icon

Máme nárok na vrátenie školného v materskej škole?

Dnes o 05:54

Dieťa navštevuje mš kde každý mesiac platíme školné 50€ dieťa bolo naposledy v MŠ 12 .2 máme nárok na vrátenie školného? Rátajú sa do tých 30dni aj prázdniny ak bola náhradná MŠ

lili177
Dnes o 06:17

@anonym_autor závisí od toho kto je zriaďovateľ,u nás mesto,stačilo dať ziadost,ale čím skôr,treba sa informovat

sara07
Dnes o 06:41

treba pozriet poriadok
u nás bolo treba dat pisomnu žiadost riaditelke , prazdniny sa nezapočitavali ani pri nahradnej
poplatok sa platil za mesiac kalendárny ak aj dieta 1 den bolo v škôlke

čiže u nás by si nemala odpustený poplatok, lebo čast februara bol v škôlke,

anonym_b0f8ee
Dnes o 07:08

Tebe nepríde hlúpe žiadať vrátenie školného? Veď to miesto je vaše a nevedia ho obsadiť iným dieťaťom, kým je tvoje dieťa choré.

anonym_382dec
Dnes o 07:10

Skolne neriesim ale vratia mi vzdy preplatok zo stravy,platim pravidelne rovnaku sumu aj ked maly v skolke chybal a bol riadne odhlaseny.Potom sa to vyuctuje a preplatok vratia spät.

sara07
Dnes o 07:32
@anonym_b0f8ee

Tebe nepríde hlúpe žiadať vrátenie školného? Veď to miesto je vaše a nevedia ho obsadiť iným dieťaťom, kým je tvoje dieťa choré.

@anonym_b0f8ee ale to je poplatok mestu , zriadovatelovi napr za elektrinu, kurenie, vodu, prevádzkové náklady
dieta nie je doma lebo sa mu chce
platí dane z prijmov štátu napr , aj na to aby mohol štát poslat prachy zriadetovatelovi na škôlstvo ...
z hrubého platu jej berie 54% štát, iné štáty ti beru ovela menej z hrubého platu , nie je to štátu blbé brat tolko prachov ked inde to stačí ale u nás nie
zdôvodnuju že dane platime aby sme mohli mat "bezplatne" školstvo 😂😂
uprimne 50€ je dost pri našich platoch , na pomôcky a hračky sa predsa ešte sklada zvlášt fond + niekde aj riaditelsky fond

anonym_be0061
Dnes o 07:32

@anonym_autor a to chces vratit skolne za polovicu februara? Marec je tiez v polovici. Toto myslis, ze je realne?

anonym_b0f8ee
Dnes o 07:45
@sara07

@anonym_b0f8ee ale to je poplatok mestu , zriadovatelovi napr za elektrinu, kurenie, vodu, prevádzkové náklady
dieta nie je doma lebo sa mu chce
platí dane z prijmov štátu napr , aj na to aby mohol štát poslat prachy zriadetovatelovi na škôlstvo ...
z hrubého platu jej berie 54% štát, iné štáty ti beru ovela menej z hrubého platu , nie je to štátu blbé brat tolko prachov ked inde to stačí ale u nás nie
zdôvodnuju že dane platime aby sme mohli mat "bezplatne" školstvo 😂😂
uprimne 50€ je dost pri našich platoch , na pomôcky a hračky sa predsa ešte sklada zvlášt fond + niekde aj riaditelsky fond

@sara07 to nič nemení na fakte, že to miesto sa jej dieťaťu drží. Veď ak to miesto už nechce, tak nech dieťa zo škôlky odhlási, určite sa poteší iná mamička, ktorá hľadá škôlku pre svoje dieta

anonym_66ea23
Dnes o 07:48

nebude ti vratene nic, staci ze dieta je v skolke jeden den v mesiaci (je jedno ci v nahradnej alebo svojej) poplatok zriadovatelovi sa nevracia
ak nebude v skole ani jeden den z marca potom v aprili poziadas o vratenie alebo zapocitanie sumy do dalsieho mesiaca
ale samozrejme si mala poplatokmv marci uhradit najprv

lili177
Dnes o 09:49

Ano bolo to tak že ak je len jeden deň v mesiaci v škôlke tak už nie je nárok na vratenie

anonym_6bde12
Dnes o 10:02

Stále platí, že ak je dieťa čo i len 1 deň v mesiaci v MŠ, je rodič povinný zaplatiť školné. Reč je o kalendárnom mesiaci. Čiže za február platíte a ak je už zdravé a v marci nastúpi, platíte tiež. Ak sa stane, že je dieťa dlhodobo choré a je na zdravotnej dovolenke, ktorú odporúča pediater a schvaľuje riaditeľ, je možné požiadať o odpustenie platby - píše sa žiadosť vopred. Zdravotnou dovolenkou sa myslí prerušenie dochádzky na dlhší čas (niekoľko mesiacov). Školné ide zriaďovateľovi, nie MŠ. Hradí sa z neho prevádzka.

sara07
Dnes o 12:10
@anonym_b0f8ee

@sara07 to nič nemení na fakte, že to miesto sa jej dieťaťu drží. Veď ak to miesto už nechce, tak nech dieťa zo škôlky odhlási, určite sa poteší iná mamička, ktorá hľadá škôlku pre svoje dieta

@anonym_b0f8ee ano ale férove by bol polovičny poplatok aspon

ide princíp ..............
štát na jednej strane má plnu hubu podpory pre deti ale reálne na ne totálne kašle, teda zaujíma ho do narodenia a cca do 3 rokov ,,, potom rodič trhni si
ona nemá doma dieta lebo sa nudi , dieta je doma lebo je choré, ty vieš ako často budeš mat chore deti a či to je len teraz alebo nie ? či dostane kiahne alebo nie ?
tak bud chceme deti alebo nie, ale unavuje ma tu kopanie do rodičov , teda tu hlavne matiek , také podprahove zhadzovanie ..
v podstate tu škôlku štát nestojí nič , zatiahneme to MY , bolo by fajn si uvedomiť že štát nevytvara hodnoty alebo nezaraba, nevytvara žiadny zisk , momentálna tak maximalne vytvara stále väčší dlh
štát v tomto storoči predsa vie kolko sa mu v dany rok narodilo deti , čiže +- vie kolko mu nastupi o 3 roky do škôlok ... kolko potrebuje miest , však si tie data nepresuvaju potrubnou poštou
vybera dane aj na chod školstva, ešte napíš že využiva systém a konečna 😂😂😂😂
fakt som sa pobavila drží miesto v škôlke, kto tie miesta vytvara ? kto vytvara zákony podla ktorych funguju samospravy ?
čiže mamička je na vine, a štatik to je chudatenko žmykane, zneuživane 😂😂😂😂
ak by niekto vytiahol že štát sa nemá starat o deti ale rodič, ano uplna pravda , ale potom láskavo nech ten štát mi dá nižšie dane, odvody, dph, pracovne a podnikatelske prostredie aby sme sa mohli plnohodnotne starat a žit a nielen v podstate preživat
nemusi mi dat vôbec nič, ale nemusi mi ani tolko brat ako berie...
polovičku toho čo odmakaš ti zoberie ale podla uderky na sumračnej je to ok ja viem ,stale na to zabudam

anonym_b0f8ee
Dnes o 12:22
@sara07

@anonym_b0f8ee ano ale férove by bol polovičny poplatok aspon

ide princíp ..............
štát na jednej strane má plnu hubu podpory pre deti ale reálne na ne totálne kašle, teda zaujíma ho do narodenia a cca do 3 rokov ,,, potom rodič trhni si
ona nemá doma dieta lebo sa nudi , dieta je doma lebo je choré, ty vieš ako často budeš mat chore deti a či to je len teraz alebo nie ? či dostane kiahne alebo nie ?
tak bud chceme deti alebo nie, ale unavuje ma tu kopanie do rodičov , teda tu hlavne matiek , také podprahove zhadzovanie ..
v podstate tu škôlku štát nestojí nič , zatiahneme to MY , bolo by fajn si uvedomiť že štát nevytvara hodnoty alebo nezaraba, nevytvara žiadny zisk , momentálna tak maximalne vytvara stále väčší dlh
štát v tomto storoči predsa vie kolko sa mu v dany rok narodilo deti , čiže +- vie kolko mu nastupi o 3 roky do škôlok ... kolko potrebuje miest , však si tie data nepresuvaju potrubnou poštou
vybera dane aj na chod školstva, ešte napíš že využiva systém a konečna 😂😂😂😂
fakt som sa pobavila drží miesto v škôlke, kto tie miesta vytvara ? kto vytvara zákony podla ktorych funguju samospravy ?
čiže mamička je na vine, a štatik to je chudatenko žmykane, zneuživane 😂😂😂😂
ak by niekto vytiahol že štát sa nemá starat o deti ale rodič, ano uplna pravda , ale potom láskavo nech ten štát mi dá nižšie dane, odvody, dph, pracovne a podnikatelske prostredie aby sme sa mohli plnohodnotne starat a žit a nielen v podstate preživat
nemusi mi dat vôbec nič, ale nemusi mi ani tolko brat ako berie...
polovičku toho čo odmakaš ti zoberie ale podla uderky na sumračnej je to ok ja viem ,stale na to zabudam

@sara07 prepáč, nechce s ani to celé čítať, tak zareagujem len na prvú vetu. To, že niekoho dieťa nie je mesiac v škôlke neznamená, že v škôlke prestanú kúriť a svietiť. S tými poplatkami sa počíta na prevádzku, aj keď je to len malá časť skutocnych nákladov na prevadzku a platy personalu. Si predstav, že mamička, ktorá je napr. na materskej a druhým dieťaťom si každý druhý mesiac nechá škôlkara doma a ešte k tomu žiada o vrátenie poplatku. To ti príde fér? Voči takým, ktorím sa miesto v škôlke neušlo?

sara07
Dnes o 13:33
@anonym_b0f8ee

@sara07 prepáč, nechce s ani to celé čítať, tak zareagujem len na prvú vetu. To, že niekoho dieťa nie je mesiac v škôlke neznamená, že v škôlke prestanú kúriť a svietiť. S tými poplatkami sa počíta na prevádzku, aj keď je to len malá časť skutocnych nákladov na prevadzku a platy personalu. Si predstav, že mamička, ktorá je napr. na materskej a druhým dieťaťom si každý druhý mesiac nechá škôlkara doma a ešte k tomu žiada o vrátenie poplatku. To ti príde fér? Voči takým, ktorím sa miesto v škôlke neušlo?

@anonym_b0f8ee ale to je uplne niečo iné
že nechá ho doma lebo chce
a necha ho doma lebo je chore, neplet jablka s hruškami
ide o princip, 50% aspon odpustit ,, ty to pojímaš ako keby štát vytvaral hodnoty , zisk 😂😂

anonym_b0f8ee
Dnes o 13:51
@sara07

@anonym_b0f8ee ale to je uplne niečo iné
že nechá ho doma lebo chce
a necha ho doma lebo je chore, neplet jablka s hruškami
ide o princip, 50% aspon odpustit ,, ty to pojímaš ako keby štát vytvaral hodnoty , zisk 😂😂

@sara07 snáď si nemyslíš, že tých 50e pokryje reálne náklady, nebuď smiešna. A ešte z toho tvoriť zisk, ty si fakt mimo. Skús prevádzkovať škôlku za 50e mesačne. Keby pytali 500e mesačne ako súkromné škôlky, tam už môžme hovoriť o nejakom zisku.