icon

Možnosti predprimárneho vzdelávania pre dieťa s PAS a ADHD

viki128
Dnes o 10:07

Ahojte, možno niektorá budete vedieť poradiť.

Syn 5r (predškolák ale bude mať odklad) má podozrenie na ADHD a nejakú formu PAS, zrejme Asperger. Navštívili sme psychológa v CPP a klinického psychológa, no stále nemáme psychiatra, ktorý je podľa všetkého jediný kto môže takúto diagnózu oficiálne dať. Snažím sa už nejaký čas, no márne nájsť mu psychiatra, nikto neberie nových pacientov. Veľa ich obvolalo aj priamo CPP, no nič. Mám ešte vyskúšať Bratislavu.
Syn teda zatiaľ nemá oficiálnu diagnózu, a bez nej nemá nárok na asistentku do škôlky, ani na špeciálnu škôlku. Z bežnej nám však oznámili, že ho nezvládajú, situácie s ním sa stupňujú, dejú sa už na dennej báze (udrie alebo ináč ublíži inému dieťatku), a má aj iné problémy ale nejdem do detailov, skrátka nemôže ďalej škôlku navštevovať, pretože tak nevedia vytvoriť bezpečné prostredie pre ostatné deti, čo chápem. Zatiaľ máme byť doma na individuálnom pláne výučby, napriek tomu že na to nevieme zatiaľ vybaviť papier od psychológa. Ak sa nám podarí vybaviť asistentku, môže sa od septembra vátiť. Ak nie, máme si hľadať inú škôlku.
Moja otázka znie, mám ešte nejakú možnosť kam ho dať aj bez papiera od psychiatra? Aj keby sa mi podarilo nejakého nájsť, čo sa mi teda zatiaľ nepodarilo, zrejme tam bude dlhá čakacia doba, a do konca mája diagnózu v žiadom prípade nedostanem. (Do konca mája sa žiada o asistentky/prihlasuje do špeciálnej škôlky).
Takže čo môžem iné legálne spraviť, keď plní povinné predprimárne vzdelávanie, do normálnej škôlky ísť nemôže a doma byť nemôže lebo nás bude riešiť sociálka, ale nedostaneme asistentku ani špec. škôlku lebo diagnóza nieje pretože lekári niesú.
Existujú niekde nejaké škôlky, kľudne aj súkromné, kde nepotrebujú papier od psychiatra a stačí im vysvetlenie odomňa? Ja si čokoľvek zaplatím, len neviem ako s týmto pohnúť. Nemám čo spraviť :(

anonym_bb9cd1
Dnes o 10:11

Domace vzdelavanie?

viki128
autor
Dnes o 10:17
@anonym_bb9cd1

Domace vzdelavanie?

@anonym_bb9cd1 áno, to je ten individuálny plán, ale ani ten sa nedá legálne spraviť bez papiers od psychológa, ktorý môže dať len na základe diagnózy od psychiatra

thereisabear
Dnes o 10:27
@viki128

@anonym_bb9cd1 áno, to je ten individuálny plán, ale ani ten sa nedá legálne spraviť bez papiers od psychológa, ktorý môže dať len na základe diagnózy od psychiatra

@viki128 je to legálne aj bez diagnózy. Len to nebude zo zdravotných dôvodov.

thereisabear
Dnes o 10:28

A teda dosť každej súkromnej škôlky ho môžu vziať, závisí len od ich ochoty.

anonym_d47434
Dnes o 10:38

@viki128 tak vitaj na Slovensku, kde slovo inkluzia je len v papierovej forme. Aj so psychiatrickom posudkom Vám úprimne asistenta nedajú. Poradiť neviem, trápime sa takto a dieťa má už 9 rokov a formality nemajú konca kraja a pomoc žiadna. Nakoniec budete nútený zostať doma a vzdelávať ho samy. Škola vás ku tomu dokope.

anonym_2480ab
Dnes o 11:07
@thereisabear

@thereisabear to vobec nieje pravda, v nasej skolke mali pred nastupom “pohovor aj s dietatom” ani tam sa neberie hocikto kto si zato zaplati
Ziadna skolka si nevezme na seba to riziko mat tam nebezpecne dieta co ublizuje dalsim detom!!!!
Maju tam akurat len jedno dietatko s oneskorenym vyvojom ale so zabezpecenou asistentkou aj tu nasli na 4pokus aby dietatu vyhovovala dovtedy tam bola s nim mamka ale dieta rozhodne nieje a nikdy nebolo nebezpecne pre seba ci pre dalsie deti
Sukromna institucia ani v tomto pripade nieje istota, nikto nechce mat problemove dieta v skolke na ktore je nemozne dohliadnut

thereisabear
Dnes o 11:13
@anonym_2480ab

@thereisabear to vobec nieje pravda, v nasej skolke mali pred nastupom “pohovor aj s dietatom” ani tam sa neberie hocikto kto si zato zaplati
Ziadna skolka si nevezme na seba to riziko mat tam nebezpecne dieta co ublizuje dalsim detom!!!!
Maju tam akurat len jedno dietatko s oneskorenym vyvojom ale so zabezpecenou asistentkou aj tu nasli na 4pokus aby dietatu vyhovovala dovtedy tam bola s nim mamka ale dieta rozhodne nieje a nikdy nebolo nebezpecne pre seba ci pre dalsie deti
Sukromna institucia ani v tomto pripade nieje istota, nikto nechce mat problemove dieta v skolke na ktore je nemozne dohliadnut

@anonym_2480ab jasné, ja len píšem, že je možné nájsť súkromnú škôlku, kde by hneď nemuseli dať papier od psychiatra. Teda, že možno takú nájde, nie že ho hneď vezmú do hociktorej. Ale skúsiť sa opýtať môže.

anonym_d47434
Dnes o 11:14
@thereisabear

@thereisabear do súkromnej? To určite nie, ak bude ubližovať deťom a rušiť priebeh učenia, škôlky, škôlky, bude na individuálnom. Skôr opatrovateľský si vybavujte, na základe posudku psychiatra.

anonym_2480ab
Dnes o 11:24
@thereisabear

@anonym_2480ab jasné, ja len píšem, že je možné nájsť súkromnú škôlku, kde by hneď nemuseli dať papier od psychiatra. Teda, že možno takú nájde, nie že ho hneď vezmú do hociktorej. Ale skúsiť sa opýtať môže.

@thereisabear ja neviem komu autorka vola ale zname ci trencin, nitra, trnava pedipsychiatria najviac mesiac cakali tak nerozumiem komu to vyvolava zjavne nie na tie vhodne cisla

anonym_5fbd85
Dnes o 11:26

Mne v cppap povedali, ze nárok na asistenta píšu tam a nepotrebujeme k tomu psychiatra 🤔. Ja som odmietla zatiaľ asistenta, keďže malý funguje ok, ale teda nemá adhd. Ale tiež bude rozhodujúci bud.rok pred školou.

thereisabear
Dnes o 11:37
@anonym_d47434

@thereisabear do súkromnej? To určite nie, ak bude ubližovať deťom a rušiť priebeh učenia, škôlky, škôlky, bude na individuálnom. Skôr opatrovateľský si vybavujte, na základe posudku psychiatra.

@anonym_d47434 tak nepoznáme úplne situáciu a dieťa. Možno by mu iná škôlka sadla viac, menej deti, iná učiteľka a pod. A hľadala by som určite aj terapie k tomu.

anonym_d47434
Dnes o 12:15
@thereisabear

@anonym_d47434 tak nepoznáme úplne situáciu a dieťa. Možno by mu iná škôlka sadla viac, menej deti, iná učiteľka a pod. A hľadala by som určite aj terapie k tomu.

@thereisabear dieťa na dennej báze udrie, alebo ináč ublíži inému dieťaťu. Tak, myslím, že viac ani nepotrebujeme vedieť. Toto nebude žiadna škôlka tolerovať, ani súkromná. O rodičoch ani nevravím. Bohužiaľ.

sara07
Dnes o 12:25
@anonym_2480ab

@thereisabear ja neviem komu autorka vola ale zname ci trencin, nitra, trnava pedipsychiatria najviac mesiac cakali tak nerozumiem komu to vyvolava zjavne nie na tie vhodne cisla

@anonym_2480ab tak jej sem napíš konkrétne mena a skusi

anonym_5b33e7
Dnes o 12:30

Načo vôbec vzdelávať decko, ktoré je okrem postihnutia aj agresívne voči iným ľuďom? Sú to vyhodené peniaze a strata času. Nechaj ho zatvoriť niekde do ústavu a ži.

sara07
Dnes o 12:32

uprimne to že má v papieroch uzavretu dg a napísané že potrebuje asistenta , neznamená že ho aj dostane ,
moje dieta to má napisane od škôlky a nikdy asistenta nemal, aj ked sa každy šk rok on žiadali
skusila by som janošikovu , zaplatit si termin nech ti da dg, alebo psychologa nech ti daju aspon nejaké papiere a požiadala by som o rodičovsky z dôvodu nepriaznivého zdravotneho stavu , vzdelavala by si ho doma
socialky sa neboj, nech ti vybavia čo potrebuješ, ty to predsa riešiš
ohladne pedopsychiatra skus zavolat s tým že chceš plateny termin, a aspon aby si mala uzavretu dg si ten termin zaplat, ano su tam čakacie doby od pol roka do rok a pol
a ist proste rad, radom volat
dg na aspergra musi potvrdiť pedopsychiater, ale na upsvar beru v uvahu aj psychologa , respektivne zaleži od mesta, niekde to uznaju niekde nie
hlavny problém týchto deti je , on ked niečo vracia alebo udrie nerieši či ho niekto vidi nevidi , proste to urobí, nikdy bezdôvodne nič nerobí bez vyprovokovania , samozrejme je svina on lebo on to zrazu z ničoho nič urobil/udrel ...v drvivej väčšine si nezačina, len vracia

sara07
Dnes o 12:33
@anonym_5b33e7

Načo vôbec vzdelávať decko, ktoré je okrem postihnutia aj agresívne voči iným ľuďom? Sú to vyhodené peniaze a strata času. Nechaj ho zatvoriť niekde do ústavu a ži.

@anonym_5b33e7 na slovensku takéto ustavy neexistuju, ani denne stacionare, nie nemá ho kde dat zavriet , jedno či je to dieta alebo dospelý
skus jej poradit niečo empatickejšie

sara07
Dnes o 12:36

ešte možno skusit menšiu dedinsku škôlku s menším počtom deti
alebo je ešte možnosť ale s tým musi suhlasit riaditel že ty mu budeš robit asistentku, niektore škôlky/ školy aspon na začiatku to takto riešia - samozrejme je to forma dobrovolnictva ,neplatena

anonym_2480ab
Dnes o 13:39
@sara07

ešte možno skusit menšiu dedinsku škôlku s menším počtom deti
alebo je ešte možnosť ale s tým musi suhlasit riaditel že ty mu budeš robit asistentku, niektore škôlky/ školy aspon na začiatku to takto riešia - samozrejme je to forma dobrovolnictva ,neplatena

@sara07 ani dedinska skola nebude tolerovat agresivne dieta! Ziadna skolka ci dedinska ci sukromna ci niekde v meste, ziadna.. do par dni ma dieta vylucene z takeho zariadenia doma
Ucitelky a riaditelky sa medzi sebou poznaju, ani ho neprijimu!

juliet86
Dnes o 13:44

ja byt tebou zavolam do vasej zdravotnej poistovne. oni musia mat zazmluvneneho detskeho psychistra skus to tade. vela stastia

sara07
Dnes o 13:51
@anonym_2480ab

@sara07 ani dedinska skola nebude tolerovat agresivne dieta! Ziadna skolka ci dedinska ci sukromna ci niekde v meste, ziadna.. do par dni ma dieta vylucene z takeho zariadenia doma
Ucitelky a riaditelky sa medzi sebou poznaju, ani ho neprijimu!

@anonym_2480ab nemusí byt chyba len v dietati
jasne to sa odpíše
kolkokrát problémove dieta zázrakom sa zmeni do pohody v inej škôlke alebo škole ???
fakt si myslíš že si zmysli teraz idem buchnatovat tak buchnatuje , nie , funguje ak mi niekto ubližil vratim - čo je vlastne vzorec spravania aj zdravych deti
na to je tam učitelka aby to korigovala
netvarme sa že zdrave deti su vzorom cnosti, tichosti, poslušnosti a všeobjímajucej lásky

sara07
Dnes o 13:56
@juliet86

ja byt tebou zavolam do vasej zdravotnej poistovne. oni musia mat zazmluvneneho detskeho psychistra skus to tade. vela stastia

@juliet86 toto nefunguje, daju jej zoznam čísel a rieš si a neplatí že ta musi zobrat
teraz toto riešime pri plucnom

anonym_d47434
Dnes o 16:11
@sara07

@anonym_2480ab nemusí byt chyba len v dietati
jasne to sa odpíše
kolkokrát problémove dieta zázrakom sa zmeni do pohody v inej škôlke alebo škole ???
fakt si myslíš že si zmysli teraz idem buchnatovat tak buchnatuje , nie , funguje ak mi niekto ubližil vratim - čo je vlastne vzorec spravania aj zdravych deti
na to je tam učitelka aby to korigovala
netvarme sa že zdrave deti su vzorom cnosti, tichosti, poslušnosti a všeobjímajucej lásky

@sara07 tu ale nerieši autorka šikanu u normálnych deti. To dieťa má podozrenie na ADHD a PAS a už v 5 rokoch. To sa zmenou škôlky nezmení. Takto by bol každý autista vyliečený zmenou prostredia. Bohužiaľ to je v ňom.

anonym_68fbfe
Dnes o 16:52

Ako ucitelka ti poviem, ze aj normalni chlapci sa v skole biju, nadavaju si, zle si robia a pod. a riesi sa to normalne, postupne deti z toho vyrastu a vedia kontrolovat svoje emocie...ak to ale robi dieta s dg. vzdy sa na neho inak pozera, uz pred prijatim zaujato a vsetko sa viacej u neho preziva. A ano, vsimla som si, ze u deti s PAS je agresivne spravanie zvacsa reaktivne, nechaju sa vyprovokovat a nemaju filter. Potvrdenie dg. neznamena automaticky pridelenie asistenta, cez prestavky s nim asistent nebude a tam vznika najviac konfliktov. Normalne ho zapis do skoly, isla by som do terapii cez CPP alebo ti poradia odbornika a pockaj si na termin u pedopsychiatra. On jediny moze dietatu predpisat lieky, ktore tlmia agresiu, impulzivnost a aj jemu bude lahsie, ked bude zazivat menej konfliktnych situacii a moze fungovat v skole. Domace vzdelavanie je niekedy cesta do pekla, pokial mas spolocenske a extrovertne dieta.

anonym_d02a05
Dnes o 16:58

Domáce vzdelávanie. Úplne normálna vec. Požiadaš o to svoju škôlku a budeš dieťa vzdelávať doma. Je to úplne legálne a normálne ale pre deti bez diagnózy. A dákej budeš zatiaľ riešiť diagnostiku.

sara07
Dnes o 17:35
@anonym_d47434

@sara07 tu ale nerieši autorka šikanu u normálnych deti. To dieťa má podozrenie na ADHD a PAS a už v 5 rokoch. To sa zmenou škôlky nezmení. Takto by bol každý autista vyliečený zmenou prostredia. Bohužiaľ to je v ňom.

@anonym_d47434 aj pas aj adhd dokonca aj kombinacia adhd+ lahší pas vie fungovat v kolektive ktorý je ludsky a profesionalne vedený,v priestore ktorý ho prijíma , on sa tie vzorce dokáže naučit , dokáže sa naučit odísť zo skupiny, triedy ked vie že to nedáva, ked začina byt pod tlakom ...dokaže si dat stopku .... atd ..

nikto nepíše že adhd alebo pas sa dá vyliečit, nie nedá , dá sa zmeniť k lepšiemu
máš vela vedcov, profesorov ,IT, lekárov čo maju adhd alebo aspergra
dokonca minule som čitala rozhovor zo psychologom adhd ...
nebavíme sa samozrejme o tažších typov
vieš kam patri toto dieta ? ja nie

anonym_d47434
Dnes o 17:50
@sara07

@anonym_d47434 aj pas aj adhd dokonca aj kombinacia adhd+ lahší pas vie fungovat v kolektive ktorý je ludsky a profesionalne vedený,v priestore ktorý ho prijíma , on sa tie vzorce dokáže naučit , dokáže sa naučit odísť zo skupiny, triedy ked vie že to nedáva, ked začina byt pod tlakom ...dokaže si dat stopku .... atd ..

nikto nepíše že adhd alebo pas sa dá vyliečit, nie nedá , dá sa zmeniť k lepšiemu
máš vela vedcov, profesorov ,IT, lekárov čo maju adhd alebo aspergra
dokonca minule som čitala rozhovor zo psychologom adhd ...
nebavíme sa samozrejme o tažších typov
vieš kam patri toto dieta ? ja nie

@sara07 iste, môže to fungovať, treba skúsiť.