icon

Odklad školskej dochádzky kvôli sústredeniu a emóciám?

Včera o 15:56

Ahojte maminy 🌸
chcela by som sa poradiť ohľadom odkladu školskej dochádzky.

Máme predškoláka a riešime hlavne sústredenie. Vydrží pri jednej aktivite len krátko, často odbieha a úlohy zo škôlky mu trvajú dlho.. Inak je šikovný, ale mám obavy, či by zvládol školu bez stresu.

V škôlke bol psychológ, ktorý ho pozoroval a zhodnotil ho ako nepozorného a emocionálne založeného, odporučil zvážiť odklad. Učiteľka sa k tomu ešte nejako nevyjadrila.

Máte niektorá podobnú skúsenosť?
Dali ste odklad kvôli sústredeniu alebo emočnej nezrelosti? Pomohlo to vašim deťom? Neviem si predstaviť, že bude mať 7,5 roka kým nastúpy.

Budem vďačná za každú skúsenosť ❤️

pe_mi
Včera o 15:59

@anonym_autor ahoj, naozaj sa vykašli na to, koľko bude mať rokov ako prvák. Dcéra má tiež spolužiakov a spolužiačky , čo su aj o hlavu vyšší a mali napr už v októbri 8 rokov . No lebo odklad a zle vychádzajú roky .
Vykašli sa na to prosím ťa
Ak ti toto povedal psychológ , určite daj odklad

autor
Včera o 16:01
@pe_mi

@anonym_autor ahoj, naozaj sa vykašli na to, koľko bude mať rokov ako prvák. Dcéra má tiež spolužiakov a spolužiačky , čo su aj o hlavu vyšší a mali napr už v októbri 8 rokov . No lebo odklad a zle vychádzajú roky .
Vykašli sa na to prosím ťa
Ak ti toto povedal psychológ , určite daj odklad

@pe_mi idem to riešiť ešte uvidím, keď mi pošle to ´odôvodnenie´ čo tam bude popísané. je mi to trošku ľúto lebo predsa prvé dieťa a tak. no cítim sa, že som zlyhala.

pe_mi
Včera o 16:05

@anonym_autor hovorím z vlastnej skúsenosti, neakceptovala som odklad q dcéra má kurňa problémy, je prváčka
Naozaj to akceptuj, budeš si to vyčítať , ako ja

januska12323
Včera o 16:07

Daj ho vyšetriť samostatne. Ak odporučia odklad aj tam je lepšie počúvnuť.

sajmonka_1216
Včera o 16:09

Ak ti to odporúčajú, určite počúvni. Je to predsa tvoje dieťa. Ako učiteľka v MŠ ti poviem - my máme počas dňa JEDNU vzdelávaciu aktivitu, okrem toho počas dňa hry, cvičenie, pobyt vonku atď... a tá vzdelávacia aktivita trvá max. 30 min, ani to nie.. V škole majú deti dajme tomu 4 hodiny.. on musí fungovať 45 min, 5 min. prestávka a opäť 45 minút sedieť a sústrediť sa.. a čo zanedbáte v prvom ročníku, čo nebude stíhať, tak na to sa budú nabaľovať ďalšie ročníky a ťažšie veci..
ak nebude dostatočne osvojené počítanie, písanie, čítanie, atď., s vyššími ročníkmi to bude len horšie..

lienka.7
Včera o 16:09

@anonym_autor musis mat odporúčanie z CPP. Mas?

anonym_6cfaee
Včera o 16:19

Dala by som na diagnostiku aj v inom CPP

baajulka
Včera o 16:39

Mali sme presne toto, tiež som váhala. Odklad sme nedali. Neviem ako by bolo keby rok nejde ale netrapi sa ani dieta, ani ucitelky, ani rodicia. Kludne sprava, popisem viac.

kaktusik007
Včera o 17:02
@anonym_autor

@pe_mi idem to riešiť ešte uvidím, keď mi pošle to ´odôvodnenie´ čo tam bude popísané. je mi to trošku ľúto lebo predsa prvé dieťa a tak. no cítim sa, že som zlyhala.

@anonym_autor nezlyhala si !!!!!!! len mi odpovedz na dalsie otazky - boli komplikacie pocas porodu? Prenasala si - porodila si pred terminom? Ma niekto v rodine diagnostikovane dysky? PAS? ADHD ci ADD? ----
sustredenie je velky problem.

anonym_84ba78
Včera o 17:36

@anonym_autor opačný príklad,mama nepočúvala odporúčania učiteliek ani CPP,a chlapec sa riadne trápi v škole,nestíha,nezvláda,brzdí celú triedu.A stačilo by tak malo.Ak ti odporúčajú odklad,ver im,veď ide o dobro tvojho dieťaťa,čo tam po veku,nič mu neujde.

pe_mi
Včera o 18:40
@baajulka

Mali sme presne toto, tiež som váhala. Odklad sme nedali. Neviem ako by bolo keby rok nejde ale netrapi sa ani dieta, ani ucitelky, ani rodicia. Kludne sprava, popisem viac.

@baajulka my tak isto . Dnes by som neváhala. Učíme sa dvoj, troj násobok viac, ako ostatní prváčikovia. Uvidíme ostatné roky, ako sa to s nami potiahne

pe_mi
Včera o 18:42

@anonym_autor naozaj autorka , s každým jedným tvrdením vyššie súhlasím . Bude to trápenie aj pre vás rodičov, koľko budete musieť času uceniu obatovať. Aby vôbec malé kroky robil, brzdí pani učiteľku , ktorá sa nemôže toľko venovať pomalšiemu dieťaťu a samo dieťa to cíti, samozrejme , že áno .
Všetko toto zažívame my a keby som mala arabelin prsteň , hneď vrátim rozhodnutie naspäť. Hneď

anonym_bbf6dc
Včera o 18:44

V triede mám momentálne dvoch chlapčekov, ktorým odporúčali odborníci, aj MŠ učiteľky odklad. Rodičia nepočúvli. Teraz sú už druháci, ale čo sa tí chlapci už od prvého ročníka natrápili, naplakali. To si neviete predstaviť. Vyučovanie máme z veľkej časti hravé, ale stále je to učenie, Teraz by z nich určite boli šikovní prváci. Nezrelí sú, nevládzu, nie sú schopní dlhšie vnímať a držať tempo. Neviem kedy dobehnú ostatných spolužiakov.

anonym_d4ba12
Včera o 18:48

@anonym_autor odklad mu v tomto prípade neublíži, skôr naopak. Ale dat emočne nevyzrete dieťa do školy mu môže spôsobiť ťažkosti, ktoré sa s ním povlecu ešte niekoľko rokov. Nehovoria o tom, že ty ako matka budeš z toho zničená tiež. Nič mu neutečie aj keď pôjde do prvej triedy ako 7,5 ročný. Je veľa takých detí.

papena
Včera o 19:14
@anonym_bbf6dc

V triede mám momentálne dvoch chlapčekov, ktorým odporúčali odborníci, aj MŠ učiteľky odklad. Rodičia nepočúvli. Teraz sú už druháci, ale čo sa tí chlapci už od prvého ročníka natrápili, naplakali. To si neviete predstaviť. Vyučovanie máme z veľkej časti hravé, ale stále je to učenie, Teraz by z nich určite boli šikovní prváci. Nezrelí sú, nevládzu, nie sú schopní dlhšie vnímať a držať tempo. Neviem kedy dobehnú ostatných spolužiakov.

@anonym_bbf6dc ešte doplním, že sama som syna nechala v škôlke o rok dlhšie a nikdy som to neoľutovala. Tiež bol veľmi emotívny a citlivý. Predĺžila som mu detstvo.

autor
Včera o 19:49
@lienka.7

@anonym_autor musis mat odporúčanie z CPP. Mas?

@lienka.7 dnes bol psycholog z cpp

autor
Včera o 19:50
@kaktusik007

@anonym_autor nezlyhala si !!!!!!! len mi odpovedz na dalsie otazky - boli komplikacie pocas porodu? Prenasala si - porodila si pred terminom? Ma niekto v rodine diagnostikovane dysky? PAS? ADHD ci ADD? ----
sustredenie je velky problem.

@kaktusik007 áno je predčasne narodený. sice v 35 tt ale bol na kyslíku dva týždne nemal vyvinute pluca

lienka.7
Včera o 19:52
@anonym_autor

@lienka.7 dnes bol psycholog z cpp

@anonym_autor a do spravy ti napísal co?

kaktusik007
Včera o 20:14
@anonym_autor

@kaktusik007 áno je predčasne narodený. sice v 35 tt ale bol na kyslíku dva týždne nemal vyvinute pluca

@anonym_autor daj odklad. Tie otazky, co som ti polozila - pozitivna odpoved na ktorukolvek z nich vyrazne zvysuje riziko vzniku vyvinovych poruch ucenia - dyslexia, dyspraxia, dyskalkulia, dysgrafia, dysortografia. V kombinacii s "hravostou" a "nepozornostou" a "nesustredenostou" mas zarobene na problem, ktory ak das odklad, bud nebudes musiet riesit vobec, alebo vo vyrazne obmedzenej miere.
mozog dozrieva, ten rok velmi pomoze. A to ti pise osoba, ktora bola zo zasady proti odkladom - avsak studujem specialnu pedagogiku a vidim do toho vyrazne viac a v tomto som zmenila nazor.

pe_mi
Včera o 20:20
@anonym_autor

@anonym_autor dcéra mala poranenie mozgu pri pôrode , krvácanie a iné diagnózy, už len preto sme mali akceptovať odklad.
Je to viac než žiadané..
Fakt daj na naše rady

pe_mi
Včera o 20:22

@anonym_autor a nie je to vôbec tak, že no veď ten rok dobehne, keď mu prvý ročník nepôjde.
Omyl, bude sa to s nimi ťahať roky, nie nedobehne to po prvom ročníku. Ja dúfam, že dáš na naše rady a hlavne skúsenosti

autor
Včera o 22:24
@lienka.7

@anonym_autor a do spravy ti napísal co?

@lienka.7 ešte len bude mali sme zatiaľ pohovor s ním a vyjadreníe pošle

autor
Včera o 22:26
@pe_mi

@anonym_autor a nie je to vôbec tak, že no veď ten rok dobehne, keď mu prvý ročník nepôjde.
Omyl, bude sa to s nimi ťahať roky, nie nedobehne to po prvom ročníku. Ja dúfam, že dáš na naše rady a hlavne skúsenosti

@pe_mi musím to cele prehodnotiť v sebe hlavne bije sa vo mne toho veľa, manžel nie je nadšený odkladom, boji sa že stratí kamarátstva. Ja zas cítim v sebe hanbu, že si môžem zato sama…

kaktusik007
Včera o 22:37
@anonym_autor

@pe_mi musím to cele prehodnotiť v sebe hlavne bije sa vo mne toho veľa, manžel nie je nadšený odkladom, boji sa že stratí kamarátstva. Ja zas cítim v sebe hanbu, že si môžem zato sama…

@anonym_autor toto nie je na hanbu.... som asistentka u prvakov tento rok, mame tam 8 rocne dievcatko /na jesen mala, narodena predcasne/ a 6 rocneho chlapceka - narodeny koncom augusta, velmi hravy, doporucovany odklad ale mama ani pocut ------ obe deti nabeh na dysky, akurat dievcatko je viac pokojnejsie a po zavedeni "specialnej pripravy " - rozumej rodicom vysvetlene co maju rozvijat a akym sposobom -- vidime naozaj vyrazny progres. U chlapca postup s rodicmi rovnaky, progres naozaj minimalny. Ta spolupraca u neho je proste fakt inde.

anonym_8411d8
Včera o 22:44

@anonym_autor Nám bol odporúčaný odklad, ja som s tým stotožnená nebola, tiež som mala pocit zlyhania. Aj som si poplakala. Nakoniec sme odklad dali. Syn sa ten druhý rok v predškolskej triede veľmi zmenil - dozrel. Okrem výtvarnej, ktorú neznášal celý 1. stupeň, nebol problém v škole, nebol problém doma s učením. Už je na druhom stupni, učí sa na jednotky. Keby mi to niekto povedal, keď mu bol odporúčaný v tých šiestich rokoch odklad, neverila by som. Modlila som sa vtedy "len" za nejaké "dysky", lebo s tými sa dá fungovať. Ani dysky nemá, čo beriem za zázrak. Tiež bol predčasne narodený s popôrodnými komplikáciami. Áno, je najstarší v triede, ale v štyridsiatke sa ho nik nebude pýtať, prečo skončil SŠ ako dvadsaťjedenročný. Ja sama som skončila VŠ o dva roky neskôr ako moji rovesníci a nikoho to nezaujíma. Ja, ak je dôvod, som za odklad. Nechaj si poradiť odborníkmi a určite sa za to nehanbi. Držte sa!