Ako naučiť dieťa nesprávať sa agresívne v škôlke?
Mamičky prosím ako ďalej postupovať, viete poradiť?
Malý sa nikdy nebil, nikoho...a už to začalo, už začína búchať po hlave druhé deti, strká...nerobí to z hnevu, smeje sa. Doma som mu rozprávala, že to nemôže, ale zas to urobil. Neviete poradiť ako na neho? Aby to ako začalo aj prestalo....vedela som, že raz to musí prísť, že to obkuká od iných detí, a nebude stále on ten čo sa len pozera. Na nervy som z toho.
V škôlke to učiteľka nejako rieši?Ak by mi povedala učiteľka, že bije v škôlke deti tak treba mu dať trest doma za to....niečo mu zakázať čo má rád, TV alebo nejaký krúžok....
@glorikarebeka on to doteraz nerobil vôbec. Začalo to tak koncom minulého týždňa. V škôlke robí švagriná, tak to mňa priamo od nej. Nerobí z toho haló, len aby som vedela, že to začal robiť
On bol vždy taký, že nechal so sebou...nechal si zobrať hračku a podelí sa....mám pocit, že to videl druhých...len by som bola rada keby ako to prestalo aj skončilo.
Skúsim tak, ako píšete.
A robi to uplne bez priciny, zacina on? Alebo reaguje na to, ze mu niekto robi zle?
Ja by som skor riesila, ci je to on ten, kto zacina, alebo sa konecne zacal branit voci tym detom, od ktorych si nechal robit zle...
Úprimne, nemyslím si, že trest je v tomto prípade správne riešenie. Skôr naopak , môže to potlačiť správanie navonok, ale dieťa sa nenaučí, prečo je to nesprávne a čo má robiť namiesto toho.To, čo autorka popisuje, je podľa mňa presne ako je napísané vyššie, nové prostriedie, dieťa skúša, kde sú hranice, odkukalo správanie , napodobňuje ostatné deti. To, že sa pri tom smeje, ešte neznamená, že to robí naschvál ,skôr by som povedala nevie spracovať situáciu a reakcie okolia. A to je ten moment, kedy by mali vedieť zareagovať pani učiteľky ( ale nie trestom) a to tak , aby ste boli konzistentní v škôlke a doma, pokojne sa o tom porozprávaj s jeho učiteľkou. Trest typu zákaz TV podľa mňa v tomto veku nemá veľký efekt, lebo si to dieťa ešte nevie úplne prepojiť s tým konkrétnym správaním v kolektíve.A ešte k tomu, že „dúfam, že dostane trest v škôlke“ bybolo na začiatok lepšie riešiť vysvetlením a usmernením, nie hneďtrestaním. Cieľ je, aby pochopil prečo je to neprávne aj ked to robia iné deti, každé z nich sa to musí naučiť.. a naučil sa to zvládať, nie aby sa len bál,lebo dostanem trest
@anonym_autor moj syn doma tiez nikomu nerobil zle v zmysle, ze by fyzicky ublizoval. no ako prisiel do skolky, tu pohryzol dievcatko na ruku, tam chlapceka na ucho, bola som z toho v uplnom soku.
nastastie mi to pani ucitelka hned povedala a mohli sme to zacat riesit.
vedela som, ze to nie je stresom z odlucenia, do skolky chodil velmi rad, no uvedomila som si, ze problemom bude asi to, ze sa musi delit s druhymi o hracky, prisposobovat sa organizovanym aktivitam... lebo toto vlastne nepoznal, dvaja starsi su uz v puberte, tym boli jeho hracky ukradnute, do toho bola korona, cize na ihriskach minimum deti, vacsinou ziadne...
uz som ale mala odpozorovane, ze na neho plati ho zo situacie zobrat a dat mu priestor sa uvedomit. jednoducho v style, chapem, ze si nahnevany, nepaci sa ti, ze... ale toto nie je sposob ako to dat najavo. ked budes bit, hryzt... nechceme, aby si bol pri nas, chod si sadnut tam / do inej izby. ked budes pripraveny sa ospravedlnit a pekne sa hrat / vyrabat, kreslit... s nami, budeme radi, ked sa k nam pridas.
doma som mu to samozrejme tiez viackrat vysvetlila, on mi povedal, ze nemohol povedat pani ucitelke, ze mu chlapcek zobral auticko, lebo im zakazali zalovat. toto som tlmocila pani ucitelke, dohodli sme sa teda, ze jej moze prist povedat, ked mu niekto bude robit zle. plus ked bolo treba, dostal svoj time out nadalej doma i v skolke, tam to bolo potrebne naozaj len nejake 2-3x a bolo po probleme.
odporucam teda skusit najst pricinu plus rozhovor medzi 4 ocami s pani ucitelkou a skusit najst spolocny postup, nieco, co funguje konkretne na tvoje dieta.
@anonym_autor V prvom rade to mala riesit ucitelka. Dieta si po takom case nepamata, co spravilo a za co je trest, je este prilis male...
@anonym_autor ak chceš vedieť ako na neho, najskôr potrebuješ zistiť a pochopit prečo to robí. Až následne môžete začať hľadať konkrétny spôsob, ako veci riešiť inak. Vysvetlovanim, zákazmi, trestami s tým možno prestane, ale jeho problém to aj tak nevyrieši. Aj tak bude hľadať nejaký a možno opäť nevhodný spôsob.

V škôlke to učiteľka nejako rieši?Ak by mi povedala učiteľka, že bije v škôlke deti tak treba mu dať trest doma za to....niečo mu zakázať čo má rád, TV alebo nejaký krúžok....