Dieťa s potravinovinovým obmedzeniami v škôlke
Ahojte. Chcela by som Vás poprosiť o podelenie sa s Vašimi skúsenosťami na túto tému. Zaujímalo by ma, aké podmienky si kládla Vaša škôlka, alebo aké pokyny Vám dala, ak máte dieťa s obmedzeniami v potrave, teda nemôže jesť všetko čo ostatní a Vy z toho dôvodu potrebujete prinášať Vašu domácu stravu. Či už denne alebo príležitostne, len ak je v jedálnom lístku potravina, ktorá by mohla uškodiť. Zaujímalo by ma aj, ak tú stravu ráno do škôlky prinesiete, aký je postup...kam ju uskladníte, kto ju od Vás preberá, či musíte vyhlásiť, že je strava hygienicky nezávadná, prípadne každé ráno vyznačiť do nejakého zošita, aké potraviny ste priniesla a pod. Má škôlka právo pýtať od Vás prinesenie vlastnej chladničky alebo mikrovlny na chladenie alebo ohrev tejto stravy? Dakujem za cenne rady, velmi surne ich potrebujem. M
@katy1979 A to len kvoli Tvojmu dietatu tak varia alebo je ich tam viac detí s HIT-kou? My mame tiez HIT. Je to pomerne nova diagnoza, tak na nu nie su nikde pripravení. Okrem ineho ma strasne vela obmedzení v strave. Kazdemu cloveku s HIT-kou moze vadit ina potravina. Je to bludny kruh. Ja potrebujem vynechavat len zopar potravin, ktoré casto tvoria aj zaklad jedla. Su to potraviny, ktore viem, že nám zarucene skodia. Mas stastie, že si natrafila na takuto skolku. Ale to bude asi sukromná, hejže? Ja urcite nemozem cakat, žeby sa mi len tak sami ochotne ponukli, že mi pomozu a budu varit pre moje dieta to čo može. Vyjadrenie MŠ bolo, že maju vela deti a nemozu to sledovat, co moze a co nemoze to ktore dieta jest. Takze ani nejaky zoznam, ktorý by som im odovzdala by mi nepomohol. Vraveli aj, že niektore deti vedia povedat co nemozu jest. No urcite by som takuto zodpovednost nedala dietatu, ktore je este "hlupučké" a nevie poriadne rozpravat. A takáto matka je v koncoch. Bohužial nebudeme moct diétu striktne dodržiavat. Ale stalé nerozumiem preco vyzaduju chlanicku a mikrovlnku, ked to maju kde odlozit. Kto si to vyžaduje? Deti s alergiami je len par, tak by to urcite nebol problem ak by bola vola druhej strany.
@anima9 Moje deti tento problém síce nemali, ale u nás v nesúkromnej škôlke sa snažili prispôsobiť. S chladničkou nebol problém, ale ak si dobre spomínam mikrovlnku myslím škôlka nemala, tak tiež prosili priniesť, alebo ak je viac rodičov sa vyzbierať. Myslím že mohla byť aj staršia. Ak si teda dobre pamätám...Ja som mala dojem, že na prijatie a prispôsobenie sa detičkám so špec. potrebami týkajúcimi sa stravy nie sú nejaké pravidlá, že to skôr záleží od ochoty riaditeľky...
@anima9 ahoj, tak s týmto sme si užili svoje..V štátnej škôlke mi vôbec nechceli vyjsť v ústrety, pritom som si zistila, že sa to dá, len treba chcieť..Diétnu stravu neposkytovali a nosiť som nemohla. Najprv vraj to nedovoľuje hygiena a potom keď som si zistila, že aj na to je spôsob, tak mi bolo povedané, že nemôžu tak zaťažovať kuchárky, aby ohrievali osobitné jedlo kvôli jednému dieťaťu..A tak som musela dať do súkromnej a tam problém s tým nie je..Akurát si viac priplatím za školné..ale tak čo už..Ale v niektorých štátnych sú ochotní robiť výnimky, tam sa ale treba hlásiť v dostatočnom predstihu čo sme my už nestihli..
Moja dcera ma HIT a intol.laktozy. Hned na zaciatku sk.roka sme doniesli papier od lekarky co vsetko nemoze jest. Skor jej robi problem mliecna strava. No a riaditelka nam povedala,ze v ziadnom pripade si svoju stravu nemize nosit, hlavne kvoli odberu vzoriek. Nie kvoli tomu, ze by to nejako obtazujuce pre nich. Ten papierik so zoznamom potravin ktore nesmie maju nalepeny v triede. Ak nahodou nejaka ucitelka zastupuje. A dalsi sme odniesli do jedalne a sohodli sne sa s veducou sk.jedalne ze ak bude napr.mliexna polievka tak mo neprekaza, ked jej ju nedaju. Alebo privarok. Ked su cestoviny s tvarohom tak jej daju mak. Ked je chlebik s drozdovou pomazankou tak jej daju s maslom. Alebo jej castokrat sama kucharka dala zo svojej sunky. Moja mama pracuje v skolke a maju jedno dievcatko,ktore ma neviem aku diagnozu a rodicia jej nosia aj maso prenu alebo jogurtY.Museli podpisat nejake vyhlasenie , ze v pripade zdr.priblemov nebudu davat za vinu skolk.stravu....niexo podobne. Priznam sa, ze pri zapisw do skolky som im o zdr.problemoch nepovedala nic :P ospravednujem sa za chyby.pisem na mobile a nestiham opravovat 🙂
A rste som chcela, ze pri takom malom mnozstve co zje v skolke by ozaj mohla jest aj to co jej robi problem :D
Stale rozmyslam nad tým, že riaditeľka nie je majiteľka skôlky ale musí byť podriadená Miestnemu úradu. Jej rozhodnutia su urcite dolezite, ale dali by sa obist vyssimi rozhodnutiami. Jedna sa mi o to, ze som si cely cas myslela, že vlastnu chladnicku s mikrovlnkou treba kvoli kontrolam z hygieny. Kedze sa tam bude uchovavat a zohrievat moja domaca strava. Lenze to vobec nie je pravda. Informovala som sa a pani doktorka z hygieny deti a mladeze bola prekvapena, že co to od nas pozaduju. Ze to skolka ziadat nemoze. Prinesenu stravu maju v MŠ odomna prevziat, uskladnit a zohriat vo svojich spotrebičoch. Ze ja mam len kazdy den napisat, co som priniesla a podpisat, ze strava je hygienicky nezavadna. Povedala este, ze tym momentom prebera celu zodpovednost za prinesenu stravu školka. Ze rodič nemože zodpovedat za ohrev a uskladnovanie prinesenej stravy, ked tam cely den nie. To ma velmi zaskocilo a natlaca sa mi otazka, žé na zaklade akeho stanoviska mozu pozadovat V MS aby kupil chladnicku a mikrovlnku. Ja som nic pisomne nedostala. To ma byt len ustne rozhodnutie riaditelky alebo prevadzkarky v kuchyni? Na hygiene si najprv mysleli, že som sponzor, ked kupujem chladnicku a mikrovlnku a trochu mi trvalo, kym som im vysvetlila, čo je vo veci. Zaujimalo by ma, co by mi v skolke povedali, ak by som povedala, že na chladnicku a mikrovlnku nemam peniaze, ale ze stravu dietatu potrebujem prinasat z domu. Ved to nie je lacna zalezitost okolo 300-400 € (aby to aj nieco chladilo a ohrievalo).Pravdepodobne by sme sa museli rozlucit s tym, žeby nase dieta prijali. Hadam tato sprava pomože aj ostatnym mamickam, ktoré maju podobny problem.
@anima9, ahoj. môj syn má tiež alergie a s nimi súvisiace potravinové obmedzenia. je alergický na zemiaky, sóju a všetky oriešky. zistili sme to, až keď už do škôlky chodil. priniesla som papier od lekárky pre riaditeľku a do kuchyne. riaditeľka s tým problém nemala, informovali sme spolu učiteľky, ktoré si to napísali na nástenku do triedy. a vedúca kuchyne bola super. najprv sa ma spýtala, či chcem malému nosiť stravu sama z domu, musela by som však nosiť úplne všetko. to sme zamietli. ak majú v škôlke zemiaky, malý dostával väčšiu porciu mäsa, polievku so zemiakmi nejedáva. posledné týždne pred prázdninami som si všimla, že ak majú na obed zemiaky, tak v jedálnom lístku je vždy extra príloha pre pedagogických pracovníkov. mám pocit, že vedúca kuchyne našla cestičku, ako nám výjsť v ústrety. ja si myslím, že kde je vôľa, tam je aj cesta.
ja chcem mojemu nosit stravu do skolky, lebo jedavame vela suroveho ovocia,, nepijeme sirupove vody, a kupovany chceba, a nechcem aby ked uz bude musiet do skolky jedaval tie sracky v skolke, a co sa tyka hygieny, na hygiene nemaju vovec nic prot noseniu jedla z domu do skolky, iba skolky a tym ohanaju, aby nemali robotu navyse,,,,, a mikrovlnku nosit nebudem, jedlo ohriate v mikrovlnke je oziarene a znicene.... :P
@zigzag hihi..toto je dobre 😀 takze budes chodit tri ktar denne do skolky nosit mu jest? lebo ako neviem si predstavit tvoju predstavu a myslim, ze ucitelky aj s riaditelkou ta akurat vysmeju
najlepsie urobis, ak ho do skolky nedas vobec a nikdy v zivote mu nedovolis stravovat sa inde ako v tvojej kuchyni
joj daj pozor aby nahodou nezjedol polovicu ovalu z chleba na olovrant lebo sa isto otravi z neho 😀
@ifkael ale ved nepise ze ma potravinovu intoleranciu, len ze sa zdravuju zdravo a tie 'sracky' v skolke mu nedovoli jest
aj u nas v skolke boli deti s alergiami, nosili im vodu namiesto mlieka aby mali ale inak ak bola krupica alebo cestoviny so smotanovou omackou, ucitelky im to dali zjest..tak kto je tu nenormalny?
@anexis no tak do takejto skolky, by som moje dieta nedala nikdy. Ked raz poviem, preukazem, ze to nesmie, tak ked mu to daju, aj po upovedomeni, tak by som urobila poriadny cirkus. Nas ked spapa len kusok bieleho rozka(vajcia, mlieko, na ktore je alergicky), hned sa vyhadze, plus hnackuje, bolest bruska. Ja to doma prisne sledujem, a preto ocakavam, ze to budu dodrziavat aj tam(aj ked si myslim, ze sa na to vsade jednoducho vykaslu). Zial ludska pohodlnost, a tezy typu:nam nic z toho nebolo, ani im nebude...
Strava sa do materskej školy moze donasat, za predpokladu, ze dieta ma lekarske potvrdenie o tom, ze dieta ma intoleranciu na niektore potraviny. V nasej MS, to hygiena povolila nakolko, kazdorocne taketo deti mame. Pokial ma dieta intoleranciu na 1 druh potraviny, rodic sleduje jedalny listok- mame na webe MS a vtedy dieta tuto potravinu nekonzumuje- napr. deti maju citrusy na desiatu, tak jednoducho dieta neje citrusy. Ak ide o viacnasobnu intoleranciu, resp. napr. celiakiu, rodic moze stravu prinasat z domu, rano sa ulozi do chladnicky /je to osobitna chladnicka urcena pre zamestnancov MS a pre tieto deti/ a jedlo zohreje a pripravi a naserviruje v case obeda pani kucharka, zohrieva zas v osobitnej mikrovlnke- opatovne sluzi pre zamestnancov MS a pre tieto deti. Dosial s tym problem nebol, mame to osetrene aj v skolskom poriadku a aj v prevadzkovom poriadku, ktorý nam schvalila hygienicka. Stravu nie je mozne nosit z domu, ak dieta nema zdravotný problem a nema potvrdenie lekara. Vzdy je to samozrejme o ludoch, pani kucharky nemozu pripravovat jedlo pre dieta z potravinovou intoleranciou, treba na to vyskolenu dietnu sestru..., ked som to presne zistovala a tu nam zriadovatel nezaplati a ani nedovoli...., takze ak chceme tymto rodicom a detom vyjst v ustrety, tak na zaklade dodrzania pravidiel hygieny mame takyto postup. Samozrejme nemozno ocakavat od rodica, ze bude kupovat chladnicku a mikrovlnku, ale snad by sa naslo nejake riesenie, ak by sme tieto zariadenia nemali... sponzorsky dar, niekto s rodicov nepotrebuje pouzivany spotrebic a pod.
@matkamirko ano, ved ja sa nehadam, len pisem ze stava sa ak natrafite na ucitelku takeho typu a moj prvy prispevok nebol o alergii ale o tom, ze deti v skolke dostavaju take miniaturne porcie, ze poobede je kooopec casu na zdrave stravovanie
ved koncom roka som syna vybrala po obede, tak mu olovrant zabalili na cestu a pozeram ze co to je...buchta s nugatovou naplnou....pardon buchticka o rozmeroch 3x3 centimetre 😀
a ja ze co mi kazdy den po skolke vyje pol chladnicky a to pritom nieje velky jedak
@anexis 🙂 tiez to poznam, aj mladsi brat chudak tak vyzdy zo skolky prisiel, ze co je na jedenie 🙂 Ani vydatne, ani velke 🙂 a dokonca ani zdrave, a sa potom divia, ze preco je kopec malych deti cukrovkarov. 🙂
@anima9 maly chodil do statnej skolky kde to co nemohol mu nedavali a on uz bol velky takze si vedel povedat. Popr.sa dala strava doniest. Do skoly sme doniesli papier co nesmie a podla toho varia. Niekedy ma uplne ine jedlo ako ine deti. Chodi sice do sukromnej skoly ale jedavaju v klasickej statnej skolskej jedalni. Veduca jedalne mi hovorila ze maju vela alergickych deti. Ci uz celiakia, mlieko, maso, orechy,vajcia. V tomto boli velmi ustretovi. Nemozem od nich vyzadovat aby varili podla hit. Kedze kazdy toleruje ine potraviny. Ale ma vylucene take top potraviny ktore nesmie. A aj keby to na tanieri mal tak to nezje.
Katy, mne sa jedna o to, že si mam doniest na to vlastnu chladnicku a mraznicku. Na možno 2-3 x týždenne prinesenu domacu stravu . Ohanaju sa s hygienou, aj napriek tomu, že hygiena nevyžaduje izolaciu z domu pripravenej stravy od ich stravy. Budem mat aj vyjadrenie hygienika k tejto problematike. Hygiena tvrdi, že skolka zodpoveda za tvoju prinesenu stravu od okamziku kym ju od Teba zamestnanec skolky preberie. Ty tam nie si cely den a preto nemozes byt sa stravu zodpovedna. Oni ju ohrievaju, zodpovedaju za jej chladenie, podavaju ju, umyvaju riad v ktorom sa podava a pod. No, ale pravdy sa nedovolas. Bud kupis alebo mas smolu. Ani miestny urad s tym nic nema. Vsetko je rozhodnutim riaditelky MŠ, ktorá ma pravnu subjektivitu.
Moja dcera ma tiez HIT a stravu do skolky jej nosime komplet celu. Desiatu, obed, olovrant - rano navarim, nabalim do obedara, odnesieme do skolky a oni jej to ohrievaju - potrebovali sme len potvrdenie od lekara.
Sme len na zaciatku a je to dost narocne pre mna musim povedat, tak uvidim, ci casom nenajdeme ine riesenie (ved ani toto skladovanie pol dna a ohrievanie v mikrovlnke nie je urcite idealne), len v skolke mi vlastne ine ani neponukli ako nosit jej vlastnu stravu (v skolke sleduju par najcastejsich alergenov, ale HIT-aci toho maju velmi vela, co nemozu:(
Nebolo by jednoduchsie dohodnut sa s veducou jedalne? Pozerate aj na dieta,ako bude vnimat,ze stale je inu stravu nez ostatni? Deti su v tom priame... jednoduchsie je planovanu stravu kusok oddelit a upravit inak. Na to hygiena dava povolenie 🙂
@matozazzo Oni na to v skolkach pri tolkych detoch cas nemaju, aby nieco oddelovali. Iba v takych kde je vôľa a tých je málo. Nie je to ich povinnost. Preto nemozem pozerat, ze co na to dieta, ze papa ine ako ostatni. Zdravie je na 1. miste. Nepoviem ked je MDD a deti maju hody. Vtedy dame Daosin tabletu a dovolime si aj to co nemozeme🙂
Ja sa snazim varit to, co maju aj v skolke, ale vynechat nepovolene suroviny (a ked nemoze to, co maju ostatni, tak nieco este oblubenejsie🙂 Ale ten psychologicky aspekt aj mna trapi (a hlavne vidim, ze dcera je mala a trapi ju to - a samozrejme by stale chcela ochutnavat to, co "nemoze".) Lenze nasledky nedodrziavania diety poznam uz dost dobre...

Pokial viem je v tom mierny holubnik. Kazda skolka ti povie inak. Do nasej skolky sa strava dala nosit bez problemov. Ale uz som pocula ze to robilo skolkam problem ci ze ziadali od rodicov prave tu chladnicku a mikrovlnku.
My sme do skoly doniesli akurat papier od lekara co maly nemoze jest a varia podla toho. Teda ja dufam ze varia. Mame HIT a alergiu na vajcia