v izbičke neopustam, len ma to vnútorne sere, že bez toho to s ním nevieme. Keď sa ukľudní tak mu vysvetľujeme ako to je s nervami aj všetko, alebo večer v posteli to s ním preberám už v klude.
@anonym_autor ked aj tak nakoniec urobi to, co chces, tak to je super, proste ber to tak, ze s niektorymi detmi to ide tazko. Ako mi moja mama povedala, ze Pan Boh vedel preco mne a mojmu muzovi nadelil take dieta, ze vie, ze my ho zvladneme 🙂.
Autorka, aj moj ma aj udrel, keby len raz, aj muza, snazili sme sa ho chytit tak, aby sme mu v tom zabranili a jasne sme mu hovorili, ze to je zle, ze nikoho nebijeme a ze mu to nedovolime. Potom som mu hovorila, ze ked je zlostny, nech dupe, krici, bucha do gauca. A posledne mesiace to zacal robit, ked sa vytoci tak zacne jacat z plnej sily a dupat - v zivote by som nepovedala, ze 4,5 rocne dieta v zachvate zlosti bude schopne takto upravit svoje agresivne spravanie. Ja na neho nekricim, nejak to nemam v povahe, ale parkrat ma tiez tak vytocil, ze mi ruka usla a dostal symbolicky po zadku, ale to ho len viac rozzurilo. Proste mega davku trpezlivosti na neho treba a na vasho tak isto.
@anonym_5473bb To je ako cez kopirak, presne rovnako, aj vek. V škôlke je ok?

Načo s ním vyjednávas? Ideme a hotovo. Obleč sa, uprac si , atď atd