Ako funguje mozog trojročných detí?
Vysvetlite mi niekto ako funguje mozog 3 rocnych deti, lebo ma uz z nich porazi. Cokolvek je upratane, to musia v momente rozhadzat po zemi…ako mna uz to nebavi, uz vsetko hadzem do kosa…ja sa z nich zblaznim uz. Ale ked to necham na tej zemi aj tyzden, nikto sa toho nechyti, ako to upracem, do par minut je to rozhadzane…co to maju tie deti za uchylku, normalne som sa uz dnes rozrevala z toho, tak mk chyba poriadok a klud, uz som tak polavila na poriadok ale toto uz odmietam tu mat neustale nieco na zemi rozhadzane. Preco to robia?????
Deti su v poriadku, len ty máš zjavne veľký problém.
Deti su v poriadku, len ty máš zjavne veľký problém.
@anonym_d19be0 ja viem ze su v poriadku ale precoooo
@anonym_d19be0 ja viem ze su v poriadku ale precoooo
@anonym_autor .... Chceš od 3 ročného dieťaťa aby chápalo poriadku? Alebo svoju matku, ktorá je posadnutá poriadkom? Si robíš srandu
@anonym_autor .... Chceš od 3 ročného dieťaťa aby chápalo poriadku? Alebo svoju matku, ktorá je posadnutá poriadkom? Si robíš srandu
@anonym_d19be0 ja nechcem aby chapalo poriadku, ja len nechapem preco musia vsetko hned rozhadzat, chcem to pochopit, ci im robi dobre, ze vsade je vsetko alebo sa im paci ako to bucha alebo pada, snazim sa to pochopit, nech sa ja viem ukludnit. Hlavne to ze co je rozhadzane, uz sa toho ani nechytia aj ako je tyzden dlhy (takze asi tak posadnuta poriadkom nie som), ale akonahle to ulozim, tak nabehnu ako osi a v momente to rozhadzu.
No.. moj syn bude mat 10 a kebyze mu 100x nepripominam, aby si nieco odlozil, tak to nesprace ako je rok dlhy. A to som uz dost zlavnila z narokov na poriadok, odkedy mam deti. Mam pocit, ze keby nie nas rodicov, co mu stale pripominame nieco, tak zahynie vo vlastnej spine. Tak neviem, ake mas ocakavania od trojrocneho 🙂
Rozumiem ti, tiež sa nad tým niekedy zamýšľam, ale na odpoveď som neprišla. Je to frustrujúce.
Treba ho naučiť, že ak vyberie jednu hračku a potom sa chce hrať s inou, tak len vtedy, ak si tu prvú odloží na miesto. Nám to doma takto fungovalo. Najskôr som mu pomáhala odkladať a neskôr si po hraní odniesol na
namiesto hračky aj sám.
Tiež mám oveľa staršie deti a je to to isté. Keď im to nepoviem, aby upratali a to 100x to treba pripomenúť tak im to vôbec nevadí. Áno niečo už vedia aj sami, čo treba aby urobili. Já by som začala iba s 1 úkonom a to každý deň, spolu to treba urobiť. Ale malé deti moc nebudú upratať po sebe a starším 100x treba pripomenúť a tiež sa ideš z toho zblázniť. Tak tak
Pretoze :
1. Mas lahku OCD s upratovanim 🙂
2. Deti ziju prirodzene a poriadok je len umely konstrukt, ktory im vstepujeme vychovou, rovnako ich naucis nemat plienku a casom chodit na wc.
No.. moj syn bude mat 10 a kebyze mu 100x nepripominam, aby si nieco odlozil, tak to nesprace ako je rok dlhy. A to som uz dost zlavnila z narokov na poriadok, odkedy mam deti. Mam pocit, ze keby nie nas rodicov, co mu stale pripominame nieco, tak zahynie vo vlastnej spine. Tak neviem, ake mas ocakavania od trojrocneho 🙂
@anonym_9b41a0 ja neviem ci tu neviete citat….ja nechcem, aby upratovali, ja len chcem pochopit preco musia rozhadzat veci hned ako ich upracem, pritom ich tie veci absolutne nezaujimali. Uz neviem ako to mam napisat pre tych co nevedia citat s porozumenim
@anonym_9b41a0 ja neviem ci tu neviete citat….ja nechcem, aby upratovali, ja len chcem pochopit preco musia rozhadzat veci hned ako ich upracem, pritom ich tie veci absolutne nezaujimali. Uz neviem ako to mam napisat pre tych co nevedia citat s porozumenim
@anonym_autor Pretoze nevidia svoje hracky a nemaju nad nimi kontrolu. Ty si rusivy prvok, ktory narusa ich ponatie usporiadania bytu a nechapu, preco im to strkas kamsi do skrine alebo krabice, ked by mohli mat vsetko vonku.
@anonym_autor Pretoze nevidia svoje hracky a nemaju nad nimi kontrolu. Ty si rusivy prvok, ktory narusa ich ponatie usporiadania bytu a nechapu, preco im to strkas kamsi do skrine alebo krabice, ked by mohli mat vsetko vonku.
@patrike dakujem za odpoved k veci.
Decká to musia mať všetko na očiach, lebo čo je schované to neexistuje. Tak ako niekto má vyložené v polici hračky, knihy v knižnici tak tvoje dieťa tešia hračky na podlahe. My sme to len večer zhrnuli do boxov a krabíc aby bolo aspoň na večer upratané - hlavne pre mňa. Mám puberťákov a stále sú nejaké veci na zemi. Už len zatváram dvere...
pytas sa prečo rozhadzujú?? lebo su to deti, lebo msju kratkodobu mapat, lebo ich treba naucit, ze vsetko ma svoje miesto, hracky hadzte do krabic nie upratovat do policiek toto deti este nedaju. a zlav z narokov min na rok kym trocha dozreju a môžeš ich ucit upratovat. Oblečenie ma svoje miesto, riad tiez, topánky detto, aj hracky ... atd
Decká to musia mať všetko na očiach, lebo čo je schované to neexistuje. Tak ako niekto má vyložené v polici hračky, knihy v knižnici tak tvoje dieťa tešia hračky na podlahe. My sme to len večer zhrnuli do boxov a krabíc aby bolo aspoň na večer upratané - hlavne pre mňa. Mám puberťákov a stále sú nejaké veci na zemi. Už len zatváram dvere...
@anonym_61599b ok. To dava zmysel. Len nieco taketo ze PRECO to robia. Ja viem ze su este mali, aby upratovali, upratujeme spolu, idem prikladom, viem ze az neskorsie zacnu tomu rozumiet. Takto mi toto dalo zmysel a normalne zo mna upadol ten vnutorny tlak z nervov ze preco. Vdaka
@anonym_61599b ok. To dava zmysel. Len nieco taketo ze PRECO to robia. Ja viem ze su este mali, aby upratovali, upratujeme spolu, idem prikladom, viem ze az neskorsie zacnu tomu rozumiet. Takto mi toto dalo zmysel a normalne zo mna upadol ten vnutorny tlak z nervov ze preco. Vdaka
@anonym_autor lebo si tie hračky ani nepamätajú. Moje decká keď nevedeli s čím sa hrať, tak som vrecko hračiek schovala do pivnice. O mesiac-dva som to vytiahla a to bolo radosti, hotové Vianoce. Tie malé deti si to tak nepamätajú. Ak sú hračky odložené, tak sa ponevierajú po miestnosti a ani ich netrkne, ísť do tretieho šuflíka vľavo, lebo tam mám odložené obľúbené puzzle. Ak dáš krabicu puzzle na zem, tak to bude skladať hodinu 3x za sebou a 2x denne :D Ja si myslím, že to decko má rado výber okolo seba, aj keď si nevyberie nič ale tie možnosti :D a všetko je jeho.
@anonym_autor treba si uvedomiť, že deti majú tvoj poriadok na háku, oni uprednostňujú iné usporiadanie. Vychovávaj ich k akému-takému poriadku aj ďalej, ale nenásilne a hlavne si uvedom, že to bude trvať dlho-predlho (takmer do dňa, kedy sa odsťahujú do vlastného), kým to pochopia... A ty sa ukľudni, obleč si hrošiu kožu, choď si uvariť kávu a keď cestou ku kávovaru poprekračuješ pár hračiek a tričiek, usmej sa, lebo život je aj tak krásny
@anonym_d19be0 ja nechcem aby chapalo poriadku, ja len nechapem preco musia vsetko hned rozhadzat, chcem to pochopit, ci im robi dobre, ze vsade je vsetko alebo sa im paci ako to bucha alebo pada, snazim sa to pochopit, nech sa ja viem ukludnit. Hlavne to ze co je rozhadzane, uz sa toho ani nechytia aj ako je tyzden dlhy (takze asi tak posadnuta poriadkom nie som), ale akonahle to ulozim, tak nabehnu ako osi a v momente to rozhadzu.
@anonym_autor tak im nedaj všetky hračky naraz. Načo toľko hračiek, aby z toho bol neporiadok? My máme všetko v boxoch, potriedene, na autíčka, bábiky, koníky...atď. Knihy v poličkách, na horných poličkách, kde samé nedotiahnu, plyšáky. Vždy si hračky pýtajú a nedostanú ďalšie, kým neodložia na miesto. To isté robia v škôlke. A funguje to. Jedine na dosah majú kuchynku, lego, farbičky.
@anonym_autor tak im nedaj všetky hračky naraz. Načo toľko hračiek, aby z toho bol neporiadok? My máme všetko v boxoch, potriedene, na autíčka, bábiky, koníky...atď. Knihy v poličkách, na horných poličkách, kde samé nedotiahnu, plyšáky. Vždy si hračky pýtajú a nedostanú ďalšie, kým neodložia na miesto. To isté robia v škôlke. A funguje to. Jedine na dosah majú kuchynku, lego, farbičky.
@kavasmliekom staci ze maju par knih, nejake lego a tie magneticke, triedim stale ale to su take hracky, ze ich je proste z podstaty vela. Ale ano, vyhadzem vsetko prec a necham im po 1 auticku, nemam na to nervy
môj v tom veku chodil za mnou a čo som ja upratala on v momente vyťahoval a dával naspäť ako to bolo:D zase 1/2 rok predtým všetko upratoval on sám a nemohlo byť nič rozhádzané :D a teraz v 5 rokoch si dokáže sám upratať všetky hračky a pripraviť izbu na vysávanie :D je to len obdobie:D
@anonym_autor Ahoj, neviem či ti to pomôže, ale v Koala Treehouse , to je materská škola, majú program, kde učia deti k poriadku a k starostlivosti o priestor. Pozrite ich IG, možno by ti vedeli niečo poradiť.
@anonym_autor a prečo to ukladať ty?Nech sa snažia uložiť,čo si vybrali Nedovolí vyťahovať inú hračku,kým prvá nebude uložená😉
@anonym_autor myslím, že kvôli tomu, že to potrebujú mať na očiach, vedieť, čo to je a vidieť na to. Potom ich to už nezaujíma.
Ak je niečo v polici, tak ich ženie zvedavosť. Ked si to všimnú, tuzia to preskúmať a vyskúšať. Aby opäť zistili, čo sa s tým dá robiť, že sa s tým dá pohrať a mohli to nechať.
Hračky - redukovať a opäť redukovať. Najmä, ak sa “nemajú” s čím hrať, znamená to, že toho majú veľa.
Z každého druhu hračiek nechaj 1-2 kusy (lopty, autá, bábiky, stavebnica, vkladacka, pastelky, 2-3 knihy), stačí.
Všímaj si, ktorá hračka ja obľúbená, hrávajú sa s ňou aspoň raz za deň - nechaj. (Toto sa však časom mení).
Hračky s malými dielikmi odlož. Čím menšie deti - menej figúrok, dielikov, pasteliek, loptičiek, bábik - nechaj len po pár kusov či vôbec. Ostatné, keď budú dorastať.

Tiež neviem, je jednoduchšie sa zmieriť s neporiadkom 😊